Toisin kuin miehissä, naisten puolella erottuu selvästi kovin kärki. Vaikka kuumimman kärjen takaa löytyy tasainen haastajajoukko, on kärjen hiihtovauhti niin julmaa, että ammunnan tulee usein epäonnistua täydellisesti, jotta naiset jäisivät maailmancupin pisteiltä.

KUNINGATAR? 

 Tora Berger, Norja 

Ikuisesta häviäjästä tuli ikuinen voittaja. Useita nelos- ja vitossijoja arvokisoista kerännyt Berger sai kultahanat auki 2010 olympialaisista ja tämän jälkeen loppu on ollut norjalaista urheiluhistoriaa. Viime vuonna Berger voitti MM-kisoista neljä kultaa sekä kaksi hopeamitalia!

Berger on loistava kilpailija. Hyvän ammunnan lisäksi Berger on väkivahva hiihtäjä, joka pystyy aina venymään viimeisellä 2,5 kilometrillä. Kukaan ei halua loppukiriin Bergerin kanssa, vaan nainen tulee lyödä aiemmin, jos mielii voittoon. Norjalaistähdellä on uskomattoman kova kilpailupää – harvoin näemme Bergerin menettävän johtoasemaa viimeisellä ammuntapaikallaan. Ainoa uhka tulevalla kaudella on loukkaantuminen tai vakava sairastuminen, muuten kuningatar pitää paikkansa.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 1. Ampumatarkkuus: 89%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiakulta, 4x MM-kulta, 3x MM-hopea, 2x MM-pronssi

TORNIT:

 Darya Domracheva, Valko-Venäjä 

Valmistautuminen kauteen on ollut Domrachevan omien puheiden mukaan vaikea. Kunto on heitellyt pahasti ja välillä ollaan käyty aivan pohjillakin. Viime aikoina kuitenkin tekeminen on ollut parempaa, mutta täyden varmuuden naisen kunnosta saamme vasta sunnuntain sekaviestissä.

Domracheva on ampumahiihtokartan taitavin hiihtäjä ja kompensoi sillä paljon heikohkoa ammuntaansa. On aina varteenotettava voittajaehdokas ja hurjalle hiihtäjälle sprintit ovat parhaita matkoja. Arvokisoissa Domrachevan kasetti on kuitenkin usein pettänyt. Viime vuoden MM-kisoissa Domracheva nappasi kultaa yhteislähdössä, mutta ailahteleva valkovenäläinen jäi muissa kilpailumuodoissa sijoille 33, 43 ja 25. Vasta viimeinen kilpailu toi mitalin, kun kukaan ei enää odottanut mitään valkovenäläiseltä ja paineet olivat nollissa.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 2.Ampumatarkkuus: 79%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: 1x Olympiapronssi, 2x MM-kulta, 2x MM-hopeaa

 Andrea Henkel, Saksa Pitkän linjan ampumahiihtäjä on tuttu kasvo ampumahiihtofaneille jo parin vuosikymmenen ajalta. Henkel nousi jopa hieman yllättäen viime kaudella takaisin kirkkaimpaan kärkeen nappaamalla kolmannen sijan maailmancupin kokonaistuloksissa ja MM-kisoissa normaalimatkan hopeaa. Kokenut kettu syttyy varmasti olympiavuoteen ja häntä on syytä tarkkailla alusta asti. Normaalimatka on vahvalle ampujalle selvästi paras.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 3. Ampumatarkkuus: 85%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiakulta, 4 x MM-kulta, MM-hopea

 Marie Dorin Habert, Ranska  Dorin-Habertin hiihtovauhti oli viime kaudella selvästi kehittynyttä. Habert on todella tasainen suorittaja ja sijoittuu taukoamatta kymmenen parhaan joukkoon. Loistava makuuampuja kuitenkin menettää usein pelinsä pystyammunnassa. Jos tuo puoli on saatu kuntoon ja hiihtovauhti jatkaa kehitystään, ei normaalimatkan mitali yllättäisi Sotshista.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 4.Ampumatarkkuus: 86%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

 Kaisa Mäkäräinen, Suomi Mäkäräisen viime kausi ei mennyt odotusten mukaisesti, vaikka ei maailmancupin viidettä sijaa voi huonona pitää. MM-kisoissa Mäkäräinen jäi jo toista vuotta ilman mitalia. Läpi kauden ampumisen kanssa oli suuria ongelmia, mutta hiihtovauhti suomalaiskaunottarella riittää. Vaalea suomalaisneito on totta kai minun ja koko Suomen suurin suosikki, mutta ampumisen tulee löytyä, mikäli mielii Sotshissa mitaleille. Pidemmän päälle kysymys on itseluottamuksesta. Korkeassa ilmanalassa käydyt kilpailut eivät ole koskaan sopineet suomalaiselle, sillä pääosa harjoittelusta tehdään merenpinnan tasolla. Talven olympialaiset käydään korkealle, mutta Mäkäräinen itse kommentoi YLE Urheilulle hiljattain, että valmistautuminen kauteen ollaan suoritettu kuten edellisinäkin arvokisavuosina.

