Talviolympialaisten 2022 hiihtolajien keskus sijaitsee Zhangjiakoun alueella, joka sijaitsee noin 180 kilometriä Pekingistä pohjoiseen. Näissä vuoristomaisemissa kisaillaan myös maastohiihdon lajit. Sääolosuhteet ovat maastohiihdon alueilla sangen talviset, sillä päiväaikaan auringon lämmittäessä lämpötila pysyy silti selkeästi miinusasteilla ja öisin lämpötila laskee jopa yli 20 pakkasasteen.

Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski ja parisprinttijoukkueet suurimmat mitalitoivot.

Olosuhteiden puolesta merkittäviä tekijöitä ovat myös vuoriston tuuliset olosuhteet, sekä ennen muuta paljon spekulaatiota ennen kisoja herättänyt latujen puhtaus. Tuuli kuljettaa alueelle hiekkaa Gobin autiomaasta, joten myös hiihtolatujen pelättiin olevan paikoitellen selkeästi hiekkaisia. Ensimmäiset tiedot kisakylään saapuneilta huoltojoukoilta eri maiden medioissa kuitenkin olivat, että tilanne ei näyttäisi olevan niin paha kuin ennakkoon pelättiin. Sääennuste näyttää myös melko vakaalta, joten lähtökohtaisesti maastohiihto päästäneen kisailemaan talvisissa oloissa säätilan vaihdellessa päiväaikaan oletettavasti 5-10 pakkasteen tietämillä.

Yksilöt ja parisprintti Suomen oletetuimmat menestyslajit

Parisprintin olympiakultaa Sotshin kisoissa 2014 yhdessä Sami Jauhojärven kanssa juhlinut ja 50 kilometrin perinteisen tyylin yhteislähtökisan Pyeongchangissa 2018 voittanut Iivo Niskanen on kiistatta Suomen olympiajoukkueen suurimpia mitalitoivoja myös nyt. Perjantaina 11.2. klo 9.00 alkava miesten 15 kilometrin väliaikalähtö perinteisellä tyylillä on ollut merkattuna paksulla tussilla niin Niskasen itsensä kuin penkkiurheilijoidenkin kalentereissa jo kauan. Kyseinen matkan MM-kultaa Lahdessa 2017 juhlinut Niskanen otti ykköstilan myös, kun tämän talven Tour de Ski:llä hiihdettiin samainen matka väliaikalähtönä Lenzerheidessa 29.12.2021. Suomalaisista maastohiihtäjistä kolme olympiakultaa ovat saavuttaneet vain Eero Mäntyranta, Veikko Hakulinen sekä Marja-Liisa Kirvesniemi.

Iivo Niskasen lisäksi erityistä mielenkiintoa suomalaisittain herättää naishiihtäjien paluu parrasvaloihin. Hetken aikaa varjojen mailla vaeltanut yksilölajien terävin kärki on palannut mitalikamppailuun. Niin Krista Pärmäkoski kuin Kerttu Niskanenkin kykenevät huippupäivänään kaiken osuessa kohdalleen myös välinepuolella kamppailemaan mitaleista myös yksilölajeissa. Pärmäkoski on jokerikortti jo ensimmäisellä hiihtomatkalla eli skiathlonissa lauantaina 5.2. Kerttu Niskanen juhli hieman yllättäenkin Tour de Ski:llä myös näissä kisoissa hiihdettävän 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun voittoa samana päivänä veljensä kanssa. Ruotsilla, Venäjällä ja Norjalla on kuitenkin heittää terävimpään kärkeen niin monta kovaa tekijää, että mitali näiltä matkoilta olisi huippusuoritus. Varsinkin Pärmäkoski on kuitenkin osoittanut urallaan useampaan otteeseen, että vahvojen talvien aikana kilpailutauko tekee pelkkää hyvää ja lauantain skiathlon on ehdottomasti mielenkiintoista seurattavaa myös tätä taustaa vasten.

