Jalkapallon alle 21- vuotiaiden EM- lopputurnaus alkaa tänään 15.6.2009. Kisat vilisevät taitavia tulevaisuuden lupauksia. Osa tähdistä, kuten Theo Walcott (Arsenal), Bojan Krkic (FC Barcelona) ja Mario Balotelli (Inter Milan) pelaavat jo "isoissa ympyröissä" ja todellista läpimurtoa odotellaan lähivuosina. Listasimme joka joukkueesta muutaman pelaajan joita kannattaa seurata kisoissa. Näistä miehistä kuullaan vielä paljon...

RUOTSI

Pontus Wernbloom, 22 
AZ Alkmaar
 186 senttinen Wernbloom tunnetaan erityisen hyvin Göteborgissa. Paikka IFK Göteborgin keskikentällä avautui jo teini-iässä, vuonna 2005. Pontus viimeisteli IFK: n paidassa yhteensä 22 maalia. Nuorukainen osoitti kylmähermoisuutta viime vuoden Ruotsin Cupin finaalissa ampumalla rangaistuspotkukisassa voittomaalin. Ensi kaudeksi lupaus siirtyy Ronald Koemanin oppiin Hollannin Eredivisien tuoreen mestarijoukkueen AZ Akmaarin riveihin, Toni Kolehmaisen ja Niklas Moisanderin seuraksi. Göteborgin yleisö rakastaa tätä nourukaista ja antaa kaiken tukensa toistaiseksi viimeisiin esiintymisiin Göteborgissa. 

 

Marcus Berg, 22
FC Groningen
Wernbloomin tavoin myös Marcus Berg on IFK Göteborgin kasvatteja. 05-07 aikana kärkimies viimeisteli Göteborgin paidassa 21 maalia, jonka jälkeen siirtyi FC Groningeniin Hollantiin. Eredivisiessa maalitahti on jatkunut samana. 63 pelattua ottelua ja 38 maalia on raudanluja suoritus. Ruotsin maalintekopaineet onkin kasattu tämän nuorukaisen harteille.
 

 

VALKO-VENÄJÄ

Sergei Kryvets, 22
BATE Borisov
Valko-Venäjän peliä pyöritetään lähes poikkeuksetta Kryvetsin kautta. Kryvets omaa erinomaisen pelisilmän ja millintarkat syötöt. Ainesta tulevaksi Valko-Venäjän Jari Litmaseksi. Kryvetsillä on jo kokemusta Mestarien Liigasta, sillä hän pelasi kaikki kuusi BATEN viime kauden UCL- ottelua. Mikäli kaikki menee putkeen, niin Kryvetsillä riittää kisojen jälkeen ottajia. Oikea paikka hänelle on ehdottomasti joku euroopan suurseuroista.
 

 

ITALIA

Mario Balotelli, 18
FC Internazionale Milano
Italian Super-Mario on nostettu ennakkoon koko kisojen suurimmaksi tähdeksi. Vasta 18- vuotias Balotelli on onnistunut nousemaan Inter Milanin tähtiä vilisevään kokoonpanoon. Menneellä kaudella hän pelasi 22 ottelua ja viimeisteli 8 täysosumaa. Mestarien Liigassa kärkimies nähtiin kolmessa ottelussa, joista tuloksena yksi napakymppi. Nähtäväksi jää miten peli kulkee ja pää kestää koko jalkapallomaailman katseiden kohteena.
 

 

Sebastian Giovinco, 22
Juventus
164cm kärkimies on saannut Italiassa lempinimekseen "Formica Atomica" eli atomi-muurahainen. Nimitys ei ole turha sillä pikkuruinen ja salamannopea mies on hankala pideltävä. Giovinco teki jo 14-vuotiaana sopimuksen Juventuksen kanssa. Kauden 07-08 hän pelasi lainalla Empolissa, mutta viime kaudella palasi Juventukseen, jossa tekee tilaa itselleen avauskokoonpanoon, hitaasti... mutta varmasti. 
 

 

SERBIA

Gojko Kacar, 22
Hertha Berlin
Tämä puolustava keskikenttäpelaaja/puolustaja kuuluu ikäluokkansa mielenkiintoisimpiin lahjakkuuksiin. Kacarin kyvyt huomattiin myös hyökkäyspäässä, kun hän FK Vojvodinassa pelatessaan viimeisteli 65 ottelussa 15 maalia. Vuonna 2008 hän siirtyi FK Vojvodinan ennätyssiirtosummalla (3m€) Hertha Berliniin. Maalintekijänä hän kunnostautui myös karsintaottelussa Unkari vastaan tehden ennätykselliset viisi maalia. Monipuolinen pelaaja joka pystyy pelaamaan lähes mitä paikkaa tahansa.
 

 

Miralem Sulejmani, 20
AFC Ajax
Vuonna -88 syntynyt Sulejmani siirtyi kaudelle 08-09 Heerenveenistä AFC Ajaxiin. Siirtosumma oli Hollannin liigassa ennen näkemätön 16,25 miljoonaa euroa. Ajaxin kiinnostus nuoreen hyökkääjään heräsi, kun kaudella 07-08 hän pelasi Heerenveenissä 34 ottelua ja takoi niissä 15 maalia. Viime kaudella osumia kertyi 8. Erittäin lahjakas pelaaja joka käyttää varmasti paikat hyväkseen.
 

