Puhtain asein puhtaan asian puolesta.

Sm-liiga Kausiennakko 08-09

Tuleva SM-liigakausi tuo tullessaan paljon uutta, on kovia paluumuuttajia NHL:stä, on uusia suosikkeja mitalipeleihin, on entistä kovemmat palkat ja remontoidut hallit. Mitä tämä kaikki tuo tullessaan suomalaiselle jääkiekkofanille?

 

SM-liiga käynnistyy torstaina 11.9.2008 ja latausta tuosta illasta ei varmasti puutu, siitä pitää huolen SM-liigan otteluohjelma. Helsingissä yhteen ottavat klassikkopari HIFK ja Jokerit, Tampereella kohtaavat Ilves ja Tappara ja länsirannikolla ottavat yhteen Lukko ja Ässät. Muut ottelut jäävät pienemmille otsikoille kun nämä kuumat parit kohtaavat sarja-avauksessa. Muuan Sami Helenius on tokaissut osuvasti HIFK:n uudesta kovanyrkistä, Kip Brennanista. ”Tuskin HIFK häntä ykkösylivoiman pyörittäjäksi hankki.” Allekirjoittanut uskoo vahvasti että kovilta otteilta ei tulla välttymään Helsingin pimeässä illassa. Mutta myös muualla saattaa tapahtua. Osviittaa tulevasta antoi jo tiistaina 26.8.08 pelattu harjoitusottelu Blues – Pelicans. Bluesin kovanaama Patrik Lostedt aloitti tappelun Pelicanshyökkääjä Leo Komarovia vastaan Komarovin ”sikailtua” koko ottelun ajan ja tilanne yltyi lopulta joukkotappeluksi. Kovia otteita tullaan varmasti näkemään kauden mittaan ja ylilyönneiltäkään ei vältytä. Kaiken tämän rähinän keskeltä on kuitenkin syytä nostaa myös toinenkin asia esille. Se on taito.

 

Nykyliigassa on aivan liian vähän 20-vuotiaan Teemu Selänteen tapaisia taitavia maalintekijöitä, jotka pystyvät parhaana iltana ratkaisemaan otteluita omilla henkilökohtaisilla taidoillaan. Muutama kausi takaperin tehty sääntöuudistus jonka myötä karsittiin mailahäirintä ja kahvaaminen pois, alkaa olla jo unohdettu tapaus. Linja toimi ajoittain hyvin, mutta tänä päivänä ollaan palattu liian paljon taaksepäin. Pienet ja taitavat hyökkääjät eivät pärjää enää pelkällä nopeudella, tämän päivän liigassa tarvitaan jo muutakin kuin nopeat kädet ja liukkaat jalat. Mielenkiinnolla seuraan alkavaa kautta ja sen myötä tulevaa tuomarilinjaa. Toivon että mikäli liiga-avauksessa tuomarilinja on tiukka, se on sitä koko kauden. Mikään ei ole pelaajalle pahempaa kuin illasta toiseen vaihteleva linja. Aiempina vuosina on usein nähty muutaman alkukierroksen ajan hyvää tuomarityöskentelyä, mutta kalenterin pyörähdettyä lokakuun puolelle on linja löystynyt ja pelaajat ovat ottaneet oikeudet omiin käsiin. Mikäli tuomarilinja toimii koko kauden, on hyvin todennäköistä että kaukalossa ei tulla näkemään rajuja päällekarkauksia ja rumia iskuja. Rehellinen pelitilanteeseen sopiva spontaani tappelu ei satuta ketään muita kuin kaukalossa työtään tekeviä enforcereita ja heidän tanssipareja. Jätetään siis hommat ammattimiehille.

