Kanadalainen tutkiva journalisti Declan Hill väittää tuoreessa jalkapallokorruptiosta kertovassa kirjassaan The Fix, että aasialaiset vedonlyöjät ovat maksaneet pelaajille kaksissa viime MM-kisoissa ja Ateenan olympialaisissa otteluiden häviämisestä.

Kohukirjasta kertova Helsingin Sanomat nostaa esimerkkinä järjestetystä tuloksesta vuoden 2006 MM-kisojen alkulohkon ottelun Italia-Ghana, jossa Italian piti voittaa – ja voittikin – kahdella maalilla. Kirjan mukaan kahdeksan pelaajaa ghanan joukkueesta sai kukin 30 000 dollaria.

Toinen tapaus on Ateenan olympialaisista vuodelta 2004, kun kiinalainen vedonlyöjä väitti maksaneensa Ghanan joukkueen pelaajille Japanille häviämisestä. Japani voitti ennakkosuosikkina pidetyn Ghanan niukasti yhdellä maalilla.

Hillin kirjan mukaan tuomareille ja pelaajille on maksettu myös Mestareiden liigan otteluissa siitä, että pelit päättyisivät vedonlyöjien toivomalla tavalla. Hill on kasannut kirjan useiden vuosien työn tuloksena. Kirjan julkaisu on haluttu varmistaa muuttamalla lähteinä käytettyjen kiinalaisten vedonvälittäjien nimet.

**Video poistettu**

Lähde: uusisuomi.fi