Palloliiton turvallisuuspäällikkö Juha Karjalaisella on keskiviikkona edessään hikinen päivä, oli hellettä tai ei. Helsingin olympiastadionilla pelattava jalkapallon MM-karsinnan Suomi-Venäjä-ottelu vaatii liitolta ennätysmäisiä turvatoimia.

- Koskaan ei ole ollut näin isoa organisaatiota johdettavana. Suunnitelmat aloitettiin lokakuussa Moskovassa pelatun Venäjä-ottelun jälkeen. Päivä alkaa aamuseitsemältä, ja kyllä se on pitkällä torstain puolella, kun pääsen kotiin stadionilta, Karjalainen kertoo. Laajennettu valvonta on paikallaan, sillä 37 000-paikkainen stadion on myyty täyteen. - Kaikki toimii, kunhan ihmiset pääsevät hyvin sisälle ja ulos. Olympiastadion on sen verran vanha, että palveluiden toimivuuteen on satsattava. Että ihmiset viihtyy, Karjalainen jatkaa. Huumaa kasvattaa vierasjoukkueen kannattajien kaikkien aikojen suurin osanotto jalkapallomaaotteluun Suomessa. Välieräpaikka EM-kisoissa vuosi sitten sai venäläiset jalkapallofanit liikkeelle. - Englantilaisia oli vajaa 3 000 vuonna 2000, se lukema varmaankin tuplaantuu, Karjalainen uskoo. Venäjän liitto on myynyt pelkästään Palloliiton välittämiä lippuja eteenpäin yli 4 000. Karjalaisen mukaan useampi tuhat Suomessa asuvaa venäläistä on saattanut lisäksi ostaa tikettinsä lippupalvelun kautta. Suomen maajoukkueen kannattajat ry ei aio jäädä kakkoseksi kannatuksessa. Jo aiemmin karsintaotteluiden alla nähty kannattajamarssi keskustasta stadionille toteutuu SMJK:n järjestämänä.

Ottelussa ylittyy myös syksyn Saksa-ottelussa tehty 900 kannattajan ennätys. Pohjoiskaarteen 1 000 paikkaa kahdessa katsomonosassa eivät enää riitä. - Jäseniä otteluun tulee 1 200, mutta marssiin osallistuu myös paljon yhdistykseen kuulumattomia, SMJK ry:n puheenjohtaja Aapo Kuulasmaa kertoi. Joukkueiden kannattajien keskinäistä tunnelmaa kohotetaan kello 15.30 Pallokentällä pelattavalla faniottelulla. - Tällä kertaa aloite ottelun järjestämiseen tuli Venäjältä, ja otteluun on tulossa myös venäläisiä tiedotusvälineitä. Aiemmin olemme pelanneet Walesia, Saksaa ja Hollantia vastaan. Se on yksi tapahtuma, jolla yritetään osoittaa tilanteen rauhanomaisuutta ja hyväntahtoisuutta, Kuulasmaa jatkaa. Ottelupäivä lisää myös marssia valvovan poliisin ja pelastuslaitoksen kiireitä. - Heille kuuluvat stadionin ulkoalueet, ottelu tuo paljon turisteja Helsinkiin, joten he päivystävät toreilla ja kaduilla, Karjalainen selventää. Kello 15 avautuvalla tapahtumatorilla vastuu järjestyksestä on Palloliitolla. Poliisien rooli kasvaa, kun stadionin portit avautuvat iltakuuden jälkeen. Karjalaisen mukaan poliittiset sekä uskontoon että rotuun viittaavat viestit pysyvät piilossa. - Mitään ei sallita, se on Fifan ja Uefan säännöissä. Turvaorganisaatiossa on venäjänkielisiä kavereita (kyrillisillä kirjaimilla kirjoitettujen kylttien poistamiseen), Karjalainen vakuuttaa. Pelko venäläisfanien hulinoinnista on Kuulasmaan mielestä turhaa. - Venäläisten jalkapallokannattajien ongelmat ovat kulminoituneet lähinnä seurajoukkueiden ympärille, enkä usko venäläisillä olevan vaikeuksia suomalaisiin suhtautumisessa. Katkeruus ja traumat näkyvät sitten toiseen suuntaan, jos sellaista on, Kuulasmaa tuumaa.