Moskvajoen varrella sijaitseva ylväs Moskova on yksi jalkapallon MM-kisojen kisakaupungeista. Moskovassa sijaitsee kaksi kisastadionia, ja MM-kisojen finaali pelataankin toisella näistä. Toinen stadioneista on Otkrytije Areena (kisojen aikaan Spartak Stadion) ja toinen Lužniki stadion, ja jälkimmäinen näistä on MM-kisojen suurin kisastadion. Moskova on Euroopan suurin kaupunki, mikä tekee siitä varmasti vierailemisen arvoisen kohteen upeine nähtävyyksineen kuten kirkkoineen ja rakennuksineen. Moskova on myös Venäjän taide-elämän keskus, ja se tunnetaankin erityisesti baletista ja Bolsoi-teatterista. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän upeaan kaupunkiin ja kerromme siitä kaiken aina MM-kisoista mahtaviin nähtävyyksiin saakka.


Venäjän tärkein teollisuuskaupunki ja taide-elämän keskus

Moskovassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Moskovan tärkeys korostuu teollisuuskaupunkina ja liikenteen solmukohtana. Moskovassa sijaitsee muun muassa Kreml, jossa sijaitsevat Venäjän keskeiset hallintoelimet. Moskovan suuruudesta kertoo myös se, että siellä on jopa viisi eri lentokenttää ja rautatieyhteydet vievät joka suuntaan.

Moskovan rikkaudet ja mahtavat rakennukset kertovat sen vauraudesta ja suuruudesta.  Moskovan asukasluku on noin 11,9 miljoonaa ja tämän suurkaupungin talous on yksi Euroopan suurimmista. Siellä on myös korkeampi tulotaso kuin missään muualla Venäjällä. Moskovassa on myös asunut enemmän milardöörejä kuin missään muualla maailmassa, jopa New Yorkissa. Tämän kaupungin pöyheilyn aihetta lisää myös se, että se on listattu maailman kalleimmaksi kaupungiksi.

Moskovaa kutsutaan modernin Venäjän keskeiseksi kaupungiksi. Moskova ei ole siis täynnä upeita kirkkoja ja vanhoja luostareita, vaan modernisuudesta kertoo suuret ostoskeskukset sekä korkeat pilvenpiirtäjät. Moskovassa on mahdollista löytää vilskettä ja vilinää täysistä katukahviloista ja ostoskeskuksista, mutta vierailijan on myös mahdollisuus löytää rauhaa luostareissa ja kirkoissa sukeltaessaan samalla kauas Venäjän upeaan historiaan.

Moskovassa taide ja kulttuuri on myös hyvin suuressa osassa, ja Moskova houkutteleekin vierailijoita museoiden, puistojen sekä teattereiden avulla. Kultuuri on tunnetu legendaarisesta Bolsoi-teatterista, jossa voi seurata baletti – tai oopperaesityksiä. Pietarin tapaan Moskova tarjoaa vierailijoille museoelämyksiä, joista suosituimpia käyntikohteita ovat Tretjakovin galleria sekä Puskinin taidemuseo. Tunnettu Bulgakovin kotimuseo vetää puoleensa erityisesti niitä, joille kirjallisuus ja historia ovat lähellä sydäntä. Kulttuuritarjonnasta löytyy myös musiikkia, ja klassinen musiikki on tavallisesti Moskovan fiharmonisen orkesterin käsialaa. Kevyempää musiikkia on mahdollista löytää baareista ja klubeilta.


Jalkapallon MM 2018 - Moskova matkakohteena

Jos olet lähdössä Moskovaan katsomaan jalkapallon MM-kisojen ikimuistoisia otteluita joko Luzniki stadionille tai Otkrytije Areenalle, suosittelemme tutustumaan Moskovaan myös muuten kuin urheilun osalta. Niin kuin jo aiemmista kappaleista moni varmasti huomaa, Moskova tarjoaa paljon aktiviteettia jokaiseen makuun.

Venäjälle matkustavan tarvitsee hankkia itselleen viisumin. Valmismatkoilla matkanjärjestävät hoitavat viisumin matkustajille, mutta omilla matkoilla viisumi täytyy huolehtia itse. Hotellin hinnat nousevat taivaisiin jalkapallon MM-kisojen aikaan, ja tähän kannattaa myös ehdottomasti varautua.

Julkisten käyttäminen Moskovassa on välttämätöntä pitkien välimatkojen vuoksi. Jos liikkuminen tapahtuu vain Moskovan keskeisimpien nähtävyyksien välillä, jalkaisin liikkuminen onnistuu loistavasti. Huomioon kannattaa ottaa myös se, että Moskovan liikenne on uskomattoman ruuhkaista. Tällöin teiden ylittäminen voi olla hyvin vaikeaa sekä vaarallista, jonka vuoksi alikulkutunneleita on suositeltavaa käyttää. Kaikista käytännöllisin väline Moskovassa liikkumiseen on ehdottomasti metro, sillä verkosto on suuri ja liput metrolla liikkumiseen ovat hyvin edullisia. Metrossa pysäkit ja muut kyltit ovat kuitenkin merkitty vain kyrillisin aakkosin, joita monen meistä on vaikea ymmärtää. Tähän kannattaa ehdottomasti varautua etukäteen. Taksia Moskovassa ei suositella päiväsaikaan ruuhkien vuoksi, mutta yöllä taksilla liikkuminen on suotavaa metron lopettaessa toimintansa. Tärkeää taksilla kuljettaessa on kuitenkin se, että hinnasta sovitaan kuljettajan kanssa etukäteen.

Moskovassa on monia erilaisia nähtävyyksiä, joihin kannattaa käyttää hetkinen kisamatkalla olessa. Punainen tori on koko Venäjän tunnetuin symboli, ja onkin näin yksi suurimissta must – nähtävyyksistä Moskovassa vieraillessa. Punaisella torilla sijaitsee Pyhän Vasilin katedraali, joka hurmaa vierailijat kauneudellaan ja mahtipontisuudellaan. Moskovassa on myös Kristus Vapahtajan katedraali, joka on yksi nyky-Moskovan hienoimmista nähtävyyksistä. Kirkkojen ja rakennuksien lisäksi Moskovassa kannattaa vierailla Konomenskojen puistoalueella, joka oli vuosisatojen ajan Venäjän tsaarien kesäasuinpaikka. Voitonpuisto ja Obeliski ovat myös toisen maailmansodan muistomerkkejä, ja hyvin vierailemisen arvoisia nähtävyyksiä.

Faktoja Moskovasta

  • Asukasluku 11,9 miljoonaa
  • Yksi maailman vauraimmista kaupungeista
  • Venäjän tärkein teollisuuskaupunki
  • Modernin Venäjän keskeinen kaupunki
  • Tärkein nähtävyys: Punainen Tori
  • Baletti – ja oopperaesitykset Bolsoi-teatterissa
  • Jalkapallon MM-kisojen finaali käydään Moskovan Luzniki areenalla 15. heinäkuuta