" " " "" "

Suomi - USA: (AH: -0,5) 1

Ottelukeskus
22 toukokuu 2021 at 16:15 - Jääkiekko, World Championship
22 touko 2021 at 13:48 (Päivitetty 22 touko 2021 at 18:26) 22/05
4
0
Todennäköisyys (1-X-2) tasoitus mukaanluettuna: 60-0-40%
Vedon arvo: 117,60%
Pelattavissa kertoimiin: 1,67
Osuma/Ohi: 2-1
ComeOn Lyö vetoa nyt: ComeOn

Leijonien perusasiat kunnossa

Poikkeusoloissa pelattavia MM-kisoja leimaavat normaalia suurempi tuntemattomien muuttujien määrä, mutta avausotteluiden osalta keskeiseksi nousee joukkueiden prosessin kehitysvaihe. Suomi on tässä katsannossa selkeästi jopa kaikkia muita turnaukseen osallistuvia maita edellä ja erityisen suureksi ero muodostuu niihin joukkueisiin, jotka kokoontuvat yhteen käytännössä juuri ennen turnausta. EHT-turnauksissa Suomen tekeminen ei ole ollut tuloksellisesti priimaa, mutta peruspalikat alkavat loksahdella paikoilleen ja valmistautuminen on mennyt poikkeusoloista huolimatta kaiken kaikkiaan melko tutun kaavan mukaisesti. Onkin oletettavaa, että maailmanmestaruutta puolustava leijonalauma on valmiina kiekon tippuessa jäähän Riikassa, Latviassa pelattavissa MM-kisoissa.
 

Suomi yksi monesta mahdollisesta

Vuoden 2021 MM-turnauksesta on ennakoitu jopa ennätyksellisen tasaista, sillä yksikään joukkue ei erottaudu ennakkoon ehdottomaksi ennakkosuosikiksi. Vastaavasti mestaruuteen asti voi hyvinkin yltää 6-7 joukkuetta ilman, että voitaisiin puhua kovinkaan merkittävästä yllätyksestä. Kärkikvartetiksi voi nostaa ennalta nelikon Venäjä, Kanada, Ruotsi ja Suomi.

Suomen joukkueen nimilista näyttää profiililtaan hiilipaperikopiolta toissakevään mestarijoukkueesta. Yhtenäisyyden, arvostuksen, tiiviin peruspelaamisen ja kaikkien pelaajien hyvin tunteman pelitavan turvin joukkue oli 2019 Bratislavassa enemmän kuin yksilöidensä summa. Osa avainpelaajista on vaihtunut nimien tasolla toisiin, mutta perusidea säilyy samana. Jokainen tietää oman ruutunsa ja kokee sen hoitamisen tärkeäksi. Kun peruspalikat ovat kunnossa, päälle voidaan rakentaa yksittäisten pelaajien voittavia tekoja.

2019 otsikoissa esiintyivät erityisesti maalivahti Kevin Lankinen, ratkaisumaaleja takonut kulttihahmo Marko Anttila sekä nuori sensaatio Kaapo Kakko. Lankisen viittaa sovitellaan nyt oletettavasti kaksikon Harri Säteri & Jussi Olkinuora harteille, Anttila jatkaa joukkueen johtohahmona ja teinitähdeksi on noussut huippulupaus Anton Lundell.

Suomi kuuluu oletettavasti jälleen valmiimpien kisaryhmien joukkoon. Lopullinen taso mitataan luonnollisesti jälleen jatkopeleissä, joihin Leijonien peruspelaaminen riittää ilman ongelmia. Kun katsoo Jukka Jalosen suojattien ohjelmaa alkulohkon alkuvaiheessa, USA-ottelu on ilman muuta sellainen johon Suomi pyrkii lähtemään mahdollisimman hyvällä energialla. Ehjä suoritus ja voitto yhdestä jääkiekon arvokisojen vahvojen ryhmään kuuluvasta joukkueesta olisi hyvä osoitus oikeilla raiteilla olemisesta. Tämän jälkeen Suomi kohtaa Kazakstanin, Norjan ja Italian jotka lukeutuvat turnauksen altavastaajiin, koronan kurittamat Kazakstan ja Italia jopa heittopusseihin. Näissä otteluissa Jalonen voi ajaa sisään koko kisoihin valittua ryhmää, mutta avausottelun henki on toinen ja valmistautumisessa täytyy olla ero Suomen eduksi.

USA kysymysmerkkinä turnaukseen

Paperilla USA:n joukkue on materiaaliltaan sen heikoin vuosikausiin. Kun paikka loppuottelussa on jäänyt 2000-luvulla haaveeksi huomattavasti laadukkaammallakin pelaajamateriaalilla, on vasta juuri ennen kisoja päävalmentajaksi vahvistetun Jack Capuanon joukkueella edessään kivinen tie.

Tuttuun tapaan USA:lla on heittää kaukaloon mielenkiintoisia yksilöitä. Conor Garland teki NHL:n runkosarjassa Arizona Coyotesin riveissä 49 ottelussa 39 pistettä, Ryan Donato esiintyi maajoukkueessa myös vuoden 2018 olympialaisissa ja Kevin Labanc on kelvollinen NHL-tason hyökkääjä. Sen sijaan joukkueen puolustuksen suuret nimet loistavat poissaolollaan ja oletettavaa on, että muiden kärkipään ryhmien USA:n maalille luoma paine kasvaa suureksi.

Maalille USA:lla on heittää mielenkiintoinen kolmikko, joista kenenkään asema ei ole ollut vielä täyden kauden ajan NHL:n ykkösmaalivahtina mutta joista vaikkapa Dallas Starsin 22-vuotiaan Jake Oettingerin osakkeet olivat tällä kaudella nousussa. USA:n juniorimaajoukkueissa esiintyneen Oettingerin tilille kirjattiin ensimmäisellä NHL-kaudella 29 ottelua, päästettyjen maalien keskiarvo 2,36 sekä torjuntaprosentti 91,1%. Myös muilla maalivahdeilla on potentiaalia olla turnauksen laatuveskareiden joukossa, mutta Suomen kollektiivi on kisojen alussa liian vahva USA:n tutustumista tekevälle ryhmälle. Mikäli Suomen erikoistilanteet ja maalivahtipeli toimivat, ottelu kääntyy Leijonien eduksi ja lauantain vastustaja jatkaa turnaustaan hiomalla yhteisiä askelmerkkejään kuntoon pelien edetessä.

Suomi hallittuun avausvoittoon

Ottelusta ei välttämättä muodostu ylimarssia, mutta etenkin turnauksen alkuvaiheissa Suomen kohdalla on huomattavasti vähemmän kysymysmerkkejä kuin lauantain vastustajalla. Leijonat pääsevät käyttämään vahvuuksiaan suuremmassa kaukalossa USA:n haavoittuvaa puolustusta vastaan ja iskee tarvittavat maalit. Pelikohteeksi nostetaan Suomen voitto varsinaisella peliajalla.

Pelivalinta: Suomi -0,5

Ottelu pelataan 22.5. klo 16.15

  • Suomalaiset pelaajat huomioitu hyvin
  • Iso vedonlyöntibonus
  • Tarjoaa rekisteröintivapaan vedonlyönnin

Kommentit

Palaute