 

ESPANJA

Bojan Krki?, 18
FC Barcelona
Barcelonassa ollaan ylpeitä seuran omasta kasvatista Bojan Krkicistä. Syytä ollakin, sillä vasta 18- vuotias Bojan on yksi euroopan lupaavimmista pelaajista. Bojan pelasi junnuna Barcelonan junioriseuroissa ja siirtyi 16- vuotiaana FC Barcelonan B- joukkueeseen. Täytettyään 17 hän allekirjoitti sopimuksen A- joukkueen kanssa. Bojanista tuli nuorin pelaaja joka on pelannut Barcelonassa Mestarien Liigaa (ja samalla myös voittanut sen). Krkic pelaa kärkipelaajan paikalla ja on yksi euroopan mielikuvituksellisimmista pelaajista. Arvaamattomat liikkeet yhdistettynä, valtavaan taitoon, nopeuteen ja pehmeään kosketukseen aiheuttavat usein puolustajille vaikeuksia. Fyysisissä ominaisuuksissa on kuitenkin vielä kehitettävää.
 

 

Raul Garcia, 22
Atletico Madrid
Atleettinen Osasunan kasvatti Raul Garcia on jo erittäin kokenut pelaaja ja tuo Espanjan keskikentälle varmuutta. Garcia oli Real Madridin ja Valencian tähtäimessä, mutta allekirjoitti sopimuksen Atletico Madridin kanssa ollessaan vasta 19- vuotias. Pystyy pelaamaan molempiin suuntiin vahvaa peliä. Tärkeä keskikentän lenkki Espanjan joukkueelle.
 

 

SAKSA

Marko Marin, 20
Borussia Monchengladbach
Saksan vasemman laidan hyökkääjä Marin on saannut seuransa Borussia Monchengladbachin faneilta lempinimen "matchbox" eli tulitikkuaski. Nimitys johtuu miehen pienestä varresta. Marin on pelaaja joka todella osaa improvisoida ja saattaa sytyttää koko ottelun uuteen liekkiin tempuillaan. Marin on parhaillaan peruuttavia pakkeja vastaan, mutta nauttii myös keskelle leikkaamisesta ja ei pelkää ampua pienistäkään kulmista. 
 

 

Mesut Özil, 20
Werder Bremen
Hyökkäävän keskikenttäpelaajan Özilin ura Bundesliigassa alkoi Schalken vahvuudessa kaudella 06-07. Nykyisin mies tekee peliä ja heiluttaa verkkoja Werder Bremenissä. Özil esitti vahvoja otteita tämän kauden Mestarien Liigassa syöttämällä kolme joukkueensa maaleista. Kauden 08-09 Bundesliigassa hän syötti 15 maalia ja teki itse kolme. Saksan A- maajoukkueeseenkin kutsu on jo käynyt. Ensiesiintyminen tapahtui ystävyysottelussa Norjaa vastaan helmikuussa 09. Toimii turnauksessa Saksan ykkösmoottorina.
 

 

ENGLANTI

Theo Walcott, 20
ARSENAL
Englannin superlahjakkuuden Theo Walcottin maalinälkä, nopeus ja pallonhallinta hakee vertaistaan. Tästä Arsenalin lupauksesta odotetaan Englannissa jopa A- maajoukkueen pelastajaa. Walcott on Arsenalin valmentaja Arsene Wengerin löytö. Hän siirtyi Arsenaliin Southamptonista vuonna 2006 huikealla 17,5 miljoonan punnan hinnalla. Viime kausi Valioliigassa oli pienoinen pettymys ja maaleja syntyi vain kaksi. Koko Englanti toivoo, että Walcott löytää taas maalijyvänsä Ruotsissa. Arsenalin kannattajat odottavat hänestä seuraavaa Thierry Henryä.
 

 

SUOMI

Berat Sadik, 22
Arminia Bielefeld
Mikäli Suomi haluaa menestyä kisoissa on harvat paikat käytettävä tehokkaasti hyväksi. Maalinteosta vastuuta ottaa osaltaan Berat Sadik. Sadik siirtyi viime kesänä FC Lahdesta Saksan Bundesliigaan Arminia Bielefeldiin. Erittäin fyysinen 192cm hyökkääjäjätti pelasi viime kaudella 13 ottelua seurajoukkueessaan. Valitettavasti tehoja ei kertynyt ja joukkue putosi kauden päätteeksi sarjatasoa alemmaksi. Berat on raamiensa ansiosta vahva pääpelaaja, mutta ei arkaile myöskään maankamaralla vaan raivaa tiensä maalille vaikka väkisin. 
 

 

Teemu Pukki, 19
FC Sevilla
Teemu Pukilla on ikää vasta 19-vuotta, mutta kuuluu silti ehdottomasti U-21 kokoonpanoon. Vaikka talvella peliaikaa tuli lähinnä Sevillan kakkosjoukkueessa, niin läpimurto La Ligaan on hyvin lähellä. Teemu on FC KooTeePeen kasvatteja ja oli ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt pelaaja Veikkausliigassa. Maaotteluita eri ikäluokissa on nuoresta iästä huolimatta jo yli 50. Kisat ovat todellinen testi ja näytön paikka nuorukaiselle. Katso El Pukin upea maali alla näkyvästä linkistä.
 

Muuta kisoihin liittyvää: