" " " "" "

Tokion Olympialaiset 2020

Tokio 2020: Tähtiloistoa ja jatkuvaa tasapainoilua pandemian varjossa

Japanissa järjestettävien, yhä nimellä Tokio 2020 kulkevien kesäolympialaisten yleisilmapiiri on ollut ennen kisoja poikkeuksellinen. Maan vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi kisoja varten on jouduttu luomaan rajoituksia, mutta tähdet pääsevät näillä näkymin esittämään loistoaan kirkkaimpien valojen alla. Kuumissa, oletettavasti jopa lähes trooppisissa oloissa käytävät kisat kilpaillaan rajoitusten vuoksi oletettavasti tyystin ilman yleisöä.

Massiivinen kattaus


Kesäolympialaiset ovat paisuneet viime vuosikymmeninä megalomaanisiksi paketeiksi eri lajeja. Kun mukaan lasketaan paralympialaiset, tapahtumia ja dramatiikkaa riittää penkkiurheilun ystäville yli kuukauden ajalle. Olympialaiset tarjoavat 33 urheilulajia, joissa järjestetään yhteensä 339 tapahtumaa. Olympialaisissa ja paralympialaisissa jaossa on yhteensä noin 5000 mitalia, joten draamaa ja säihkettä on jälleen luvassa. Uusina lajeina kesäolympialaisten valikoimaan tulevat näihin kisoihin karate, surffaus, rullalautailu, urheilukiipeily sekä BMX freestyle. Mutta mitkä lajit ja ketkä yksilöt ovat ennalta näiden kisojen seuratuimpia?

Yleisurheilu

Olympialaisten yleisurheilu on tarjonnut lukemattoman määrän kuolemattomia tarinoita. Taistelu senteistä ja sadasosista tulee olemaan jälleen kiehtovaa katsottavaa ja yksilötasoltakin voi poimia helposti kiintoisia nimiä. Naapurimaa Ruotsin Armand Duplantis on nostanut itsensä paitsi seiväshypyn ja maansa kirkkaimpiin tähtiin, myös erääksi kisojen seuratuimmista urheilijoista. Korona-aikana Sergei Bubkan huikeita ME-lukuja parannellut 21-vuotias Duplantis ei ole vielä ehtinyt saavuttaa ulkoratojen arvokisavoittoa, mutta itseluottamusta nuorukaiselta ei puutu. Vastikään Tukholman olympiastadionin kenttäennätyksen lukemiin 602 nostanut seivästähti ilmoitti hyppäävänsä Tokiossa maailmanennätyslukemat 619!

Kenttälajeissa katseet kääntyvät myös miesten kuulantyöntöön, jossa tulostaso on noussut viime vuosina metrilukemille joita ei olla nähty vuosikymmeniin. Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa kesäkuun loppupuolella Ryan Crouser kirjautti tulostaululle uudet ME-lukemat 23,37. Edellinen, Randy Barnesin hallussaan pitämä ennätys ehti vanhentua peräti 31 vuotta ja edellisten arvokisojen tapaan miesten kuulafinaalista on jälleen lupa odottaa tasoltaan häkellyttävää. Keihäänheitossa Johannes Vetterille ei näytä löytyvän tällä kaudella pysäyttäjää, mutta arvokisat tuovat aina omat yllätyksensä, eritoten kuumissa oloissa ja toisella puolella maailmaa kilpailtaessa.

Juoksuradoilla tarjolla on kiintotähtiä kuten pikamatkojen kuningattarina arvokisoissa olleet Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce sekä jo peräti viidensissä olympialaisissaan kilpaileva Allyson Felix. Myös naisten 400 metrin aitajuoksusta on lupa odottaa kihelmöivää, sillä samaisissa Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa ME-ajan juossut Sydney McLaughlin, aiemmin ennätystä hallussaan pitänyt Dalilah Muhammad sekä kovat eurooppalaiset tulevat käymään hurjan kisan olympiavoitosta. Miesten puolella Hollannin Sifan Hassan on keskimatkoilla todella kova kanto kaskessa kenelle tahansa kultamitalista haaveilevalle. Miesten pikamatkoilla nähdään jälleen suurta sähköä, sillä Noah Lyles tavoittelee ilmoituksensa mukaan kultaa niin 100 kuin 200 metrilläkin.

Voimistelu

Simone Biles ei ole enää ainoastaan lajilegenda, vaan myös eräs kisojen valovoimaisimmista urheilijoista. Neljä olympiakultaa Riossa 2016 napannut Biles on vienyt tietyiltä osin lajiaan jopa uudelle tasolle, josta esimerkkinä käyköön naisen nimissä olevat neljä liikettä eri lajeissa, sillä hän oli ensimmäinen ko. liikkeet suorittanut ihminen. Tokiossa 24-vuotias Biles havittelee peräti kuutta olympiakultaa.

Uinti

Michael Phelpsin voitettua jotakuinkin kaiken mahdollisen ällistyttävällä urallaan uinnin olympia-altaisiin vaikutti jäävän tyhjiö. Esiin astui Caeleb Dressel, joka on dominoinut miesten uinnissa viime vuosina. Vuoden 2017 MM-kisoissa Dressel voitti seitsemän MM-kultaa ja 2019 yhdysvaltalainen nappasi MM-kisoista saaliikseen kuusi kultaa sekä kaksi hopeaa. Tuolloin Dresselistä tuli ainoa Phelpsin lisäksi kahdeksan arvokisamitalia samoissa kisoissa saavuttanut uimari.

