6 kesäkuu 2021 at 20:15 - Jääkiekko, World Championship
6 kesä 2021 at 15:52 (Päivitetty 6 kesä 2021 at 22:54) 06/06
9
0
Todennäköisyys (1-2): 40-60%
Vedon arvo: 114,00%
Pelattavissa kertoimiin: 1,67
Osuma/Ohi: 2-2
ComeOn Lyö vetoa nyt: ComeOn

Sunnuntaina 6.6. klo 20.15 kamppaillaan MM-kullasta. Rimaa hipoen finaaliin itsensä selvittänyt Leijonat kohtaa huikean nousun kisojen aikana tehneen Kanadan.

Suomen tie loppuotteluun

Leijonien alkulohko oli luvalla sanoen seesteistä ja rauhallista rakentamista. Peruspalikat olivat kohdillaan, tarkempia roolituksia haettiin ja ketjuja viilattiin, mutta varsinainen rakenne oli kuosissa ja Juho Olkinuorasta Suomi löysi nopeasti itselleen ykkösmaalivahdin.

Ykkösketju Marko Anttila – Hannes Björninen – Saku Mäenalanen on onnistunut kisoissa mainiosti, vaikkei trio olekaan päässyt mässäilemään tehoilla. Anttilan panos tiedettiin, Mäenalanen on osoittanut olevansa hyvänä päivänään todella vaikeasti pysäytettävä voimahyökkääjä mutta Björninen on tehnyt todellisen läpimurron kansainväliselle tasolle. Erinomainen aloittaja, kokoonsa nähden vahva kamppailija ja älykäs pelaaja, jolla on erinomainen aihio tehdä kova kansainvälisen tason ura.

Kakkoskentällisen hyökkääjistä Arttu Ruotsalainen ja Anton Lundell ovat miehittäneet joukkueen sisäisen pistepörssin kärkitilat ja ketjun kolmannen lenkin, Niko Ojamäen kuparinen on vielä rikkomatta. Luisteluvoimainen, mutta ajoittain kevyeksi jäävä ketju tulee olemaan jälleen Kanadaa vastaan kovan fyysisen pelin kohteena ja on erittäin mielenkiintoista nähdä trion vastaus. Lundellin läpimurto on ollut upea ja välierissä nuorukainen haki jo ilmaveiviä, joten mitä nähdäänkään finaalissa?

Kolmosketju Jere Innala – Petri Kontiola – Iiro Pakarinen on hyvin roolitettu kentällinen, jonka erilaiset roolit ovat riittäneet kulmapeliin myös tasaviisikoinen ja ylivoimalla Innalalle on rakennettu muutamia makoisia paikkoja. Ketjulla on aineksia olla suuressakin roolissa myös loppuottelussa, sillä Suomen kiekollinen osaaminen on osoittautunut ehkäpä ennakoituakin rajallisemmaksi.

Neloskentällinen Teemu Turunen – Mikael Ruohomaa – Jere Sallinen on ollut pienessä roolissa ja suuren osan ajasta vaisu, mutta nosti tasoaan Saksa-ottelun aikana kun kärkiketjuille tarvittiin lepoa Saksan vyöryessä.

Puolustajista Olli Määttä on ottanut turnauksen edetessä liiderin roolin ja myös Atte Ohtamaa pelaa vahvoja kisoja. Muilta osin alakerta on toiminut tasaisen varmasti ja kun maalilla on mies jonka torjuntaprosentti kirjataan välierän jälkeen lukemin 95,5%, puolustuksen on huomattavasti helpompi hoitaa omaa tonttiaan.

Vakaata, muttei nousujohteista

Suomi on ollut kisojen ajan rauhallinen, selkeä ja survonut riittävät osumat. Jalosen suojattien esitykset tuskin hurmaavat montaakaan neutraalia katsojaa, mutta tulosta syntyy ja se on pääasia. Pudotuspeleissä Leijonat on kuitenkin roikkunut ajoittain todella raskaasti maalivahtipelinsä varassa. Niin Tshekkiä kuin Saksaakin vastaan paine Suomen päädyssä oli kovaa ja erityisesti Saksa painoi Leijonat niin ahtaalle, ettei vastaava olla nähty miesmuistiin.

Suomen tilanne on hyvä koska se on loppuottelussa, mutta muilta osin on vaikea sanoa Leijonien lähtevän kamppailuun erinomaisista asetelmista. Muistamme kuitenkin, että mikäli lähihistoria on jotain opettanut, se on nimenomaan Suomen kyky kaivaa itsestään uusi vaihde kun panokset kasvavat vielä korkeammiksi. Kevään 2019 ikimuistoiset tapahtumat ovat kansan mielissä ja kun finaalissa on edessä toisinto edelliskisojen kamppailusta, herää kysymys että kuka lyö tällä kertaa sisään ja johdattaa suomalaiset torille?

Kanadan syöksy kohti korkeuksia

Kanadan turnaus käynnistyi vaikeimman kautta. Monen muun kestomenestyjän tavoin myös vaahteralehdet olivat pinteessä jopa jatkopaikan suhteen ja pudotuspeleihin pääsy oli lopulta todella hiuskarvan varassa. Puolivälieriin päästyään Kanadan jälki onkin ollut sitten jäätävää, sillä ensin kaatui kisojen ylivoimaisesti vahvimmalla pelaajamateriaalilla operoinut Venäjä ja tämän jälkeen välierissä kellistyi toinen lohkovoittaja eli USA.

