Suomen historiallinen EM-karsintaurakka muistetaan Liechtenstein-ottelun päätösvihellyksen jälkeisisitä juhlista ja ilotulituksesta Helsingin taivaalla. Nyt onkin hyvä muistella ottelu ottelulta, miten Suomi eteni karsinnoista maan ensimmäiseen Jalkapallon EM-turnaukseen.

1) Italia – Suomi 2-0

Huuhkajien EM-urakka alkoi vaikeimman kautta, kun lohkon suursuosikki Italia asteli vastaan Stadio Friulilla Udinesessa. Italian peliä helpotti Nicolo Barellan avausmaali jo 7. minuutilla, ja vaikka Suomi pelasi ennakkoluulottomasti ja paransi peliään toisella puoliajalla, otti Italia vakuuttavasti avauspisteet 2–0-voitolla. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva olikin helpottunut, että lohkon kovin joukkue oli kohdattu juuri avauspelissä.

2) Armenia – Suomi 0-2

Armenia ei ole helppo paikka vierasjoukkueille, ja Huuhkajien avauspisteet tulivat kovan taistelun jälkeen. Robin Lod oli kentän paras pelaaja, sillä molemman maalit tulivat hänen esityöstään. Fredrik Jensen sai paikan avauskokoonpanossa Teemu Pukin rinnalla, ja Jensen tekikin tärkeän avausmaalin takatolpalta. Suomen voiton varmisti vaihtopelaaja Pyry Soiri, jolla oli helppo työ sijoittaa pallo tyhjään verkkoon Lodin loistosyötöstä.

3) Suomi – Bosnia ja Hertsegovina 2-0

Yksi Suomen päävastustajista kaatui kovan taistelun jälkeen Tampereen illassa. Avausjakso oli maaliton, mutta sitten Norwichin tehohyökkääjä pääsi irti kahdesti ja teki ratkaisevat maalit. Kahden maalin lisäksi kiitosta sai joukkueen puolustus, joka pystyi pitämään vahvan Bosnian nollilla.

4) Liechtenstein – Suomi 0-2

Muutama päivä Bosnia-voiton jälkeen Huuhkajat matkusti Vaduziin lohkon jumbojoukkuetta vastaan. Liechtenstein ei kuitenkaan ollut helppo vastus, ja kotijoukkue pääsi muutaman kerran luomaan todella vaarallisia maalipaikkoja. Teemu Pukki teki karsintojen kolmannen maalinsa hieman ennen taukoa, ja toisella jaksolla Benjamin Källman varmisti tärkeän vierasvoiton Lassi Lappalaisen esityöstä. Suomen lohkotilannetta auttoi Kreikan kotitappio Armenialle.

5) Suomi – Kreikka 1-0

Vuoden 2019 syksyn EM-urakka alkoi kotiottelulla Kreikkaa vastaan. Molemmat joukkueet puolustivat tiiviisti ja maalipaikat olivat kortilla. Liukas Ratinan nurmi toi omat haasteensa pelaajille, mutta toisen jakson alussa Suomi ratkaisi pelin. Glen Kamaraa rikottiin rangaistusalueella ja Teemu Pukki niittasi rankkarin varmasti verkkoon. Ratinan kotitaika piti edelleen ja Suomi otti neljännen peräkkäisen karsintavoittonsa.

6) Suomi – Italia 1-2

Ratinan kuuden ottelun voittoputki päättyi Italiaa vastaan ehkä hieman kyseenalaisellakin tavalla. Kymmenisen minuuttia ennen loppua Nicolo Barellan veto osui lähietäisyydeltä Sauli Väisäsen käteen ja Jorginho ampui voittomaalin rankkarista. Sitä ennen Ciro Immobile oli vienyt Italian johtoon, ja Teemu Pukki oli tasoittanut pelin rankkarista. Italia karkasi vierasvoittonsa turvin lohkossaan omille pisteluvuille ja Suomi taisteli kakkospaikasta yhdessä Bosnia ja Hertsegovinan ja Kreikan kanssa.

7) Bosnia ja Hertsegovina – Suomi 4-1

Huuhkajien EM-karsintojen heikoin peli nähtiin Zenicassa. Vaikka kotijoukkueen pelit olivat menneet surkeasti ja se lähti otteluun ilman Edin Dzekoa, oli Bosnia ja Hertsegovina selkeästi parempi joukkue. Suomen ainoan maalin teki Joel Pohjanpalo ottelun loppuhetkillä. Tappio ei osoittautunut kuitenkaan katastrofaaliseksi, sillä samana iltana Armenia kompastui Liechteisteinin kanssa ja Kreikka hävisi Italialle.

8) Suomi – Armenia 3-0

Suomen EM-juna puksutti komeasti kohti kisoja upealla ja itsevarmalla voitolla Armeniasta. Teemu Pukki oli jälleen joukkueen tähti kahdella maalillaan. Pelipaikka oli vaihtunut Turkuun ja Huuhkajat juhli komeaa voittoaan yli 7 000-päisen fanilauman edessä.

9) Suomi – Liechtenstein 3-0

Suomen EM-kisapaikka varmistui hurmostilassa olevan yleisön edessä Telia 5G -Areenalla Helsingissä. Lähes 10 000-päisen yleisön lisäksi kaupunkien torit täyttyivät juhlijoista, kun piskuinen Liechtenstein kaatui komeasti 3-0. Jasse Tuominen aloitti maalikarkelot avausjaksolla ja Teemu Pukin rankkari varmasti Suomen EM-kisapaikan. Suomi hallitsi koko peliä ja Pukki viimeisteli 3-0-lukemat vartti ennen loppua. Historiallinen kisapaikka oli varmistettu ja stadionilla fanien riemua eivät pystyneet pidättelemään edes turvamiehet, kun Töölön tekonurmi täyttyi juhlijoista.

10) Kreikka - Suomi 2-1

Huuhkajat ei löytänyt enää panosta viimeiseen otteluun, kun kisapaikka oli varmistanut 3 päivää aiemmin Helsingissä. Teemu Pukki vei Suomen taukojohtoon, mutta Kreikka tuli ohi Mantalosin ja Galanopoulosin maaleilla. Kreikka jäi lopulta taulukon kolmanneksi neljän pisteen päähän Suomesta. Bosnia ja Hertsegovina sijoittui neljänneksi, mutta etenin play off -otteluihin Kansojen liian menestyksen johdosta.