Pittsburgh Penguins kukisti tiistaina Detroit Red Wingsin kotonaan 4-2 ja kavensi NHL:n loppuottelusarjan eli Stanley Cup -finaalit lukemiin 1-2. Kamppailun voittomaalin iski päätöserän puolivälissä ylivoimalla osunut Penguins-pakki Sergei Gonchar.

Pauhaava kotiyleisö sai makeaa jo viiden minuutin pelin jälkeen kun venäläistähti vapautti Maxime Talbotin maalintekoon. Detroitin sakkoskentässä pelannut valtteri Filppula katseli osumaa läheltä.

Detroit tuli kuitenkin tasoihin vain puolitoista minuuttia myöhemmin. Fleury ja Gonchar estivät yhteistuumin päädystä maalille nousseen Leinon yrityksen, mutta Zetterberg laittoi paluukiekon sisään.

Kumpikin joukkue onnistui ensimmäisessä erässä vielä ylivoimalla. Franzen täydensi ensin ruotsalaiskuvion, jossa olivat mukana myös Zetterberg ja Niklas Kronwall. Pittsburgh tuli tasoihin, kun Letangin laukaus painui Osgoodin jalkojen välistä verkkoon.

Pingviinit aloitti kolmannen erän hurjalla painostuksella ja koko finaalisarjan kannalta tärkeä osuma nähtiin ajassa 50.29. Venäläispakki Sergei Goncharin hurja kuti upposi ylivoimalla Detroit-maalin kattoon ja Pittsburghin toivo sarjan kääntämiseen heräsi. Ylivoimamaalin järkkäsi kukapa muukaan kuin kapellimestari Malkin. Myös viime peleissä lukossa ollut Sidney Crosby sai maaliin syötönmerkinnän ja avasi näin pistetilin finaalisarjassa.

Lopussa Detroit ei enää onnistunut kirimään ja Maxime Talbot iski laatan tyhjään maaliin ajassa 59:03 ja sinetöi kotijoukkueen voiton.

Joukkueet kohtaavat uudestaan Pittsburghissa torstaina.

PITTSBURGH - DETROIT 4-2 (2-2,0-0,2-0)

1-0 Maxime Talbot (Evgeni Malkin, Kris Letang) 4:48 1-1 Henrik Zetterberg (Ville Leino, Johan Franzen) 6:19 1-2 Johan Franzen (Henrik Zetterberg, Niklas Kronwall) yv 11:33 2-2 Kris Letang (Evgeni Malkin, Sergei Gonchar) yv 15:57 3-2 Sergei Gonchar (Evgeni Malkin, Sidney Crosby) yv 50:29 4-2 Maxime Talbot (Ruslan Fedotenko) tm 59:03

Maalivahdit PIT: Marc-Andre Fleury 29 laukausta/27 torjuntaa DET: Chris Osgood 20/17 Valtteri Filppula, Detroit 0+0, -2, 0, 1, 18:17 Ville Leino, Detroit 0+1, +1, 0, 2, 7:27 Detroit johtaa Stanley Cup -finaalisarjaa voitoin 2-1 Suomalaisten tilastoissa maalit+syötöt, plusmiinus, jäähyminuutit, laukaukset ja peliaika.