 

En ota kantaa paljon spekuloituun  ”Pohjoismaiseen liigaan” ja SM-liigan kilpailukyvystä käytyyn keskusteluun. Tosiasia on se, että SM-liiga on profiloitunut kasvattajaseuraksi. Meidän vahvuus on kasvattaa ja valmentaa nuorista kilpailukykyisiä pelaajia isommille markkinoille, olla siis välikätenä suuremmille vesille. Mielestäni tässä ollaan onnistuttu vähintäänkin hyvin.  SM-liigan palkoilla ei pidetä montaa NHL-tason pelimiestä joukkueessa. Idän punainen karju aukoo kukkaroaan reilusti isommalla kädellä kuin Hjallis tai Salonoja. Myös Ruotsissa palkat ovat reilusti edellä ja on syytä muistaa että on vain yksi suuri joka vie parhaat timantit lopulliseen hiontaan. Tuo valtakunta tunnetaan myös nimellä NHL. Toki Venäjän uusi liiga kasvaa valtavaa vauhtia ja myös pelaajavirta sinne tulee kasvamaan suurien pelaajapalkkojen myötä.  Toinen tärkeä seikka on muistaa liigakarsinnat, jotka otetaan mukaan ensi kaudella. Se varmasti sytyttää monet joukkueet taistelemaan ensimmäisestä pelistä asti aina viimeiseen pillinvihellykseen, joka muuten vihelletään runkosarjan osalta keväällä maaliskuun viidentenä päivänä. Sitten alkavat tosipelit ja siinä vaiheessa heikoimmat putoavat kyydistä. Aika näyttää kuka vie ja kenet..

Urheiluveikkaus.com:n arvio runkosarjasta:

   

1.      Blues

Espoossa näytettiin jo viime kaudella miten hyvin organisoitu jääkiekkojoukkue pelaa. Vaikka Kärpät odotetusti korjasi pöydän viime keväänä, oli Espoon Blues viime kauden kovin juttu. Espoolaisten juna ei tule tänäkään vuonna syöksymään raiteilta, siitä pitävät huolen päävalmentaja Matikainen,  kakkosvalmentaja Marjamäki ja UTJ Holtari. Espoossa on vaihtuvuus ollut pieni ja muutama viime kauden avainpelaaja on paikattu hyvillä täsmähankinnoilla. Tolppien välissä jatkaa Itävaltalainen Bernd Brückler.  Viime kaudella vaivanneet loukkaantumissumat eivät tule haittaamaan tänäkään vuonna joukkueen menoa, sillä leveyttä Matikaisen rosterissa riittää. Todennäköisesti Blues pelaa hyvän ja tasaisen runkosarjan ja joukkue lähtee piikkipaikalta kevään kahinoihin. Varma suorittaja joka osa-alueella, mahdollinen finalisti keväällä.

 

Seuraa heitä: Ben Eaves, Juuso Puustinen

 

2.       Jokerit

 

Hjalliksen muutama vuosi sitten lanseerama ”Omat pojat” projekti haukkasi jälleen kerran sitä itseään. Omat pojat on sivuutettu neloskenttiin tai hodarikatsomoon ja kovalla rahalla hankitut nimimiehet jauhavat illasta toiseen, ylivoimasta alivoimaan ja syksystä kevääseen. Jokerien julkaistua tämän kauden joukkueensa ei ole epäselvää mitä Hartwall Areenalla halutaan keväällä juhlia. Ei, se ei ole Bon Jovin keikka vaan jääkiekon suomen mestaruus vuosimallia 08-09. Rosteri on raudanluja. Penkin takana häärii entinen NHL-päävalmentaja ja kovia hankintoja on tehty hyökkäykseen, Joey Tenute, Janne Lahti, Juha Lind. Siinä muutama nimi. Narripakan ainoa heikkous onkin puolustus. Se on liigatasolle aivan liian kankea. Pakkien pelinopeus ei  riitä ja se vaikeuttaa hyökkäyksiin lähtöjä. Tämä saattaakin muodostua ongelmaksi tulevalla kaudella. Jos puolustus kuitenkin saa vauhtia otteisiinsa tai seura hankkii vahvistuksia takalinjoille, on Jokerit yksi mestarisuosikeista. Tasainen runkosarja ja todennäköinen finalisti keväällä.

