Järjestyksessään 48. Super Bowlissa vastakkain asettuu kenties kaikkien aikojen kovin hyökkäys ja pelinrakentaja sekä kaikkien aikojen takapuolustus. Varmaa on, että ottelussa tullaan tekemään historiaa, sillä Broncosin voittaessa, Peyton Manning on ensimmäinen kahdessa eri seurassa Super Bowlin voittanut pelinrakentaja. Jos taas Seahawks voittaa, merkitään NFL-historiaan uusi Super Bowl -voittaja.

NFL-ennakko & -pelivihjeet:

Seattle Seahawks – Denver Broncos

2.2.2014 Sunnuntai-maanantai välinen yö kello 01:30

MetLife Stadium – New Jersey

Lähtökohdat otteluun:

Kyseessä on unelmien finaali! On puhuttu jopa kaikkien aikojen Super Bowlista. Koskaan aikaisemmin runkosarjan tilastollisesti paras (tehdyt jaardit/pisteet) hyökkäys ei ole kohdannut Super Bowlissa runkosarjan tilastollisesti (päästetyt jaardit/pisteet) parasta puolustusta.

Molemmat pelasivat häikäisevän runkosarjan ja olivat konferenssiensa ylivoimaisimmat joukkueet, joten tähän nähden vastakkain asettuu oikeat joukkueet. Seahawks kaatoi matkallaan Saintsin ja 49ersin, kun taas Broncos lähetti Chargersin ja Patriotsin kesälomille.

Oman mausteensa otteluun tulee antamaan sääolosuhteet. Super Bowl mitellään ensimmäistä kertaa lumirajan yläpuolella. Sunnuntaiksi New Jerseyyn on luvattu lumisadetta ja kylmä pakkanen saattaa muuttaa ottelun hyiseksi. Mitä arktisemmat olosuhteet on luvassa, sitä enemmän se suosii Seahawksia ja sen rankkaa puolustusta. Broncosin heittovoittoinen hyökkäys kärsii selvästi enemmän lumisateesta, tuulesta tai hyisestä pakkasesta.

Seuraa häntä:

Richard Sherman, Seattle Seahawks: Otti konferenssifinaalissa huikaisevan syötönkatkon aivan ottelun lopulla. Pystyy sotkemaan todella paljon Manningin heittopelaamista ja haastaa pelinluvullaan Broncosin loistavat laitahyökkääjät. Miehen mielenlaadusta sekä kunnioituksesta vastustajia ja pelaajia kohtaan kertoo sen sijaan paljon ottelun jälkeisessä haastattelussa antama kommentti: "I'm the best corner in the game. When you try me with a sorry receiver like Crabtree, that's the result you gonna get".

Ottelun kulmakivet:

Joukkueet eivät voisi olla enemmän erilaiset. Selvästi tasokkaamman NFC-konferenssin voittanut Seahawks luottaa väkivaltaiseen, aggressiiviseen peliin. Joukkueen heittopuolustus on sarjan parhaimpia ja pelinrakentaja Russell Wilson edustaa uutta atleettista, nopeajalkaista sukupolvea. AFC:ssa dominoinut Denver Broncos ja Peyton Manning ovat täysi vastakohta. On varmaa, että Manning ei liiku itse pallon kanssa mihinkään, ellei halua totaalisesti nöyryyttää vastustajaansa. Klassinen vanhan liiton pelinrakentaja luottaa täysin muihin aseisiin. Wilson pelaa uransa toista NFL-kautta, Manning on kaiken kokenut mestari – kenties kaikkien aikojen pelinrakentaja. Manningin pudotuspelipelaamista on usein kritisoitu. Totuus kuitenkin on, että nelinkertainen MVP-pelaaja ja Super Bowl-voittaja pieksee kokemustasossa kollegansa pystyyn. Miten nuori Seahawks-puolustaja kestää mahtitapahtuman paineet?

Denverin hyökkäyslinja esittää ottelussa suurta roolia; Manningille tulee antaa täysi työrauha. Patriotsia vastaan linjan pelaaminen onnistui täydellisesti, mutta nyt vastaan asettuu aivan toisen tason vastus. Etulinjan lisäksi Seahawksin takapuolustus, Legion of Doom pelaa jatkuvasti aivan sääntöjen rajamailla. Nyt joukkueella ei kuitenkaan ole Century Linkin fanaattista kotiyleisöä takanaan, joka on jo pari vuotta antaumuksella vaikuttanut tuomareiden tuomioihin. Manningilta löytyy sarjan paras hyökkääjäosasto, jota on kahden vuoden ajan rakennettu pelaamaan Manningin ehdoilla. Demaryius Thomas, Wes Welker, Julius Thomas ja Eric Decker kuuluvat sarjan parhaimpiin laitahyökkääjiin. Tämän lisäksi löytyy Knowshon Moreno ja Montee Ball keskushyökkäyksestä. Moreno on kokenut ja osoittanut tehokkuutensa, mutta myös tulokaspelaaja Ball on ollut loistavassa iskussa pudotuspeleissä.

Keskushyökkääjä Marshawn Lynch tulee olemaan suuressa roolissa Seahawksin hyökkäyksessä. Denver puolustus pärjäsi loistavasti Tom Bradyn johtamaa hyökkäystä vastaan, mutta nyt tälläkin saralla tulee vastaan täysin toisenlainen ryhmä. Seahawks luottaa vahvaan juoksupeliin, myös pelinrakentajan johdolla. Näin palloa pidetään pitkään itsellä, poissa Manningin johtaman hyökkäyksen käsistä.

Erikoista:

Peyton Manning on AINOA tänään kohtaavista pelaajista, jolla on Super Bowl sormus. Seahawksin JOKAISELLE pelaajalle Super Bowl on ensimmäinen elämässään. Tätä kokemuksen puutteen merkitystä ei voi ylikorostaa.

Arvio & pelivihje:

Kylmä keli ei sovi Broncosille ja AFC-konferenssia ei voida pitää minään, Seahawksin dominoimaan, NFC-konferenssiin verrattuna. Kuuluisa lause; ”hyökkäyksellä voitetaan otteluita, puolustuksella mestaruuksia” on edelleen allekirjoittaneen ohjenuoria, mutta tässä ottelussa sydän sekä tunne vetää Broncosiin päin.