SM-liigan kausiennakko 2009-10

Yksi varma merkki syksyn saapumisesta on se, kun jääkiekon SM-liiga käynnistyy. Tulevalle kaudelle on vaikea nimetä suosikkeja, mutta muutamia seuroja voidaan nostaa esiin. Tuleva kausi tuo mukanaan paljon uutta. Uusi hallitseva mestari, uusia sääntöjä ja mielenkiintoisia pelaajia.

Viime kausi päättyi 14. huhtikuuta, kun JYP kaatoi Kärpät neljännessä finaalissa 5-2 ja vei koko finaalisarjan 4-0. Se oli JYPin seurahistorian ensimmäinen mestaruus ja juhlat olivat valmiit alkamaan. Nyt juhlat on kuitenkin juhlittu, ja on aika kääntää katseet kohti tulevaa. Tulevalle kaudelle on vaikea nimetä yksittäistä mestarisuosikkia. Jokerit, JYP, Kärpät, KalPa ja HIFK voidaan nostaa suurimpiin suosikkeihin ja oletan, että uusi mestari löytyy näistä viidestä. Tietenkin on mahdollista, että tuleva mestari löytyy tämän viisikon ulkopuolelta, mutta odotusarvot ovat suurimmat juuri pääkaupunkiseudulla, Oulussa ja Jyväskylä-Kuopio akselilla.

Jos on kokenut uudistuksia seurojen hallit, kokoonpanot yms. niin uutta on myös tulevan kauden sääntökirjassakin. Yksi uudistuksista on voittomaalikilpailu. Jatkoajan jälkeen lauottava voittomaalikilpailu lauotaan molemiin päätyihin. Tällä ei juuri käytännön merkitystä ole, ellei päätykatsomon kovaa kannustusta voida pitää selkeänä etuna toiselle joukkueelle. Pitkä kiekko- sääntö muuttuu myös tulevalle kaudelle; Pitkän kiekon jälkeen sen tehneellä joukkueella ei ole vaihto-oikeutta. Tämä varmasti vähentää osaltaan pitkien kiekkojen määrää ja otteluiden tempo pysyy korkealla läpi ottelun. Myös jäähyihin on tullut pieni muutos. Rikkonut joukkue joutuu aloittamaan alivoiman omalta puolustusalueelta, vaikka rike tapahtuisi toisessa kenttäpäädyssä. Useat päävalmentajat ovat kertoneet eri medioissa, että uudet säännöt ovat heidän mieleensä. Yksi kummallisimmista uudistuksista on kättelykielto, joka on voimassa toistaiseksi. Päätöksellä pyritään ehkäisemään H1N1-viruksen eli ns. sikainfluenssan mahdollista leviämistä. Kaikki muut otteluseremoniat tehdään normaalisti.

Parhaillaan maailmaa ravisteleva talouslama näkyy myös tulevan kauden budjeteissa. Vain yksi joukkue kasvatti pelaajabudjettiaan ensi kaudeksi. Viime talvena hienon kauden pelannut ja keväällä pronssia voittanut Kuopion KalPa nostaa pelaajabudjettiaan maltillisesti. Muut joukkueet joko leikkaavat palkkakuluja tai pitävät ne entisellään. Viime kausina avokätisesti pelaajamarkkinoilla heilunut Espoon Blueskin on ymmärtänyt, ettei raha takaa suoraa menestystä ja espoolaisseura on säästökuurilla.

Iso nippu huippupelaajia nosti kytkintä ja suuntasi Suomesta joko Venäjälle, Ruotsiin ja Pohjois-Amerikkaan. Nimekkäimpinä lähtijöinä voidaan pitää JYPin mestaruuteen johdattanutta Jarkko Immosta, joka suuntasi KHL-liigaan AK Bars Kazanin riveihin. Muita kovia lähtijöitä on Toni Koivisto, Ben Eaves sekä Alexander Salak. Listaa voisi kirjoittaa pitkäänkin, mutta tuossa osa lähteneistä. Täydellinen lista kesän siirroista löytyy artikkeleissa olevasta SM-liigan pelaajasiirrot kaudelle 2009-10- tekstistä.

Oman mausteensa kauden päätökseen tuo myös liigakarsinnat. Nähtäväksi jää mikä joukkue joutuu pelaamaan karsintoja Mestiksen mestaria vastaan. Viime kaudella Porin Ässät ja Vaasan Sport osoittivat, että karsintaotteluista voi muodostua huikeita jännitysnäytelmiä.

SM-liiga käynnistyy torstaina 10. syyskuuta 2009. Katsojille on luvassa heti kuuma kuuden ottelun paikalliskierros. Kukin joukkue pelaa runkosarjassa 58 ottelua. Mestari on selvillä viimeistään 2. toukokuuta 2010. Koska ensi vuoden helmikuussa käydään talviolympialaiset Vancouverissa, pitää myös SM-liiga taukoa helmikuussa reilun viikon ajan.

SM-liigan kauden 2009-10 sääntöuudistukset:

- Ottelukokoonpanoihin saa merkitä vain 18 kenttäpelaajaa aiemman 20 sijaan.

- Pitkän kiekon tehneellä joukkueella ei ole vaihto-oikeutta ennen seuraavaa aloitusta.

- Ylivoimapeli alkaa aina ylivoimalle päässeen joukkueen hyökkäysalueelta.

- Jatkoajan jälkeen käytävä voittomaalikilpailu suoritetaan molempiin päätyihin.

- Päävideotuomarit Sakari Pietilä ja Niki Anderssonkäsittelevät tilanteet, joiden olisi pitänyt johtaa ottelurangaistuksiin. Otteluiden tuomarit antavat maksimissaan 5 minuutin jäähyn + pelirangaistuksen ellei kyseessä ole selkeä ottelurangaistuksen kriteeristön täyttävä teko kuten esim. potkaiseminen. Päävideotuomarit eivät jaa rangaistuksia, vaan sen tekee kurinpitäjä Jarmo Muukkonen tai kurinpitoryhmä.

Urheiluveikkaus.com:n arvio runkosarjasta:

 1. Jokerit
 2. Kärpät
 3. JYP
 4. HIFK
 5. KalPa
 6. Blues
 7. HPK
 8. Tappara
 9. Lukko
 10. TPS
 11. Ilves
 12. Pelicans
 13. SaiPa
 14. Ässät

Pistepörssin voittaja: Esa Pirnes, Jokerit

Maalipörssin voittaja: Juha-Pekka Haataja, HIFK

Syöttöpörssin voittaja: Kim Hirschovits, HIFK

Runkosarjan paras pelaaja: Esa Pirnes, Jokerit

Paras puolustaja: Markus Seikola, Ilves

Paras maalivahti: Juuso Riksman, Jokerit

Jäähykuningas: Kari Sihvonen, Pelicans

Ensimmäiset päävalmentajapotkut: Ässät

 

Joukkuekohtaiset arviot:

Blues

Petri Matikaisen luotsaamaa Blues on heikentynyt pelaajamateriaaliltaan selkeästi, mutta se ei tule muuttamaan joukkueen pelitapaa. Taisteleva, energinen ja nuorekas joukkue, joka pystyy haastamaan sarjan kärkijoukkueet joka ilta. Petri Lammassaaren loukkaantuminen kauden alla heikentää hyökkäystehoja, mutta potentiaalia on liigan kärkipäähän jos joukkue onnistuu kaikilla osa-alueilla.

Maalissa ykkösvastuun kantaa Iiro Tarkki, joka on hitaasti kypsynyt yhdeksi liigan parhaista maalivahdeista. Tarkki on varma suorittaja illasta toiseen ja espoolaiset voivatkin luottaa täysin maalivahtiinsa. Puolustus ei ole paperilla liigan parhaita ja se onkin pieni kysymysmerkki. Aleksi Laakso on kypsymässä todelliseksi pelimieheksi ja kantaa varmasti ison vastuun espoolaisten alakerrassa. Parhaassa tapauksessa nuorukainen nousee yhdeksi puolustuksen kulmakivistä.

Hyökkäys on keventynyt eniten ja se saattaa näkyä maalintekopaikkojen luomisessa ja viimeistelyssä. Vaikka tahto on kova, ei kiekko löydä tietään maaliin elleivät kädet toimi. Erkki Rajamäki tulee olemaan tärkeä palanen ja esimerkin näyttäjä sinipaitojen hyökkäyksessä. Muita tärkeitä pelaajia ovat Jarkko A. Immonen, Toni Kähkönen ja Stefan Öhman.

 • Vahvuudet: Joukkuehenki, energia
 • Heikkoudet: Kapea hyökkäys, loukkaantumisalttius
 • Seuraa heitä: Jarkko Immonen, Iiro Tarkki, Aleksi Laakso
 • Kotikenttä: Barona Areena (6798 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Petri Matikainen
 • Kapteenisto: (C) Toni Kähkönen, (A) Santeri Heiskanen, (A) Ville Lajunen

 

HIFK

Nordenskiöldinkadun ylpeys HIFK lähtee jälleen kerran pelaamaan siitä suurimmasta. Mestaruudesta. Edellinen on keväältä 1998 joten olisiko jo aika? Viime kausi kurahti täysin, kun runkosarja oli yhtä vuoristorataa ja pudotuspeleissä TPS iski punanutut laulukuoroon. Nyt kaikki näyttää kuitenkin paremmalta. Joukkue on vahvistunut ja valmentaja Kari Jalonen on vuoden viisaampi johtaessaan joukkojaan. Viime kauden löysäilijät laitettiin kylmästi ulos ja koko organisaatio on jämäköittänyt otettaan.

Maalinsuulle hankittiin vahvistus, kun Jan Lundell palaa tolppien väliin. Jani Nieminen ja Aleksi Ahlqvist toimivat varamiehinä. Trio on paperilla kova, mutta kukaan edellämainituista herroista ei ole todistanut olevansa todellinen mestarivahti. Puolustus on liigan ehdotonta eliittiä. Markus Kankaanperä, Toni Söderholm, ja Dale Clarke ovat SM-liigatasolle varsin kelpo pelimiehiä. Lisäksi omia kasvatteja on nousemassa pelaavaan kokoonpanoon ja puolustukseen helsinkiläiset eivät tule kaatumaan.

Hyökkäys on liigatasolle kova ja miehiä on jokaiseen rooliin. Kim Hirschovits kantaa ykkössentterin paineita harteillaan ja viime vuoden pistepörssin voittaja ei tule pettämään tälläkään kaudella. Käsiä riittää ja jos asenne on huippuluokkaa, ei pörssivoiton uusiminen ole mahdottomuus. Juha-Pekka Haataja saa nauttia "Hirson" syötöistä ja jos yhteinen kemia löytyy, voi tämä parivaljakko olla täysin pitelemätön. Yksi mielenkiintoisimmista nimistä löytyy myös sentteriosastolta. Oulusta Helsingin valoihin muuttanut Mikael Granlund on puhuttanut jo viime syksystä alkaen ja miehestä onkin lupa odottaa seuraavaa suomalaista supertähteä. Pelisilmä on huippuluokkaa ja jos rinnalle osuvat hyvät ketjukaverit, taistelee Granlund ehdottomasti Vuoden tulokas- palkinnosta. Muita avainhyökkääjiä ovat Arttu Luttinen, Lennart Petrell, Petteri Wirtanen ja Max Wärn.

  • Vahvuudet: Materiaali, fysiikka
  • Heikkoudet: Maalivahtitilanne
  • Seuraa heitä: Mikael Granlund, Kim Hirschovits, Juha-Pekka Haataja
  • Kotikenttä: Helsingin jäähalli (8200 katsojaa)
  • Päävalmentaja: Kari Jalonen
  • Kapteenisto: (C) Kim Hirschovits, (A) Arttu Luttinen, (A) Toni Söderholm

 

HPK

Takavuosien mitalikone HPK on muutosten edessä. Jukka Rautakorpi aloittaa toisen vuotensa oranssipaitojen peräsimessä, mutta apuvalmentaja Timo Lehkonen sai lähteä. Rautakorpi saa ajaa sisään täysin oman pelitaktiikkansa ja se saattaa tuottaa tulosta. Tai sitten ei. HPK teki viime kaudella yli 800 000 euroa tappiota ja seuran kassalipas alkaakin olla jo tyhjä. Nyt yleisön on löydettävä Rinkelinmäelle ja HPK:n on menestyttävä. Muuten tulee noutaja.

Hämeenlinnalaisten maalinsuulla jatkaa Teemu Lassila joka on todistanut pärjäävänsä mainiosti liigatasolla. Tasainen suorittaja ja koko HPK-puolustuksen selkäranka. Nuoret Juha Metsola ja Rasmus Rinne tuuraavaat tarvittaessa. Puolustuksen johtohahmona jatkaa Mikko Mäenpää, jolta on lupa odottaa kovia tehoja myös tällä kaudella. Kokeneet Jukka-Pekka Laamanen ja Marko Tuulola säestävät kakkosparissa ja muutamia nuoria tullaan varmasti näkemään hämeenlinnalaisten alakerrassa. Puolustus on liigatasolle kelvollinen.

Hyökkäyksessä ykkössentterin viittaa kantaa Ville Viitaluoma. Kysymys herääkin, onko Viitaluomasta menestyvän joukkueen ykkössentteriksi? Laitureita joukkueesta löytyy paljon. Jyrki Louhi palasi takaisin Hämeenlinnaan, Janne Laakkonen ja Miikka Männikkö naputtelevat varmasti tasaiseen tahtiin pisteitä. Nuori Joonas Kemppainen tulee kamppailemaan tiukasti Vuoden tulokas- palkinnosta ja hänestä onkin lupa odottaa tulevan kauden HPK-sensaatiota. Isokokoinen Kemppainen on kauden alkaessa kakkossentteri, mutta kuka tietää vaikka nuori Kemppainen valtaisi ykkössentterin paikan Viitaluomalta? Parhaassa tapauksessa tämä joukkue pelaa jopa kultamitalista, pahimmassa tapauksessa kesäloma alkaa jo sääliplayoffeista.

 • Vahvuudet: Laaja materiaali, kokemus, liike
 • Heikkoudet: Sentteriosaston kapeus
 • Seuraa heitä: Joonas Kemppainen, Miikka Männikkö, Mikko Mäenpää
 • Kotikenttä: Patria-areena (5360 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Jukka Rautakorpi
 • Kapteenisto: (C) Jukka-Pekka Laamanen, (A) Marko Tuulola, (A) Janne Kolehmainen

 

Ilves

Tampereen Ilves on kokenut muutoksia, kun Sakari Pietilä sai pakata laukkunsa ja tilalle tuli kovana käskijänä tunnettu Heikki Mälkiä. Viime kausi päättyi ennen aikojaan sääliplayoffeissa ja tuohon halutaan Tampereella varmasti muutos. Joukkue on vahvistunut joka osa-alueella ja odotettavissa onkin lievää noususuhdannetta. Mälkiä ei anna tuumaakaan tilaa löysäilijöille. Mälkiä tuleekin palauttamaan ryhdin ja järjestyksen tupsukorvien pukukoppiin.

Maalille palkattiin HIFK:ssa täysin flopannut Juha Pitkämäki. Pitkämäeltä löytyy taitoa ja osaamista jos pääkoppa vaan kestää mukana. Markus Korhonen on keskitason tuuraaja. Puolustuksen johtohahmona jatkaa Markus Seikola, joka paukutti viime kaudella runkosarjassa käsittämättömät 17 maalia. Seikola tulee tälläkin kaudella vastaamaan Ilveksen tehokkaasta ylivoimasta. Seikolan lisäksi ei tupsukorvien puolustuksesta muita hyökkääviä puolustajia juuri löydy, mutta Antit Hulkkonen ja Bruun ovat pelanneet hyvät harjoituspelit ja heiltä onkin lupa odottaa hyvää kautta.

Hyökkäyksen kärkinimenä häärii yksinoikeutetusti marraskuusta asti Colby Genoway. Hänestä odotetaan todellista vastuunkantajaa ja mies tuleekin täyttämään ruutunsa. Tru-outilla oleva Dustin Johner on katsomaton kortti ja hän saattaa yllättää. Jussi Pesonen, Pasi Salonen ja Marko Anttila nakuttavat pisteitä tasaisesti ja myös heiltä on lupa odottaa hyvää kautta. Jos Mälkiä saa pelaajistaan revittyä täyden tehon irti voi Ilves yllättää tulevalla kaudella.

 • Vahvuudet: Hyökkäys
 • Heikkoudet: Sentteriosaston kapeus, epävarma maalivahtipeli
 • Seuraa heitä: Colby Genoway, Jussi Pesonen, Pasi Salonen
 • Kotikenttä: Tampereen jäähalli, Hakametsä (7600 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Heikki Mälkiä
 • Kapteenisto: (C) Pasi Määttänen, (A) Antti Hulkkonen, (A) Mikko Kuukka

 

Jokerit

Kun katsoo Jokereiden kokoonpanoa niin huomaa, ettei tällä rosterilla lähdetä tavoittelemaan paikkaa kahdeksan parhaan joukossa. Vain voitto kelpaa Hannu Aravirralle ja hänen suojateilleen. Keväällä 1996 Aravirta johdatti Jokerit Suomen mestaruuteen ja nyt mestarivalmentaja on palannut pääkallopaikalle. Jokerit on äärimmäisen kova paperilla ja todennäköisesti sitä myös kaukalossa. Aravirta on päässyt rauhassa kasaamaan ja roolittamaan joukkuettaan ja kun mukana on runsaasti kokemusta ja sopivasti nuoruutta, voi tulos olla keväällä paras mahdollinen.

Maalilla seisoo yksi viime kauden parhaista maalivahdeista. Juuso Riksman torjui kuin muuri läpi runkosarjan, mutta pudotuspeleissä pää ei kestänyt. Jos pää kestää ensi keväänä, on Riksman yksi mestaruuden takuumiehistä. Puolustus on liigan eliittiä. Antti-Jussi Niemen, Marko Kauppisen ja  Tom Koiviston johdolla. Mukana on myös muutamia oma kasvatteja, jotka ovat valmiita astumaan esiin tarvittaessa.

Myös hyökkäys on liigatasolle käsittämättömän kova. Suurimpina tähtinä narrinutussa luistelevat Esa Pirnes ja Jukka Hentunen. Pirnes palasi KHL-liigasta Suomeen ja mies tulee takuuvarmasti keikkumaan pistepörssin kärkisijoilla.Raudanluja suorittaja illasta toiseen ja tekee hurjan määrän töitä molempiin päihin. Valmentajan unelmapelaaja jonka voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Jos Pirneksen laidoille laitetaan Jukka Hentunen ja Jani Rita, voi vastustajan pakeilla pitää kiirettä. Myös nuori Teemu Pulkkinen on väläytellyt taitojaan ja hän on Granlundin ohella yksi Suomen lupaavimmista junioreista. Jokerit on ennakkosuosikki runkosarjan voittajaksi. Tuon tason materiaalilta ja valmennukselta ei voi odottaa vähempää.

 • Vahvuudet: Materiaali joka osa-alueella, valmennus
 • Heikkoudet: -
 • Seuraa heitä: Esa Pirnes, Jukka Hentunen, Teemu Pulkkinen
 • Kotikenttä: Hartwall Areena (13 506 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Hannu Aravirta
 • Kapteenisto: (C) Antti-Jussi Niemi, (A) Juha Lind, (A) Esa Pirnes

 

JYP

JYP on täysin uuden tilanteen edessä, sillä se lähtee uuteen kauteen ensimmäistä kertaa Suomen mestarina. Usein puhutaan, että pieni vaihtuvuus joukkueen pelaajamateriaalissa on hyvä asia, mutta JYP:n kohdalla tämä voi kääntyä vastaan. Joukkueesta lähti eniten peliminuutteja kerännyt puolustaja Ville Mäntymaa ja koko jyväskyläläisten pelin sielu Jarkko Immonen, joka valitsi seuraavaksi haasteekseen Venäjän. Joukkueen ainoa uusi pelaaja on SaiPasta potkut saanut, lähes 120-kiloinen Jonne Virtanen. JYP on todellisen haasteen edessä, sillä materiaali on heikentynyt ja hallitsevan mestarin päänahka on haluttua tavaraa muilla paikkakunnilla.

Maalivahteihin JYP ei tule kaatumaan. Siitä pitävät huolen viime keväänä MVP-palkinnon noukkineet Pekka Tuokkola ja Sinuhe Wallinheimo. Tämä kaksikko jakaa peliminuutit 50-50 ja näihin herroihin pelaajat voivat luottaa. Puolustuksessa isoimman vastuun tulee kantamaan Jyrki Välivaara, Olli Malmivaara ja Kalle Koskinen. Puolustus on liigatasolle hyvää luokkaa ja tiivis puolustuspeli tulee olemaan JYP:n vahvuus tulevallakin kaudella. Loistavat harjoituspelit pelannut Sami Vatanen puhuttaa koko kaupunkia ja miehestä odotetaankin jo uutta Kimmo Timosta. Kausi näyttää kestääkö nuoren miehen pää kovat paineet. Potentiaalia on.

Hyökkäys on osittain arvaamaton. Jarkko Immosen lähdettyä ei selkeää johtajaa riveistä löydy. Tuomas Vänttistä on istutettu taitavan Antti Virtasen ja maalilinko Tuomas Pihlmanin väliin, mutta toistaiseksi tulos ei ole ollut toivotunlainen. Ylivoima on myös kysymysmerkki, kun Immonen on poissa. JYP:llä on laitureita lähes viiden kentän verran ja se voikin osoittautua valttikortiksi pitkän talven aikana. Alempiin kenttiin löytyy riittävästi miehiä, mutta selkeä syömähammas puuttuu ja se saattaa olla esteenä menestymiselle. Eri medioissa on pyöritelty vaihtoehtoa, että JYP hankkii ennen joulua artisti-sopimuksella uuden ykkössentterin. Tuohon ei voi vastata toistaiseksi vielä kukaan ja nähtäväksi jää, muodostuuko Jarkko Immosen lähdöstä liian suuri lovi JYP:n hyökkäykseen. Parhaassa tapauksessa joukkue pelaa tasaisen runkosarjan ja etenee pudotuspeleissä jopa finaaleihin saakka, mutta pahimman skenaarion toteutuessa jyväskylässä heitellään rantapalloja jo maaliskuun lopussa.

 • Vahvuudet: Laaja materiaali, puolustus
 • Heikkoudet: Sentteriosasto
 • Seuraa heitä: Pekka Tuokkola, Harri Pesonen, Sami Vatanen
 • Kotikenttä: Synergia-areena (4618 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Risto Dufva
 • Kapteenisto: (C) Juha-Pekka Hytönen, (A) Kalle Koskinen, (A) Jyrki Välivaara

 

KalPa

Viime vuosina sensaatiomaisesti SM-liigan hänniltä lähes huipulle noussut Kuopion KalPa on paremmissa asemissa kuin koskaan. Seuran talous on kunnossa, kaukalossa tulee menestystä ja yleisö löytää hallille. Lähtökohdat kauteen ovat siis erinomaiset. Joukkueeseen on hankittu muutamia vahvistuksia ja seura on kaikilla osa-alueilla vakaa. Sami Kapanen johtaa joukkojaan niin kentällä, kuin toimistollakin. Kapanen on koko seuran kasvot. Valmennus on Pekka Virran johdolla hyvässä myötätuulessa ja KalPan aktiivinen kiekollinen peli tulee tuottamaan vaikeuksia vastustajille. Parhaimmissa unissa KalPan luonnollinen jatkumo ensi kaudelle veisi joukkueen jopa finaaleihin, mutta siihen emme usko. Liigasta löytyy ainakin kolme kuopiolaisia parempaa joukkuetta, ja KalPa onkin maksimisuorituksella pronssiottelussa ensi kaudella.

