Yksi jalkapallon MM kisojen tämän vuoden isäntäkaupungeista on Mustanmeren rannalla sijaitseva Sotšin (Сочи) kaupunki. Sotši sijaitsee siis Venäjällä Itä-Euroopassa ja on merenrantakaupunki. Järjestyksessään 21. jalkapallon maailmanmestaruus kisat järjestetään naapurimaa Venäjällä kesä – heinäkuun vaihteessa 14.6 alkaen. Kisakaupunkeja tulee olemaan yksitoista eri kaupunkia eri puolilla Venäjää ja nyt on aika tutustua talviolympialaisistakin tuttuun Sotšiin. Vuoden 2014 talviolympialaiset olivat ensimmäiset laatuaan Venäjällä ja tänä vuonna Venäjä isännöi ensimmäiset jalkapallon MM kisat.


Naantalin kaltainen kesäkaupunki

Sotšin alueen historia on vaiherikas ainakin sen puolesta kenen vallan alle se on kuulunut. Lopulta kaupunki Venäjälle on kuitenkin päätynyt Venäjän – Turkin sodan päätteeksi vuonna 1829. Nykyisen nimensä kaupunki sai vasta vähän myöhemmin viereiseltä joelta ja kaupunki statuksen vasta samana vuonna kuin Suomi sai itsenäisyytensä.

Kultaisella kolmekymmentä luvulla Sotšin kaupungista oli tullut yksi Neuvostoliiton merkittävimmistä lomakohteista. Itse Stalinkin on vieraillut kaupungissa ja rakennuttanut sinne itselleen datšan eli eräänlaisen kesäasunnon tai -mökin. Alueen kiinnostavuus on viime aikoina eräiden lähteiden mukaan kasvanut myös johtuen siitä, että Putin asustaa kesäajat Sotšin alueella. Tämä on tuonut mukanaan alueelle liike-elämän johtajia sekä herättänyt kaupungin mielenkiintoa Moskovan raharikkaiden parissa.

Sotši on sijaintinsa puolesta merkittävä satamakaupunki ja satamasta on matkustajalauttayhteyksiä esimerkiksi Turkkiin ja Georgiaan. Kaupungissa on muutenkin erittäin hyvät kulkuyhteydet muun muassa rautateitse Tuapseen ja Georgiaan sekä kaupunkikeskustan ulkopuolella sijaitsee rautatien risteysasema, josta on paikallisjunayhteydet lentoasemalle sekä urheilukeskuksiin. Sotšista pääsee junalla myös Moskovaan, jonne matka kestää rapiat 24 – 36 tuntia. Lähellä sijaitsee myös kansaivälinen lentoasema.

Suomalaisittain miellyttävä ilmasto

Sotšissa asuu tällä hetkellä reilu 400 000 asukasta, joten mistään miljoonakaupungista ei tällä kertaa ole kyse. Tosin kesäkaudella turisteja Sotšissa vierailee jopa nelisen miljoonaa, joten silloin vilinää ja vilskettä riittää. Sotši onkin sellainen kesäkaupunki, kuten Naantali Suomessa, jossa valtionpäänmiehet pitävät kesämökkejään. Sotšin alueen saaman lisähuomion ansiosta sen hintataso alkaa lähennellä Moskovan kaltaisten suurkaupunkien tasoa.

Sotši sijaitsee Kaukasuksen länsipuolelle Mustanmeren rannalla, joten maisemien lisäksi muun muassa luontaiset mineraalivesilähteet sekä subtrooppinen ilmasto ovat vauhdittaneet kaupungin kehittymistä matkailukohteeksi. Sotšin kaupunki onkin tunnettu kylpyläkaupunki talviolympialaisten lisäksi. Mustanmeren rantaviivaa kaupungista löytyy komeat 145 kilometriä, joten ihasteltavaa riittää. Mikäli suomalaine mielii vähän lämpimimpiin maisemiin, kannattaa Sotšiin suunnata elokuussa, joka on vuoden lämpimin kuukausi ja asteita on keskimäärin yli 27. Muutenkin ilmasto on kesäisin lämmin ja keväisin leuto Sotšin alueella. 

Jalkapallon MM Kisat 2018 Sotšissa

Sotšin talviolympialaisista Suomen edustajat toivat kotiin yhteensä viisi mitallia. Muistettavin niistä lie miesten maastohiihdon parisprintistä Iivo Niskasen ja Sami Jauhojärven voittama kirkkain eli kultamitali. Myös Suomen Leijonat onnistuivat vuonna 2014 ja toivat kotiin pronssia. Tällä kertaa ei mitaleja Suomelle ole odotettavissa, kun eivät Huuhkajat ihan näihin kisoihin yltäneet, mutta jalkapallo onkin silti mielenkiintoista vaikka sinivalkoisia kotimaan värejä ei kentällä nähdä.

Jalkapallon MM kisat pelataan Sotšin olympiastadionilla, joka tunnetaan myös Keskusstadionina. Stadion esitellään myöhemmin erikseen, mutta nyt voi jo tutustua esimerkiksi avaus- sekä finaaliottelun päänäyttämöön eli Moskovan Lužniki -stadioniin. Sotšin olympiastadionilla käydään yhteensä kuusi MM-kisa ottelua; neljä alkulohkon ottelua kesäkuussa, yksi neljännesvälierä kesäkuun lopussa sekä heinäkuun alussa vielä yksi puolivälierä matsi.

Sotšiin lentää Helsingistä kuutisen tuntia vaihdon kanssa, joten ihan kohtuullinen kisa- ja lomamatka mikäli kisoja tänne tahtoo katsomaan. Onhan tarjolla muun muassa Portugali vastaan Espanja ottelu sekä Saksa vastaan Ruotsi. Isäntämaa Venäjän A-lohkon ensimmäinen ottaa myös neljännesvälierässä mittaa lohko B:n toiseksi parhaasta joukkueesta, joten aivan varmasti mielenkiintoisia mittelöitä nähdään tällä kentällä. Kesä – heinäkuun aikana myös sään pitäisi suosia leppoisalla 24 – 27 asteen lämpötilalla, joten katsomossakin tarkenee oikein mainiosti.

Sotši pähkinänkuoressa

  • Perustettu 1838
  • Helsingistä lentää kuusi tuntia yhdellä vaihdolla
  • Suosituin nähtävyys on kasvitieteellinen puisto
  • Etäisyys Helsinkiin 2728 km
  • Sotšin Olympiastadion katsojakapasiteetti 47 695
  • Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi voitti Sotšissa kultaa
  • Asukasluku 401 000
  • Läntinen Kaukasus on Unescon maailmanperintökohde
  • Etäisyys Moskovaan 1679 km