mainos
Päivitetty

Talviolympialaiset 2022

Vain noin kuusi kuukautta kesäolympialaisten jälkeen kilpailtavat talviolympialaiset käydään Kiina 4.-20.2.2022. Kisat järjestetään kolmella eri alueella: Pekingissä, Yanqincissä sekä Zhangjiakoussa. Pääkaupunki Peking toimii kisojen avajaisten sekä päätösseremonioiden pitopaikkana. Pekingissä kilpaillaan jäällä tapahtuvissa lajeissa sekä neljässä lumilajissa (naisten ja miesten lumilautailun sekä freestylen big air -kilpailut).

Noin 75 kilometriä Pekingistä kaakkoon sijaitsee Yanqincin alue, jonka vuoristomainen maasto tarjoaa puitteet alppihiihdolle sekä kelkkailulle. Yanqincissä sijaitsee myös talviolympialaisten urheilijoiden olympiakylä.

Zhangjiakou sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Pekingistä ja siellä kisaillaan runsaissa määrin erilaisissa lumilajeissa. Niin murtomaahiihto, lumilautailun freestyle, mäkihyppy, yhdistetty kuin ampumahiihtokin tapahtuvat kyseisissä maisemissa.

Pekingin kanssa kisojen hakuprosessin loppusuoralla oli mukana Kazakstanin suurin kaupunki Almaty, joka jäi kuitenkin niukasti toiseksi Pekingin saadessa kisojen pito-oikeudet vuonna 2015 käydyssä äänestyksessä äänin 44-40.

Koronakupla

Vallitsevasta pandemiatilanteesta johtuen kisoihin saapuvilta urheilijoilta vaaditaan täysi rokotesuoja, tai heitä odottaa paikan päällä 21 päivän karanteeni. Poikkeuksen tekevät urheilijat, joilla on lääketieteellinen syy rokottamattomuuteen. Katsojia päästetään paikan päälle vain Manner Kiinasta ja myös katsojilta vaaditaan tarvittavat koronatodistukset.

Kisoissa paikan päällä olevat toimihenkilöt ovat tiukassa koronakuplassa, heidän liikkumisensa on mahdollista vain tiettyinä aikoina ja testejä tehdään päivittäin. Taustalla on luonnollisesti pyrkimys taata urheilijoiden terveys heidän valmistautuessaan uransa suurimpiin kilpailuihin. Pandemian kokonaisroolia kisojen läpiviennissä on turhaa arvuutella, mutta jo ennen kisoja on jälleen todettu uusia tapauksia. Suomen joukkueeseen valittu ampumahiihtäjä Erika Jänkä sai koronatestistä positiivisen tuloksen ja Norjan naishiihtäjien keskuudessa on todettu jo vähintään kaksi positiivista testitulosta.

Jääkiekko

Vuoden 2022 talviolympialaisten piti olla se turnaus, jossa nähtäisiin kahdeksan vuoden tauon jälkeen kaikki parhaat pelaajat. Lukuisten koronatapausten ja niiden johdosta nähtyjen ottelusiirtojen johdosta NHL teki kuitenkin ennen joulua odotetun ilmoituksen: liigan pelaajia ei nähdä kisoissa, vaan rästiin jääneitä pelejä pelataan kyseisen ajanjakson aikana. Näin ollen olympiaturnaus tulee noudattelemaan enemmän joka kevät nähtäviä jääkiekon MM-kisoja käytössä olevan pelaajiston osalta. Poikkeuksen tekee kuitenkin KHL, jonka ottelukalenterissa on myös runsaista koronatapauksista huolimatta tauko kisojen aikana. Venäjä nimesikin kisoihin todella vahvan joukkueen, jolla se hakee toista olympiakultaa peräjälkeen.

Suomi voittaa turnauksen Kertoimet Vedonvälittäjä
Suomi 5,50
Suomi 5,50
Suomi 5,50
Suomi 6,00
Suomi 6,00

Leijonien joukkue Pekingin olympialaisissa

Suomen miesten jääkiekkojoukkueen nimeäminen aiheuttaa aina puhetta kahvipöydissä, mutta Jukka Jalosen tapa lähestyä asioita on jo kaikkien tiedossa oleva sekä yleisesti hyväksytty. Joukkueeseen nimettiin 18 KHL-pelaajaa, neljä Sveitsin NLA-liigassa elantonsa tienaavaa peluria sekä kaksi kotoisen Liigan peluria, Kärppien puolustaja Atte Ohtamaa sekä saman seuran hyökkääjä Saku Mäenalanen.