Maalivahtitilanne on kuopiolaisilla hyvä. Ari Ahonen palkattiin Frölundasta Kuopioon ja häneen joukkue voikin luottaa. Ahosen huilatessa tuuraajana toimii viime kaudella maalinkin tehnyt Mika Järvinen. Järvinen on nuori ja kehittyvä maalivahti. Hänen tie saattaa seuraavien vuosien aikana viedä ulkomaille, mutta tällä kaudella mies tulee saamaan peliaikaa KalPa-paidassa. KalPan maalivahtitilanne on JYP:n ja Jokereiden ohella liigan parhaimmistoa. Puolustus on pitkälti viime kauden kaltainen. Ainoa uusi nimi kuopiolaisten takalinjoilla on Ruotsin Mora IK:sta tullut Adam Andersson. Andersson pystyy pelaamaan isoja minuutteja ja hän olikin täsmähankinta Pekka Virralta. Puolustuksen muita tukipilareita ovat Janne Jalasvaara, Ville Varakas ja helmikuussa 40-vuotta täyttävä Mika Strömberg.

Hyökkäys on liigatasolle hyvä ja kokeneet paluumuuttajat Tommi Miettinen ja Kalle Kerman tuovat varmasti uutta väriä kuopiolaisten pelinrakenteluun. Päävastuun tälläkin kaudella kantanee kuitenkin kaiken kokenut Sami Kapanen. Kapanen on Virran luottomies ja osittain jopa KalPan apuvalmentaja. Kapanen laitetaan jäälle ylivoimalla, alivoimalla, tasakentällisin. Valmentajan unelmapelaaja. Äärimmäisen hyvä ja nöyrä. Edelleen SM-liigan paras pelaaja. On loistava esimerkin näyttäjä nuorelle KalPa-joukkueelle ja tulee tekemään jälleen kerran kovaa jälkeä ketjukaveri Kalle Sahlstedtin kanssa.. Tuomas Kiiskinen, Teemu Hartikainen ja Aatu Hämäläinen edustavat nuorta nousevaa polvea ja onkin mielenkiintoista nähdä, nousevatko nämä nuoret ketjuhierarkiassa jopa Miettisen ja Kermanin ohi. Pekka Virralla riittää työnsarkaa roolittaa joukkueen hyökkäysketjut oikein, mutta eväitä menestykseen on tarjolla.

 • Vahvuudet: Kuopion kiekkobuumi, pelitapa, sopiva sekoitus nuorta ja vanhaa
 • Heikkoudet: Rosteri ei kestä avainpelaajien loukkaantumisia
 • Seuraa heitä: Sami Kapanen, Ari Ahonen, Tuomas Kiiskinen
 • Kotikenttä: Kuopion jäähalli (5224 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Pekka Virta
 • Kapteenisto: (C) Sami Kapanen, (A) Mika Strömberg, (A) Kalle Sahlstedt

 

Kärpät

Viime kausien kestomenestyjä Oulun Kärpät lähtee tulevaan kauteen jälleen yhtenä suosikeista. Vaikka kokoonpanosta karkasikin monta avainpelaajaa muille maille, on muutamalla täsmähankinnalla saatu jälleen erittäin kilpailukykyinen joukkue. Pahimmat menetykset lähtijät- osastolla olivat Daniel Corso, Toni Koivisto ja Jonas Andersson. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno on kuitenkin onnistunut päävalmentaja Matti Alatalon kanssa hankkimaan hyviä pelaajia paikkaamaan lähtijöitä ja Oulussa on lupa odottaa jälleen kerran mitalia. Viime kaudella JYP pilasi oululaisten juhlat viemällä finaalisarjan tylysti 4-0. Tänä vuonna hopeaa lähdetään kiillottamaan kullaksi ja menestynyt Kärppä- organisaatio on 2000-luvulla osoittanut etteivät menestyspuheet ole tuulesta temmattu. Kärpät on tämän vuosituhannen menestynein liigaseura ja kaiken mennessä nappiin on kultamitali realismia tälläkin kaudella.

Maalivahtiosastolla jatkavat tutut nimet. Tuomas Tarkki on selvä ykkösvahti, mutta Petri Koivisto tuuraa tarvittaessa. Nuori Antti Rautiola saattaa päästä haistelemaan liigavauhtia korkeintaan muutaman ottelun verran. Puolustuksen tukipilareina jatkavat Ilkka Mikkola ja Oskari Korpikari. Ruotsista Ouluun saapunut Teemu Aalto on loistava lisä oululaisten yv-peliin ja kärppälaumalla tuleekin olemaan yksi ensi kauden pelottavimmista ylivoimapeleistä.

Oululaisten hyökkäyskalusto herättää jälleen kerran suurta kunnioitusta. Ykkössentteri Jari Viuhkola, laidoillaan Kristian Kuusela ja Pavel Rosa. Jos Rosa olisi suomalainen, voisi tuo ketju olla Suomen ykkösketju EHT-turnauksissa. Lukosta hankittu Pekka Saarenheimo hoitaa kakkossentterin tonttia ja laidoilla viilettävät todennäköisesti Kimmo Koskenkorva ja Mika Viinanen. Kun haalariketjuissa viilettää Vesa Viitakosken kaltaisia maalilinkoja, on vastustajan puolustuspelin olla syytä kunnossa. Jokereiden ohella suurimpia mestarisuosikkeja ja tasaisen vahva suorittaja läpi runkosarjan. Kaikki osa-alueet ovat kunnossa ja kaiken mennessä nappiin, palaa Poika Ouluun vuoden tauon jälkeen.