Tokio tarjoaa muitakin upeita uintitarinoita, joista isäntämaan kannalta ehkäpä seuratuin on Japanin uinnin supertähden, Daiya Seton esiintyminen altaassa. Japanin uimaliitto asetti Seton lokakuussa 2020 kilpailukieltoon avioliiton ulkopuolisen suhteen paljastuttua, muttei kuitenkaan lopulta estä Setoa kilpailemasta kotikisoissa.

Toinen sekauimari, Katinka Hosszu on hallinnut lajiaan vuosikaudet, mutta lähtee Tokioon vaikeuksien sävyttämien vuosien jälkeen. 400 metrin sekauinnissa Hosszu on ennen kisoja maailmantilastossa kolmantena, edellä ovat kesäkuussa sekuntikaupalla ennätyksiään parantaneet nuoret USA:laiset Emma Weyant ja Hali Flickinger. 32-vuotiaan unkarilaisen ja nuorten yhdysvaltalaisten kohtaamista pyrkii osaltaan sekoittamaan myös kisakuntonsa osalta kysymysmerkkinä oleva isäntämaan Yui Ohashi, joten altaan ympärillä on värinää heti uinnin ensimmäisinä päivinä.

Tennis

Olympiakisojen tenniksen suurimmista nimistä ei ole epäselvyyttä. Megatähdeksi ja rajoja rikkovaksi urheilijaksi noussut Naomi Osaka kerää valtavan huomion naisten kaksinpelissä. Japania kisoissa edustava Osaka on korostanut sitä, kuinka paljon hän haluaa voittaa juuri Japanissa ja näyttää esimerkkiä maan nuorille tytöille vastaanottimien äärellä.

Miesten puolella ehdoton ennakkosuosikki on Novak Djokovic. Serbi tavoittelee tänä vuonna jopa ns. Golden Slamia, eli kaikkien neljän perinteisen suuren tennisturnauksen sekä olympialaisten voittoa. Djokovicilla on taskussaan jo kolme Grand Slam -osakilpailuvoittoa, joista tuoreimpana vastikään miehelle kirjattu Wimbledonin valloitus. Kun miestenniksen jo klassiseksi muodostuneesta kärkitriosta poissa ovat Roger Federer sekä Rafael Nadal, Djokovicilla on kaikki mahdollisuudet napata nimiinsä tämäkin titteli.

Koripallo

USA lähtee miesten koripalloon jälleen kerran itseoikeutettuna ennakkosuosikkina. Joukkueen valmennuksesta vastaavat mm. legendaarinen päävalmentaja Gregg Popovich sekä apuvalmentajan tittelillä operoiva Steve Kerr, jonka meriittilistalta löytyy viisi pelaajana ja kolme päävalmentajana voitettua NBA-mestaruutta. Joukkueen suurin tähti on Kevin Durant, jonka läsnäolo tulee olemaan median kiintopisteenä koko kisojen ajan. Kun ryhmästä löytyy myös Damien Lillardin kaltaisia hyökkäyspään taikureita, koripalloviihdettä on tarjolla koko rahalla.

Muiden joukkueiden osalta suurin mielenkiinto yksilötasolla kohdistuu Luka Doncicin otteisiin. Slovenialainen on lyönyt itsensä läpi NBA:n tähtitasolle ja johdattaa nyt pienen valtion koripalloryhmän upeasti koripallon olympiaturnaukseen.

Jalkapallo

Naisten jalkapallo on ehtinyt jo alkamaan ja heti kisojen alussa koettiin jättiyllätys, kun edelleen selkeän ykkössuosikin viittaa kantava USA kärsi tappion Ruotsille lukemin 3-0. Tappio oli samalla USA:n päävalmentajana toimivan Vlatko Andonovskin ensimmäinen ja ravisteli olympiaturnauksen kerralla hereille. Ruotsi on eräs mestarikandidaateista ja myös Englanti himoitsee kultamitaleita, joten vihreällä veralla tullaan käymään kiivaita vääntöjä.

Miesten puolella Brasilia on tapojensa mukaisesti nimennyt olympiaturnaukseen vahvan ryhmän. Nuorten pelaajien turnaukseen yli-ikäisten pelaajien kiintiöllä mukaan nimettiin heti avausottelussa hattutempun iskenyt, seuratasolla Evertonia edustava Richarlison sekä Aston Villan Douglas Luiz ja ryhmässä nähdään myös Arsenalin huippulupaava Gabriel Martinelli.

Espanjan riveistä löytyy useampi vastikään EURO 2020 -turnauksessa näkyvässä roolissa ollut pelaaja. Koko jalkapallomaailman huulille nousseen keskikenttämaestro Pedrin lisäksi ryhmässä ovat hyökkääjä Dani Olmo, maalivahti Unai Simon sekä niinikään EM-kisoissa nähty Mikel Oyarzabal. Nimivahvalla Espanjalla onkin kaikki eväät mennä turnauksessa pitkälle.

Painonnosto

Perinteisesti eräs olympialaisten dramaattisimmista ja kisojen ajaksi maailmanlaajuisen valokeilan saavista lajeista on ollut otsikoissa jo ennen kisoja. Suurena syynä tähän on kisoissa olympialaisten ensimmäisenä transsukupuolisena urheilijana naisten 87kg painoluokassa kilpaileva Uuden-Seelannin 43-vuotias Laurel Hubbard.

Judo

Ranskan Teddy Riner on kymmenkertaisena maailmanmestarina lajilegenda myös lajin synnyinmaa Japanissa. Jo vuoden 2008 olympialaisissa mitaleilla ollut Riner lukeutuu jälleen ennakkosuosikkeihin miesten yli 100kg sarjassa ja yli kaksimetrinen ranskalainen on valovoimallaan eräs kisojen seuratuimmista urheilijoista.

Palaute