" " " "" "
3 kesäkuu 2021 at 20:15 - Jääkiekko, World Championship
3 kesä 2021 at 15:26 (Päivitetty 3 kesä 2021 at 22:37) 03/06
5
0
Todennäköisyys (1-2): 55-45%
Vedon arvo: 115,50%
Pelattavissa kertoimiin: 1,82
Osuma/Ohi: 1-0
ComeOn Lyö vetoa nyt: ComeOn

B-lohkossa toiseksi sijoittunut Suomi kohtaa puolivälierissä nousukuntoisen Tshekin. Ensimmäiset kaksi otteluaan kisoissa hävinnyt Tshekki lähtee pudotuspeleihin viiden ottelun voittoputkessa.

Tuttuakin tutumpi Leijonat

Suomen MM-urakkaa seuratessa on tullut näissä kisoissa usein tunne, että olet nähnyt tämän saman filmin ennenkin. Joskus se päättyy onnellisesti, joskus ei mutta perusrakenne on aina sama. Suomi on kärsivällinen, luisteluvoimainen, tiivis yksikkö jonka pelitapa on jokaisen yksilön selkäytimessä. Leijonat ovat melko nimetön, monipuolinen, ajoittain harmaa ja tuskastuttava, mutta voittava joukkue. Kun maalivahtipeli toimii korkealla tasolla ja maalivahdin urakkaa helpotetaan pitämällä vastustajat pääosin pois parhailta laukaisusektoreilta, toisessa päässä kaukaloa riittää rajallinen määrä onnistumisia.

Onnistumisia on myös alkanut tippua lohkovaiheen edetessä ja tehokkaimmaksi nyrkiksi on nousemassa liukas parivaljakko Anton Lundell & Arttu Ruotsalainen. Kanadaa vastaan Lundell näytti ajoittain jo erittäin väsyneeltä ja oli myös vaahteralehtien erityiskäsittelyssä, mutta kolmannen erän loppuhetkillä nähty rystykuljetus ja maailmanluokan passi Ruotsalaiselle olivat taidetta. Tyhjään nuottaan kiekon toimittanut Ruotsalainen on saanut juonesta kiinni pelien edetessä ja kulmissa pyöriminen on vaihtunut paremmille sektoreille etenemiseen. Myös Saku Mäenalanen on osoittanut olevansa liikkeellä raikkaalla jalalla, vaikka miehen laukaukset ovatkin vielä paukuttaneet turhan usein pleksejä.

Kestääkö puolustus edelleen?

Tilastojen valossa Suomen paketti on pysynyt erinomaisesti kasassa. Kymmenen päästettyä maalia seitsemässä ottelussa on erinomainen lukema, mutta Tshekki tulee haastamaan Suomen kenties aiempia otteluita avoimempaan jääkiekkoon. Siinä missä Leijonien otteluiden ottelukohtainen maalikeskiarvo on 4,14, Tshekin kamppailuissa on nähty peräti 6,43 maalia ottelua kohden! Viimeisimpänä Tshekin kuuman vireen sai todeta naapurimaa Slovakia, jota Tshekki kuritti lukemin 7-3.

Suomen alakerrassa on ilahduttava määrä luisteluvoimaa ja kiekollista osaamista. Olli Määtän kaltaisen rutinoituneen Stanley Cup -voittajan lisäksi esiin ovat astuneet myös vahvaa debyyttiturnausta pelaava Tony Sund sekä kokoonpanoon päästyään oivallista luistelua ja pelikäsitystä osoittanut debytantti Kim Nousiainen. Tsekki vyöryttää hyökkäyksiään laajalla materiaalilla, joten myös puolustussuunnan ominaisuudet nousevat testiin ja oman maalin edustaa puhtaana pitävät Atte Ohtamaan kaltaiset  perusjärkäleet nousevat arvoon arvaamattomaan.

Maalivahdit saavat tähän mennessä puhtaat paperit. Torjuntavastuun jakaneet Juho Olkinuora ja Harri Säteri ovat tuoneet peliin tarvittavaa rauhallisuutta sekä selkärankaa, mutta tulosten ulosmittaaminen alkaa nyt ja selkeän ykkösvahdin löytäminen on sekin avainasia. Olkinuora on aloittanut neljä ottelua, joissa miehen torjuntaprosentti on ollut 93,5% ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,47, kumpikin lukema ehdotonta huippuluokkaa. Säterin vastaavat tilastot kolmessa ottelussa ovat 95,5% sekä 0,95, mutta on huomioitava Säterin olleen maalilla kun vastassa ovat olleet Kazakstan, Italia sekä Latvia. Olkinuoran listalta löytyvät USA, Norja, Saksa sekä Kanada, joten merkit viittaavat vahvan Kanada-ottelun jälkeen ykköshevosen olevan nimenomaan Olkinuora.

Värikäs Tshekki

Kuten mainittua, Tshekin otteet ja ottelut ovat olleet värikkäitä läpi turnauksen. Avausottelussaan se haastoi nimivahvan Venäjän tasapäiseen kamppailuun, mutta hävisi lukemin 4-3. Kun lunta tuli tupaan toisessakin ottelussa Sveitsin rokotettua Tshekkiä ylivoimalla peräti neljään otteeseen ja vieden ottelun lukemin 5-2, kisat eivät toden totta alkaneet oikealla jalalla. Valko-Venäjääkin vastaan voitto irtosi vasta jatkoajalla, mutta suunta alkoi muuttua kun Ruotsi kaatui 4-2. Iso-Britannia oli suupala lukemin 6-1, Tanska sinnitteli aina voittolaukauksiin asti mutta sai kaatua 2-1 ja Slovakiaa vastaan Tshekin laukaisutehokkuus oli huikealla tasolla ottelun päätyttyä melko tasaisten pelitapahtumien jälkeen 7-3.

