" " " "" "

Suomi - Norja: (AH: -1,5) 1

Ottelukeskus
25 toukokuu 2021 at 20:15 - Jääkiekko, World Championship
25 touko 2021 at 15:05 (Päivitetty 25 touko 2021 at 22:22) 25/05
3
0

Jääkiekon MM-kisat, Suomi – Norja 25.5.2021

Todennäköisyys (1-X-2) tasoitus mukaanluettuna: 75-0-25%
Vedon arvo: 101,25%
Pelattavissa kertoimiin: 1,33
Osuma/Ohi: 5-2
ComeOn Lyö vetoa nyt: ComeOn

Tiistaina 25.5.2021 klo 20.15 pelattava Suomi-Norja tiivistyy siihen, saako Suomi hyökkäyspäänsä tulpan auki.

Suomen kisastartti tutun jalosmainen
 

Kahden ottelun jälkeen Leijonien pistesaldo on neljä ja seuraavaksi pistepussin lihottamista haetaan Norjan kustannuksella. Suomi pelaa tällä viikolla kaiken kaikkiaan neljä ottelua, joihin kaikkiin Jukka Jalosen nippu lähtee ennakkosuosikkina. USA:ta vastaan maalivahtipeli oli lopulta voiton takeena tasaisessa kamppailussa, mutta Kazakstania vastaan nähtiin mistä kokonaisuus tällä hetkellä kiikastaa. Pelin kuva oli selkeä: Suomi laukoi ja laukoi, mutta sekä laukausten laatu että tukitoimet kuten maskipelaaminen eivät olleet vaaditulla tasolla. Tämä mahdollisti Kazakstanin ensimmäisen voiton Suomesta MM-kisojen historiassa.

Yhden tappion perusteella on kuitenkaan vielä turha painaa päätä pensaaseen, sillä voitto USA:sta on kovaa valuuttaa jatkopaikkojen suhteen. Jopa näissä ennätysmäisen tasaisissa ja erikoisissa kisoissa jatkopaikka irronnee lopulta jotakuinkin samalla pistemäärällä kuin aiemminkin. Keskiarvolla tällä lohkomallilla pelattaessa on ollut jatkopaikan suhteen 11,6 pistettä ja Suomen prosessi mitataan rehellisesti vasta lohkovaiheen päätösottelussa Kanadaa vastaan. Huippuvahvistuksia riveihinsä jälleen heti NHL-kautensa päättymisen jälkeen saava Venäjä on vahvoilla toisessa lohkossa, mutta mikäli Suomi saa peliinsä myös riittäviä tehoja, oman lohkon kärkisijat ovat edelleen vahvasti haarukassa.

Avausottelut ovat osoittaneet, että olisi edelleen kova yllätys mikäli Suomi kaatuisi näissäkään kisoissa maalivahtipeliin. Olkinuora & Säteri on kaksikko, jonka varaan voi rakentaa ja kun puolustuspelin rakenne on muutenkin tutun tasapainoisessa kunnossa, katseet kääntyvät pääosin toiseen kenttäpäätyyn. Kiekollisen pelaamisen rakenne on ollut ensimmäisissä otteluissa vielä laadultaan erittäin epätasaista, muttei missään nimessä toivotonta.

Kärkiketjuilta tarvitaan tehoja

Vielä toistaiseksi Suomen ykkösnyrkit ovat jääneet vaatimattomille tehoille. Kazakstania vastaan pirteimpiä otteita esitti Hannes Björnisen johtama nelosketju ja maalinteossa onnistui Mikael Ruohomaan johtama kolmosketju. Sen sijaan Arttu Ruotsalaisen johtama ykkönen ja Petri Kontiolan kakkosketju olivat vielä toistaiseksi pelillisesti merkittävästi alle oman tasonsa. Potentiaali on riittävän korkea, mutta tiistaina Leijonan on syytä jo karjahtaa sunnuntain yllätystappion jälkeen.

Norjaa vastaan Suomi on toki ennakkosuosikki, mutta Norja on ailahtelevista otteistaan huolimatta potentiaalisesti sitkeä joukkue. Yhtenä merkittävänä syynä tähän on päättyneellä kaudella Färjestadissa torjunut ja tätä ennen KooKoon riveissä loistanut Henrik Haukeland. Mikäli laatuveskarille sattuu huippupäivä, maalien tekeminen vaatii laukausten laadun lisäksi jatkuvaa laadukasta maskia ja oikea-aikaista reagointia irtokiekkoihin maalin edessä.

