Tänään juhlimme sukupolvemme merkittävintä päivää, Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuotta. Tämä päivä saa meistä varmasti jokaisen muistelemaan ja arvostamaan menneitä, sekä myös miettimään ja luomaan rakkaan kotimaamme tulevaisuutta. Tässä artikkelissamme emme aio jakaa vetovihjeitä tai muita ajankohtaisia uutisia, vaan haluamme  muistella suomalaisen urheilun historiaa ja pyhittää tämän kirjoituksen suomalaisille urheilulegendoille eri vuosikymmeniltä. Tänään jokainen meistä saa olla ylpeä ollessaan suomalainen.


Suomalaisen urheilun historia pähkinänkuoressa

Suomalainen urheilu on saanut alkunsa jo 1800-luvun alkupuolella. Tällöin Suomi sai autonomian, ja suomalaisia alkoi erityisesti kiinnostamaan tämä keski-eurooppalainen tapa edistää terveyttä. Kaikista suosituimmat lajit Suomessa olivat hiihto, voimistelu, luistelu, ammunta sekä purjehdus.
  • Ensimmäinen urheiluseura Segelföreningen i Björneborg (Pori 1856).
  • Ensimmäiset hiihtokilpailut kisattiin Tyrnävällä vuonna 1879.
  • Suomen ensimmäinen maailmanmestari vuonna 1901, pikaluistelun kuningas Fredrik Wathén.
  • Hannes Kolehmainen juoksi Suomen maailmankartalle vuonna 1912 Tukholman olympialaisissa voittaen kolme kultaa ja hopean.
  • Olympiastadion vihittiin käyttöön vuonna 1938, joka on vielä tälläkin hetkellä Suomen suurin areena.

Suomalaisen urheilun legendat

Suomi on tarjonnut kansalle monia lahjakkaita urheilijoita. Suomi ei ole aina ollut maailmalle välttämättä tuttu maa, mutta vuosikymmenien saatossa Suomi on näyttänyt maailmalle uskomattomia urheilusuorituksia sekä tapahtumia. Suomi, sen historia ja legendat urheilun saralla ovat hyvin kunniallista ja tunnettua, ja voimmekin jättää vain arvailun varaan mitä Pohjolasta ponnistanut kotimaamme tulee vielä näyttämään muulle maailmalle.

Yksi mainitsemisen arvoinen ja historiallinen urheilutapahtuma Suomessa oli Helsingin olympialaiset, ja nämä arvokisat kisattiin vuonna 1952. Kisat oli tarkoitus järjestää jo vuonna 1940, mutta sodan vuoksi kilpailut jouduttiin perumaan. Kisojen vaikutus ei ole lakannut suomalaisesta kulttuurista, sillä se näkyy edelleen esimerkiksi lonkeron sekä oman Olympiastadionimme muodossa. Suomi osoitti tällöin että myös kovia kokenut kansa pystyi nousemaan jaloilleen ja järjestämään uskomattomat olympialaiset.

Kaikki varmasti muistavat suomalaisen kestävyysjuoksijan, joka tunnetaan myös ''Lentävänä suomalaisena''. Paavo Nurmi voitti uransa aikana uskomattomat yhdeksän olympia kultaa ja häntä kutsutaankin suomalaisen urheilun suurlähettilääksi.

Suomi ei ole niin tunnettu jalkapallon puolella, mutta Jari Litmasen muistavat varmasti jokainen. Jari Litmanen vei Suomen puolestaan maailmankartalle jalkapallon puolelta, ja häntä pidetäänkin Suomen kaikkien aikojen parhaana jalkapalloilijana.

Mäkihyppy on Suomessa hyvin arvostettu talviurheilulaji, ja kukapa ei voisi olla tunnistamatta nimeä Matti Nykänen. Suomalaiset ovat aina olleet hyviä kyseissä lajissa, mutta Nykäsen voittamat kolme olympiakultaa veivät menestyksen aivan uudelle tasolle. Nykänen on vielä edelleen yksi tunnetuimmista suomalaisurheilijoista jopa Keski-Euroopassa saakka.

Keke Rosberg, Mika Häkkinen ja Kimi Räikkönen, kolme rallilegendaa vailla vertaa. Rosberg voitti maailmanmestaruuden vuonna 1982, jonka jälkeen Häkkinen ja Räikkönen seurasivat tiiviisti perässä keräten itsellensä myös maailmanmestaruustittelit.

Moni varmasti muistaa sen kultaisen vuoden kun Leijonat mursivat myytin ja nappasivat itsellensä jääkiekon maailmanmestaruuden. Vuonna 1995 Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden kaatamalla samalla Ruotsin sen omalla maaperällä, mikä saikin koko kansan sekoamaan tyystin. Mainitsemisen arvoisia pelaajia Suomella ovat olleet Jari Kurri, Teemu Selänne sekä Ville Peltonen.

Suomen arvostetuimmat urheilulajit

Suomesta löytyy myös lukuisia menestyneitä ja lahjakkaita urheilijoita, oli sitten kyseessä talvilajit, moottoriurheilu, jalkapallo, voimailulajit vai yleisurheilu. Arvostetuinta urheilulajia on vaikea mainita, mutta jääkiekko on ehdottomasti arvostetuimpien lajien kärkipäässä. Seuraavina tulevat ampumahiihto ja yleisurheilu. Suomella on myös niitä ikiomia, vähän erikoisempia ja muun maailman korvissa hullulta kuulostavia urheilulajeja kuten eukonkanto, suopotkupallo sekä rautakankikävely.

Suomi on urheilukansaa ja voimme olla ylpeitä saavuttamistamme tuloksista maailman kartalla. Nähtäväksi myös jää, mitä meidän sinivalkoinen kotimaamme tulee saamaan aikaan tulevaisuudessa.

Urheiluveikkaus hiljenee itsenäisyyspäivän viettoon. Oikein hyvää itsenäisyyspäivää vielä kerran itse kullekkin sekä onnea myös 100-vuotiaalle Suomelle!