SM-liiga: Puolivälierät - 13.3.2009  
 

JYP - TPS

Tätä on Jyväskylässä odotettu. Pudotuspelit alkavat. Runkosarjan voittaja JYP saa vastaansa viime metreillä tiensä playoffeihin raivanneen TPS:n. Turkulaiset jyräsivät HIFK:n suoraan kahdella voitolla kesälomalle. Kesken kauden päävalmentajaa vaihtanut seurajohto saakin olla tyytyväinen tekemäänsä ratkaisuun. Kai Suikkanen on koulinut syksyn lammaslaumasta häkillisen taistelevia tiikereitä. HIFK-sarjassa TPS taisteli ja näytti mitä on joukkuepelaaminen. Lopullisena lukkona toimi loistavasti pelannut maalivahti, Alexander Salak. Sama mies tulee olemaan isossa roolissa myös tässä sarjassa. Vastus on pahin mahdollinen, kun vastaan tulee JYP. Jyväskyläläiset puskivat lähes koko runkosarjan ajan piikkipaikalla, ja vaikka tammikuussa peli takkusi, onnistui se säilyttämään paikkansa liigan kärjessä. Sarjan viimeisissä otteluissa joukkue otti pari tärkeää voittoa ja varmisti runkosarjan voiton. 17 vuoden tauon jälkeen Jyväskylässä nosteltiin runkosarjan voittopokaalia. Nyt tuo on syytä unohtaa ja keskittyä kovassa nosteessa olevan TPS:n kaatoon. Kun runkosarjan ykkönen ja kymmenes kohtaa, on materiaaleissa väkisin eroja. JYPin puolustus on liigan eliittiä ja maalivahtikaksikko on tasaisen hyvä. Hyökkäys on ykköskentän turvin kuin ydinkärki, mutta takaa tuleva kolmen ketjun osasto on tasaisen paksu.

Turkulaisilta puuttuu huippuluokan ykkösketju, mutta ratkaisuvoimaa löytyy monesta kentästä. Kokenut Mikko Eloranta tietää miten näitä pelejä pelataan ja antaa varmasti omalla tekemisellään esimerkkiä nuorille. Fyysisyydessä JYPillä on pienehkö etu ison pakiston turvin, mutta halutessaan TPS:kin pystyy kovaan taklauspeliin. Ensimmäinen ottelu Jyväskylässä antaa varmasti esimakua tulevasta. Jos JYP jyrää heti alusta alkaen kovaa ja nappaa komean voiton on TPS auttamatta pulassa tulevissakin otteluissa. Jos JYPillä maila puristaa ja TPS kääntää kotiedun itselleen voittamalla perjantaina, on sen helppo lähteä pelaamaan kotihalliin. Turun iso kaukalo on ollut tällä kaudella vaikea paikka JYPille. Suikkasen aikana JYP ei ole pystynyt TPS:ää voittamaan. Molemmat ottelut ollaan pelattu Turussa. Syksyn molemmat kotiottelut TPS:ää vastaan JYP voitti. Pitkässä juoksussa materiaali korjaa lopulta voiton ja onkin todennäköistä, että JYP jatkaa välieriin tästä sarjasta. JYP ottaa ensimmäisen kiinnityksen välieriin perjantaina, kun se kaataa turkulaiset kotiyleisönsä edessä ja matkaa lauantaina Turkuun voitto takataskussa. Merkki 1.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 0-0

 

Blues - Pelicans

Viime metreillä runkosarjan toiseksi noussut Espoon Blues saa puolivälierissä vastaansa Lahden Pelicansin. Blues on huilannut viime viikon torstaista asti, kun taas Pelicans sai Ilves-sarjan päätökseen vasta tiistaina ja lepoaikaa ei jäänyt kuin pari päivää. Maalinteko oli lahtelaisille varsin vaikeaa koko Ilves-sarjan ajan. Mikäli pussinokat meinaavat tiensä välieriin selvittää, on maalintekoon saatava lisää terävyyttä. Blues raatoi ja taisteli koko pitkän runkosarjan puolikuntoisena ja ylikuormitettuna. Espoolaisia kuormitti tammikuuhun asti myös CHL-ottelut, joissa joukkue pärjäsikin mainiosti. Se putosi välierissä Zurich Lionsia vastaan. Mainittakoon, että Lions voitti lopulta koko CHL-liigan. Riesana olivat myös lukuisat loukkaantumiset, jotka runkosarjan loppua kohti helpottivat. Samalla myös kaukalossa alkoi tapahtua. Blues napsi tärkeitä voittoja runkosarjan viimeisillä kierroksilla ja viime kauden hopeamitalisti osoittikin olevansa varteenotettava mestariehdokas.