 • Vahvuudet: Materiaali joka osa-alueella, voittamisen kulttuuri
 • Heikkoudet: Suuri vaihtuvuus
 • Seuraa heitä: Teemu Aalto, Kristian Kuusela, Pavel Rosa
 • Kotikenttä: Oulun Energia Areena (6400 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Matti Alatalo
 • Kapteenisto: (C) Ilkka Mikkola, (A) Oskari Korpikari, (A) Jari Viuhkola

 

Lukko

Viime kausina ojasta allikkoon kerta toisensa jälkeen syöksyillyt Rauman Lukko on suurien muutos edessä. Kaudesta toiseen Raumalla laitetaan iso kasa rahaa palamaan, mutta urheilullinen tulos on yhtä naurettava joka kevät. Päävalmentaja Rauli Uramalla on käytössään pikkuseuroista suurin pelaajabudjetti ja selviytyminen pudotuspeleihin on realistinen odotus kaupungin kiekkofaneilta. Viime kausi oli kuitenkin kaiken häpeän huipentuma. Lukko pelasi playout- pelejä keväällä, kun pienemmillä pelaajabudjeteilla pelaavat seurat tahkosivat pudotuspelien villi kortti- kierrosta. Tietenkään menestys ei ole sidottu suoraan rahaan, mutta SM-liigan top 6- budjetilla operoiva joukkue ei voi pelata keväällä liigan jumbofinaalia. Nyt flegmaattiset surffailijat on ulostettu joukkueesta ja on aika laittaa haalarit päälle.

Maalilla jatkaa tuttu ja luotettava nimi. Petri Vehanen on liigan huippunimiä ja mies tuleekin kantamaan päävastuun Lukko- maalilla koko runkosarjan ajan. Vuonna -89 syntynyt Antti Raanta tuuraa tarvittaessa. Puolustuksen johtohahmoina häärivät Charlie Cook ja Tomi Pettinen. Myös Tommi Kovanen tulee saamaan paljon vastuuta. Puolustus on liigatasolle keskinkertainen, mutta Vehanen maalilla pitänee joukkonsa kasassa.

Hyökkäyksestä lähti iso osa tulivoimaa, kun Juha-Pekka Haataja ja Pekka Saarenheimo vaihtoivat maisemaa. Kokenut Antti Laaksonen onkin isossa roolissa ja selkeänä suunnannäyttäjänä koko kauden ajan. Ulkomaanavut Justin Morrison, Jakub Petruzalek, ja Kurtis McLean voivat onnistuessaan viedä Lukon pitkällekkin. Alempiin kenttiin Lukolla on tyrkyllä omia nuoria ja keskinkertaisia liigapelaajia. Erittäin laajan hyökkäysmateriaalin johdosta kilpailu pelipaikoista on äärimmäisen kovaa Raumalla. Tämä repii kaiken tehon irti kokoonpanosta ja se saattaa kantaa pudotuspeleihin. Pahimmassa tapauksessa Raumalla pelataan keväällä jälleen playout-karsintoja.

 • Vahvuudet: Laajahyökkäysmateriaali
 • Heikkoudet: Menestymispaineet, kapea kärki
 • Seuraa heitä: Jakub Petruzalek, Kurtis McLean, Tomi Pettinen
 • Kotikenttä: DNA-Areena (5400 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Rauli Urama
 • Kapteenisto: (C) Antti Laaksonen, (A) Tomi Pettinen, (A) Otto Honkaheimo

 

Pelicans

Lahdessa on uusien tuulien aika. Hannu Aravirta lähti Helsinkiin Jokereiden peräsimeen ja Mika Toivola hyppäsi Lahden junaan. Muu valmennustiimi jatkaa entisellään. Toivolan käskyttämille pussinokille on turha sysätä mestaruuspaineita, mutta sijoitus keskikastista on realistinen.

Maalivahtitilanne on varsin selkeä. Tommi Nikkilä on selkeä ja ykkönen ja Niko Hovinen tuuraa tarvittaessa. Nikkilä pelasi koko viime kauden hyvällä tasolla ja häneen Pelicans voi luottaa tälläkin kaudella. Pakiston tukipilarina jatkaa maajoukkueessakin debytoinut Jan Latvala. Ylivoiman pelotteena häärii kovan laukauksen omaava Henri Laurila. Erik Kakko ja Samuli Suhonen ovat varmoja liigatason suorittajia ja nuorten Mikko Kousan, Jani Forsströmin ja Joonas Jalvantin on aika nousta esiin. Pakisto on liigan keskikastia ja se ei tule romahtamaan kauden aikana, ellei loukkaantumissuma iske lahtelaisiin.

Hyökkäyksen ainoat uudet kasvot ovat Oulusta. Tommi Paakkolanvaara ja Juha-Matti Aaltonen pakkasivat laukkunsa ja muuttivat Lahteen. Etenkin Aaltoselta odotetaan nyt todellista läpimurtokautta, jota häneltä ei vielä liigatasolla ole nähty. Potentiaalia on vaikka mihin. Pelicansin sentteritilanne näyttää varsin hyvältä. Paakkolanvaara, Jari Kauppila, Toni Koivunen, Henri Heino ja Arsi Piispanen on sentterihierarkia jos kaikki ovat kunnossa. Kauppila tosin saattaa aloittaa kauden laiturina. Hyökkäyksen etuna voidaan pitää vähäistä vaihtumista, joka helpottaa tilannetta varsinkin kauden alussa, kun muut joukkueet vielä etsivät ketjukoostumuksia. Pelicansin odotetaan vakiinnuttavan paikka liigan keskikastissa.

 • Vahvuudet: Sentteriosasto, pakiston kiekollinen taito
 • Heikkoudet: Sopiiko Toivolan pelisysteemi taitavaan Pelicans- joukkueeseen?
 • Seuraa heitä: Tommi Paakkolanvaara, Juha-Matti Aaltonen, Mikko Kousa
 • Kotikenttä: Isku Areena (4910 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Mika Toivola
 • Kapteenisto: (C) Erik Kakko, (A) Toni Koivunen, (A) Jan Latvala

 

SaiPa

SaiPa on viime kausina ollut liigan heittopussi ja SaiPa-pelaajat ovat nauttineet pitkistä kesälomista jo monen vuoden ajan. Materiaali liigatasolle on heikko ja on suoranainen ihme jos SaiPa yltää liigassa kymmenen parhaan joukkoon. Todennäköisesin skenaario on, että SaiPa pelaa keväällä liigakarsintoja Mestiksen mestaria vastaan.

