Mordvan tasavallassa, noin 630 kilometria etelään Saranka ja Insar jokien yhtymäkohdassa sijaitsee Saransk, joka on Venäjän Federaatioon kuuluvan Mordvan tasavallan pääkaupunki. Saransk on alueen finassi- sekä talouskeskus, ja asukkaita Saranskissa on noin 300.000, joka on yli kolmanneksen koko tasavallan väkiluvusta. Tutustuimme nyt tähän kisakaupunkiin, ja mitä tämä vähintäänkin eksoottinen kisakaupunki pitää sisällään. Jos neuvostonostalgia tai sen kummastelu on sinun juttusi, voisi tässä olla hyvin mielenkiintoinen kaupunkilomakohde näiden Jalkapallon MM-kisojen ajaksi. 

Kolme virallista kieltä

Mordvassa puhutaan venäjän lisäksi ersää ja mokshaa, joka kuuluu uralilaisiin kielielikuntien ryhmiin, ja niitä voi siis saamen kielien ohella pitää lähisukulaiskielinä meidän itämerensuomalaisille, eli suomen sukuisille kielille. Ersä ja Moksha eroaa toisistaan kuitenkin niin paljon, että puhujat eivät ymmärtämään toisiaan täysin. Mordvalaiset ovat siis kielellisesti meidän heimoveljiä.

Kuten monessa entisessä neuvostotasavallassa, ja maakuntakaupungissa väkiluku on ollut jatkuvassa laskussa sitten Neuvostoliiton hajoamisen, sillä teollisuus ja talous ovat siirtyneet suurempiin kaupunkeihin, ja paikalliset yritykset ovat pienentyneet tai lopettaneet toimintansa kokonaan. Käännekohta väkiluvun suhteen on ollut kuitenkin vuonna 2009, jolloin se on kääntynyt hienoiseen nousuun.

Saranskissa on paljon elektroniikka- ja biokemianteollisuutta, ja lisäksi kaupungissa valmistetaan muun muassa sähkökaapeleita, tekstiilejä, koneteollisuutta sekä metallinjalostusta.

Saransk on tyypillinen vanha neuvostokaupunki, jota hallitsee 1960-luvulla rakennetut betoniset asuinkerrostalot ja muut tyyliin sopivat monumentaaliset rakennelmat. Kaupunki kasvoi tuolloin nopean teollistumisen myötä, mutta nyt nämä talot alkavat olla käyttöikänsä loppupäässä.

Kaupungilla on siis hieman nuhjuinen ilme, sillä monet näistä taloista vaatisivat täydellistä korjausta, tai ne pitäisi korvata täysin uudisrakennelmilla.

Kaupungin historiasta vielä sen verran, että Neuvostoaikaan Saranskissa oli tärjeä armeijan tukikohta ja tästä syystä kaupunki oli niin sanottu ”suljettu kaupunki”, viralliselta termiltään suljettu hallinnollis-alueellinen muodostuma. Ulkopuolisilla ei ollut mitään asiaa ilman lupaa kaupunkiin, ja asukkaiden piti hakea myös erillistä lupaa poistua. Kaupungissa sijaitsee vieläkin Posopin tukikohta, joka kuuluu Venäjän Sisäministeriölle sekä Ljabimirin lentotukikohta.

Näitä suljettuja kaupunkeja on vielä paljonkin Venäjällä, ja yleensä niiden toiminta liittyy Ydinaseisiin, niiden kehitykseen ja tuotantoon, sotilaallisiin toimenpiteisiin, viestintään tai avaruustutkimukseen.

Saransk Matkakohteena

Saransk on meille suomalaisille kisaturisteille hieman kaukana, sijaitseehan tämä kisakaupunki lähempänä Ural-vuoria kuin Eurooppaa. Matkustaminen paikan päälle voi olla myös hieman hankalaa ja aikaa vievää, ja suosittelemmekin matkalle lähteviä lentämään ensin Moskovaan, ja sieltä lentää jollain alueellisella paikallislentoyhtiöllä.

Kaupunki on myös hyvien junayhteyksien päässä, ja jos haluat nähdä muutenkin enemmän Venäjää ja paikallista elämää, yksi varteenotettavista vaihtoehdoista voisi olla Helsingistä Moskovaan menevä Tolstoi-juna, joka lähtee Helsingistä illalla ja Saapuu Moskovaan seuraavana aamuna, ja jatkaa sieltä eteenpäin haluamallasi paikallisella kulkuneuvolla.

Saransk on kuitenkin siivonnut kisoja varten ilmettään, ja myös turisteja odotetaan tänne ympäri maailmaa. Kisoja varten kaupunkiin on rakenteilla Mordovia Areena, jonne katsojia mahtuu yli 44.000 henkeä ja sen rakentaminen maksoi yli 250 miljoonaa euroa, joten mistään pienestä rakennelmasta ei ole enää kyse. Areenan pitäisi valmistua määräaikaan mennessä MM-kisoja varten. Areenan saa käyttöön myöhemmin Saranskin oma jalkapallojoukkue Futbolnyi Klub Mordovija Saransk, joka pelaa Venäjän korkeimmalla sarjatasolla, eli Venäjän Premjer-Ligassa.

Eli jos sinulla on seikkailumieltä, olisi Saransk ehdottomasti yksi varteenotettavista matkakohteita kisoja varten, sillä se ei varmasti ole monellakaan mikään ensimmäinen toivelomakohde. Matkaan kannattaa kuitenkin lähteä avoimin mielin, sillä pääset varmasti nauttimaan kaupungissa ainutlaatuisesta venäläisestä vieraanvaraisuudesta!