Lahden Pelicansin peli takkusi koko runkosarjan ajan ja Hannu Aravirta ei saanut joukkuettaan pelaamaan toivotulla tasolla missään vaiheessa. Ilvestä vastaan pelattu sarja verotti varmasti voimia ja joukkueessa saattaa olla pieniä loukkaantumisia, joita se ei parissa päivässä ehdi paikkaamaan. Lahtelaisten vahvin osa-alue on maalivahtipeli. Tommi Nikkilä torjuu kaiken hyvänä iltana. Mitä enemmän laukauksia, sen enemmän Nikkilä syttyy. Muilla osa-alueilla lahtelaiset jäävät Bluesista hieman. Puolustus menee Bluesille leveän materiaalin ansiosta.  Bluesin hyökkäysmateriaali on liigan levein ja ratkaisjoita löytyy monesta kentästä. Olisikin suuri yllätys mikäli lahtelaiset jatkaisivat välieriin tästä otteluparista. Hannu Aravirta on voittanut Suomen mestaruuden aikaisemminkin, mutta se ei yksinään riitä viemään lahtelaisia mitalipeleihin. Bluesin marssi välieriin alkaa komealla kotivoitolla. Merkki 1.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 0-0 

 

 

HPK - KalPa

Runkosarjan loppuvaiheessa hurjaan voittokulkuun äitynyt HPK pelaa puolivälierissä Kuopion KalPaa vastaan. KalPa on tämän kauden suurin yllättäjä, vaikka joukkue hiipuikin hieman runkosarjan lopussa. Joukkue oli pitkään sarjan kärkipäässä, mutta se tippui lopulta kuudenneksi, kun se hävisi viimeiset ottelunsa. Kuopiolaisten nuori joukkue tulee olemaan kovassa paikassa, kun vastassa on Jukka Rautakorven valmentama HPK. Rautakorpi on Aravirran ohella ainut valmentaja kevään peleissä, jolla on Suomen mestaruus vyöllään. KalPan materiaali ei ole liigan levein, mutta sillä on kolme hyvää kenttää, joista yksi on ylitse muiden. Sami Kapasen, Kalla Sahlstedin ja Toni Mäkiahon muodostama ykköskenttä on liigan parhaimmistoa ja se pystyy kovissa paikoissa ratkaisemaan pelejä. Tämä kenttä on elementissään etenkin ylivoimilla. Erikoistilanteiden merkitys korostuukin juuri pudotuspeleissä. KalPa on varmasti nälkäinen ja yllätysvalmis. Kuopiolaisten puolustuksessa ei tähtiä vilise ja Janne Jalasvaaran loukkaantuminen runkosarjan lopulla verotti varmasti kuopiolaisten takalinjoja. Jalasvaara oli KalPan toiseksi tehokkain puolustaja, kokeneen Mika Strömbergin jälkeen. Strömberg onkin äärimmäisen kokenut pudotuspelipelaaja ja nuoret kuopiolaispuolustajat ottavat varmasti esimerkkiä tästä konkarista. Maalivahtipeli on KalPan osalta pieni arvoitus. Mikat Oksa ja Järvinen ovat pudotuspeleissä pieniä kysymysmerkkejä.