Eräs mielenkiintoinen nosto Tshekin alkulohkosta on, että se otti seitsemässä ottelussa peräti 25 kahden minuutin rangaistusta! Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomen seitsemässä ottelussa nähtiin YHTEENSÄ 20 kahden minuutin jäähyä, kymmenen Suomelle ja kymmenen vastustajille. Jukka Jalonen päivittelikin alkulohkon jälkeen, että kaivattua harjoitusta erikoistilannepelaamiseen on tullut kovin rajallisesti. Toisaalta myös Tshekin vastustajille vihellettiin 23 jäähyä, joista Tshekki rankaisi kuudesti joten joukkueiden lähtökohdat ovat tässä vertailussa kovin erilaiset.

Tasaista rummutusta

Tshekin ryhmä on takonut tehoja hämmentävän tasaisesti ja laajalla rintamalla. Joukkue on tehnyt 27 maalia, millä irtoaa tähän mennessä kisojen toiseksi tehokkaimman joukkueen titteli yhdessä Sveitsin kanssa ja vain yhden maalin Venäjän takana. Tästä huolimatta MM-kisojen pistepörssin 20 parhaan joukkoon mahtuu vain juuri sijalla 20 oleva, Chicago Blackhawksia seurajoukkuetasolla edustava Dominik Kubalik tehoin 3+3=6 seitsemässä ottelussa. Tshekin pelaajista 13 teki vähintään kolme pistettä alkulohkovaiheessa, kun Suomen kohdalla vastaava lukema on kuusi.

Tshekin kokoonpanosta löytyy jälleen kerran suuri määrä yksilötaitoa, josta mainittakoon esimerkkeinä vaikkapa NHL-tasollakin laatupelaajaksi luokiteltava Jakub Vrana, kolmen nuoren ja nousevan NHL-Filipin trio Filip Zadina, Filip Chytil & Filip Hronek, Liigastakin tuttu Libor Sulak ja jo seitsemänsissä MM-kisoissaan piikkinä vastustajan lihassa oleva keskushyökkääjä Jan Kovar.

Maalivahtipeli on Tshekin kohdalla suuri kysymysmerkki, sillä torjuntavastuun Suomen maalivahtien tavoin jakaneet Avangard Omskia seuratasolla edustava Simon Hrubec sekä Traktorin maalilla KHL:ssä pelaava Roman Will ovat joutuneet antautumaan yhteensä peräti 18 kertaa ja kummankin torjuntaprosentti on alle 90. Vastikään Omskin riveissä Gagarin Cupia nostellut Hrubec on aloittanut MM-kisoissa viisi ottelua, kirjauttanut torjuntaprosentin 89,0% ja päästettyjen maalien keskiarvo on 2,52. Ykkösmaalivahtina kisoihin lähtenyt Hrubec vaihdettiin Sveitsiä vastaan pois maalilta ja Willin tilastot näyttävät täten 140 pelattua minuuttia, joissa torjuntaprosentti on 89,3 sekä GAA 2,57.

Parempi joukkue voittakoon

Joukkueiden pelitavat ja turnauksen kehityskulku ovat kovin erilaisia. Tshekin voi sanoa nojaavan noususuuntaiseen vireeseen ja laajaan rintamaan taitavia yksilöitä, kun taas Suomen vahvuudet tuntee jokainen pelejä missään määrin kisojen aikana katsonut. Joukkueiden välille on yksilötasolla lähes mahdotonta saada eroa ainakaan Suomen eduksi ja jos Tshekin maalivahtipeli toimii läheskään sillä tasolla mihin erityisesti Hrubec on osoittanut parhaimmillaan kykenevänsä, Suomen iltapuhde on todella vaikea.

Paljon tulee ratkeamaan siihen, mikä on ottelussa nähtävien erikoistilanteiden määrä. Mikäli kärsivällinen ja aktiivinen Suomi saa Tshekin tekemään huolimattomuusvirheitä ja pääsee ylivoimalle, Leijonien asema on luonnollisesti vahva. Tasakentällisin taas kysymys kuuluu, onnistuuko Tshekki murtamaan Suomen huipputiiviin paketin ja pääsemään niille sektoreille, joista maaleja keskimäärin tehdään? Asetelma on nähty Jalosen aikakaudella kymmeniä kertoja ja pitkän aikavälin otos puhuu vähämaalisuuden puolesta eikä viisas raha yleensä ottaen asetu näistä lähtökohdista Suomea vastaan.

Tshekin värikkyys ja Suomen kyky tehdä ottelusta tasaväkinen vastustajan tasosta riippumatta luovat mainiot ennakkoasetelmat torstai-illan jännitysnäytelmälle. Kerroinasetelma on heilahtanut Tshekin nousujohteisista otteista johtuen markkinoilla sellaiseksi, että Suomen jatkopaikka on ainakin vielä päivää ennen ottelua erittäin hyvin maksava pelivalinta. Kamppailua voidaan käydä jälleen kerran vielä pitkään varsinaisen peliajan jälkeenkin, mutta viime kädessä pelivalinnan perusteena toimii vanha pallopelien perussääntö: hyvä joukkue > hyvät yksilöt. Siispä kupongille ruksitaan Suomi ml, eli Suomen voitto joko varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla.
 

Pelivalinta: Suomi ml

Ottelu pelataan 3.6. klo 20.15

  • Suomalaiset pelaajat huomioitu hyvin
  • Iso vedonlyöntibonus
  • Tarjoaa rekisteröintivapaan vedonlyönnin

Kommentit

Palaute