Lähtökohdat kauteen: Viime kauden mestari Sotkamon Jymy lähtee tähänkin kauteen ylivoimaisena mestarisuosikkina. Kainuussa on hiottu peliä jo useamman vuoden niin pieniin osiin, että häviäminen on alkanut tuntumaan mahdottomalta. Koko seura on rakennettu dynastiamaisen pitkänäköisesti jokainen asia huomioon ottaen. Kuvastava esimerkki tästä on juniorityö ja jatkumo taustoilla. Ensi vuoden pelinjohtaja on jo tässä vaiheessa selvä, kun muutaman vuoden juniorisarjoissa viuhkatuntumaa hakenut kakkoskoppari Mikko Korhonen astuu Mikko Kuosmasen saappaisiin kesäksi 2014. Kuosmanen sen sijaan astuu askeleen eteenpäin hierarkiassa seuran urheilutoimenjohtajaksi.

Kaksi perättäistä mestaruutta voittaneet violettipaitaiset ovat kokeneet sangen pieniä muutoksia tähän kauteen lähdettäessä. Vain sarjan värikkäimpiin persooniin kuulunut Jimi Heikkinen on poissa, lopetettuaan uransa. Eniten Heikkisen poisjäänti näkyy ulkopelissä, mutta myös sisäpelistä puuttuu nyt kakkoskärjen ratkaisija. Pelinjohtaja: Mikko Kuosmanen Kuosmanen on jättänyt jo tänä vuonna Jymyn tulevaisuuden suunnitelmiin nojaten paljon valmennusvastuuta Korhoselle. Pelinjohtajana Kuosmanen on rehti pesisjätkä, joka on pikkuhiljaa tähtipelaajien varjossa kasvanut Suomen parhaaksi viuhkamieheksi. Joku voisi sanoa, että mikäs on tuollaista porukkaa johtaessa. Mutta kyllähän se juuri tuollainen porukka on se vaikea johdattava. Nyt Kuosmanen hakee pelinjohto uran päätökseksi jälleen kultamitalia.

Sisäpeli: Sisäpelissä Jymyllä on nuorien lupausten loistavan fysiikkavalmennuksen johdosta riittävistä jalkoja käytettävissään. Maailman parhaimpiin vaihtajiin kuuluva Antti Hartikainen pitää sen sijaan huolen, että pesäpallon vaikein tilanne, ykkönen saadaan purettua. Tämän jälkeen ulkokenttä alkaakin olla jo ongelmissa kun vuoroon tulee vasemmalta sivaltavat tulivoimaiset vaihtoekspertit Jani Komulainen ja Aki Orava. Lyöntipuolesta pitää huolta niin ikään vasemmalta lyövä Roope Korhonen, joka on edelleen numerolla lyövistä pelaavista ylivoimaisesti tehokkain. Jos jostain kumman syystä tässä vaiheessa ei vielä ole juoksuja taululla tulee vuoroon 16-kertainen Itä-Länsi- pelaaja Toni Kohosen sekä tappikupperia hakkaavat Rautiaisen veljekset Immo ja Kosti. Ulkopeli: Jymyn ulkopeli on taktiselta osaamiseltaan omaa luokkaansa. Pelaajat ovat ajettu niin sisälle pelisysteemiin, että ovat varmasti unissaankin tuhansia kertoja pelanneet kuviot läpi. Lukkarin paikalla on yhdeksän kertaa vuoden lukkariksi valittu Kohonen ja polttolinjaa johtaa monivuotinen luottomies Hartikainen. Kun takakentälläkin häärii kaksi Korhosta, on vaikea löytää heikkoa lenkkiä. Kakkoskopparin paikasta pelaajavalmentaja Korhosen kanssa taistelee myös nuori Janne Hyvönen. Jos ulkopelistä on väkisin haettava heikko kohta, suosittelen tarkkailemaan kuka ottaa Jimin paikan etukentällä ja kuinka hän siinä pärjää. Paikalle on suunniteltu vasta 1993 syntynyttä Jere Vikströmiä, mutta todennäköisempää on että paikan ottaa lähes kaikkia pelipaikkoja pelaamaan pystyvä Kosti Rautiainen.

Seuraa häntä – läpimurtopelaaja 2013: Niko Korhonen Niko Korhosta on kasvatettu rauhassa ja hissuksiin Kainuun kentillä jo vuosien ajan. Korhonen on fysiikkansa puolesta vahvimpia pelaajia omasta ikäluokastaan, mutta se ei ole ainakaan vielä aivan näkynyt odotusten laisena ylivoimana. Pelipäässä on vielä paljon kehittämästä niin näkemyksen kuin paineensietokyvynkin kannalta. Kuuluu joukkueen luottopelaajiin, on kaksinkertainen Suomen mestari ja pelaa Suomen parhaassa joukkueessa numerolla 1 – mutta rahkeita on paljon nähtyä parempaan.

Arvio: Joutuu tänä syksynä ahtaamalle (viime kauden pudotuspelisarjat 10-0), mutta voittaa mestaruuden jälleen. Äärimmäisen vahva kotijoukkue on Hiukan kentällä aina supersuosikki. Ainoat pistemenetykset saattaa tulla Vimpelille vieraissa tai keskikesän otteluissa – tähtäimen ollessa syksyn peleissä keskikesän pelit taipuvat joskus motivaation puutteen tai rankan harjoittelun johdosta vastustajille. On kaiken järjen mukaan vähäjuoksuinen joukkue huippujoukkueita vastaan, mutta iskee heikompia porukoita vastaan tylysti isosilmäisiä lukuja tauluun.

SEURASIIRROT: Lähteneet: Jimi Heikkinen, päätti uransa Niilo Piiponniemi, Alajärven Ankkurit (laina) Joni Rytkönen, Kouvolan Pallonlyöjät (laina) Roni Vartama, Kouvolan Pallonlyöjät (laina)

Saapuneet: Ei hankintoja