HPK lähteekin sarjaan ennakkosuosikkina. Hämeenlinnalaisten puolustus on Mikko Mäenpään johdolla liigan huippua ja hyökkäyskin on riittävän leveä. Maalilla Teemu Lassila on ollut koko kauden kuin muuri. Kahdeksan nollapeliä runkosarjassa puhuu omaa kieltään ja mies onkin voiton takuumies joka ilta. Maalipörssin voittanut Jussi Makkonen on Lassilan ohella HPK:n ykköstähtiä, vaikka miehen kykyjä ei kovissa pudotuspeleissä ole juuri mitattu. Kolmena keväänä Makkonen on pelannut TPS:n kanssa "sääliplayoffeja", mutta tehotilasto niiltä osin on 0+0. Nyt onkin aika painaa kaasua toden teolla ja näyttää, että putki kulkee myös kovassa paikassa. HPK:n historia on murskaava. Joukkue on pelannut 11 puolivälieräsarjan ja joka kerta se on matkannut välieriin. Tämä kevät ei tuo poikkeusta tilastoon ja HPK matkustaa mitalipeleihin paremman materiaalin turvin. HPK aloittaa sarjan vakuuttavasti ja kaataa kuopiolaiset ensimmäisessä ottelussa. Merkki 1.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 0-0 

 

Jokerit - Kärpät

Takavuosien kestomitalisti Jokerit saa vastaansa toisen kestomenestyjän, kun Kärpät aloittavat narrijahdin vieraskentältä. Kärpät on 2000-luvun kuningas. Se on voittanut tällä vuosituhannella mestaruuden neljä kertaa. Vuosina 2004-2008 välillä Oulussa on nosteltu kannua neljä kertaa. Vuonna 2006 se voitti pronssia. Oulussa on siis totuttu voittamaan. Mutta ei hätää. Niin on Helsingissäkin. Tosin 2000-luvulla Jokerit ovat voittaneet mestaruuden vain kerran. Se tapahtui vuonna 2002, kun narrilaivan ruoria pyöritti Hannu Jortikka. 90-luvulla Jokerit nostelivat kannua neljästi. Viirejä löytyy molempien hallien katoista, mutta se on mennyttä, mikä on mennyttä. Tänä keväänä toisen joukkueen kohtalo on jäädä ulos mitalipeleistä. Jokerit porskutti runkosarjan tasaisen varmasti havitellen, jopa runkosarjan voittoa. Vaikka punakeltaiset tekivät kolmanneksi vähiten maaleja koko sarjassa, päätyi se runkosarjan neljänneksi. Se on komea suoritus ja kertoo raudanlujasta puolustuksesta ja ennenkaikkea loistavasta maalivahtipelistä. Juuso Riksman onkin sarjan paras maalivahti ja mies valittiin liigan parhaaksi pelaajaksi runkosarjan päätöstilaisuudessa. Valinnan tekivät toimittajat ja jokainen voi varmasti todeta, että palkinto meni oikeaan kaappiin. Riksmanin ongelmana on kuitenkin ollut ajoittaiset selkävaivat. Ja silloin kun Juuso ei ole ollut maalilla on verkot soineet ahkerasti jokerimaalilla. Puolustus on kokenut ja hyvä, eikä Jokerit tule pakistoon kaatumaan. Hyökkäyksessä löytyy taitoa ja potentiaalia, vaikka muille antaa, mutta silti maalinteko on ollut vaikeaa läpi kauden. Hyökkäys on myös todella kokenut ja nimet Juha Lind, Jani Rita ja Janne Lahti tietävät miten pudotuspelejä pelataan. Nämä herrat tulevat olemaankin isossa roolissa, kun voittajaa ratkotaan.

Kärppien hyökkäys on liigan parhaimmistoa ellei paras. Daniel Corson johtama ykköskenttä on liigan eliittiä ja kakkoskenttä Viuhkolan johtamana ei paljon ykköselle kalpene. Puolustus on kahdeksankertaisen Suomen mestarin, Ilkka Mikkolan johdolla kokenut ja se tietää miten pelata kovassa paikassa. Maalissa häärii runkosarjassa haparoinut Tuomas Tarkki, mutta tällä miehellä on kummallinen kyky nousta joukkueen tähdeksi kevään kovissa peleissä. Kokemusta ja voittamisen kulttuuria ei oululaisilta puutu. Ennalta ajatellen tämä sarja tulee venymään seitsemään otteluun ja voittajaa on turha julistaa ennakkoon. Kokeneet kehäketut ja huippuluokan maalivahdit. Tämähän on mahdoton veikata. Laitetaan ristiksi. Merkki X.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 0-0