Liigaosakkeen lunastushinnasta on käyty pitkään julkista spekulaatiota. Osapuolet ovat nyt päättäneet kertoa osakkeen hinnan sekä perusteet osakkeen hinnoittelulle myös julkisuuteen.

Kuluva kausi on SM-liigan historian 34. kausi. Suuri osa nykyisistä seuroista on ollut pitkäjänteisesti rakentamassa liigan taloudellista pohjaa. SM-liigasta tuli keväällä 2002 osakeyhtiö ja siinä pelaavista seuroista liigan osakkeenomistajia.

Liigan osakkeen arvo on noussut merkittävästi parin viime vuoden aikana, johtuen erityisesti suomalaisen urheilun rahakkaimmasta TV-sopimuksesta. Tämä arvonnousu näkyy liigaosakkeen hinnassa sitä myytäessä. Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja Suomen Jääkiekkoliitto ry:n sopimuksessa sekä liigaseurojen keskinäisessä osakassopimuksessa määritetään, että myynti tulee kyseeseen joukkueen pudotessa liigasta urheilullisesti.

Mestis-seuralle liigaosake on lunastamisen jälkeen lähinnä ns. rahoituserä, jossa liigaosakkeella itsellään on merkittävin vakuusarvo. Liigaosakkeen lunastamisen jälkeenhän Mestis-seura on myös oikeutettu liigasta saatuihin tuloihin, merkittävimpänä TV-sopimuksen tuotot. Myös liigaosakkeen brändiarvo on huomattava.

Mikäli Vaasan Sport nousee SM-liigaan urheilullisen karsinnan perusteella, se joutuu lunastamaan 24.4.2009 mennessä Porin Ässiltä liigaosakkeen hintaan 1 593 533 euroa.

Osakkeen arvoa määritettäessä on huomioitu liigan tasearvo ja yhteistyösopimukset. Osakkeen siirtäminen tapahtuu suoraan seurojen välisellä osakekaupalla.

Osakkeen hinta ja maksuaikataulu on sovittu Jääkiekkoliiton ja SM-liigan välisissä neuvotteluissa ja SM-liigaseurat ovat ne hyväksyneet. Maksun perusteet sekä maksutaso on informoitu Mestis-seuroille jo kaudella 2007-08 ja ne on Mestis-seurojen oma yhdistys hyväksynyt.

Maksuaikataululla halutaan selkeyttää sekä nousevan että putoavan joukkueen tulevaisuuden suunnitteluprosessia. Lisäksi pyritään varmistamaan, että seuroilla on riittävästi aikaa joukkueiden rakentamiseen tulevalle jääkiekkokaudelle.

Lähde: SM-liiga