Jalosen valinnat huokuvat luottamusta aiemminkin käytössä olleisiin pelaajiin, sillä pelaajistosta suuri osa oli mukana myös viime kevään MM turnauksessa. Maalivahtikaksikkona toimii noissa kisoissa vastuuta kantanut duo Harri Säteri & Juho Olkinuora. Valituista pelaajista vain käytännössä kolmosmaalivahtina toimiva Frans Tuohimaa, puolustajat Niklas Friman ja Valtteri Kemiläinen sekä hyökkääjä Markus Granlund edustavat Leijonia arvokisoissa ensimmäistä kertaa.

Kuten aiemmissa arvokisoissa on nähty, Jalosen tavoittelema pelitapa on iskostunut erittäin tehokkaasti joukkueen ytimeen. Usea pelaaja on saanut itsestään irti yhtenäisen pelitavan kautta enemmän kuin yksilöiden kautta pelattaessa ja tämä tulee olemaan jälleen Leijonien vahvuus. Ennen kisoja Suomi pelaa yhden harjoitusottelun, kun se kohtaa Sveitsin 6.2.

Suomi pelaa alkulohkossa C, jonka muut joukkueet ovat Ruotsi, Slovakia sekä Latvia. Tahti on varsin tiivis, sillä alkulohkon ottelut pelataan Leijonien osalta 10., 11. sekä 13.2. Urakka alkaa 10.2. Suomen aikaa kello 10.40 Slovakiaa vastaan, heti seuraavana päivänä vastassa on Latvia klo 15.10 alkavassa kamppailussa ja rakas vihollinen Ruotsi asettuu vastaan 13.2. klo 10.40.

Kisojen otteluohjelmaan kuuluvat myös karsinnat puolivälieriin, jotka käydään tiistaina 15.2. Puolivälierävaiheeseen päästään heti seuraavana päivänä, eli 16.2. Välierät odottavat perjantaina 18.2., pronssiottelu lauantaina 19.2. ja olympiakullan kohtalo ratkaistaan loppuottelussa sunnuntaina 20.2. Olosuhteet olympiaturnauksen jääkiekkoon ovat hulppeat, sillä ottelut pelataan kahdella mittakaavaltaan suurella stadionilla. KHL-seura Kunlun Red Starin kotiareena Cadillac Arenan kapasiteetti on 14 000 katsojaa, kun taas toisena hallina toimiva National Indoor Stadium tarjoaa paikkoja 18 000 katsojalle.

Uudet lajit

Kuten viime kesäolympialaisissa, myös talven 2022 olympiakisoissa esitellään uusia lajeja yleisölle nähtäväksi. Mäkihypyssä, freestylehiihdossa, lumilautacrossissa sekä kaukalopikaluistelussa kisataan nyt ensimmäistä kertaa olympiatasolla sekajoukkuekilpailuissa. Olympialaiset pyrkivät uudistumaan erityisesti nuorisolle kiinnostavaan suuntaan ja luomaan kisoista samanaikaisesti tasa-arvoisemman kokonaisuuden. Kaiken kaikkiaan kisoissa järjestetään 109 tapahtumaa 15 eri lajissa, joten penkkiurheilijalle on jälleen luvassa tuhti paketti kisajännitystä!

Suomen joukkue

Suomen olympiajoukkueeseen valittiin lopulta kaiken kaikkiaan 95 urheilijaa. Olympiakomitean Huippuurheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen antaman lausunnon mukaan ohjaava kriteeri on ollut urheilijan potentiaali sijoittua 16 parhaan joukkoon yksilölajeissa tai urheilijan oleminen urallaan sellaisessa kehitysvaiheessa, että arvokisakokemuksen hankkimista voidaan perustella. Joukkuelajeissa vaatimuksena on ollut potentiaali sijoittua kahdeksan parhaan joukkoon.

