" " " "" "
5 kesäkuu 2021 at 18:15 - Jääkiekko, World Championship
5 kesä 2021 at 10:38 (Päivitetty 5 kesä 2021 at 20:26) 05/06
3
0
Todennäköisyys (yli-tasan-alle) : 55-15-30%
Vedon arvo: 118,40%
Pelattavissa kertoimiin: 1,55
Osuma/Ohi: 2-1
ComeOn Lyö vetoa nyt: ComeOn

Jääkiekon MM-kisat 5.6.2021: Suomi - Saksa

Lauantaina 5.6. klo 16.15 käydään vääntö finaalipaikasta Suomen ja Saksan välillä. Jo kertaalleen kisoissa kohdanneet ryhmät lähtevät kamppailuun puolustaminen edellä.

Inhottava Suomi

Leijonien kisaurakka on edennyt tarkalleen niillä raiteilla kuin ennen kisoja ounasteltiinkin. Joukkueen pelitavan perusasiat tiedetään tarkalleen paitsi Suomessa, myös vastustajien leirissä mutta se ei tee niiden murtamisesta yhtään sen helpompaa. Tshekki yritti päästä Suomen viisikon sisään, voittaa kaksinkamppailuja kulmissa, nostaa karvaustaan, sekoittaa ketjujaan ja hyökätä lopulta hetken aikaa jopa kuudella (!) hyökkääjällä. Leijonien yhtenäinen, luisteluvoimainen ja kamppailuissa pärjäävä tiivis paketti toimi kuitenkin riittävällä tasolla ja lopusta piti huolen tukun huipputärkeitä torjuntoja nollapelissään ottanut Juho Olkinuora.

Suomi on vastustajana todella inhottava. Joukkue pelaa harvoin edes sääntöjen harmaalla alueella, se yksinkertaisesti tekee oikeita asioita vaihdosta toiseen ja ottelusta toiseen. Suoranaiset virheet ovat harvassa ja silloinkin kun yksilötason virhe johtaa vaikkapa kiekonmenetykseen, Leijonilla on turvaverkko valmiina ja useimmiten jo Suomen puolustuspään siniviivan kohdalla potentiaalinen ylivoimahyökkäys on muuttunut vähintään tasalukuiseksi. Tshekki joutui ottamaan valtavia riskejä päästäkseen pelin loppuvaiheissa kiinni Leijonien avauspeliin ja vaikka rakoja alkoi löytyä mm. huolimattomien pitkien kiekkojen muodossa, huippuluokan maalipaikkoja syntyi edelleen rajallinen määrä. Tarinaa kirjoitettaisiin historiankirjoihin erilaisena ilman Olkinuoran loisto-otteita pelin loppuhetkillä, mutta maalivahtipeli kuuluu voittavan joukkueen toiminnan keskiöön.

Jalosen klinikka

Aivan kuten MM-kisoissa 2019, myös tällä kertaa Jukka Jalonen valmennusryhmineen pitää yllä valmennusklinikkaa. Projektiin sitoutuneet pelaajat toteuttavat jäällä tarkalleen niitä rooleja joita varten heidät on joukkueeseen valittu, eikä yksikään pelaaja lipsu puolustussuunnan velvoitteistaan. Vaikkapa suomalaisen jääkiekon uudeksi kultapojaksi noussut Anton Lundell jäi hylättyyn maaliin osallistumisen lisäksi melko vähille peliteoille hyökkäyssuuntaan, mutta puolustuspäässä nuori mies osoitti erinomaista sitoutumista kahden suunnan pelaamiseen.