Vahvan hiihtovauhdin myötä sprintti sopii Mäkäräiselle parhaiten, mutta myös takaa-ajo on usein sopinut suomalaiselle. Kuten Kaisa sanoi; eikös se naisten takaa-ajo ole suomalaismiesten lempilaji?

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 5. Ampumatarkkuus: 76%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: 1x MM-kulta, -hopea ja pronssi

 Gabriela Soukalova, Tsekki Soukalova löi viime kaudella itsensä läpi ja oli loistavasti kuudes maailmancupin kokonaistuloksissa. Kausi kruunautui sekaviestin MM-pronssiin keväällä. Toisissa MM-kisoissaan tsekitär esiintyi todella tasaisesti ja tästä kaudesta voidaan odottaa entistäkin kovempaa. Soukalovan taustaryhmät ovat paiskineet kovasti hommia kesän aikana. Sponsoritulot ja harjoitusolosuhteet on lyöty huippukuntoon, eikä tekosyitä enää ole. Pääfokus on asetettu Sotshiin, joten alkukaudesta Soukalova ei välttämättä ole parhaimmillaan.

Tasainen suorittaja pystyy menestymään kaikissa kilpailumuodoissa, mutta sprintistä ja takaa-ajosta Soukalovalla on tähän mennessä parhaat tulokset. Mainittakoon vielä, että 1989 syntynyt tsekkikaunotar kuuluu allekirjoittaneen henkilökohtaisiin lemppareihin!

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 6. Ampumatarkkuus: 85%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

MUSTA HEVONEN?

 Anastasia Kuzmina, Slovakia 

Todella ailahteleva kilpailija. Parhaimmillaan ollessaan naiselle ei voi kukaan mitään, mutta turhan usein ammunta takkuilee tai slovakki yksinkertaisesti ei edes yritä menestyä. On aina sprinteissä parhaimmillaan, kun mahdollisia romahduspaikkoja (ammuntakertoja) on vain kaksi. Lyö kuitenkin homman läskiksi, jos ensimmäinen ammunta ei mene putkeen.

Kuzmina lähtee varmasti olympiavuoteen todella motivoituneena ja arvokisoissa voidaan odottaa paljon. Suurin osa Kuzminan harjoittelusta tapahtuu korkeassa ilmanalassa, joten Sotshin maastot sopivat Slovakiaa edustavalle reikäpäälle loistavasti. Vaikka Kuzmina edustaa kilpailuissa Slovakiaa, on hän syntyperäisin venäläinen, joten Sotshin olympialaisia voidaan pitää hänen kotikisoinaan.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 7.Ampumatarkkuus: 77%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: Olympiakulta ja -hopea, MM-pronssi

LÄHETIT:

 Olena Pidhrushna, Ukraina Nousi kuin salama kirkkaalta taivaalta maailman huipulle. Uran paras kausi maailmancupissa realisoitui myös MM-kisoissa, kun tilille napsahti sprintin kulta ja takaa-ajon hopeamitali. On ampumahiihtäjäksi vielä kohtalaisen nuori ja varsinkin hiihtovauhdissa on paljon kehittämisen varaa – ammunnassa Pidhrushna on jo aivan lajin huipulla.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 8. Ampumatarkkuus: 88%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: MM-kulta ja -pronssi

 Miriam Gössner, Saksa Löi itsensä viime kaudella läpi: maailmancupin yhdeksäs sija sekä MM-kisojen kaksi kuutostilaa ovat nuorelta urheilijalta loistosuorituksia. Aivan uskomaton hiihtokunto, mutta ammunta on heikkoa. Parhaimmillaan ehdottomasti sprinttikisoissa, joissa kuuluu jo kestosuosikkeihin.

Valmistautuminen kauteen meni kuitenkin penkin alle pyöräilyonnettomuuden vuoksi. Pikkuhiljaa Gössner on pystynyt harjoittelemaan täysin, mutta heti alkukaudesta menestyminen olisi ihme.

