SM-liigakierros 10. helmikuuta 2009  
 

Blues - JYP

Kierroksen kärkikamppailu nähdään Espoossa, kun JYP matkustaa Bluesin vieraaksi. Tammikuu oli JYPille todella surkea ja pisteitä ei kertynyt. Jyväskyläläisten onneksi sarjan kärkipaikka säilyi, mutta toisella sijalla kärkkyvä KalPa on enää kahden pisteen päässä. JYP lähti tauolle tappion nielleenä, kun Jokerit haki täydet kolme pistettä 0-1 vierasvoitolla. Bluesin paitaan tekevät ottelussa paluun Ben Eaves, Jari Tolsa ja kapteeni Rami Alanko. Kaikki ovat kovan luokan vahvistuksia minkä tahansa joukkueen rosteriin. Ennenkaikkea Eaves voi huippukunnossa ollessaan ratkaista pelejä jopa yksin. Joukkueiden kolme aikaisempaa kohtaamista tällä kaudella ovat menneet Bluesille lukemin 2-1. Vähämaalinen ottelu luvassa. Merkki X.

 

Jokerit - Pelicans

Viime kevään puolivälieräpari Jokerit ja Pelicans ottavat toisistaan mittaa Hartwall Areenalla. Jokerit on päässyt nousuvireeseen tammikuun lopussa, sillä joukkue lukeutuu tällä erää sarjan kovakuntoisimpiin joukkueisiin. Jokerit taistelee edelleen tiukasti runkosarjan voitosta. Tällä hetkellä helsinkiläiset ovat neljä pistettä sarjaa johtavaa JYPiä perässä. Myös Pelicans on pelannut viime aikoina hyvin. Se onkin kuntopuntarin jaetulla toisella sijalla yhdessä Jokereiden kanssa. Pelicansilla on toistaiseksi tukeva ote pudotuspelien ensimmäisen kierroksen paikasta, mutta uhkaajat takaapäin eivät ole menettäneet vielä toivoaan. Kuuden joukkoon Aravirran suojatit eivät enää kerkiä nousta, mutta paikka kymmenen sakissa säilyy jos tammikuun hyvä vire jatkuu. Merkki 1.

 

 

KalPa - HIFK

Yksi kuluvan kauden valopilkuista on Kuopion KalPa. Se on pelannut rohkeasti ja ennakkoluulottomasti kumartelematta isompiaan ja Pekka Virran suojatit ovat ansaitusti sarjan kakkospaikalla. Vieraaksi Niiralaan matkustaa Helsingin IFK. KalPa katkaisi kahden ottelun tappioputken otollisesti juuri ennen taukoa Lahdessa, kun Pelicans kaatui niukasti 5-4. HIFK on hieman alisuorittanut koko kauden ja joukkue onkin sarjataulukon seitsemäntenä. Kari Jalonen ei ole saanut punanuttuja pelaamaan toivotulla tasolla ja pelin taso on ailahdellut liikaa. Usein joukkue tuhrii johtoaseman kesken pelin ja vastustaja kuittaa pisteet. Mikäli HIFK saa tasaisuutta otteisiin ja ehjän 60 minuuttisen, niin joukkuetta on vaikea kaataa. Kun alkukauden maalivahtiongelmat on voitettu, voi joukkue alkaa keskittymään täysillä kevään koviin otteluihin. Merkki 2.

 

Kärpät - Ilves

Tammikuun kovassa vireessä ollut Kärpät saa vieraita Tampereelta, kun Ilves matkustaa Raksilaan vasta ensimmäistä kertaa tällä kaudella. SM-liigan sarjaohjelma on sen verran erikoista luettavaa, ettei tavan maallikko tahdo pysyä kärryillä. Joukkueet kohtaavat vielä uudestaan Raksilassa helmikuun lopulla. Molemmat joukkueet pelasivat varsin hyvän tammikuun. Ennen taukoa viidestä edellisestä ottelusta molemmille voittoja kertyi neljä ja pistepussi karttui mukavasti. Syyskauden todella surkeaa vieraspelaamista esittänyt Ilves on saanut matkaotteluihinkin parempaa virettä, ja pisteitä on alkanut tulla mukaan reissupeleistäkin. Ilveksen suuntaa on vaikea ennustaa tällä hetkellä. Sakari Pietilän miehistö voi välillä pelata pirteästi materiaaliltaan kovempitasoista joukkuetta vastaan, mutta toisena hetkenä alisuorittaa liigan tyvipään joukkuetta vastaan. Jos vieraat saavat kovan paineen kotijoukkueen pakeille, saattaa Ilves yllättää ja viedä pisteet mukanaan. Merkki 2.