Kertoimet Iivo Niskanen Kertoimet Vedonvälittäjä
Suomi - 4x10km Relay 19,00
Iivo Niskanen - 15/15km Skiathlon 51,00
Suomi - Men's team sprint 19,00
Iivo Niskanen - 15km Classic 1,83

Parisprintit hiihdetään Pekingin kisoissa perinteisellä tyylillä. Niin naisissa kuin miehissäkin yksi nimi lienee varma, sillä Niskanen miehissä ja Pärmäkoski naisissa hiihtänevät terveinä ollessaan. Miehissä Ristomatti Hakola on suuri kysymysmerkki ennen kisoja, sillä kauden aikana vaivannut kylkivamma ja alavire ennen kisoja jättävät ilmaan paljon epävarmuutta. Molempien ollessa huippukunnossa Suomi kamppailee minkä värisestä mitalista tahansa. Juuri ennen kisoja Hakola ilmoitti kärsineensä vielä uusista terveysmurheista ja hiihtää ainoastaan perinteisen hiihtotyylin kisoissa. Näin ollen Hakolaa ei nähdä vapaalla hiihdettävässä sprintissä.

Naisten parisprintissä toinen osallistuja ratkaistaneen Kerttu Niskasen ja läpimurtonsa aikuisten huipputasolle tehneen Johanna Matintalon välillä. Kymmenen kilometrin kilpailu käydään ennen parisprinttiä, joten osviittaa voidaan ottaa myös tuon kilpailun osoittamasta kunnonajoituksen onnistumisesta.

Viestijoukkueiden osalta mitali olisi positiivinen yllätys, sillä niin miehissä kuin naisissakin laajuus ei tahdo riittää kaikille neljälle osuudelle. Karkumatka alkuosuuksilla 2-3 joukkueen kanssa lienee Suomen paras mahdollisuus saada aikaan loppukirikamppailu mitalista.

Suuret suosikit

Miesten puolella viime vuosien yksilölajien kärkinimet ovat ilman takaiskuja pääosin varsin tuttuja. Laaja norjalaisrintama on yhä kenen tahansa kohdalla potentiaalinen tekijä kärkisijoja ajatellen, mutta monipuolisuutensa ja huikean kirikykynsä useaan kertaan osoittanut Johannes Kläbo kykenee kultakamppailuun aina vapaan sprintistä niinikään vapaalla tyylillä hiihdettävään 50 kilometrin yhteislähtökilpailuun. Tour de Skin näytöstyyliin nimiinsä vienyt Kläbo lennätettiin yhteistyökumppanin mahdollistamalla yksityiskoneella koronakaranteenista suoraan Norjaan, missä hänen kontaktinsa ovat minimaalisia kunnes on aika siirtyä kisapaikalle.

Toinen miesten kestonimi kultamitalikamppailussa viime vuosina on tämän talven Tourilla toiseksi sijoittunut Alexander Bolshunov. Venäläinen on parhaassa vireessään kone, joka jauhaa kisan alusta loppuun käsittämättömällä vauhdilla ja on todella vaikea pysäytettävä. Molemmat hiihtotavat taitava Bolshunov on Kläbon tavoin kykenevä voittamaan minkä tahansa matkan sprintistä 50 kilometrille, joten kyse on lähinnä siitä kuinka hyvin yleensä ottaen erittäin paljon kilpailevan laturunnojan kunnonajoitus on osunut kohdalleen.

Korkean ilmanalan kisojen odotettiin sopivan erinomaisesti Simen Hegstad Krügerille, mutta mm. Norjan kansallisen TV-yhtiön asiantuntijana toimivan Martin Johnsrud Sundbyn hehkuttaman hiihtotykin kisat on mahdollisesti pilaamassa juuri ennen kisoja annettu positiivinen koronatesti. Nähtäväksi jää, pääseekö Krüger lähtöviivalle. Olosuhteet ja hiihdettävät matkat osuisivat miehelle kaikilta osin nappiin ja mm. kisoihin valittu Sjur Roethe oli vielä vuodenvaihteessa sitä mieltä, että Krüger pitäisi laittaa kaikille matkoille.