Suomen puolustus on toteuttanut tärkeimmän perustehtävänsä eli puolustamisen erinomaisesti. Hyökkäyspään tehoja on irronnut vielä toistaiseksi vähemmän kuin olisi kenties voinut odottaa, sillä Olli Määtän ja Oliwer Kasken kaltaisilta kiekollisesti taitavilta, ylivoima-aikaakin saavilta puolustajilta on toistaiseksi nähty kahdeksassa ottelussa yhteensä tehot 0+3. Tony Sund onnistui turnauksen alkuvaiheissa, mutta oli vastaavasti Tshekkiä vastaan ajoittain ongelmissa omassa päässä. Puolustuksen kuumaksi pelaajaksi onkin noussut Atte Ohtamaa, jolta on nähty totutun vahvan oman pään pelaamisen lisäksi myös vahvoja otteita hyökkäyssuuntaan. Tshekki-ottelussa Ohtamaan lämäri kilahti ylärimaan ja viimeisissä otteluissa puolustajien yksittäiset maalit ovat suuressa arvossa kun maalien edustoja puolustetaan kaikin voimin.

Olkinuora on nyt luonnollisesti sementoinut asemansa ykkösmaalivahtina ja 30-vuotiaan veräjänvartijan otteet ovat edenneet viime otteluissa tutulla kaavalla. Otteluiden alussa on nähty jokin yksittäinen haparointi tai maali jonka Olkinuora olisi parhaimmillaan torjunut, mutta erityisesti loppua kohden mies on ollut niin Kanadaa kuin Tshekkiäkin vastaan täyttä rautaa. Turnauksen tilastot näyttävät Olkinuoran kohdalla todella hulppeilta: 305 minuuttia jäällä, torjuntaprosentti 95,0% ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,18 ottelua kohden. Lukemat kertovat paitsi huippuvireisestä maalivahdista, myös siitä kuinka vaikea Leijonien kollektiivinen muuri on murtaa.

Petraava Saksa

Toni Söderholmin ja Ville Peltosen valmentama Saksa lähti kisoihin varsin epäselvässä tilanteessa. Joukkueen valmistautuminen kisoihin ei ollut missään nimessä vaadittavalla tasolla pelillisesti eikä tulosten muodossa, sillä ennen kisoja harjoitusotteluissa tuloksena oli kasa tappioita ja vain Valko-Venäjä kaatui niukasti.

Alkulohkovaihe alkoi hyvin, sillä kolmen ottelun jälkeen Saksalla oli kasassa täydet yhdeksän pistettä ja kaadettujen ryhmien joukossa oli myös Kanada. Tätä seurasi kolmen tappion putki Kazakstanille, Suomelle sekä USA:lle, joten jatkopaikka jäi lohkon päätösottelun varaan. Isäntämaa Latviaa vastaan käydyssä ottelussa esiin astui nimi jonka ansiosta Saksa on mukana kisoissa vielä lauantainakin: Matias Niederberger, Eisbären Berliniä seuratasolla edustava 28-vuotias maalivahti jonka 23 torjuntaa auttoivat Saksaa kestämään Latvian loppuhetkien rynnistyksen ja Saksa eteni pudotuspeleihin lukemin 2-1.

Puolivälierä rajanaapuri Sveitsiä vastaan oli huippujännittävä koitos, jossa Sveitsi karkasi jo kahden maalin johtoon Saksan tehtyä merkkausvirheitä omalla alueellaan. Pelillisesti Saksa ei kuitenkaan ollut altavastaajana, mistä kertovat mm. ottelun lopulliset laukaisumäärät jotka kirjattiin Saksalle peräti 40-22. Toisen polven suuri saksalaisnimi Tom Kühnhackl survoi kavennuksen maalin kulmalta toisen erän loppupuolella, mutta Saksa oli takaa-ajoasemassa vielä varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla. Söderholm veti maalivahdin pois ja sekavan maalinedustilanteen jälkeen kiekko päätyi B-pisteen ulkokehän tienoille, josta nuori puolustaja Leon Gawanke tykitti sydämensä kyllyydestä. Kiekko löysi laukauksen eteen hypänneiden pelaajien seasta jokseenkin ainoan mahdollisen kulkureitin ja upposi Sveitsin maaliin, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä 44 sekuntia.

