Yksi ainutlaatuisimmista kisapaikoista Venäjän MM-kisoihin on itämeren rannalla, Puolan ja Liettuan välissä sijaitseva Kaliningrad, joka on vanhaa saksalaista, tai oikeastaan preussilaista alkuperää. Kaupunki tunnettiin toisen maailmansodan päättymiseen asti nimellä Königsberg, mutta alue liitettiin Baltian ohella Neuvostoliittoon sotakorvaustoimina, ja alkuperäiset saksalaiset asukkaat pakkosiirrettiin pois. Alueelle tuotiin uudet asukkaat ympäri Neuvostoliittoa, pääasiassa Venäjän, Ukrainan sekä Valko-Venäjän alueilta. Kaliningradilla on rikas, mutta jokseenkin myös raskas ja verinen historia, joten jos olet kiinnostunut esimerkiksi sotahistoriasta, tai siihen liittyvistä asioista, nyt sinulla on loistava mahdollisuus hoitaa kaksi kärpästä yhdellä iskulla.


Kaliningrad on tärkeä laivastotukikohta

Kaliningrad Venäjän Baltian laivaston päämajana ja tukikohtana, jo Neuvostoliiton ajoilta asti, ja se oli aikanaan yksi raskaimmin aseistetuista paikoista koko maailmassa. Koska Kaliningradin satama on jäästä vapaa ympäri vuoden, ja se on lähempänä Keski-Eurooppaa, on se täydellinen paikka sotilastukikohdalle. Arvoiden mukaan sotilaita tukikohdassa oli neuvostoaikana vähintään 100.000, mutta oikeampi luku on taitanut kolminkertainen, lähempänä 300.000 :tta sotilasta. Alueella pidettiin myös aikanaan ydinaseita, jos mahdollinen sota olisi syttynyt idän ja lännen välillä.

Asukkaita Kaliningradissa on reilut 450.000 tuhatta henkeä, ja se on vapaa talousalue. Kaupungissa tehdään muun muassa autoja kuten Cadillaceja, Hummereita sekä BMW:tä, ja siellä on myös muuta teollisuuden toimintaa, kalastusta sekä meripihkasta valmistettavien korujen ja muiden tavaroiden valmistusta. Kaliningradin erityisalueella pyyhkii taloudellisesti hyvin, ja se jopa lyö kasvussa sen naapurimaina olevat EU-maat.

Kaliningrad katsoo länteen

Neuvostoliiton romahtamisen, ja Batian maiden itsenäistymisen myötä Kaliningrad jäi Äiti-Venäjästä irralliseksi alueeksi, ja kaliningradilaiset ovat lähteneet kehittämään omaa irrallista, hieman eurooppalaisempaa identiteettiään. Kaupungissa on käyty jo vääntöä siitä pitäisikö neuvostoaikainen nimi vaihtaa takaisin kaupungin alkuperäiseen nimeen sen rikkaan historian takia, ja jotta alueesta tulisi vieläkin entistä houkuttelevampi alue länsimaisia sijoittajia kohtaan.

Kaupunki tuhoutui lähes täysin toisessa maailmansodassa, mutta nyt kaupunkia on kuitenkin alettu rakentamaan entiseen loistoonsa, ja se on Länsi-Venäjällä kovaa vauhtia kiipeämässä jälleen tieteen, taiteen ja kulttuurin keskukseksi, mitä kaupunki oli saksalaisten aikana.

Kaliningrad on myös hyvin vihreä kaupunki, ja siellä on paljon puistoja, viheralueita sekä rantoja joissa paikalliset viihtyvät vallan mainiosti, varsinkin kesäaikaan. Joten jos matkustat katsomaan matseja tänne, voit ehdottomasti kokeilla rentoutumista päivisin näillä virkistysalueilla, tai suunnata kaupungin lukuisiin ravintoloihin, kahviloihin tai baareihin.

Kaliningradilla on myös omat vodkamerkit, Stari Königsberg sekä Ostmark, ja viime aikoina on ryhdytty myös elvyttämään vanhaa preussilaista ruokakulttuuria, joka tietenkin hyvin saksalaistyyppistä, ja lihapainotteista.

Kaliningrad matkakohteena

Kaliningrad on myös loistava kisamatkakohde meille suomalaisille sen läheisen sijainnin takia. Suoria lentoja ei ole, mutta kaikista helpoiten pääsee lentämällä Puolan Gdanskiin, Liettuan Vilnaan, Latvian Riíkaan. Vaihtoyhteyksellisiä lentoja on Pietarista sekä Moskovasta, sekä muutamalta muutamalta eurooppalaiselta pääkentältä.

Mikäli lomat sattuvat kisojen aikaan, ei yhtään huonompi vaihtoehto olisi ajaa omalla autolla Baltian halki katsomaan kisoja.

Google Maps on arvioinut matka ajan Tallinnasta noin reilun yhdeksän tunnin mittaiseksi, jos ajaisi yhtä soittoa ja normaalissa liikenteessä. Kehottaisimme kuitenkin pysähtymään matkan varrella vaikka Pärnussa tai Riiassa, ja matkan varrelle osuu muutakin näkemisen arvoisia paikkoja.

Kaliningrad tarjoaa siis käsittämättömän loistavan vaihtoehdon kisaturismikohteeksi ja jos lomasuunnitelmat ovat auki, kannattaa ehdottomasti miettiä tätä vaihtoehtoa, sillä kohteena se on niin monipuolinen.

Lisäksi matkustaminen Baltian halki tarjoaa varmasti monelle lisää uudenlaisia elämyksiä, varsinkin kun hintataso on monessa paikkaa vielä meille suomalaisille niin edullinen. Käy myös tutustumassa muihin kisakohteisiin, sekä Kaliningradin omaan stadioniin, Arena Baltikaan ja lue lisää mitä kaikkea täällä kisakaupungissa tapahtuukaan näiden mestaruuskisojen aikana. Luvassa on kovia matseja, jännittäviä pelejä, ja varmasti kaikkea mahdollista maan ja taivaan välillä. Viihtyisää kisamatkaa teille kaikille, ja laittakaa meille paikanpäältä vaikka postikortti!