Naisissa Therese Johaugin huippukunto on kysymysmerkki, mutta hiihtokuningatar on aiemminkin osoittanut olevansa valmis kun arvokisamitalit ovat jaossa. Tourin naisten kokonaiskilpailun voittanut Venäjän Natalia Nepryaeva on erityisesti perinteisen tyylin kilpailuissa kova kanto kaskessa, mutta vaikkapa naisten 10 kilometrin rata sopii profiililtaan erinomaisesti juuri Kerttu Niskasen kaltaiselle vahvalle vuorohiihtäjälle, joten mitaleita on taaskaan turha jakaa etukäteen. Ruotsin voimaduo Frida Karlsson & Ebba Andersson ovat myös yksilökilpailuissa kärkipäässä myös vapaalla hiihtotavalla, kuten olisi lähtökohtaisesti ollut myös kovana kiipeäjänä tunnettu ja korkealla viihtyvä Heidi Weng. Oireettomana, mutta positiivisen testituloksen saaneena kisakohtaloaan odottavan Wengin mahdollinen poissaolo on toki potentiaalinen muuttuja kärkisijojen suhteen, mutta Norjassa odotukset on ladattu Johaugiin, joka siirtyy kisapaikalle suoraan Italiasta.

Koronakisat

Kaikki haluaisivat parhaat osallistujat paikalle olympiakisoihin myös pandemian aikana, mutta jo nyt on tiedossa ettei tämä valitettavasti toteudu useassa lajissa. Myös maastohiihdon osalta on uutisoitu usean hiihtäjän positiivisesta koronatestituloksesta. Norjan joukkueesta Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå sekä Simen Hegstad Krüger on ilmoitettu positiivisiksi, samoin kuin miesten maajoukkuevalmentaja Arild Monsen. Näin ollen Italiassa valmistautumisleiriään pitänyt joukkue joutui karanteeniin ja tilanne herättää luonnollisesti epävarmuutta joukkueen ympärillä.

Kiinan tiukat koronasäädökset ja jo nyt eri lajeissa todetut positiiviset testitulokset ovat ikävä kyllä juuri nyt ajan henkeä, mutta myös koronakupla on kisojen sisällä erittäin tiukka. Kukaan ei luonnollisesti tiedä asioiden tilaa jatkossa, mutta juuri nyt ainoa selkeä asia on että nämä talviolympialaiset tulevat jäämään historiaan poikkeuksellisina pandemiakisoina.

Maastohiihdon ohjelma

La 5.2. klo 9.45 Naiset, skiathlon (7,5+7,5km)
Su 6.2. klo 9.00 Miehet, skiathlon (15+15km)

Ti 8.2. klo 10.00 Naiset ja miehet, sprinttihiihto (vapaa tyyli), karsinta
Ti 8.2. klo 12.30 Naiset ja miehet, sprinttihiihto, erävaihe ja finaalit

To 10.2. klo 9.00 Naiset, perinteinen tyyli, väliaikalähtö 10km
Pe 11.2. klo 9.00 Miehet, perinteinen tyyli, väliaikalähtö 15 km

La 12.2. klo 9.30 Naiset, viesti (4x5km)

Su 13.2. klo 9.00 Miehet, viesti (4x10km)

Ke 16.2. klo 11.00 Naiset, parisprintti, perinteinen tyyli, alkuerät
Ke 16.2. klo 11.40 Miehet, parisprintti, perinteinen tyyli, alkuerät

Ke 16.2. klo 13.00 Parisprintti, finaalit

La 18.2. klo 8.00 Miehet, vapaa tyyli, yhteislähtö 50km
Su 19.2. klo 8.30 Naiset, vapaa tyyli, yhteislähtö 30km