 

Seuraa heitä: Janne Lahti, Joey Tenute, Jani Rita

 

3.       JYP

 

Jyväskylässä on pantu tuulemaan toden teolla. Hallia remontoidaan nykyaikaiselle tasolle ja joukkueeseen on hankittu nippu kovia pelimiehiä. Viime kaudella Jypin vahvuus oli hyökkäys. Puolustusvastuuta kuormitettiin liikaa muutamalle pelaajalle ja se näkyi keväällä playoffseissa. Jypiltä oli patterit loppu. Tänä vuonna samaa virhettä ei tulla toistamaan. Jyväskylään on hankittu liuta rivimiehiä ja tärkeitä avainpelaajia tuomaan kokemusta ja taitoa. Risto Dufvan luotsaama hurrikaani on tasaisen hyvä jokaisella osa-alueella. Maalissa showtaan pitää valtakunnan parhaimpiin maalivahteihin lukeutuva Sinuhe Wallinheimo, puolustukseen hankittiin kokeneet Jyrki Välivaara ja Kalle Koskinen. Hyökkäyksessä tehoja paukuttaa muutama vuosi takaperin tutuksi tullut VIP-ketju. Suurta hyökkäysvastuuta kantaa myös Kalpasta hankitut Jiri Bicek ja syyskauden loukkaantuneena oleva Jani Tuppurainen. Ennen kaikkea Tuppuraiselta odotetaan tehoja keväällä. Tasainen varma hurrikaanijuna puksuttaa runkosarjan kolmanneksi ja taistelee keväällä kynsin hampain mitalista.

 

Seuraa heitä: Jarkko Immonen, Jouni Virpiö, Ossi Louhivaara

 

4.       HIFK

 

Toinen Helsingin herroista. Valitettavasti 2000-luvulla herra on ollut aika hiljaista poikaa. Nyt hommaan on haettu muutosta. Kari Jalonen värvättiin HIFK:n päävalmentajaksi ja omat pojat kutsuttiin takaisin kotiin. Matias Loppi ja Kim Hirschovits ovat tulevalla kaudella suuressa roolissa. Heidän täytyy onnistua jotta HIFK menestyy. Toinen asia minkä on onnistuttava, on maalivahtipeli. Se onkin seuran suurin kysymysmerkki tällä hetkellä. Jos Jalonen saa ruoskittua joukkueen kurinalaiseen ja tiiviiseen viisikkopeliin ja paketti toimii joka osa-alueella, on HIFK:lla täydet edellytykset olla mitaleilla keväällä.

 

Seuraa heitä: Matias Loppi, Kip Brennan, Juha Pitkämäki

 

5.       Pelicans

 

Lahdessa on tapahtunut paljon menneinä vuosina. Ei ole pitkä aika siitä kun Lahtelaiselle jääkiekolle naurettiin ympäri suomea. Sitten organisaatiossa joku heräsi ja palkkasi oikean miehen ruoriin. Kaverin nimi on Hannu Aravirta. Hän ei nauruista välittänyt vaan marssi leuka pystyssä Lahteen ja otti homman haltuun. Jo viime kausi näytti että Aravirran pelikaaniaura liitää oikeaan suuntaan. Pelicans ryhmässä vaihtuvuus on ollut erittäin pieni ja se on ehdottomasti etu kun lähdetään tulevaan kauteen. Muutama avainpelaaja on poistunut, etunenässä Antti Niemi ja Matias Loppi. Tässä piileekiin porsaanreikä. Loppi oli pelicansmoottorin isoin ratas viime kaudella, Niemen roolia ei tarvitse edes mainita. Kuka täyttää Lopin kokoisen reiän joukkueessa. Marko Jantusella on siihen täydet eväät, toivotaan että veteraani jaksaa vielä heiluttaa tahtipuikkoaan edelliskausien tapaan. Tommi Nikkilä on lahtelaisten tulevan kauden ykkösmaalivahti. Nikkilä ei ole oikein koskaan päässyt pelaamaan koko kautta ykkösmaalivahtina. Nyt siihen on tilaisuus, jännityksellä odotamme kuinka Nikkilä vastaa seurajohdon huutoon.