Maalinsuulta poistui Iiro Tarkki, joka piti SaiPan pelit viime kaudella edes osittain tasaisina. Tilalle on asetettu Ville Hostikka ja Jere Myllyniemi. Kummankaan rahkeet eivät riitä liigajoukkueen ykkösvahdeiksi ja tässä piileekin SaiPan suurin ongelma. Pakisto koki ison kolauksen, kun Simo Mälkiä siirtyi Jokereihin. Tilalle on tullut JYP:n jämäpelaaja Jarno Lippojoki, joka tosin onnistui toissakaudella hyvin sputnikeissa. Myös Jokipojista tullut Jarno Koskiranta saattaa yllättää positiivisesti. Muuten pakisto on liigatasolle heikko ja Pauli Levokarin kaltaisilla jäähykoneilla ei kukaan liigajoukkue tee mitään etenkään nyt, kun kokoonpanoon saa nimetä vain 18 kenttäpelaajaa.

Hyökkäys koki myös kovan menetyksen, kun ykkössentteri Jarkko A. Immonen lähti Tarkin mukana Espoon Bluesin riveihin. Tero Koskiranta oli hyvässä syysvireessä, mutta hajonnut polvi muutti seurajohdon suunnitelmia ja tilalle hankittiin laitahyökkääjä Petr Pohl ja keskushyökkääjä Tyler Redenbach. Nämä ovat liigatasolla katsomattomia kortteja, mutta onnistuessaan saattavat tehdä hyvääkin jälkeä. Ainut suuri vastuunkantaja ja takuuvarma onnistuja on kokenut Shayne Toporowski, johon joukkue voi luottaa. Kanadalaiselta odotetaan pisteiden lisäksi henkistä johtajuutta ja selkeää vastuunkantoa vaikeissa paikoissa. Niitä SaiPalla varmasti riittää ja on ihme jos tämä joukkue ei pelaa keväällä liigakarsintoja.

 • Vahvuudet: -
 • Heikkoudet: Kapea kärkiosasto
 • Seuraa heitä: Shayne Toporowski, Anssi Löfman
 • Kotikenttä: Kisapuiston jäähalli (4825 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Ari-Pekka Selin
 • Kapteenisto: (C) Ville Koho, (A) Simon Backman, (A) Shayne Toporowski

 

Tappara

Viime kaudella pahasti alisuorittanut Tappara on kovan paikan edessä. Kesällä on tehty muutamia kovia hankintoja ja kun Tappara-legenda Janne Ojanenkin jatkaa uraansa, odottavat Tappara-fanit selkeää parannusta viime kauden sijoitukseen. Tappara oli viime kaudella runkosarjan toiseksi viimeinen. Viime kausi oli Tapparan osalta kaikin puolin repaleinen. Ojanen loukkaantui kesken kauden. Yksi joukkueen suurimmista, ellei suurin johtaja oli pois kaukalosta. Päävalmentaja Mikko Saarinen sairastui syöpään ja koko joukkueen harmonia sekosi. Nyt pöytä on puhdas ja päävalmentaja Saarinen on kunnossa. On aika aloittaa työt alusta.

Tapparan maalilla jatkaa Mika Lehto. Lehto on perusvarma suorittaja ja Tappara ei tule häneen kaatumaan. Yksittäisissä peleissä Lehto saattaa keskittymisen pettäessä kaataa koko Tappara-laivan, mutta pitkässä juoksussa Lehto on hyvää keskitasoa. Ero hyvän ja huonon päivän välillä on ehkä liian suuri, mutta Tapparan onneksi huonoja päiviä tulee harvoin. Kakkostorjujana häärii nuori Harri Säteri. Säteri on huippulahjakkuus ja pystyy tarvittaessa kaappaamaan jopa ykkösvahdin tittelin itselleen, jos Lehto ei pysty täyttämään valmennusjohdon odotuksia.

Kovimmat hankinnat Tappara-leirissä tulivat puoluspäähän. Tuukka Mäntylä ja Pekka Saravo ovat liigatasolle kovan luokan pelimiehiä ja jotain miesten sitoutumisesta tamperelaisseuraan kertoo pitkät sopimukset. Mäntylän sopimus on voimassa vuoteen 2019 ja Saravon vuoteen 2015. Tämä kaksikko muodostaa puolustuksen rungon ja heidän ympärilleen on hyvä koota menestyvä puolustus. Muita puolustuksen tukipilareita ovat Atte Pentikäinen ja Jussi Halme, jotka pystyvät tarvittaessa kovaankin peliin. Tapparan puolustus on liigatasolle keskivertoa parempi.

Hyökkäyksessä kirvesrinnoilla heiluvat tutut nimet. Jori Lehterä ja Jonas Enlund muodostavat ykköskentän tutkaparin ja tuon kentän kolmanneksi lenkiksi  Saarinen todennäköisesti sovittaa Stanley Cup- voittaja Ville Niemisen. Taitoa ja voimaa siis löytyy Tapparan ykkösvitjasta. Kakkoskenttä rakentuu todennäköisesti Janne Ojasen ympärille. Lättykone Ojanen saa rinnalleen todennäköisesti Timo Koskelan. Alemmat kentät muodostuvat kauden kuluessa ja Tappara saa jalkeille varsin kilpailukykyiset ketjukoostumukset. Jos Saarinen saa joukkonsa kuriin ja luistin kulkee, ei ole mahdottomuus vaikka Tappara löytyisi runkosarjan päätyttyä jopa kuuden joukosta.