Kanadan pelaaminen on ollut Suomen vastaavaan verrattuna selkeästi nopeampaa ja maalirikkaampaa. Oman osansa tähän kokonaisuuteen on tuonut pelaajamateriaali, jonka vahvuudet löytyvät ilman muuta hyökkäyssuunnasta. Puolustuksen materiaali ei ole tuttua arvokisojen Kanadaa ja Darcy Kuemper on maalillaan edelleen kysymysmerkki. Huippuotteita voi seurata totaalisia lapsuksia, joiden vastapainoksi Kanada on tarjonnut jatkuvasti enemmän hyökkäyspään onnistumisia. Niin Venäjän kuin USA:nkin verkko heilahti neljään otteeseen, joten Suomen alakerralle on luvassa näiden kisojen hikisin iltapuhde.

Kanada tulee hakemaan ottelussa yliotetta tutuilla eväillä: harmaalla alueella liikkuva fyysinen pelaaminen, vihellysten jälkeen tökkiminen, Olkinuoran häirintä kaikin mahdollisin tavoin ja yksinkertaisesti raaka vauhti yhdistettynä yksilötaitoon. Pistepörssiä lukemin 2+11 johtava Connor Brown ja vain kuudessa ottelussa tehot 7+4 takonut Andrew Mangiapane tulevat testaamaan Leijonien alakerran kyvyn peittää linjoja ja puolustaa tiiviinä pakkana.

Kaikkien mahdollisuuksien kamppailu

Alkulohkon jälkeen Suomea olisi ollut jopa helppo pitää kamppailun ennakkosuosikkina. Tasaisesta keskinäisestä ottelusta huolimatta Suomen kokonaisuus vaikutti koko ajan valmiimmalta, tasapainoisemmalta ja enemmän kisojen vaatimuksiin sopivalta. Muutama ottelu muutti kuitenkin jälleen kerran voimasuhteita merkittävästi ja vaikka Suomen vahvuudet sopivat edelleen erinomaisesti Kanadan kohtaamiseen, ensisijainen asetelma on se, että Suomen täytyy pysäyttää Kanada.

Suomen ilmiömäinen kyky tehdä ottelut tasaisiksi nousee jälleen kerran keskiöön, sillä Kanadan alkurynnistyksen kestäminen ja omista maalipaikoista rokottaminen on juuri se lääke millä Leijonat voi kannua kohottaa. Nyt Kanadalla on päällä hurmos, jonka taltuttamisen jälkeen siltä löytyy edelleen maansa logoon nähden varsin keskinkertainen pelaajamateriaali. Olkinuoraan on voitava luottaa edelleen, mutta sellaista määrää ykkössektorin maalipaikkoja kuin puolivälierässä ja välierässä Suomi ei enää kestä.

Kumman hermokontrolli kestää kisojen huipennuksen?

Kun puhutaan yhdestä ottelusta, myös sattuman rooli näyttelee omaa osaansa. Suuremmassa mittakaavassa kyse on kuitenkin siitä, kumman kärsivällisyys ja aktiivisuus on korkeampaa tasoa. Suomen täytyy parantaa lauantaista merkittävästi, jottei Kanada kirjaimellisesti marssi Leijonien yli fyysisesti. Samanaikaisesti on kuitenkin sanottava, että Jalosen lauma on osoittanut kerrasta toiseen, kisoista toiseen juuri niitä elementtejä mitä myös sunnuntaina odotetaan. Suomi toteuttaa omaa asiaansa vaihdosta toiseen ja pakottaa vastustajan lyömään oman pelinsä.

Kanadan osalta kynnyskysymys on se, kykeneekö se säilyttämään nousuvireensä ja pitämään päänsä kylmänä vaikkei se onnistuisi horjuttamaan Suomea ottelun alkupuolella. Leijonien osalta taas avainasia on pelin avaaminen, sillä Saksan nostettua karvaustaan ja laitettuaan Suomen puolustuksen paineen alle, organisoidut hyökkäykset loppuivat käytännössä kokonaan. Kanada tietää mihin se iskee ja miten se iskee, kyse on siitä, pystyykö Suomi avaamaan peliä joko keskikaistalle tai vähintään laitoihin oman puolustussinisen yläpuolelle. Kiekollisesti taitavampia pelaajia Suomi ei tule tähän hätään saamaan ja mestaruus voi lohjeta myös nykyisellä miehistöllä, varsinkin jos Kanada sortuu ylipelaamiseen.

Suomen johtoasema olisi myrkkyä Kanadalle. Suomen hermokontrollin pitävyys on huikeaa tasoa, Kanada on osoittanut iskukykynsä mutta nyt sillä on vastassaan kisojen vahvin joukkue sanan varsinaisessa merkityksessä. Kansa odottaa torijuhlia ja viime kisojen toisintoa, mutta pelillisesti ote on tällä hetkellä niin vahvasti Kanadan puolella että pelivalinnoissa käännytään tällä kertaa heidän puoleensa. Suomen pelaamisen rajallisuus on käynyt ilmi pudotuspeleissä ja ilman suuria sankaritarinoita sekä maalin suulla että hyökkäyspäässä ottelu kääntyy Kanadan eduksi. Pelivalinta on Kanada moneyline, eli voittoon riittää Kanadan voitto joko varsinaisella peliajalla tai sen jälkeen. Vaahteralehdet ottavat revanssin, vaikka Suomen kokonaisuus on ollut näissä kisoissa jälleen kerran tiivis, sitoutunut ja kunniakas.


Pelivalinta: Kanada moneyline

Ottelu pelataan 6.6. klo 20.15

  • Suomalaiset pelaajat huomioitu hyvin
  • Iso vedonlyöntibonus
  • Tarjoaa rekisteröintivapaan vedonlyönnin

Kommentit

Palaute