Maailmancup sijoitus 2012-2013: 9. Ampumatarkkuus: 71%Henkilökohtaiset arvokisamitalit: -

SOTILAAT:

Kaikki venäläiset, etunenässä OlgatKaikki venäläiset ovat vahvoja ammunnassa ja tulevat kotikisat nostavat motivaation huippuunsa. Olga Zaitseva on loistavista ampujista paras hiihtäjä ja lähtee varmasti kauteen sisuuntuneena, kun viime kausi meni loivasti penkin alle. Venäläiskonkarin ura näyttää olevan laskusuunnassa. Olga Vilukhina sen sijaan on nuorempi tulokas ja menossa urallaan eteenpäin. Päätähtäin on varmasti kotikisoissa, joten maailmancup on toissijainen tavoite.

Semerenkot, Valj ja VitaKaksostytöistä kumpikaan ei usein loista maailmancupissa, mutta kun arvokisat alkavat, on ukrainalaisnaiset aina parhaimmillaan! Koko Ukrainan joukkue on loistava ampumapaikalla, joten vähintään viestissä voidaan odottaa olympiamitaleja.

Teja Grecorin, SloveniaVahva ampuja kamppaili hyvin maailmancupin osakilpailuissa, mutta romahti MM-kisoissa. Olympiavuosi sytyttää varmasti kokeneen kilpailijan.

Kristyna Palka, PuolaPalka jysäytti pommin viime kauden MM-kisoissa nappaamalla hopeaa takaa-ajosta. Venyi myös uran parhaaseen maailmancupin sijoitukseen. Jo 30-vuotta täyttänyt Palka on kypsynyt hitaasti, mutta varmasti varteenotettavaksi kilpailijaksi.

Verona Vitkova, TsekkiVitkova on kuulunut jo useamman vuoden tasaiseen haastajajoukkoon, mutta totaalinen murtautuminen huipulle on jäänyt odottamaan.

Synnove Solemdal, Norja Väläytteli viime kaudella käsittämätöntä hiihtovauhtia ja jos saa tarkkuutta ammuntaansa on todella varottava. Pystyy jo ensi kaudella olemaan jatkuvasti korkeilla sijoilla sprinttikisoissa.

Natasha Skardino, Valko-VenäjäSkardino on parantanut tasaisesti otteitaan vuosi vuodelta ja jos hyvän ampujan hiihtovauhti kehittyy entisestään, voidaan Skardinoa odotella pikkuhiljaa kohti maailman kärkeä.

Marie Laure Brunet, RanskaOn hurjaa asettaa Brunet haastajien joukkoon, mutta viime kausi oli katastrofi! Brunet'n hiihtovauhti oli kuin toiselta planeetalta, joten valmennuksessa sekä kauteen valmistautumisessa on täytynyt tapahtua jotain täysin odottamatonta. Loistava ampuja on kuitenkin samantien varteen otettava bodiumehdokas, jos hiihtovauhti antaa viitteitä vanhasta ja itseluottamus palaa entiselleen.

NUORET HAASTAJAT – TARKKAILE HEITÄ: Laura Dahlmaier, Saksa: Saksalaisnuorukainen kahmi viime vuoden junioreiden MM-kisoista kolme kultaa ja yhden hopean. 1993 syntyneellä Dahlmaierilla on vielä matkaa aikuisten huipulle, mutta hyvä ammunta saattaa nostaa jo tänä vuonna saksalaisen muutaman kerran otsikoihin, ellei jopa bodiumpaikalle. Täydentää loistavasti Saksan naisviestijoukkuetta, eikä kaukana ole, että Sothsissa neidon kaulaan kiedotaan olympiamitali.

Sophie Boilley, Ranska: Junioreiden MM-kisoissa loistavasti pärjännyt ranskatar väläytteli viime kaudella myös naisten maailmancupissa. Todella tasainen suorittaja ja jos kehitys jatkuu, voidaan Boilleyn odottaa nousevan huipulle.

Hilde Fenne, Norja: Junioreiden maailmanmestari oli mukana voittamassa Norjan MM-viestikultaa viime vuonna. On saanut arvokasta oppia hiihdon äitimaassa Norjassa ja tulee varmasti entistä vahvempana tähän kauteen.

Irina Kryoko, Valko-Venäjä

Yan Zhang, Kiina

Grete Gaim, Viro: Vuoden 2012 junioreiden maailmanmestarin ulkoisilla ominaisuuksilla saattaa olla tekemistä tälle listalle pääsyssä. Vasta 1993 syntyneellä Gaimilla on kuitenkin aikaa nousta kirkkaimpiin valoihin.

Mari Laukkanen, Suomi: Viime kaudella väläytteli hiihtovauhtia, mutta ammunnan kanssa oli suuria ongelmia. Tämä kausi alkaa olla tietynlainen vedenjakaja, mutta toivotaan, että läpimurron merkkejä alettaisiin näkemään!