 • Vahvuudet: Materiaalin laajuus, puolustus
 • Heikkoudet: Valmennus?
 • Seuraa heitä: Tuukka Mäntylä, Jori Lehterä, Jonas Enlund
 • Kotikenttä: Tampereen jäähalli, Hakametsä (7600 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Mikko Saarinen
 • Kapteenisto: Kapteenit ei selvillä toistaiseksi

 

TPS

Viime keväänä loistavat pudotuspelit pelannut TPS on hyvässä nosteessa. TPS:n uppoavan laivan kapteeniksi palkattu Kai Suikkanen teki sen mitä häneltä odotettiin. Palautti turkulaisen jääkiekon Suomen kiekkokartalle ja yleisön Turkuhalliin. Pudotuspelisarjassa JYPiä vastaan joukkue venyi äärimmilleen Alexander Salakin johdolla ja oli vähällä katkaista sittemmin mestaruuden voittaneen JYP:n tien alkuunsa. Vain luoja tietää mihin turkulaisten eväät olisivat kevään hurmoksessa riittänyt jos JYP olisi kaatunut. Nyt on kuitenkin aika suunnata katseet uuteen kauteen ja unohtaa menneet.

Turkulaisten pahin menetys kesän aikana osui maalivahti Alexander Salakiin. Salak voitti joukkueelleen otteluita ja pisteitä illasta toiseen. Nyt supermies on kuitenkin jättänyt aurajoen rannat ja tarvitaan uusia vastuunkantajia. David Leggio palkattiin paikkaamaan Salakia, mutta toistaiseksi näyttää siltä, ettei miehestä ole paikkaamaan suuria saappaita. Nuori Atte Engren ei riitä ykkösvahdiksi ja jos Leggio pettää, ovat turkulaiset hätää kärsimässä.

Pakiston liiderinä jatkaa tuttuun tapaan Aki-Petteri Berg. Vaikka Bergin parhaat vuodet ovat jo takanapäin, ei mies ole heittopussi liigatasolle. Päinvastoin. Viime kaudella Berg jakoi muutamia kovia pusuja ja vastustajan hyökkääjät saavatkin olla tarkkana, kun Berg hakee niittejä siniviivan tuntumassa. Uutena nimenä pakistoon on tullut kanadalainen Darcy Campbell. Campbell pelasi viime kaudella AHL:ää, mutta miehen otteista ei ole tarkempaa tietoa. Kolmas pakistosta esiin nostettava nimi on ruotsalainen Jens Skålberg. Potentiaalia on. Nouseeko ruotsalainen huipputasolle?

TPS-hyökkäys koki kovan menetyksen, kun Juraj Mikus lähti viimeisenä mahdollisena päivänä NHL:ään. Slovakialainen olisi pystynyt kantamaan ykkössentterin viittaa ja nyt onkin arvoitus, kuka nousee turkulaisten vastuunkantajaksi. AHL:stä tullut Mike Radja ei ole Mikusin tasoa ja nähtäväksi jää, jääkö Radja statistin rooliin. Aki Uusikartano ja Ilari Filppula ovat hyvänä iltana loistavia, mutta huonona iltana meno on tukkoista. Sami Venäläinen voi tarvittaessa pelata sentterinä ja hyviä laitureita turkulaisilta löytyy useamppaan kenttään. Antti Erkinjuntti, Tuomas Suominen ja Ville Vahalahti ovat nopeita ja ratkaisukykyisiä pelaajia ja heihin TPS luottaakin.

 • Vahvuudet: Turun kiekkobuumi, joukkuehenki
 • Heikkoudet: Maalivahtipeli, avainpelaajien loukkaantumisiin ei ole varaa
 • Seuraa heitä: Tuomas Suominen, Antti Erkinjuntti
 • Kotikenttä: Turkuhalli (11820 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Kai Suikkanen
 • Kapteenisto: Kapteenit ei selvillä toistaiseksi

 

Ässät

Keväällä vain niukasti liigakarsinnoista selvinnyt Porin Ässät lähtee kauteen mielenkiintoisista asetelmista. Alpo Suhonen pakkasi laukkunsa ja poistui Porista vähin äänin. Pekka Rautakallio otti patapaitojen vetovastuun. Rautakallio tunnetaan Ässä-legendana ja hänen pestaus Ässien peräsimeen saattoi olla oiva piristysruiske joukkueelle. Porilaisten materiaali on kuitenkin liigatasolle vaatimaton ja on ihme jos Porissa pelataan ensi keväänä playoffeja. Playoutteja sen sijaan saatetaan nähdä.

Maalissa suurimman vastuun kantaa Eero Kilpeläinen, joka on hinta-laatu suhteeltaan SM-liigan parhaita maalivahteja. Kilpeläinen on ajoittain todella hyvä ja hänen varaansa on hyvä rakentaa joukkuetta. Pakisto on kuitenkin aivan liian kehno nykyliigaan. Tero Määtän ja Tapio Sammalkankaan kaltaiset telaketjumiehet eivät ole oikea valinta pyörittämään liigajoukkueen ylivoimaa. Jesse Jyrkkiöllä on paljon potentiaalia nousta patapaitojen liideripakiksi, mutta ikävä kyllä, Jyrkkiön kehitys on junnannut paikoillaan jo vähän aikaa. Nyt on aika ottaa seuraava askel.

Hyökkäyksessä jatkavat tutut nimet. Marko Kivenmäki, Matti Kuparinen ja Sakari Salminen tekevät varmasti pisteitä, mutta Kamil Pirosin hankinta ykkössentteriksi oli suuri virhe. Ylipalkattu tshekki, joka pahimmassa tapauksessa floppaa täydellisesti. Piros on nyttemmin jo potkut saaneen Pentti Matikaisen hankintoja. Ässiltä löytyy hyökkäyksestä myös taitavia nuoria joiden täytyy astua esiin jos Porissa halutaan menestyä. Hyökkäys on liigatasolle keskivertoa huonompi ja on ihme jos Ässät ei löydy sarjataulukon häntäpäästä keväällä.

 • Vahvuudet: Uusi ilmapiiri
 • Heikkoudet: Puolustus, kärjen kapeus
 • Seuraa heitä: Jesse Jyrkkiö, Sakari Salminen, Matti Kuparinen
 • Kotikenttä: Porin jäähalli, Isomäki (6472 katsojaa)
 • Päävalmentaja: Pekka Rautakallio
 • Kapteenisto: (C) Matti Kuparinen, (A) Ville Uusitalo, (A) Marko Luomala