SM-liiga: 4. Puolivälierät - 19.3.2009  
 

TPS - JYP

Turkuhallista ei varmasti torstai-iltana mekkalaa ja huutoa puutu, kun JYP matkustaa toistamiseen vierailulle Turkuun. Edellisellä Turun vierailulla JYP repi ja taisteli koko pelin, ja iski lopulta jatkoajan alussa tarvittavan voittomaalin. TPS on onnistunut toistaiseksi pimentämään JYP ykköskentän kohtuullisesti ja niinpä jyväskyläläisten ratkaisijoiksi on noussut haalariosaston miehet. Lauantain vierasottelussa voittomaalin iski kakkoskentän työmyyrä Jari Jääskeläinen. Tiistain kotipelissä kolme minuuttia ennen loppua Olli Sipiläinen jyräsi väkisin läpi TPS-puolustuksen ja heitti kiekon unelmavedolla TPS-maaliin ohi huippuotteita esittäneen Alexander Salakin. Salak on ollut koko sarjan valtavassa kiekkosateessa, mutta mies ei ainakaan toistaiseksi ole esittänyt suuria väsymyksen merkkejä. On kuitenkin selvää, että jossain vaiheessa sarjaa miehen otteissa alkaa näkyä väsymys ja valtavat torjuntamäärät, ja silloin verkko saattaa heilua jos TPS ei pysty parantamaan omaa peliään. TPS on hiukan yllättäenkin ollut sarjan fyysisempi joukkue ensimmäisissä otteluissa, mutta tiistaina JYP näytti, että sekin osaa taklata. TPS-pakisto oli suurissa vaikeuksissa koko pelin ajan, kun JYP-hyökkääjät painoivat taukoamatta taklaukset loppuun asti. Turkuhallin iso kaukalo ei anna JYPille mahdollisuutta karvata yhtä kovaa ja aggressiivisesti kuin kotonaan, mutta jos JYP painaa neljän kentän voimin päälle koko ottelun, on joukkue vahvoilla. Luvassa onkin huikea kiekkoilta täpötäyden Turkuhallin edessä. Sarjain tärkein ottelu ja nyt näyttää siltä, että JYP menee jatkoon. Merkki 2.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 1-2

 

 

Pelicans - Blues

Pelicans ja Blues kohtaavat Lahdessa toistamiseen. Tähän mennessä tässä sarjassa ei olla nähty vielä yhtään kotivoittoa, joten olisiiko nyt kotijoukkueen vuoro. Monet ovat pitäneet Bluesia yhtenä mestarisuosikeista, mutta Pelicans on tullut puun takaa ja yllättänyt espoolaiset. Vaikka sarja on vielä kesken, oli Pelicansin tiistainen loppukiri sitä luokkaa, että lahtelaisilla on varmasti kova hurmos päällä. Blues hallitsi ja johti tiistain peliä pitkään, mutta lopun kahdella maalilla Pelicans meni ohi ja nappasi arvokkaan vierasvoiton. Huomioitavaa on myös se, että Pelicans pelasi tiistaina Espoossa uudistetuilla kokoonpanoilla. Nähtäväksi jää, vaihtaako Hannu Aravirta voittavaa kokoonpanoa, vai jatkaako pussinokat samoilla kentällisillä. Lahtelaisten tehokkaimpana miehenä tässä ottelusarjassa on hiukan yllättäenkin häärinyt Arsi Piispanen, joka on kerännyt tehot 1+2. Myös kokenut Jari Kauppila on kerännyt kolme pistettä. Espoolaisten tilanne on vaikea. Tiukka kotitappio, joka varmasti lannisti mieltä. Tiistaina maalilla pelannut Mikko Koskinen haparoi, mutta Bluesilla ei ole varaa laittaa Ryan Kelleriä, Ben Eavesia tai tiistaina maalin tehnyttä Dale Clarkea katsomoon, joten toinen maalivahti, Bernd Brückler jatkanee ulkomaalaiskiintiön vuoksi katsomossa. Jokohan kotietu pitäisi? Merkki 1.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 2-1

