Nyrkkeilyn suhteen kuluva vuosi oli monivivahteinen niin hyvässä ja pahassa. Vuoteen mahtui suuria hetkiä ja osa niistä kenties jopa legendaarisia. Nyt Urheiluveikkaus käy läpi vuoden sykähdyttävimmät hetket nelikulmaisen tantereen sisältä. 

Vuosi ei ollut kaikista imartelevin nyrkkeilylle. Laji tarjosi jälleen kerran ajateltavaa neljän kuoleman verran. Maxim Dadashev, Hugo Alfredo Santillan, Boris Stanchov ja Patrick Day antoivat henkensä kehässä ja määrä on suurin yli 30 vuoteen. Silti onneksi surun täyttämä vuosi antoi myös paljon uljaita ja ikimuistoisia otteluita sekä hetkiä. 

5. Naya Inoye vs. Nonito Donaire 


Japanin lahja nyrkkeilylle? Yksiselitteinen vastaus on Naya Inoue ja "Monsterilta" odotettiin tyypillistä tyrmäävää suoritusta, mutta toisin kävi. Lajin pitkän linjan veteraani Nonito Donaire löysi kauan kaivattua sisua ja teki tästä ottelusta vuoden parhaimman. Toimintaa, vaaraa, teknistä ottelemista, voimaa ja paljon muuta - tätä kaikkea ottelu tarjosi ensimmäisestä erästä viimeiseen. Mittelö oli monella tapaa erinomainen ja unohtumaton, eikä ole missään nimessä väärin todettu, että yltää koko vuosikymmenen parhaimpien taistojen joukkoon. 

Ottelun jälkeen 12 erän päätteeksi Inoye julistettiin voittajaksi ja samalla japanilainen voitti World Boxing Super Series -turnauksen finaalin, Ali Trophy -palkinnon ja jatkaa matkaa WBA:n sekä IBF:n kääpiösarjan mestarina. 


4. KSI vs. Logan Paul 2


Tämä eittämättä hiertää ja aiheuttaa tulista vastarintaa puristien keskuudessa. Näillä kahdella sosiaalisen median suurnimillä ei pitäisi olla mitään asiaa ammattilaisnyrkkeilyyn pariin ja ei heistä tarvitse edes puhua. Vaan toisin kävi. Alan mestari promoottori Eddie Hearn ymmärsi taloudellisen potentiaalin sekä näki mahdollisuuden kasvattaa nyrkkeilyä lajina nuorten ihmisten keskuudessa. 

Ottelu itsessään ei ollut kummallinen, mutta tapahtuma ja ottelua edeltävä promoaminen teki tästä ison. On myös syytä mainita, että Hearnin mukaan ottelu keräsi enemmän silmäpareja, kuin Joshua-Ruiz 1 ja nousi samalla DAZN -suoratoistopalvelun katsotuimpien otteluiden joukkoon. 

3. Deontay Wilderin oikea suora


Kun vertaa tämän hetken raskassarjan suuria nimiä, niin kaikista tehokkain vuonna 2019 oli vailla epäilyksiä Deontay Wilder. WBC -liiton mestari ei kompastunut yhteenkään sudenkuoppaan ja osoitti olevansa tyrmääjä vailla vertaistansa. "The Bronze Bomber" otteli kahdesti ja jätti molemmilla kerroilla vastustajat lojumaan kanveesiin elottoman näköisinä. 

Vuorossa ensimmäisenä oli Dominic Breazeale toukokuussa. Entinen ykköshaastaja tuli otteluun itsevarmana, mutta ensimmäisen erä riitti Wilderille, joka tiputti haastajan tylysti kanveesiin hieman yli kahden minuutin kohdalla. 


Vuoden toinen uhri oli Wilderin vanha tuttu Luis Ortiz. Marraskuussa käyty ottelu tarjosi ehtaa Wilderia jälleen kerran. Mestari odotti ja odotti aikansa, kunnes lopulta seitsemännessä erässä samainen vaarallinen oikea suora teki tuttua tuhoa. 

2. Anthony Joshua, kaksinkertainen maailmanmestari


Anthony Joshua joutui uransa kannalta erittäin kiperään paikkaan joulukuun alussa. Tehtävänä oli todistaa kriitikot vääriksi ja haalia menetetyt mestaruudet takaisin. Andy Ruiz antoi nyrkkeilymaailmalle ihmeen, mutta "AJ" halusi todistaa, että kyseessä oli niin sanotusti kertakäyttö. Erittäin moni povasi Joshualle toista perättäistä tyrmäystappiota, mutta Joshua onnistui tehtävässään ja laittoi klinikan pystyyn. 

Seitsemän kiloa aikaisempaa ylipainoisena kehään astellut Ruiz ei osoittanut sydäntä ja epäonnistui myös näyttämään minkäänlaista aitoa vastarintaa strategisesti otellutta Joshuaa vastaan. Voiton myötä Joshua palasi takaisin tutulle paikalleen ja on jälleen kerran asemassa taistella kiistattomasta kruunusta vuonna 2020. 

1. Andy Ruiz voittaa maailmanmestaruudet


Ottelun piti olla Joshuan suuri ja mahtava debyytti Yhdysvaltojen maaperällä vailla huolia. Totuus oli toinen. Kehään saapui arka ja epävarma mestari, jonka kehonkieli paljasti liikaa. Ruiz kävi kerran kanveesissa ja osoitti sinnikkyyttä tiputtamalla mestarin sittemmin neljä kertaa ottelun aikana. Lopullinen viimeinen niitti nähtiin seitsemännessä erässä, kun tuomari oli nähnyt liikaa ja Andy Ruiz voitti raskassarjan maailmanmestaruuden teknisellä tyrmäyksellä. 

Ruizin voittoa ollaa verrattu Buster Douglasin ihmeeseen, kun tämä tyrmäsi Mike Tysonin vuonna 1990. Suoritus päätyi syystäkin tämän listan kärkeen ja on ehdottomasti tämän vuoden puhutuin sekä ikimuistoisin hetki nyrkkeilyn parista.