Pittsburgh otti kovassa hermopaineessa 2-1-kotivoiton Detroitista ja siirsi jääkiekon NHL-liigan finaalisarjan ratkaisun seitsemänteen otteluun. Stanley cupin kohtalo ratkeaa Detroitissa perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Maalittomaksi jääneessä avauserässä Detroit oli erittäin passiivinen, ja Pittsburgh sai pitää kiekkoa lähes miten halusi. Hyville maalipaikoille Pittsburgh ei päässyt kuin kahden ylivoimansa aikana. Pittsburgh laukoi erässä 12 kertaa kohti Detroit-vahti Chris Osgoodia, jolla ei kuitenkaan ollut suurempia vaikeuksia torjua kotijoukkueen yrityksiä.

Toisen erän alkuun Detroit tuli aivan eri tavalla. Vahva aloitus kuitenkin kostautui, kun puolustajaa paikannut Valtteri Filppula ei saanut pidettyä kiekkoa siniviivalla, ja Jordan Staal karkasi ylivoimahyökkäykseen Matt Cooken kanssa. Osgood torjui ensimmäisen vedon, mutta Staal siirsi omasta reboundista isäntäjoukkue Pittsburghin 1-0-johtoon.

Toisessa erässä ei enempää osumia nähty ja kolmanteen erään siirryttiin 1-0 kotijohdossa.

Kolmannen erän alku oli vauhdikasta jääkiekkoa, jossa molemmille avautui puolittaisia maalipaikkoja. Ajassa 45.35 ilmassa oli ratkaisun merkkejä, kun Detroit puolusti löysästi, ja Tyler Kennedy survoi kiekon väkisin ohi Osgoodin. Huomionarvoista on se, että Kennedy sai rauhassa survoa oman reboundinsa sisään.

Reilut pari minuuttia myöhemmin Detroit kuitenkin nousi takaisin peliin. Nuori ruotsalaispakki Jonathan Ericsson laukoi viivasta kohti maalia, ja 38-vuotias Detroit-konkari Kris Draper nosti reboundin maalin kattoon. Osuma oli Draperin ensimmäisen playoff-maali tänä keväänä.

Detroitilla oli vielä muutamia hyviä paikkoja tehdä tasoitus, mutta isäntien maalilla torjunut Fleury piti kotijoukkueen pystyssä.

Ratkaiseva viimeinen ottelu pelataan perjantaina Detroitissa.

PITTSBURGH - DETROIT 2-1 (0-0,1-0,1-1)

1-0 Jordan Staal (Tyler Kennedy, Rob Scuderi) 20:51 2-0 Tyler Kennedy (Maxime Talbot, Ruslan Fedotenko) 45:35 2-1 Kris Draper (Jonathan Ericsson, Nicklas Lidstrom) 48:01

Maalivahdit PIT: Marc-Andre Fleury 26 laukausta/25 torjuntaa DET: Chris Osgood 31/29 Valtteri Filppula, Detroit 0+0, -1, 2, 0, 17:53 Ville Leino, Detroit ei kokoonpanossa Stanley Cup -finaalisarja tasalukemissa 3-3 Suomalaisten tilastoissa maalit+syötöt, plusmiinus, jäähyminuutit, laukaukset ja peliaika.