[caption id="attachment_4529" align="alignnone" width="1959"]Saran Salama hyvästeli raviyleisön. Kuva: Hippos.fi / Ilkka Lukka[/caption]

Barona Areenalla Espoossa juhlitun Ravigaalan tähdet herättivät tunteita ja nostivat kyynelet useimpien gaalavieraiden silmiin. Tunnelmallisen Ravigaalan sankariksi ja Tähtien Talliin, Raviurheilun Hall Of Fameen asteli kolminkertainen ravikuningas Saran Salama.

Illan tunteikkaimmista sanoista vastasi Saran Salaman omistaja Sara-Juulia Perttunen, valmentaja-ohjastaja-kasvattaja Tapio Perttusen tytär.

- Saran Salama on ollut minulle koko elämä. Olin sen syntyessä vasta 8-vuotias. Se merkitsee minulle, nuorelle tytölle, niin paljon etten osaa edes kuvitella miten paljon se on muille, esimerkiksi iskälle ja Erkille, jotka ovat tehneet työtä raviurheilun parissa koko elämänsä.

Saran Salaman rinnalla juhlivat kaikki Perttusen lapset, hevosen viime vuosien hoitajat ja Perttusen luottomies Erkki Suhonen, johon Sara-Juulia viittasi haastattelussa.

Brad de Veluwe keräsi kunniaa

Ravigaalan kaikkein arvostetuimpien luokkien palkintojen saajat valittiin tänä vuonna yleisöäänestyksen perusteella. Internetissä tapahtuneeseen äänestykseen otti osaa jopa 3000 raviurheilun ystävää. Äänestyksessä mukana olivat vuoden valmentajan, vuoden ohjastajan ja vuoden hevosen tittelit.

Vuoden hevoseksi nousi nuori kansainvälinen tähtihevosemme Brad de Veluwe saaden jopa 56 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Toiseksi ja vuoden suomenhevoseksi sijoittui ravikuningatar I.P. Vipotiina 28 prosentin äänisaaliilla.Brad De Veluwen ympärillä säihkyi monessa luokassa. Sen kasvattaja Lars Ingman Oy Ab valittiin vuoden kasvattajaksi ja hoitaja Marie Karlsson vuoden hoitajaksi.

Valmentaja Tuomas Korvenoja oli otettu valinnastaan Vuoden valmentajaksi erityisesti siksi, että valinnan oli tehnyt yleisö. Äänistä Tuomas Korvenojalle annettiin 47 prosenttia.

- Tuntuu erittäin hyvältä. Olen erittäin kiitollinen. Tämä on ollut urani paras vuosi sekä ansioiden, saavutusten ja etenkin fiilisten suhteen.

- Brad de Veluwe on ollut ylikylän hevonen meidänkin tallissa, mutta on muitakin hyviä hevosia. Se on myös muistettava, että tämä on tiimityötä, jossa minä olen vain yksi lenkki. Haluankin kiittää hevosenomistajiani, he ovat tämän mahdollistaneet – ja tietenkin myös henkilökuntani.

Ari Moilasesta vuoden ohjastaja

Vuoden ohjastajan titteli meni ravikuninkaan ohjastajalle. Vuosi oli 50-vuotiaalle Ari Moilaselle muutenkin erinomainen, hän ajoi kaikista suomalaisohjastajista eniten palkintorahoja ja voitti myös Kultakypärä-ajajakilpailun. Ari Moilanen oli yleisön selvä suosikki 47 prosentin äänillä.

Ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla järjestetty Ravigaala antoi hyvän sysäyksen raviurheilun uuteen aikaan. Kaikkien aikojen ensimmäinen Toto75-kierros ajetaan Vermossa 7.1.

- Nähdään tänä vuonna mahdollisimman usein raveissa, toivotti Ravigaalan juontaja, TV2:n, uuden ajan ravilähetysten emäntä Joanna Kuvaja Ravigaalan päätteeksi.

Kaikki palkitut - Ravigaala 6.1.2012:

4-vuotias suomenhevonen: Elmoori5-vuotias suomenhevonen: Sörkän Sälli3-vuotias Lämminverinen: Brad de Veluwe4-vuotias lämminverinen: SeabiscuitNuorisoravikerho: RovaniemiMonté-ohjastaja: Jenni KaijaKesärata: VieremäKunniamaininta: Jarno Kauhanen – Womanizerin nosto Suomen huipulleKultakypäräkilpailun voittaja: Ari Moilanen

Suomen Ravihevoskasvattajat ry:n Eliittitamma: Celebration RideRavirata: PoriVanhempi lämminverinen ori/ruuna: Le CannibaleVanhempi suomenhevonen ori/ruuna: Tuokkolan TouhoVanhempi lämminverinen tamma: Target HossVanhempi suomenhevonen tamma/Vuoden suomenhevonen: I.P. VipotiinaKomeetta: Orlando CroftVoitokkain: Xanthis SeastarKunniamaininta: Pariisin kylmäveriottelun neloisvoittoNaisraviurheilija: Kati LindsbergRaviteko: El Mistress Eevan hyväntekeväisyyshanke

Kunniamaininta: Golda ApacheHoitaja: Maria KarlssonOmistaja: Ravitalli Suuronen OyKasvattaja: Oy Lars Ingman AbOhjastaja: Ari Moilanen (yleisöäänestys)Valmentaja: Tuomas Korvenoja (yleisöäänestys)Vuoden hevonen: Brad de Veluwe (yleisöäänestys)Tähtien talli: Saran Salama

Lähde: Hippos.fi tiedote