Jatkoajalla esiin astui Niederberger. Sveitsillä oli kymmenen minuutin aikana kolme käsittämättömän hyvää maalipaikkaa, mutta joko saksalaisveskari venytti eteen patjansa tai kiekko osui johonkin muuhun kehonosaan. Myös voittolaukauskilpailussa Niederberger otti torjuntoja joskus taidolla, joskus onnella ja kun Marcel Noebels ujutti jatkopareilla kiekon Sveitsin maaliin Forsberg-tyylillä, yllätys oli valmis.

Tiivis ja fyysinen lauantaisauna

Koska turnauksen kaikki välieräjoukkueet tulevat samasta alkulohkosta, keskinäisiä otteluita löytyy aivan viime ajoilta. Suomi ja Saksa kohtasivat niinkin äskettäin kuin 29.5., jolloin Suomi vei keskinäisen kamppailun lukemin 2-1. Laukaukset menivät Suomelle 26-13 ja vaikka Saksa pääsikin peliin sisälle, Leijonat olivat lopulta juuri lukemien verran parempia. Tuon ottelun loppupuolella nähty trendi toistui korostetun voimakkaasti myös Saksan ottelussa Sveitsiä vastaan: germaanit runnovat maalin edustalle väellä ja voimalla, mikä on Suomeakin vastaan Saksan paras ase huipputiiviin pakan murtamiseksi.

Keskialueen trap, fyysinen kulmavääntö, kiekon toimittaminen viivasta maalille, tukitoimet ja irtokiekkoihin iskeminen, siinä lauantain peruspalaset tiivistettynä puolin ja toisin. Yksittäiset pomput, erikoistilanteet ja kiekonmenetykset muovaavat luonnollisesti myös pelin kokonaiskuvaa, mutta niiden osuus kokonaisuudesta on rajallinen sillä myös jäähyjä pyritään välttämään kohtuuden rajoissa käytännössä kaikin mahdollisin keinoin. Ykköskategorian maalipaikat tullaan laskemaan yhden käden sormilla ja mikäli maalivahtien kuuma vire jatkuu, voi varsinaisen peliajan loppuosasta povata varsin suurella todennäköisyydellä jälleen yhden maalin peliä suuntaan tai toiseen. Suomi on niskan päällä ja Jalosen suojateilla on häkellyttävä saldo: Leijonat eivät ole hävinneet ainoatakaan viimeisimmistä 15:sta ottelustaan joita Suomi on johtanut kolmanteen erään lähdettäessä. Myös materiaalietu on harvinaisesti Suomella, joten ilman Saksan useamman maalin johtoa Suomen pelaamisessa ja rauhallisuudessa ei tule edelleenkään muuttumaan yhtään mikään vaan peliä rakennetaan aktiivisesti mutta maltillisesti. Ylikävely olisi kuitenkin yllätys, sillä Suomen kyky tehdä otteluista tasaisia on poikkeuksellista tasoa.

Nihkeää ja sitkeää

Suomi on kerroinasetelmassa selkeä ennakkosuosikki, mutta ottelun pääasiallinen kuva kääntyy vähämaalisen puolelle. Ottelun maaliraja on vedetty erittäin alas, mutta pelisuosituksessa otetaan silti kantaa matalan maalimäärän puolesta. Pelivalinnaksi otetaan alle neljä maalia, mikä tarkoittaa että ottelun päättyessä varsinaisella peliajalla tasan neljään maaliin saat vetoon käyttämäsi panoksen takaisin.
 

Pelivalinta: Alle 4 maalia varsinaisella peliajalla

Ottelu pelataan 5.6. klo 16.15

  • Suomalaiset pelaajat huomioitu hyvin
  • Iso vedonlyöntibonus
  • Tarjoaa rekisteröintivapaan vedonlyönnin

Kommentit

Palaute