 

 

KalPa - HPK

Puolivälierien toinen pari, jossa ei kotivoittoa olla vielä nähty. Moni piti HPK:ta varmana jatkoonmenijänä tästä parista, mutta KalPan nuori joukkue on pelannut rohkeasti ja ennakkoluulottomasti joka pelissä ja näyttänyt, että kantti kestää kovassakin paikassa. Edellinen Kuopion Niiralan montussa pelattu ottelu oli KalPan kannalta surkea. Joukkue pelasi paljon ylivoimaa tuloksetta ja HPK iski kaksi tärkeää maalia alivoimalla. Tuohon onkin syytä kiinnittää huomiota. Mutta parannettavaa on myös hämeenlinnalaisilla. Tiistaina Rinkelinmäellä HPK-ylivoiman aikana KalPa iski kaksi alivoimamaalia, kun Sami Kapanen ja Jyri Junnila iski molemmat kerran. Tässä parissa erikoistilanteet ovatkin nousseet suureen osaan ja siinä on molemmilla parannettavaa. Pekka Virta herätteli joukkojaan edelliseen otteluun tekemällä radikaaleja muutoksia kentällisiin, ja se näkyi positiivisesti joukkeen pelissä. Joukkueen sielu ja sydän, Sami Kapanen siirrettiin keskushyökkääjän paikalle kakkoskenttään. Siirrolla Virta haki varmasti syvyyttä ja ratkaisuvoimaan useampaan kenttään. Myös maalivahti Mika Järvinen pelasi ensimmäisen pudotuspeliottelunsa. Järvinen nollasi kerhon ja onkin syytä olettaa, että nuori kuopiolainen jatkaa maalin suulla myös torstaina. Kuopiolaisilla onkin oiva paikka pistää sarja yhtä vaille pakettiin ja nujertaa hämeenlinnalaiset henkisesti. Mikäli HPK ei löydä ratkaisua tehottomuuteensa, kotijoukkue ottaa tärkeän askeleen kohti välieriä. Merkki 1.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 2-1

 

 

Kärpät - Jokerit

Tiistaina tärkeän kotivoiton ottanut Jokerit matkaa Ouluun Kärppien vieraaksi toistamiseen. Jokerit sai tiistaina isomman vaihteen silmään, ja aiemmista peleistä tuttu tehottomuus saatiin selätettyä. Ulkomaalaisosasto David Ling, Joey Tenute sekä Quinn Hancock olivat hyvällä pelipäällä ja kenttä järjestikin tukun hyviä paikkoja ja pari maalia. Ottelusarja on kuitenkin edelleen 2-1 oululaisten hyväksi ja pitää muistaa, että Kärpät on todella vahva kotijoukkue. Oululaisilla oli ottelun lopussa muutama loistava maalipaikka, mutta hyvän pelin pelannut Juuso Riksman piti joukkueensa voitossa kiinni osittain jopa tolppien avustuksella. Alkupeleissä haparoinut Riksman pelasikin loistavan pelin ja mikäli samat otteet jatkuvat, on helsinkiläisillä loistavat saumat hakea vierasvoitto Oulun Raksilasta. Eräs tiistain avainasioista oli fyysisyys. Jokerit pelasi todella fyysisesti jokaisen tilanteen loppuun ja ajoittain näytti siltä, että kärppälaumasta puuttuu se viimeinen kovuus ja terävyys. Tiistain ottelun lopulla kentällä nähtiin välillä jo pientä playoffhenkistä tökkimistä ja repimistä puolin ja toisin. Etenkin Tomek Valtonen järjesti aina kentällä ollessaan kahakoita ja haki yliotetta vastustajasta. Otteluparissa alkaakin muodostua hyviä taistelupareja ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten taitojoukkueeksi tituleerattu Kärpät, pystyy vastaamaan romuluisten jokeripelaajien kovuuteen. Jokereiden on nyt voitettava tai se voi ruveta varailemaan kesälomamatkoja. Merkki 2.

Ottelusarja ennen illan kierrosta: 2-1