Suomen vedonlyöntiskene hämmentyi myöhään keskiviikkoiltana 29. tammikuuta 2014. Monen suomalaisen vedonlyöjän suosikkiyhteisöt oli poistettu kokonaan Facebookin sivuilta. Poistettujen yhteisöjen joukossa oli tunnettujen vedonlyönti- ja urheiluihmisten alulle panemia sivuja. Miksi näin tapahtui? Ja miksi Urheiluveikkaus sai säilyttää oman FB- ryhmänsä?

Urheiluveikkauksen toimitus otti puhelinyhteyden nimettömänä pysyttelevään sivustomme perustajajäseneen, nykyiseen pääomasijoittajaan. Haastattelemamme henkilö on perehtynyt tarkemmin uhkapelialan lainsäädännöllisiin kiemuroihin ja omaa yli kymmenen vuoden kokemuksen pelialalta.

K: Katsoitko uutisia tänään? Siellä oli Facebookissa poistettu suuria vedonlyöntiyhteisöjä. Urheiluveikkauksen yhteisöä ei poistettu. Miksi näin?

V: Huomasin uutiset. Aika surullista, mutta odotettua. Olen kuitenkin tyytyväinen, että Urheiluveikkauksen mainontastrategia ei perustu missään määrin Facebookin pohjalle. Tavoitteena on ollut alusta lähtien saada kävijät palaamaan sivuille laadukkaan sisällön kautta. Näin ollen Urheiluveikkauksen Facebook- sivuilla ei ole koskaan ollut tarvetta jakaa suoria mainoslinkkejä vedonlyöntiyhtiöiden sivuille. Tämä menetelmä rikkoo Facebookin sääntöjä. Meidän ryhmässä jaetaan ainoastaan linkkejä tuottamaamme sisältöön. Kävijä saa sitten itse päättää sivuillamme haluaako hän tukea sivustomme toimintaa ja klikata mainoslinkkiä. Uskoisin, että tämä on syy miksi meidän sivumme säilyi Facebookin bitchsläpiltä.

Toinen mahdollinen syy voi olla, että UV: n toimintaa ei johdeta Suomesta, juurikin lainsäädännöllisten asioiden takia. Sivustomme ei ole suunnattu mitenkään erityisesti suomalaisille vaan tarkemminkin suomenkielisille ihmisille. UVkin kyllä maksaisi mielellään pienet tuloveronsa suomeen, mutta nykyisen lainsäädännön puitteissa se on tehty mahdottomaksi.

K: Mistä uskot, että Facebookin radikaalit toimet johtuivat?

V: Uskoisin, että Facebook on saanut painostusta Suomen viranomaisilta. Tämä oli jokseenkin odotettu peppuraiskaus suomenkielisillä markkinoilla toimivia tahoja kohtaan ja en yllättyisi vaikka kaiken takana olisi Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon antama käskytys. Laiho on aiemminkin suhtautunut ulkomaisille peliyhtiöille pelaamiseen kovin nihkeästi. Aiemmin miehen pihdeissä on ollut eritoten nettipokeri, mutta näkemykseni mukaan julkisuuden henkilöiden tullessa mukaan vedonlyöntibisnekseen huomio on kääntynyt tällekin osa-alueelle. Laiho on saattanut jättää viimeinkin Pyysingin (Aki) rauhaan ja keskittyy tällä hetkellä esim. Valavuoren (Aleksi) ja Ultimaattisen Gämblääjän (Jaajo Linnonmaa) nujertamiseen. En haluaisi joutua tuon ukon silmätikuksi joten jos ystävällisesti voisit julkaista tämän haastattelun nimettömänä?

K: Joo, onnistuu. Saattaako tästä seurata jotain muuta, esim vetosivustojen sulkemista tms.?

V: Toivoisin, että tämä oli ainoastaan yksittäinen voimannäyttö Laiholta, mutta ei voi koskaan tietää. Ulkomaille pelaamisen estoja mietitään hallituksenkin puolella koko ajan. Mielestäni se on täysin absurdi ja mahdoton ajatus. Toteutus vielä mahdottomampaa. Poliisihallituksen saattoi olla helppo painostaa Facebookia sulkemaan yhteisöt, mutta että kaikkien suomenkielisten vedonlyöntisivujen sulkeminen... epäilen. Operaatio olisi täydellistä verorahojen tuhlaamista.

K: Ok. Toivotaan parasta. Onko jotain hyviä peli-ideoita illaksi?

V: Meinasin törkkästä chämppäristä Nottinghamia. operaattori poistettu antaa 2.05. Ne on ollu hirmusessa vedossa kotona. Watford taistelee kyllä pisteestä, mutta 1-0, 2-0 päättyy.