Olympiakomitean oma, aiempiin kansainvälisiin sijoituksiin ja tämän hetken lähtöasetelmiin perustuva tavoite on kolme mitalia. Tavoite on huomattavasti pienempi kuin edellisten, vuonna 2018 Pyeongchangin talvikisojen saldo, joka oli kuusi mitalia (yksi kulta, yksi hopea, neljä pronssia). Näissä kisoissa vahvimmat mitalitoivot löytyvät tutuista suunnista, sillä jääkiekkojoukkueiden ja maastohiihdon merkitys tulee  olemaan merkittävä. Unohtaa ei sovi myöskään viime talven MM-hiihdoista huipputasolla kilpaillutta yhdistetyn joukkueen terävintä kärkeä. Aiempien kisojen tavoin myös uudemmista lajeista löytyy usein pienillä marginaaleilla kilpailtaessa potentiaalisia yllättäjiä. Maastohiihdon puolella naisten nousu jälleen kansainväliseen kärkeen tuo uutta värinää kisojen seuraamiseen ja myös olympiakultaa puolustavan Iivo Niskasen edesottamuksia seurataan Suomessa todella tarkalla silmällä. Yhdistetyn puolella maailmancupin sijoitukset eivät lupaa suoranaisia mitalijuhlia, mutta herkässä lajissa onnistuminen erityisesti mäkiosuudella avaisi jälleen portit erityisesti Ilkka Herolalle mitalikamppailuun. Kertaalleen tällä kaudella maailmancupissa palkintokorokkeelle noussut Herola muistetaan viime talven MM-hiihdoista yhdistetyn normaalimatkan hopeamitalistina.

Artikelit tagillä "Olympialaiset"

Suomalaisittain keskeisimmät kisatapahtumat ja kellonajat

To 3.2

Klo 13.45 Freestylehiihto, kumparelasku miehet, karsintalasku 1. Suomalaiset: Olli Penttala, Jimi Salonen, Severi Vierelä
Klo 15.10 Jääkiekko, naiset, Suomi-Yhdysvallat

Pe 4.2.

Klo 14.00 Avajaiset

La 5.2.

Klo 4.45 Lumilautailu, slopestyle, naiset, karsintalaskut 1-2. Suomalaiset: Enni Rukajärvi, Carola Niemelä
Klo 8.20 Mäkihyppy, miehet normaalimäki HS106, karsinta. Suomalaiset: Antti Aalto, Niko Kytösaho
Klo 9.45 Maastohiihto, naiset, skiathlon (7,5+7,5km), Suomella neljä edustajaa
Klo 11.00 Ampumahiihto, sekaviesti, Suomen joukkue mukana
Klo 12.00 Freestylehiihto, miehet, kumparelasku, karsintalasku 2
Klo 12.45 Mäkihyppy, naiset, normaalimäki. Suomalaiset: Julia Kykkänen, Jenny Rautionaho
Klo 13.30 Freestylehiihto, miehet, kumparelasku, finaali

Su 6.2.

Klo 3.30 Lumilautailu, naiset, slopestyle, finaali
Klo 6.30 Lumilautailu, miehet, slopestyle, karsintalaskut 1-2. Suomalaiset: Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas
Klo 9.00 Maastohiihto, miehet, skiathlon (15+15km), Suomella neljä edustajaa
Klo 13.00 Mäkihyppy, miehet, normaalimäki

Ma 7.2.

Klo 3.30 Freestylehiihto, naiset, Big Air, karsintalaskut 1-3. Suomalaiset: Anni Kärävä
Klo 4.15 Alppihiihto, naiset, suurpujottelu, 1. kierros. Suomalaiset: Rosa Pohjalainen, Erika Pykäläinen
Klo 6.00 Lumilautailu, miehet, slopestyle, finaalilaskut 1-3
Klo 7.30 Lumilautailu, miehet, Big Air, karsintalaskut 1-2. Suomalaiset: Simo Peltola
Klo 7.45 Alppihiihto, naiset, suurpujottelu, 2. kierros
Klo 11.00 Ampumahiihto, naiset, normaalimatka (15km). Suomalaiset: Mari Eder, Erika Jänkä, Nastassia Kinnunen, Suvi Minkkinen
Klo 13.45 Mäkihyppy, sekajoukkueet, joukkuekilpailu

Ti 8.2.

