Peräti 13 kertaa Euroopan suurimman seurajoukkuekilpailun voittanut Real Madrid kohtaa Pariisissa kuusi kertaa kannua nostaneen Liverpoolin. Asetelmat ovat kiehtovat, sillä joukkueiden polut ovat olleet kovin erilaiset

Katso tämä: Vedonlyöntivihje Liverpool - Real Madrid

Parhaat kertoimet Mestarien liigan finaaliin

Vieläkö Liverpool jaksaa?

Kaikki mahdolliset englantilaisen seurajoukkueen yhden kauden ottelut pelanneen Liverpoolin kausi päättyy Pariisin illassa. Kauden saldona on tähän mennessä kaksi kotimaista pokaalia, Liigacup sekä FA Cup. Valioliigassa Manchester City vei mestaruuden pisteen erolla ennen Jürgen Kloppin suojatteja. Viimeinen kierros pelattiin vasta sunnuntaina 22.5. ja Cityn ollessa tappiolla omassa päätösottelussaan, Liverpool ja Klopp joutuivat laittamaan kaiken peliin. Joukkueen sairastuvalla olivat jo huipputärkeät Virgil van Dijk sekä Fabinho ja Mohamed Salah aloitti ottelun vaihtopenkillä. Kaiken lisäksi Thiago Alcantara tuli vaihtoon ensimmäisen puoliajan jälkeen akillesjännevaivan vuoksi.

Viikolla ennen finaalia Liverpoolin harjoituksissa on kuitenkin nähty jotakuinkin täysi ryhmitys, joskin Thiagon paluu harjoituksiin tapahtuu vasta peliin valmistavissa harjoituksissa. Täten miehen pelikunto on täysi arvoitus. Fabinhon kohdalla pelirytmiin pääseminen vienee aikansa takareisivaivan jälkeen, mutta brasilialaista tarvitaan ehdottomasti Liverpoolin keskikentällä vastustajan timantinkovia konkareita vastaan. Van Dijk ja Salah ovat luonnollisesti myös avainpelaajia, eikä kummankaan suhteen ole ilmeisesti syytä olla huolissaan pelikunnosta ottelun aloittamisen suhteen. Nähtäväksi kuitenkin jää, kuinka kauden rasitukset näkyvät kolhuista toipumassa olevissa pelaajissa. Motivaatio ja adrenaliini sekä ottelun korkein mahdollinen panos paikkaavat valtavasti, mutta Kloppilla voi silti olla käsissään ongelma.

Liverpoolin pelaamisen taso on ollut kevätkaudella huikea. Valioliigan jälkimmäinen puolisko meni saldolla 16 voittoa, 3 tasapeliä, 0 tappiota. Taskussa on kaksi pokaalia, 92 pistettä Valioliigassa ja Mestarien Liigan finaalipaikka. Joukkueella on katkeria muistoja keväältä 2018, kun Real Madrid vei kannun Kloppin miesten nenän edestä lukemin 3-1. Tuosta ottelusta muistetaan erityisesti Loris Kariuksen maalin arvoinen lipsahdus Liverpoolin veräjällä sekä Salahin ja Sergio Ramosin kamppailutilanne, jonka seurauksena egyptiläisen olkapää meni sijoiltaan ja peli jäi kesken puolen tunnin kohdalla. Vuotta myöhemmin Liverpool kuitenkin juhli UCL-mestaruutta Madridissa.

Real hakemassa tuplaa

Carlo Ancelottin manageroima Real Madrid oli täysin ylivoimainen La Ligassa. 86 pistettä riitti mestaruuteen 13 pisteen erolla, joten Ancelotti sai poltella mestaruussikarinsa jo hyvissä ajoin. Mestarien Liigan tarina on huikea, sillä Real on ollut selkeä altavastaaja useassa kohdassa kilpailua. Kohdatessaan PSG:n pudotuspelivaiheessa Real hävisi avausosan Pariisissa lukemin 1-0 ja kotiottelussaan se oli vielä tunnin pelin kohdalla tappiolla samoin lukeman. Esiin astui Karim Benzema, joka takoi hattutempun ja jätti jalkapalloa seuraavan maailman haukkomaan henkeään.

Puolivälierissä Realin luultiin vastaavasti olevan jo lähes varmasti jatkossa, kun Ancelottin miehet kävivät Chelsean vieraana voiton lukemin 1-3 Benzeman osuessa jälleen kolmesti. Toisessa osaottelussa Chelsea

osoitti kuitenkin piilevän voimansa ja löi taululle lukemat 0-3 kun ottelua oli pelattu 75 minuuttia. 80. minuutilla Rodrygo iski osuman, jonka turvin ottelu eteni jatkoajalle. 96. minuutilla iski tuttu mies, kun Benzema laittoi pallon pussiin ja Real eteni välieriin.

Välierien avausosassa Manchester Cityn vieraana Real oli köysissä ottelun avaushetkillä, sillä vartin jälkeen tilanne oli Citylle jo 2-0. Vaikka isännillä oli paikat ylivoimaiseen voittoon, Real kaivoi itsensä lopputulokseen 4-3 lähes käsittämättömien vaiheiden jälkeen. Toisessa osassa City johti ottelua lukemin 0-1 ja täten yhteismaalein 5-3, kun pelikello näytti 89. minuuttia. Rodrygo kavensi ensin tilanteeksi 5-4 ja sama mies iski vain noin minuuttia myöhemmin, tehden tilanteeksi 5-5 ja edessä oli jälleen jatkoaika! Real Madrid sai rangaistuspotkun, eikä laukojaa tarvitse arvuutella. Benzema laittoi pallon verkkoon ja vei Real Madridin finaaliin uskomattomien käänteiden jälkeen!

Ratkaisun paikat

Liverpoolin prässin purkaminen tulee olemaan jälleen eräs avaimista, sillä Kloppin ryhmä taitaa prässin tukitoimet erinomaisesti ja osaa sopeuttaa sen rytmejä. Ancelotti on myös vanhana kettuna erittäin taitava proaktiivinen manageri, jonka pelaajistolla riittää kykyä päästä syöttelemällä prässin alta pois.

Benzeman saaminen kuriin on luonnollisesti kenen tahansa Realin vastustajan suurimpia päänsärkyjä, mutta ranskalaiskärkeä ruokkiva brasilialainen Vinicius jr. on myös avainasemassa. Eräs lajin vaarallisimmista 1vs1 -pelaajista muodostaa herkullisen parivaljakon samalla laidalla operoivan Liverpoolin laitapuolustaja Trent Alexander-Arnoldin kanssa. Kummaltakin löytyy poikkeuksellisia kykyjä hyökkäyssuuntaan, mutta kuinka usein Real saa Viniciuksen vapaaksi laidaltaan Liverpoolin korkeaa linjaa vastaan?

Realin puolustus on sinänsä laadukas, muttei kuitenkaan täyttä betonia. Liverpoolin hyökkäysvariaatiot ovat parhaimmillaan tuhoisia ketä vastaan tahansa, joten maalipaikkojen syntyminen molemmissa päissä vaikuttaa todennäköiseltä. Kaiken kaikkiaan edessä on kaikkien mahdollisuuksien finaali, josta voi muodostua millainen klassikko tahansa!