 

Seuraa heitä: Tommi Nikkilä, Mikko Kousa, Vili Sopanen

 

6.       Kärpät

 

Oulussa on totuttu menestymään. Tänä vuonna pohjoisessa ollaan kuitenkin uuden tilanteen edessä. Joukkue on paperilla heikompi kuin vuosiin ja viime kausien alisuorittaja Matti Alatalo on palkattu päävalmentajan tehtävään. Kärppien viime kausien tehomiehet ovat lähteneet muille maille ja nyt on uusien miesten aika astua näyttämölle. Halukkaita riittää. Kovimpia nimiä ensi kauden kärpissä on ehdottomasti Jari Viuhkola, Toni Koivisto, Kristian Kuusela ja Tuomas Tarkki. Tuossa on hyvä pohja menestyvään liigajoukkueeseen. Se ei tällä kaudella kuitenkaan riitä ihan terävimpään kärkeen. Alatalo ei saa kärppäpakkaansa parhaaseen menoon ja oululaisten kone yskii. Runkosarjan kuudes.

 

Seuraa heitä: Jari Viuhkola, Toni Koivisto, Daniel Corso

       

 

   

7.       Lukko

 

Rauman ylpeys Lukko on uudistunut paljon tulevalle kaudelle. Tapparasta Raumalle siirtynyt Rauli Urama tuo paljon uutta Lukon pelitapaan. Aikaisempina kausina nähty fyysisyys ei varmasti ole hävinnyt kokonaan mutta olettaa sopii, että se vähenee hieman. Uraman pelitapa perustuu liikkeeseen ja aktiiviseen kiekolliseen peliin. Lukon pelaajistossa on paljon potentiaalia toteuttaa Uraman taktiikkaa, toisaalta tuleva kausi saattaa olla vasta oppivuosi valmentajalle ja joukkueelle. Parhaiten Uraman kädenjälki näkyy joukkueessa vasta kaudella 09-10. Monet pelaajat ovatkin sitoutuneet joukkueeseen Uraman tavoin ja solmineet usean vuoden sopimukset. Hyökkäyksen mielenkiintoisin nimi on ilman muuta Antti Laaksonen. Tämä yli 500 NHL -ottelun veteraani on liigatasolle kova tekijä. Laaksosen vahvuudet eivät ole hyökkäyspäässä, vaan mies on liigan parhaita puolustavia hyökkääjiä ja alivoiman erikoismies. Toki mieheltä sopii odottaa maalejakin. Hyökkäyspään muita kovia nimiä ovat Pekka Saarenheimo ja Juha-Pekka Haataja. Nämä miehet ovat todistaneet taitonsa liigatasolla ja heiltä sopii odottaa kovia tehoja tulevalla kaudella. Puolustus on liigan keskikastia josta ei suuria tähtiä löydy. Maalilla selkeää ykkösvahdin viittaa pitää Petri Vehanen joka on liigan parhaita, ellei paras maalivahti. Tasainen runkosarja ja  odotetusti jatkopeleihin.

 

Seuraa heitä:  Antti Laaksonen, Tomi Mustonen, Greg Jacina

 

8.       HPK

 

Viime kauden rajusti alakanttiin pelannut HPK yrittää uutta nousua kärkikahinoihin. Valmentajan paikalla häärii Jukka Rautakorpi ja uusia vahvistuksia on tehty. Viime kauden muutama HPK onnistuja on pidetty joukkueessa ja suunta viime kaudesta on vain ylöspäin. Puolustus on liigatasolle hyvää mutta aavistuksen verran hidas pehmeä. Hyökkäyksestä löytyy muutama tähti ja iso liuta runkopelaajia. Isoimmat odotukset kohdistuu auttamatta Steve Kariyaan. Ainut kysymysmerkki miehen ympärillä on viime kaudella vaivannut loukkaantuminen. Kariya ei ainakaan alkukaudesta vielä dominoi hyökkäysalueella, mutta kauden vanhetessa, mies on todella vaarallinen vastustajan maalin läheisyydessä. Rajoittavana tekijänä pieni koko. Joukkueen etuna on kokemus. HPK onnistuu parantamaan viime kaudesta ja selvittää tiensä runkosarjan sijalle kahdeksan.

