Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue pelaa perjantaina ja lauantaina. Vastustajina ovat Iso-Britannia ja Itävalta. Millaiset ovat viikonlopun näkymät ja mikä on vuoden jääkiekon MM-kisojen loppuryhmävaiheen ohjelma?

Suomen perjantain ja lauantain vastustajat kuuluvat kumpainenkin vahvasti vastustajien kolmoskoriin lähtöasetelmia katsottaessa. Niin Iso-Britannia kuin Itävaltakin ovat tulleet lähtökohtaisesti säilyttämään tässä vaiheessa paikkansa A-sarjassa, mutta Itävalta on ollut eräs kisojen piristysruiskeita tähän mennessä. Voitto Tshekistä voittolaukausten jälkeen, tappio USA:lle jatkoajalla sekä 3-1 -tappio Ruotsille ovat lähtökohtiin nähden mainioita tuloksia!

Iso-Britannian tärkeimmät kamppailut käydään sunnuntaina ja maanantaina, kun vastaan asettuvat sunnuntaina Latvia sekä maanantaina nimenomaan Itävalta. Koska Iso-Britannia venyi Norjaa vastaan jatkoajalle, on olemassa hyvä mahdollisuus siihen, että kolmen pisteen voitto Latviasta riittäisi sarjapaikan uusimiseen. Koronan alkuvaiheissa putoamisuhkaa A-sarjasta ei ollut, mutta nyt lohkojumbot putoavat ja B-sarjasta nousee joukkueita kevään 2023 kisoihin.

Iso-Britannia kamppaili urhoollisesti USA:ta vastaan, mutta tuloksena oli torstaina lopulta tappio maalein 0-3. Perjantaina vastaan astelee ärsytetty Suomi, joten lähtökohdat eivät ole Peter Russellin nipulle millään mittarilla parhaat mahdolliset. Peruslähtökohta on selkeä: Suomi vie, Iso-Britannia ottaa vastaan ja siirtää katseitaan jo eteenpäin kohti sunnuntaita.

Leijonat viikonloppuna

Suomi saa jo viikonloppuna puolustuspäähän kaksi aivan kärkipään vahvistusta. Dallas Starsin kantaviin voimiin puolustajina kuuluvat Miro Heiskanen ja Esa Lindell tulevat täydentämään Leijonien alakertaa, jonka kyvystä käynnistää hyökkäyksiä kannettiin huolta keskiviikon Ruotsi-tappion jälkeen. Heiskanen on tunnetusti huikea luistelija, jonka kyvyt ovat missä liigassa tahansa eliittiä juuri kiekollisen pelaamisen suhteen. Neljän NHL-kautensa aikana Heiskanen on mennyt paljon eteenpäin myös puolustussuunnan pelaamisessa, mutta muistissa ovat edelleen kevään 2020 NHL-pudotuspelit, jolloin mies takoi 27 ottelussa tehot 6+20. Tuolloin Heiskanen oli paitsi koko liigan pistepörssin kärkipäässä pudotuspeleissä, myös aito Conn Smythe -ehdokas mikäli Dallas olisi nostellut kannua.

Lindell tuo kaukaloon paitsi fyysistä jämäkkyyttä kokonsa (191cm/100kg) puolesta, myös kiekollista osaamista. Erittäin monipuolinen puolustaja lukee peliä erinomaisesti, blokkaa laukauksia ja valinta Starsin kapteenistoon kahden edelliskauden aikana kertoo myös, millaisesta joukkuepelaajasta on kyse. Lindell saapui Suomeen Heiskasta myöhemmin, joten ensimmäisen pelin ajankohta ei ole vielä selvillä mutta miestä on tuskin tarvetta pakottaa jäälle vielä perjantaina.

Lohkovaiheen päätös

Ennen tiistaina pelattavaa lohkovaiheen päätöskierrosta ehtii tapahtua vielä paljon, mutta Suomen osalta katseet kääntyvät vääjäämättä jo vähintäänkin lauantaihin. Mikäli yllätysvalmis Itävalta kaatuu odotetusti, tiistaina edessä on Tshekin kohtaaminen kahden välipäivän jälkeen. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Jukka Jalonen lähtee kehittämään peluutusta panosten kasvaessa. Jo nyt on herännyt runsaasti spekulaatiota siitä, että NHL-jäillä lähes 25 minuutin jääaikoja urakoineet Heiskanen ja Lindell olisivat kaikilta osin oudossa tilanteessa, mikäli Leijonat jatkavat kahdeksan puolustajan peluutuksella. Odotusarvo onkin, että aikaeron aiheuttaman rasituksen haihduttua vahvistusten kropasta Suomi laittaa lisää painoarvoa kärkipään puolustajilleen.

Suomen lähtökohdat turnauksen loppupuolelle ovat Ruotsi-tappiosta huolimatta erittäin hyvät. Hyökkäyksen on noustava uudemman kerran esiin viimeistään Tshekkiä vastaan, mutta puolustuksen vahvistuttua selkeästi kisojen parhaaksi myös hyökkääjien elämä helpottuu merkittävästi. Viikonloppu tuntuukin kaikilta osin odottelulta, kunnes kisoissa saadaan suurempi vaihde silmään ja kärkimatsit alkavat. Sitä odotellessa kannattaa ottaa haltuun Urheiluveikkaus.comin pelivihjeet viikonlopun otteluihin!