 

 

Lukko - TPS

Tällä viikolla kahdesti kohtaavat Lukko ja TPS ottavat mittaa toisistaan Äijänsuon tiistai-illassa. Torstaina sama ottelu pelataan Turun Elysee Areenalla. Mutta tämä ottelu pitää pelata ensin. Raumalaisilla on takanaan kaksi tappiota ennen taukoa, ja muutenkin joukkueen esitykset ovat ailahdelleet melkoisesti. Myös TPS hävisi kaksi otteluaan ennen taukoa, mutta syyskauteen verrattuna joukkueen tammikuu oli varsin hyvä. Pisteitä on tullut tasaisesti, eikä Hannu Virran aikana nähtyjä suuria notkahduksia ole tullut. TPS-luotsi Kai Suikkanen onkin saanut ihan uutta ryhtiä turkulaisryhmään. Molempien joukkueiden maalilla seisoo kovan luokan maalivahdit. Lukon Petri Vehanen on ollut koko kauden mainio ja TPS-maalilla Alexander Salak on onnistunut niinikään mainiosti. Lukolla ratkaisupelaajien rintama on turkulaisten vastaavia leveämpi ja onkin todennäköistä, että kotijoukkue pitää pisteet Raumalla. Merkki 1.

 

 

Tappara - HPK

Tampereen Hakametsässä ottavat yhteen Tappara ja HPK. Molempien joukkueiden kausi on ollut vähintäänkin ailahteleva. Tappara on tällä hetkellä sarjataulukon 11. sijalla, neljä pistettä viimeistä playoff-paikkaa perässä. HPK puolestaan on kuudentena, kuusi pistettä viidentenä olevaa Bluesia perässä. Heikomman jakson jälkeen kotijoukkue Tappara näyttäisi puolestaan löytäneen hieman tasaisuutta otteisiinsa. HPK:lle on tuottanut vaikeuksia pystyä ehjiin 60 minuutin esityksiin. Lopputuloksen kannalta ottelun kulmakivi onkin siinä, kumpi joukkueista pystyy Hakametsässä tiiviiseen ja nöyrään pelaamiseen. HPK on askeleen edellä maalivahtiosastolla, mutta jos oma maalinteko ei kulje, on Tappara vahvoilla kotonaan. Merkki 1.

 

 

 

Ässät - SaiPa

Porin Isomäen jäähallissa pelataan tiistai-iltana taas SM-liigaa, kun Lappeenrannan SaiPa matkustaa Ässien vieraaksi. Kummankin joukkueen kausi on vierähtänyt sarjataulukon häntäpäässä. Ässillä on edelleen teoreettiset mahdollisuudet pudotuspeleihin, sillä kymmenes sija ja Pelicans ovat seitsemän pisteen päässä. Ässät taisteli itselleen ennen maaottelutaukoa kaksi voittoa. Ensin kotipelissä kaatui Lukko ja seuraavaksi vieraissa HIFK jatkoajalla. Porilaiset ovatkin päättäneet kavuta vaikka väkisin kymmenen parhaan joukkoon ja edetä sitä kautta jatkopeleihin. SaiPa on sarjataulukon jumbona, tosin vain kolme pistettä porilaisia perässä. SaiPalle vierasvoitto HPK:sta ennen maaottelutaukoa tuli hyvään saumaan, sillä joukkue oli ennen taukoa kovassa tappioputkessa. SaiPan kulmakivi on ollut joukkueen maalivahti Iiro Tarkki, joka pelasi mainiosti myös maajoukkuepaidassa tauolla. Tarkki on varmasti saanut lisää itseluottamusta ja mies tulee olemaan isossa roolissa tänäänkin. Merkki 2.