 

Seuraa heitä: Steve Kariya, Jari Sailio, Pasi Salonen

 

9.       Tappara

 

Tampereella ollaan tiukan paikan edessä. Viime kaudella loistaneet pakit ovat häipyneet muille maille ja puolustuksen isoa aukkoa ei olla saatu paikattua kokonaan. Tapparassa ollaan panostettukin hyökkäykseen. Kovimpana hankintana on ehdottomasti Ville Nieminen joka saapui Tampereelle henkselit paukkuen ja otti koko puulaakin heti haltuunsa. Toinen hyökkäyksen kärkinimi on sentteri Jori Lehterä. Jokereiden ylijäämästä tappara korjasi potin ja haki pojan Tampereelle. Jo viime kaudella nuori mies näytti mihin parhaimmillaan pystyy. On sanomattakin selvää että Lehterä viihdyttää ihmisä rapakon takana lähivuosina. Myös veteraani Janne Ojanen jatkaa uraansa ja vaikka nopeus ei ole enää nuoruusvuosien luokkaa, on tämän konkarin pelisilmä niin huikea että pisteitä on luvassa. Maalivahtipeli on kysymysmerkki. Jos ykkösvahti Mika Lehto loukkaantuu, on tappara pulassa. Nuori Harri Säteri on tulevaisuuden lupaus mutta vielä katsomaton kortti liigatasolla. Tappara pelaa runkosarjan hieman alakanttiin ja jää yhdeksänneksi.

Seuraa heitä: Jori Lehterä, Ville Nieminen, Charlie Cook

 

10.   Ilves

 

Se toinen, Tampereelta. Ilveksen vahvuus tulevalla kaudella on tasaisuus. Joukkueessa ei vilise tähtiä, lukuun ottamatta maalivahdin tonttia. Hannu Toivonen teki paluun Tampereelle ja häneltä Ilves odottaa paljon. Toivonen itse haluaa varmasti saada uransa uuteen nousuun ja palata vielä rapakon taakse, entistä parempana ja kokeneempana. Hyökkäykseen on hankittu Kanadalaishyökkääjä Geoff Platt, joka tosin aloittaa pelit vasta lokakuussa. Platt oli viime kaudella AHL- seuransa paras maalintekijä joten mieheltä on lupa odottaa kovia tehoja. Toinen hyökkäyksen nimistä on Lempäälän järkäle Marko Anttila. Tämä parimetrinen kolossi on vauhtiin päästyään erittäin vaikea pysäytettävä. Pelaa todennäköisesti hyvän kauden ja jättää SM-liiga kaukalot kaudeksi 09-10. Puolustus on Ilveksen heikkous. Sieltä puuttuu selkeä johtaja. Joonas Lehtivuori on kiekollinen ykköspakki mutta ei ole vielä valmis selkeään johtajan rooliin. Kausi näyttää kuka astuu parrasvaloihin. Myös Raipen jättämä aukko on kysymysmerkki. Ilves tuskailee runkosarjan kymmenenneksi.

 

Seuraa heitä: Marko Anttila, Geoff Platt, Masi Marjamäki

 

 

 

11.   Kalpa

 

Kuopiossa puhaltaa uudet tuulet. Sami  Kapasen tulon myötä koko joukkue kasvoi muutaman sentin ja joukkueen arvostus ympäri Suomea nousi. Koko kaupunki odottaa joukkueelta voittoja tulevalla kaudella. Totuus on kuitenkin yhä se, että joukkue ei materiaaliltaan vieläkään riitä kamppailemaan kärkisijoista. Yritteliäs ja energinen pikkuseura kuitenkin pesee kasvojaan tulevalla kaudella eikä jää jumboksi. Kuopiolaisseuran tärkein asia tulevalla kaudella on Kapasen ehjä kausi. Jos mies loukkaantuu, on Kalpa jälleen kerran pulassa. Kapanen on joukkueen ykkösmies joka osa-alueella. Tasakentällisin, alivoimalla, ylivoimalla. Tuleva kausi näyttää paljon Kuopiolaisseuran suuntaa. Se joko jumiutuu pohjalle tai lähtee pienin askelin kohti parempaa. Toivotaan jälkimmäistä, kuopiossa on ryvetty jo tarpeeksi.

