Lohkot on arvottu ja jalkapallon MM-kisat 2018 lähenevät päivä päivältä jalkapallo kansan odottaessa kesäkuun 14. päivää, jolloin viimein koittaa MM-kisojen ensimmäinen ottelu isäntämaa Venäjän ja Saudi-Arabian välillä. Venäjällä kesä- ja heinäkuun aikana järjestettävät jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut ovat järjestyksessään 21. maailmanmestaruuskilpailut ja ensimmäiset laatuaan Venäjällä.

Kansainvälinen jalkapalloliitto eli FIFA on järjestänyt jalkapallon MM-kisat jo vuodesta 1930 lähtien ja aina vuodesta 1966 lähtien mukana on ollut virallinen maskotti. Ensimmäinen maskotti nähtiin Englannissa, leijona nimeltään World Cup Willie. Virallinen maskotti on siitä lähtien ollut avaintekijä jalkapallon MM-kisoissa toimiessaan isäntämaan edustaja koko kisojen ajan. Neljästoista virallinen maskotti valittiin yli miljoonan venäläisen äänestyksen perusteella 21. lokakuuta. Voittajaksi kissan, tiikerin ja suden joukosta valikoitui 52,8 prosentin äänillä Zabivakaksi nimetty susi!


Zabivaka the one who scores

Brasilian kisoissa neljä vuotta sitten maskotti Fuleco-vyötiäinen oli todellinen hitti ja sen valintaan vaikutti äänestämällä yli miljoona kansalaista. Tästä innostuneena valintaprosessista tehtiin tällä kertaa varsinainen spektaakkeli ja monen kuukauden projekti sekä isäntämaan asukkaat otettiin entistä enemmän mukaan tähän prosessiin. Virallisen maskotin titteliä havitteli kolme eri hahmoa. Kissa, tiikeri sekä susi kalastelivat venäläisten ääniä kuukauden ajan ja voittaja julkistettiin live showssa viime lokakuussa. Kisojen virallinen maskotti on todella kansan valitsema, ensin kerättiin nettikyselyllä venäläisten lasten mieltymyksiä hahmoista, ideoiden perusteella yliopisto opiskelijat esittivät luomuksensa ja sen jälkeen kansa sai ääneestää finaalikolmikosta suosikkinsa.

Opiskelija Ekaterina Bocharovan suunnittelemalle yli puolet äänistä saaneelle sudelle annettiin nimeksi Zabivaka. Karkeasti käännettynä virallisen maskotin nimi tarkoittaa sitä, joka tekee pisteitä. Zabivaka säteilee hauskuutta, charmia ja itseluottamusta kuten nuoren koko jalkapallo yleisölle tutun suden kuuluukin. Zabivaka on hurmaava, luottavainen sekä erittäin sosiaalinen ja on aina haaveillut jalkapallo tähdeksi tulemista. Varsinainen vitsiniekka tietää miten saa muut nauramaan ja samalla on tiiminsä nopein, rohkein vaikkakin nuorin pelaaja. Reiluna pelaajan tunnettu Zabivaka pelaa vapaa-ajallaankin eniten jalkapalloa ja hän kunnioittaa joukkuekavereitaan. Zabivaka käyttää tyylikkäitä sporttilaseja tositilanteessa, sillä hän uskoo, että saa niistä erityisiä tähtäys voimia kentällä. Ehdottomasti yksi rakkaimmista virallisen maskotin Zabavakan lempipuuhista on kuvissa poseeraus! Rohkeasti siis vain selfieitä ottamaan, mikäli Zabavakaan jossain törmää.

Zabivakan edesottamuksia pääsee seuraamaan sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa virallisen FIFAn kotisivun lisäksi jo nyt ennen jalkapallon MM-kisojen alkuakin. Miljoonien venäläisten jalkapallofanien valitsema virallinen maskotti Zabivaka tekee arvokasta työtä edustaessaan isäntämaata ympäri maailmaa vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisojen lisäksi. Virallisen maskotin rooli on aina jotain muutakin kuin vain katsojien suosikkina toimiminen. Zabivaka innostaa kannattajia, saa laajemman yleisön osallistumaan jalkapallon maailmanmestaruuskisoihin ja kutsuu heidät stadioneille kokeakseen unohtumattoman sekä myönteisen elämyksen.

Kansansuosikki ja maailmankuulu

Virallisten maskottien valintaan nähdään vaivaa, koska maskotit ovat oivia lähettiläitä tapahtuman mainostamiseen, ne tuovat iloa stadioneille ja niihin tykästyyy katsojat sekä yleisö vauvasta vaariin. Lisäksi näistä tulee yleensä maailmankuuluja ’julkisuuden henkilöitä’. Jalkapallon MM-kisojen kasvot sekä kotimaassa että kansainvälisesti edustavat piirteitä ja luonteenomaisuuksia koskien isäntämaata. Hahmon suunnittelijan Ekaterina Bocharovan mukaan susi on usein mainittu venäläisessä lastenkirjallisuudessa ja yleensä vielä negatiivisessa valossa eli tarinan pahiksena. Zabivakasta on luotu tämän yleisen mielikuvan täysi vastakohta ja koska yli puolet äänestäneistä antoi äänensä sudelle valloittaa hän aivan varmasti koko maailman.

Virallisen maskotin julkistuksen jälkeen kansan innostus jalkapallon maailmanmestaruus kisoja kohtaan vain kasvaa, kun tapahtumalle saadaan innostavat kasvot, vaikkakin karvaiset. Punahousuinen Zabivaka löytää hurmaavalla karismallaan aivan varmasti tiensä jokaisen katsojan, yleisön, pelaajan sekä jalkapallofanin sydämeen kaikkialla maailmassa.