Kazan on noin 1,2 miljoonan asukkaan kaupunki Volga-joen rannalla, ja se on Venäjän Federaatioon kuuluvan Tatarstanin pääkaupunki. Kazan on brändännyt itsensä Venäjällä sen kolmanneksi pääkaupungiksi, ja se myös kutsuu itseään Venäjän Urheilupääkaupungiksi. Ei ihmekään, että kaupunki valittiin Venäjällä järjestettävien MM – Jalkapallon isäntäkaupungiksi, sillä kaupungissa on moninaista urheilutoimintaa ja kaupungissa vierailee miljoonia turisteja vuosittain. Lue nyt lisää mitä tämä eksoottinen kaupunkikohde tarjoaa sinulle, sillä hämmästyt varmasti sen tarjonnasta.


Kazan on yksi MM-Jalkapallon 2018 isäntäkaupungeista

Kazan on väkiluvultaan Venäjän kuudenneksi suurin kaupunki, ja se on oman alueensa ehdoton keskus niin tieteen, kaupan, teollisuuden, kulttuurin ja varsinkin urheilun suhteen, ja se on yksi Venäjän tärkeimmistä asutuskeskittymistä.

Tämä kaupunki on yli tuhat vuotta vanha, ja se juhli tuhatvuotista olemassa oloaan vuonna 2005. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Kazan elää myös uutta renessanssia, ja kaupungissa on ollut valtavia entisöinti- sekä uudisrakennustöitä, ja kaupunkia on modernisoitu vauhdilla. Esimerkiksi julkisessa liikenteessä, suurimmissa kaupoissa sekä ostoskeskuksissa kaikki opasteet ovat kolmella kielellä: venäjäksi, tataariksi sekä englanniksi, mikä ei ole ollenkaan tavallista tässä maassa.

Kazanissa on niin sanotun perinteisen metalli- ja kemianteollisuuden lisäksi myös paljon IT-alan innovatiivista toimintaa, ja kaupungista löytyy muun muassa itäisen Euroopan suurimpiin kuuluva IT-puisto.

Kuten jo tuossa alussa mainitsimme, Kazan on urheiluun taipuvainen kaupunki, ja sen seurat ovat pärjänneet loistavasti lajista riippumatta. KHL:ää seuraavat lukijat varmasti tietävät Kazanin liigajoukkueen Ak Bars Kazanin, jonka voisi vapaamuotoisesti kääntää Kazanin Lumileopardeiksi. Joukkue voitti KHL:n mestaruuden kahdesti sen alkuvuosina, vuonna 2009 ja vuonna 2010.

Jalkapallon puolella kaupungin seura FK Rubin Kazan pelaa Venäjän Valio- eli Premjerliigassa, jonka se on muutaman kerran onnistunut voittamaankin. Neuvostoaikana seura ei koskaan yltänyt korkeimmalle tasolle, mutta noustuaan vuonna 2003 Venäjän Liigaan on se pysynyt siellä kirkkaasti, ja joukkue on jopa osallistunut UEFA Cupeihin sekä Mestarien Liigaan. Kazanilaiset pärjäävät joukkueina myös lento- ja jääpallossa ja kaupungissa onkin kahdesti järjestetty myös jääpallon maailmanmestaruuskisat.

Kaupungilla on urheilun lisäksi voimakas tataari-identiteetti: Tataareilla on oma uskonto, kieli ja kulttuuri, joka eroaa hyvin voimakkaasti perivenäläisistä tavoista, ja tämä näkyy selkeästi katukuvassa. Kazanin väestöstä viimeisimmän väestölaskennan mukaan on tataareja 47,6%

Kaupunki on siis hyvin voiva ja elää siis voimakasta kasvua muuhun Venäjään verrattuna, ja toivottavasti kaupunki jatkaa tällä valitsemallaan tiellä.

Asukkaiden sanotaan myös olevan hyvin kielitaitoisia, joten kisaturistit pärjäävät varmasti myös englannilla, mikä on erittäin positiivinen asia, jos asiaa vertaa joihinkin muihin kisojen isäntäkaupunkeihin.

Kazan Matkakohteena

Vaikka Kazan on meille suomalaisille kisaturisteille maantieteellisesti hieman kaukana, niin Finnair tarjoaa Helsingistä suoria lentoja tähän kisakaupunkiin, jolloin lentoaika on vain vavaiset kaksi ja puolituntia. Vaihdollisia yhteyksiä tarjoaa tietenkin Aeroflot sekä Turkish Airlines, jolloin vaihtojen kanssa matka-aika on noin kuudesta tunnista neljääntoista tuntiin.

Junallakin pääsee kaupunkiin tietysti myös Moskovan kautta, mutta tällöin matkustusaika taitaa venyä jo kahden junassa vietetyn yön puolelle.

MM-Jalkapallon kisat pelataan vuonna 2013 avatulla uutuudenkarhealla Kazan-Areenalla, joka toimii FK Rubin Kazanin kotikenttänä, ja se vetää katsomoihinsa reilut 45.000 henkeä.

Eli vaikka Suomesta tälle kisapaikalle on matkaa, matka taittuu hyvin kätevästi sinivalkoisin siivin kahdessa ja puolessa tunnissa. Mikäli siis kesän jalkapallokisat kiinnostavat, on tässä erinomainen vaihtoehto ja varmasti erilainen kokemus, jos sitä lähdetään tavoittelemaan.

Kaupungissa pelattavissa karsintaotteluissa kohtaavat muun muassa Ranska ja Australia, Etelä-Korea ja Saksa, Iran ja Espanja sekä Puola ja Kolumbia.

Jännittäviä pelejä on siis luvassa joten kannattaa laitaa tämä kaupunki mietintämyssyyn, jos on hinkua lähteä kesälomilla futista katsomaan!