 

Seuraa heitä: Sami Kapanen, Vince Bellissimo, Tuomas Kiiskinen

 

12.   TPS

 

Turussa ei viime kausina ole hunajalla mässäilty. Joukkue on syöksynyt korkealta suoraan alimpaan kerrokseen. Viime kaudesta TPS on vahvistunut muutamalla pelaajalla mutta joukkueen peruspelaaminen ei juuri ole muuttunut. Heikoin osa-alue on edelleen maalivahtipeli. Puolustuksessa tahtipuikkoa heiluttaa jo parhaat päivänsä nähnyt Aki Berg joka tosin on edelleen liigan huippupuolustajia. Mies on erittäin vaikea kierrettävä. Jos pysyy terveenä on joukkueen tärkein pelaaja. Puolustuksen toinen konkari on Marko Kiprusoff jonka ura on niinikään laskusuunnassa. Miehen peruspelaaminen on silti riittävän hyvää liigatasolle. Hyökkäykseen Turkulaiset ovat löytäneet muutaman uuden pelaajan, kärkipäässä nimet Ilari Filppula ja Tommi Hannus. Heidän varaan ei kuitenkaan voi laskea liikaa, nämä herrat nimittäin eivät ole kaikkein tasaisimpia suorittajia. Onnistuessaan todella vaarallisia mutta ailahtelevaisuus on vaivannut liikaa aikaisempina kausina. Myös seuran talous on kuralla ja organisaation sisäinen ilmapiiri ei ole paras mahdollinen rahapulan takia. TPS ei onnistu tälläkään kaudella ja tulos sen mukainen.

 

Seuraa heitä: Ilari Filppula, Mikko Eloranta, Aki Berg

 

13.   Saipa

 

Idän Sputnikit ovat kahlanneet vuodesta toiseen liigan häntäpäässä. Seura ei pysty operoimaan suurella pelaajabudjetilla ja se näkyy myös sijoituksissa. Pahimmassa tapauksessa Saipa pelaa ensi keväänä karsintoja Mestisseuran kanssa. Tällä hetkellä kaikki ennusmerkit viittaavat siihen. Suurin kysymysmerkki on valmentaja. Ari-Pekka Selin ei ole vielä näyttänyt kynsiään liigatasolla ja sopii epäillä näkyykö kynsiä ensi kaudellakaan. Hyökkäys on Saipan vahvuus. Ykköskenttä on iskukykyinen ja alemmissa kentissä on paljon potentiaalisia pistenikkareita. Selinin täytyy vain saada rosterista kaikki irti jotta joukkue voi menestyä. Maalivahtipeli on kunnossa Iiro Tarkin myötä. Puolustus on huono muihin liigajoukkueisiin verrattuna. Alkukausi saattaa mennä vahvasti mutta pelien myötä taso laskee ja Saipa valuu häntäpäähän.

 

Seuraa heitä: Jussi Tarvainen, Shayne Toporowski, Dmitri Nabokov

 

14.   Ässät

 

Liigan heittopussi. Materiaali ei riitä liigatasolle ja joukkue jatkaa siitä mihin viime kaudella jäi. Alpo Suhonen ei saa joukkueeseen otetta vaan pukukopissa johtajana häärii mielialapelaaja Marko Kivenmäki. Jos tällä miehellä kulkee, joukkue saattaa voittaa pelejä, mutta muuten tulee noutaja. Muutama nuori tekee varmasti esiinmarssin liigaympyröihin kovalla yritteliäisyydellä ja liikkeellä, mutta se ei vain yksinkertaisesti riitä tämän päivän liigassa. Puolustus on surkeaa tasoa ja hyökkäyksen muutama runkopelaaja ja pari nuorta ei joukkuetta pelasta. Keväällä playouteissa.

 

Seuraa heitä: Sakari Salminen, Marko Kivenmäki, Jesse Jyrkkiö