UFC-vuoden suurin ottelu on käsillämme ja vihjeiden valossa kamppailukansa on täysin jakaantunut kahteen eri leiriin, jotka kulkevat nimillä Nurmagomedov ja McGregor. 

( C ) Khabib "The Eagle" Nurmagomedov (26-0) vs. Conor "The Notorious" McGregor (21-3) 

Vuoden odotetuin mittelö on vihdoin täällä. Khabib Nurmagomedov puolustaa kevyen sarjan UFC-vyötään entistä mestaria, Conor McGregoria vastaan varhain sunnuntaina aamulla Las Vegasissa. Millaiset ottelijat astuvat häkkiin ja mitä voimme odottaa itse ottelulta? Tässä ennakossa me käymme viikonlopun suurimman urheilutapahtuman pääottelun lävitse ja lisäksi kerromme alempana muutamia mahdollisia tärppejä vedonlyönnin kannalta. 

Karhun kaataja

Venäjän Dagestanista kotoisin oleva Nurmagomedov on yksi mielenkiintoisimpia hahmoja koko vapaaottelusta. Harvasanainen, mutta vain totuuksia laukova painija on yksi lajin pelätyimpia vastuksia johtuen hänen armottomasta tyylistä otella, jossa hän yhdistää ketjupainia ja jatkuvaa väkivaltaista painetta.

Nurmagomedoville olennaista on nimenomaan juuri paineen ylläpitäminen keinolla millä hyvänsä. Mestarille tyypillistä on iskeä pihdit kiinni mihin tahansa raajaan ja hän ei päästä missään kohti irti, vaan pysyy päällä, sekä siirtyy positiosta toiseen. Hän jakelee lukuisia mattoiskuja hyökkäyksien aikana ja pakottaa vastustajat huonoihin asentoihin. Eri tyyliset alasviennit ja kaadot ovat Nurmagomedovin vahvimpia aseita, sillä harva, jos kukaan pystyy niitä UFC:ssä tai vapaaottelussa puolustamaan kevyessä sarjassa. 

Venäläisen heikkouksiin kuuluu eittämättä juuri tyrmäävän pystyottelun puute ja ei olisi suurin yllätys mikäli juuri se koituu suurimmaksi kompastuskiveksi McGregoria vastaan. Faktojen ja tilastojen valossa on silti todettava, että tappioton Nurmagomedov on otellut urallaan tyrmääjiä ja taitavia pystyottelijoita vastaan moneen otteeseen, eikä ole ikinä jääny kellekään altavastaajaksi. 

Mielenkiintoisena sivuseikkana todettakoon myös, että Nurmagomedovin kamppailu-ura sai alkunsa varhain venäläisen ollessa vasta alle kymmenen. Hänen isänsä laittoi tuolloin nuorukaisen painimaan oikean karhunpennun kanssa ja painiharjoitus myös taltioitiin filmille ja kyseinen video on vuosien saatossa saavuttanut vapaaottelussa lähes legendaariseen aseman kannattajien ja asiantuntijoiden keskuudessa. 

 

Mystic Mac - Herra UFC 

 

UFC on noussut nykyiseen maailmanlaajuisen asemaan tasan yhden miehen voimin. Toki yhtiö on ollut jo monta vuosikymmentä kuvioissa ja eri aikakausien saatossa monet legendaariset nimet ovat niittäneet lajille, sekä firmalle mainetta maailmalla. Mutta kamppailu-urheilun ja UFC nykyisestä tilanteesta kiitos kuuluu vain ja ainoastaan Conor McGregorille. 

Irlantilainen on lajin eittämättä paras mikrofonin kanssa, mutta saavutukset häkissä ja kehässä jäävät myös vertaistaan vaille. McGregorin hohdokas UFC-ura alkoi Tukholmassa vuonna 2013, jolloin "The Notorious" tyrmäsi Marcus Brimagen tylysti avauserässä. Sittemmin räjähdysmäinen nousu alkoi lukuisten muiden tyrmäysvoittojen kera ja kovaääninen pystyottelija alkoi vakiinnuttaa asemaansa tulevana haastajana. 

McGregorin asema lajin ykkösnimenä sinetöityi viimeistään vuonna 2015, kun hän tyrmäsi silloisen höyhen sarjan mestarin Jose Aldon 13 sekunnissa. 

McGregorin paras ase on vasen käsi. Irlantilaisen tyrmäysvoima on kerännyt suunnattoman määrän kehuja koko tämän uran aikana, sillä hän pystyy tiputtamaan yhdellä iskulla kenet tahansa. Uransa aikana McGregor on voittanut 18 kertaa tyrmäyksellä 21 ottelusta ennen täyttä aikaa. Voiman lisäksi pahamaineisen irlantilaisen arsenaali pitää sisällään myös laajan kirjon erilaisia potkuja, joita hän lähinnä käyttää etäisyyden ja painostuksen hallintaan. McGregor harvemmin lopettaa otteluita potkuilla, mutta ne ovat silti hänen tärkeimpiä aseita myös erien edetessä.  

Iskujen ja potkujen ohella McGregor hyödyntää äärettömän taitavasti omaa liikkumista ja jalkatyöskentelyä. Vapaaottelussa pystyottelijat ovat kirjaimellisesti tuskailleet irlantilaisen nopeuden, ajoituksen ja tarkkuuden kanssa. Hänen ansioluettelo on täynnä UFC:n kovimpia pystyottelijoita, joista yksikään ei ole pystynyt tyrmäämään McGregoria. 

McGregorin selkeät heikkoudet piilevät matossa. Hän on hävinnyt urallaan kolmesti ja jokainen kolmesta häviöstä on tullut nimenomaan maton kautta. Viimeisin tappio kävi toteen matossa takakuristuksella Nate Diazin toimesta vuonna 2016. McGregor tosin sittemmin otteli uudestaan Diazia vastaan ja voitti ottelun hajaäänin. 

Nurmagomedov vs McGregor -pelivihje: 

Ottelu on pohjimmiltaan todella perinteinen ja vanhan koulukunnan traditioita noudattava pystyottelija vastaan matto-ottelija. Molemmat sattuvat olemaan vielä alansa parhaimpia omissa lajeissaan. Selkein veto kaikista lienee McGregorin tyrmäys, joka aivan taatusti houkuttelee, varsinkin kun McGregorin kerroin on toistaiseksi Nurmagomedovia rutkasti isompi. On päivän selvää, että irlantilainen pystyy tyrmäämään venäläisen, mikäli sopiva tilanne moiseen eteen tulee. Aikaisemmissa otteluissa Michael Johnson ja Edson Barboza ovat aiheuttaneet merkittäviä ongelmia venäläiselle pystyssä, mutta eivät hyvistä iskuista huolimatta onnistuneet pitämään tätä loitolla.

Nurmagomedov tulee hakemaan tuttua alasvientiään ensimmäisistä sekunneista lähtien ja uskallamme väittää, ettei McGregor pysty tämän kaatoja saatika heittoja estämään. Irlantilaisella oli ongelmia matto-ottelemisen kanssa jo Chad Mendesia, sekä Nate Diazia vastaan ja molemmat pitkälti kalpenevat painissa Nurmagomedoviin verrattuna. Matossa Nurmagomedov on täysi yksinvaltias ja pystyy pitämään suvereenin kontrollin peräti täydet viisi erää. On eri asia, pystyykö Nurmagomedov lopettamaan McGregorin illan mattoiskuilla, mutta kuristus- tai muu luovutusote vaikuttaisi todennäköisemmältä. 

Veikkaus on Nurmagomedov luovutuksella kolmannessa erässä.