SM-liiga: Finaalit - 1. ottelu - 8.4.2009  
 

JYP - Kärpät

Jyväskylässä pelataan finaaleja lähes 20 vuoden tauon jälkeen. JYPille tilanne on uusi, Kärpille finaalit eivät ole uutta tällä vuosikymmenellä. Kärpät on voittanut "Pojan" neljästi viimeisen kuuden kauden aikana. Finaaleita Oulussa on pelattu viisi kertaa kuuden vuoden sisään. Jos voittaja ratkottaisiin kokemuksen ja voitamisen kulttuurin perusteella, ei tätä sarjaa tarvitsisi edes pelata. Kanada-malja voitaisiin postittaa Raksilaan. Onneksi näin ei kuitenkaan ole. Jyväskyläläisillä riittää varmasti nälkää haastaa kokeneet oululaiset. JYP raivasi TPS:n ja KalPan edestään on ansaitusti pelaamassa kultamitalista. Kärpät puolestaan heivasi ensin Jokerit, ja sitten Bluesin edestään. Joukkueiden edellinen playoffs-sarja on kaudelta 2002-03, jolloin joukkueet kohtasivat puolivälierissä. Silloin Kärpät oli lopulta parempi otteluvoiton 4-3. Huomioitavaa on se, että JYP johti sarjaa neljän ottelun jälkeen 3-1. Oululaiset kuitenkin lopulta käänsivät sarjan edukseen ja etenivät aina finaaleihin asti. Silloin Tappara oli kuitenkin Kärppiä etevämpi ja voitti mestaruuden suoraan 3-0 otteluvoitoin.

Joukkueiden pelityylit eroavat reilusti toisistaan. JYP pelaa erittäin kurinalaista viisikkopuolustusta ja iskee nopeilla suunnanmuutoksilla. Kärppäjoukkue puolestaan vilisee tähtipelaajia ja taitoa. Ratkaisuvoimaa löytää useasta kentästä ja se kääntääkin hyökkäyspelin Kärppien eduksi. Puolustuspäässä vaakakuppi kallistuu karvan verran Jyväskylään. JYPiltä löytyy sekä kokoa, että kovuutta alakerrasta. JYPillä on kolme perusvarmaa pakkiparia, jotka tekevät harvoin virheitä. Kärppien pakisto on ripauksen virhealttiimpi, tosin oululaisten alakerrasta löytyy enemmän käsiä ylivoimaan ja hyökkäyspäähän. Maalivahteja katsellessa puntit lienevät tasan. Kärppämaalilta löytyy finaalikonkari Tuomas Tarkki, joka on jo monena vuotena osoittanut olevansa mies paikallaan kovissa peleissä. JYPillä on heittää kehään kaksi hyvää maalivahtia ja onkin todennäköistä, että molemmat maalivahdit saavat peliaikaa. JYP voikin luottaa täysin Pekka Tuokkolaan ja Sinuhe Wallinheimoon. Näihin miehiin sarja ei tule ratkeamaan. Oman vaikeutensa Kärppien maalintekopeliin tuo JYP-maalivahtien kätisyydet. Tuokkola pelaa räpylä vasemmassa kädessä, Wallinheimo puolestaan räpylä oikeassa.

Finaalisarjasta on eri medioissa ennustettu huipputasaista ja arviota tukee tämän kauden runkosarjakohtaamisetkin.. JYP ja Kärpät kohtasivat neljä kertaa ja voitot tasattiin 2-2. Molemmat voittivat kerran vieraissa ja kerran kotona. Finaalit ovat kuitenkin täysin eri pelejä ja ei olisi suuri ihme, vaikka useammassakin ottelussa mentäisiin jatkoajalle.

JYP on erittäin vaikea voitettava kotihallissaan ja kotietu pitää. Merkki 1.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 0-0