Vimpelin Veto lähtee haastamaan Sotkamoa tällä kaudella uuden pelinjohtajan voimin. Dramaattisesti kesken pudotuspelien ViVen viuhkaan hypännyt Jussi Järvinen on nyt saanut viedä peliä haluamaansa suuntaan harjoituskaudesta lähtien. Järvinen on ollut Vedon mukana jo pidemmän aikaa apuvalmentajana ja tuntee ryhmän loistavasti. Järvinen on joukkueen näköinen pelinjohtaja, eikä ole suuri salaisuus, että pelaajisto on halunnut Järvistä ykkösmiehen paikalle jo pidemmän aikaa.

Pelaajarunko Vimpelillä on muuttumaton, mutta kysymysmerkkejä kauteen lähdettäessä löytyy tästä huolimatta. Joukkueen etukentän hahmot, sarjan parhaimmistoon kuuluvat Antti Kuusisto sekä Tuomo Lönnmark kärsivät loukkaantumisista. Lönnmarkin tilanne on selvempi: sormileikkaus vie veronsa, mutta mies palaa kesäkuun aikana kokoonpanoon. Kuusiston tilanne on se sijaan oikukkaampi. Mystisestä mykoplasmasta kärsivän pelimiehen toipumisesta ei uskalla sanoa mitään.

Ulkopeli:

Koppari- ja linjaosasto on jäätävän kova. Teemu Isoketo ja Henri Puputti luovat todella hakevan kopparikaksikon, eikä väliin jää paljon tilaa. Kakkospuolta vartioiva Isoketo tunnetaan virhealttiina pelimiehenä, mutta tässä on hieman harhaa. Kun suurin hakuvastuu on Puputilla, voi Isoketo pelata rauhallisemmin. Isoketo on parantanut otteitaan selvästi aikaisemmista vuosista suoritusvarmempaan suuntaan.

Linjaan Vimpelillä on laittaa yksi kaikkien aikojen pelaajista: Sami Haapakosken ulottuvuus kentällä on hämmästyttävää. Nopeiden liikkeiden lisäksi Haapakoski on äärimmäisen pallovarma ja lukee loistavasti peliä. Kokenutta Haapakoskea komppaa kaksi nuoremman polven tähteä. Mikko Kanala sekä Severi Lassila ovat jo osoittaneet kannuksensa ulkopelissä ja pystyvät vielä kehittymään uudelle tasolle. Nuoriksi miehiksi sekä Kanala että Lassila ovat äärimmäisen kypsiä ja pallovarmoja pelaajia.

Lukkari Hannu Huuskonen on kovalla työllä nostanut itsensä valtakunnan eliittiin. Huuskonen ei pysty ihmetekoihin, mutta on äärimmäisen tasainen suorittaja. Kovapäinen pelimies rakentaa ulkokentän kanssa äärimmäisen hankalasti avattavan 0-tilanteen, joten vastustaja joutuu pinteeseen ensimmäisestä lyöjästä lähtien.

Vimpelin ulkopelin ainoa kysymysmerkki on etukenttä. Jos Lönnmark on mukana vasta kesäkuussa, kuinka nopeasti hän pääsee täyteen iskuun? Ja mikä on Kuusiston tilanne? Palaako Kuusisto pelikentälle milloin? Ja kun palaa, missä kunnossa? Räikeä persoona ei missään nimessä ole korvattavissa. Pudotuspeleihin on kuitenkin paljon aikaa ja pohjat Kuusistolla on niin kovassa kunnossa, että aikaa on.

Sisäpeli:

Jussi Järvinen on juuri sitä, mitä Vimpeli on tarvinnut jo pari vuotta. Järvisen sisäpeliymmärrys ja -rohkeus yhdistettynä Vedon äärimmäiseen sisäpelilaatuun voivat oikein yhdistyessä luoda kaikkien aikojen sisäpelijoukkueen. Tähän vuoteen Järvinen teki vihdoin sen, mitä moni on pohtinut jo pidempään: siirsi Haapakosken numerolle kolme ja Puputin numerolle neljä. Tätä kautta Veto saa aikaan kolme kammottavaa kärkeä, joita tulee kotiuttamaan kolmen lyöjäjokerin arsenaali. Veto voi pelata sisäpeliään mistä vain.