Kokonaisuudessaan Suomen urakka tällä viikolla on tahdin osalta kova, mutta vastustajat eivät ole kokonaisuudessaan sitä kisojen kovinta kaliiberia. Norja, Italia, Saksa sekä kisaisäntä Latvia asettavat toki ärhäkän vastuksen ja sekä Saksa että Latvia ovat jo osoittaneet kovilla yksittäisillä voitoillaan olevansa yllätysalttiita. Leijonille Kazakstan-tappio antaa puolestaan hyvän kimmokkeen lähteä kehittämään omaa perustekemistään myös hyökkäyspäässä. Pelillisesti Suomi saa luotua paineen Norjan päätyyn, mutta kärsivällisyyttä koetellaan jo toden teolla mikäli peliväline ei uppoa sisään. Materiaaliltaan vaatimattomasta ryhmästä huolimatta Suomella löytyy riittävää taitoa myös hyökkäyspäässä ja eräs erityisen mielenkiintoinen seurattava on MM-tasolla maalihanansa auki saanut superlupaus Anton Lundell. Tällä hetkellä kolmosketjun laidassa viilettävä nuori ratkaisija voi olla eräs Suomen jokerikorteista turnauksen edetessä.

Vaikka otanta on vielä pieni, myös erikoistilannepelaaminen on ilman muuta eräs tärkeä elementti jota Leijonien on kehitettävä. Kahdessa ottelussa Suomi on ollut alivoimalla kolmesti ja vastustaja on tehnyt näiden jäähyjen aikana kaksi maalia. Vastaavasti Suomi ei ole itse vielä ylivoimalla onnistunut, joskin mahdollisuuksia on ollut vasta kaksi. Kärkiketjujen osaaminen tulee parhaiten esiin juuri ylivoimalla, joissa vaikkapa Ruotsalaisen ja Kontiolan ominaisuudet tulevat oikeuksiinsa. Pitkässä turnauksessa juuri nämä asiat nousevat merkittäviksi ja Suomella on olemassa kaikki avaimet viedä tämäkin ryhmä pitkälle juuri näiden elementtien onnistuneella toteuttamisella.

Ailahteleva Norja

Norjan startti kisoihin on ollut hyvin kaksijakoinen. Ensimmäisessä ottelussaan Saksaa vastaan Norja oli pelitilanteissa melko tasaväkinen, mutta ero viimeistelyssä oli radikaali Saksan eduksi. Laukauksissa Saksa oli edellä lukemin 26-25 ja vei mm. aloitukset yli 60% teholla kun lukemat kirjattiin sille 5-1. Norjan seuraavassa ottelussa vastassa oli heittopussiksi jäämässä oleva Italia, jonka Norja kaatoi rutiininomaisesti 4-1. Sveitsin liigassa pelaava Norjan kakkosketjun sentteri Mathias Trettenes oli pelipäällä ja kirjautti nimiinsä tyylikkään hattutempun.

Suuria johtopäätöksiä Norjan voitosta ei voida vetää, sillä Italian päästettyjen maalien saldo näyttää kahden ottelun jälkeen lukemaa 13. Suomea vastaan Norja saa venyä parhaimpaansa, mutta on vaikea nähdä että se riittäisi ärsytettyä leijonalaumaa vastaan. Mitä pidempään Norja saa Kazakstanin tavoin pidettyä lukemat maalittomina ja pakkansa tiiviinä, sitä paremmat sen mahdollisuudet ovat sillä maalintekokilpailussa Norjan on muutamista taitavista yksilöistä huolimatta vaikea nähdä pärjäävän.

Suomen hanat auki hitaasti mutta varmasti

Tiistain kamppailun alku tulee olemaan erittäin mielenkiintoista seurattavaa, sillä mikäli Suomi saa avauserään vähintään yhden osuman ja pääsee johtoon ottelussa, tilanne kääntyy hyvinkin nopeasti Norjan joutuessa avaamaan pakkaansa. Suomi ei ole Norjan päävastuksia alkulohkovaiheessa, joten pelin auetessa myös vuonomaan miehistö voi hyvinkin lähteä mukaan avoimeen peliin. Tämä luo Suomelle merkittävän etulyöntiaseman ja avausotteluiden vähämaalisuus nostaa mukavasti Suomen selkeiden voittojen kertoimia. Pelivalinnaksi napataan Suomen vähintään kahden maalin voitto. Aasialainen tasoitus -1,5 tarkoittaa, että vähintään kahden maalin voitto riittää osumaan ja vastaavasti yhden maalin voitolla panosta ei saa takaisin.

Pelivalinta: Suomi -1,5

  • Suomalaiset pelaajat huomioitu hyvin
  • Iso vedonlyöntibonus
  • Tarjoaa rekisteröintivapaan vedonlyönnin

Kommentit

Palaute