Teemu Isoketo on loistava etenijä, vaikkakin niin sanottu höntyilijän maine tuskin koskaan katoaa. Mikko Kanala numerolla kaksi on tuleva Sami Haapakoski. Pomppulyönnin lisäksi Kanala pystyy lyömään palloa läpi niin vaaka- kuin pystymailallakin.

Tämän kaksikon jälkeen tulee viime vuodet noin 90% onnistumisilla pelanneet Haapakoski ja Puputti. Uusi rooli saattaa aluksi tuottaa vaikeuksia, mutta toisaalta vanhoille mestareille pelinumeron muutos saattaa olla vain uusi virike, joka nostaa motivaation huippuunsa. Tuntuu pelottavalta ajatella, mitä tapahtuu, jos jompi kumpi pelaa edellisiä vuosia paremmin!

Kotiutusosastolle Vedolta löytyy kokenut Antti Kuusisto, jonka pelikunto tosin on kysymysmerkki. Vimpeli ei kuitenkaan tarvitse Kuusistoa ykköskotiuttajakseen, sillä kumuralyönnin mestarit Janne Mäkelä ja Mikko Rantalahti ovat ennen Kuusistoa vuorossa. Kun Lönnmark palaa sairastuvalta, saa Veto myös kehittyvän Matias Rinta-Ahon lyömään jokeripaitaan.

Tämän jälkeen saadaan vielä aikaiseksi varsin kilpailukykyinen kakkoskärki (tai kolmoskärki, miten nyt haluaa ajatella) Lönnmarkin, Hautalan sekä Hannu Huuskonen voimin. Kaikilta löytyy monipuolinen lyöntivalikoima ja eri joukkueessa miehet kuuluisivat pelaamaan numeroille 1-4.

Mahdollinen avaus:1. Teemu Isoketo 2k2. Mikko Kanala 2v3. Sami Haapakoski 2p4. Henri Puputti 3k5. Antti Kuusisto 1v6. Perttu Hautala 3v7. Matias Rinta-Aho s8. Hannu Huuskonen L9. Severi Lassila 3p10. Olli Heikkala11. Mikko Rantalahti12. Janne MäkeläPelinjohtaja: Jussi Järvinen

Arvio:

Tulee olemaan todella runsasjuoksuinen joukkue hurjan sisäpelin ja alkukaudesta kysymysmerkkejä vilisevän ulkopelin johdosta. Saarikentällä äärimmäisen paha kaadettava – häviää tuskin peliäkään kotona.

Alkukaudesta vedonlyöjien on kuitenkin syytä olla skeptinen Vetoa kohtaan Lönnmarkin sekä Kuusiston tilanteen vuoksi. Joukkue saattaa myös hyvin testata sisäpeliään pidemmälle kesään, sillä ainoa tavoite on ryöstää valtikka Sotkamolta. Runkosarjan voitto on lähellä, mutta paljon on kiinni alkukaudesta.

Pidemmälle päälle sisäpelin uudet haasteet luultavasti kuitenkin vain piristävät Vedon sisäpeliä. Jos Kuusistolle ei tule mykoplasman kanssa takapakkia, juhlitaan tänä vuonna Suomen mestaruutta Järvi-Suomessa. 

Kirjoittaja on nähnyt 18 vuotta pesäpalloa niin pelaajan, valmentajan kuin seurajohtajan silmin. Nykyinen vedonlyönnin ammattilainen toimii virallisesti vedonlyöntikentän uuden kasvon TurtleBet.comin pesisvihjaajana. TurtleBetin käynnistyminen on kuitenkin hieman viivästynyt, joten onnistuimme houkuttelemaan amma-miehen tekemään meille upean kausiennakon. Lue myös Pesis-papan muut ennakot: 

Sotkamon Jymy - Kultajuna yskähtelee?Joensuun Maila - Rautaa rajalta