Klo 4.00 Freestylehiihto, naiset, finaalilaskut 1-3
Klo 10.00 Maastohiihto, naiset ja miehet, sprinttihiihto (vapaa tyyli), karsinta. Suomella neljä edustajaa niin naisissa kuin miehissäkin
Klo 10.30 Ampumahiihto, miehet, normaalimatka (20km). Suomalaiset: Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Tuomas Harjula, Heikki Laitinen
Klo 12.30 Maastohiihto, naiset ja miehet, erävaihe ja finaalit
Klo 15.10 Jääkiekko, naiset, Suomi-Venäjä

Ke 9.2.

Klo 4.15 Alppihiihto, naiset, pujottelu, 1. kierros. Suomalaiset: Rosa Pohjalainen, Erika Pykäläinen, Riikka Honkanen
Klo 5.00 Freestylehiihto, miehet, finaalilaskut 1-3
Klo 7.45 Alppihiihto, naiset, pujottelu, 2. kierros
Klo 10.00 Yhdistetty, miehet, normaalimäki HS106, Suomella neljä edustajaa
Klo 13.00 Yhdistetty, miehet, hiihto-osuus (10km)

To 10.2.

Klo 9.00 Maastohiihto, naiset, perinteinen tyyli, väliaikalähtö 10km. Suomella neljä edustajaa
Klo 10.40 Jääkiekko, miehet, Suomi-Slovakia

Pe 11.2.

Klo 9.00 Maastohiihto, miehet, perinteinen tyyli, väliaikalähtö 15km. Suomella neljä edustajaa
Klo 11.00 Ampumahiihto, naiset, pikamatka (7,5km)
Klo 13.00 Mäkihyppy, miehet, suurmäki HS140, karsinta. Suomalaiset: Antti Aalto, Niko Kytösaho
Klo 15.10 Jääkiekko, miehet, Latvia-Suomi

La 12.2.

Klo 9.30 Maastohiihto, naiset, viesti (4x5km)
Klo 11.00 Ampumahiihto, miehet, pikamatka (10km)
Klo 12.07 Taitoluistelu, jäätanssi, rytmitanssi. Suomalaiset: Juulia Turkkila & Matthias Versluis
Klo 13.00 Mäkihyppy, miehet, suurmäki HS140

Su 13.2.

Klo 4.00 Freestylehiihto, naiset, slopestyle, karsinta. Suomalaiset: Anni Kärävä
Klo 4.15 Alppihiihto, miehet, suurpujottelu, 1.kierros. Suomalaiset: Samu Torsti
Klo 7.45 Alppihiihto, miehet, suurpujottelu, 2.kierros
Klo 9.00 Maastohiihto, miehet, viesti (4x10km)
Klo 10.45 Jääkiekko, miehet, Suomi-Ruotsi
Klo 11.00 Ampumahiihto, naiset, takaa-ajo
Klo 12.45 Ampumahiihto, miehet, takaa-ajo

Ma 14.2.

Klo 3.22 Taitoluistelu, jäätanssi, vapaatanssi
Klo 3.30 Freestylehiihto, naiset, slopestyle, finaali
Klo 3.30 Lumilautailu, naiset, Big Air, karsinta. Suomalaiset: Enni Rukajärvi, Carola Niemelä
Klo 6.30 Freestylehiihto, miehet, slopestyle, karsinta. Suomalaiset: Simo Peltola
Klo 7.30 Lumilautailu, miehet, Big Air, karsinta. Suomalaiset: Kalle Järvilehto, Rene Rinnekangas

Ti 15.2.

Klo 3.30 Freestylehiihto, miehet, slopestyle, finaali
Klo 3.30 Lumilautailu, naiset, Big Air, finaali
Klo 7.00 Lumilautailu, miehet, Big Air, finaali
Klo 10.00 Yhdistetty, miehet, suurmäki HS140, Suomella neljä edustajaa
Klo 11.00 Ampumahiihto, miehet, viesti (4x7,5km)
Klo 12.08 Taitoluistelu, naiset, lyhytohjelma. Suomalaiset: Jenni Saarinen
Klo 13.00 Yhdistetty, miehet, hiihto-osuus (10km)
Klo 15.10 Jääkiekko, miehet, sijoitusottelu

Ke 16.2.

Klo 4.15 Alppihiihto, miehet, pujottelu, 1. kierros. Suomalaiset: Samu Torsti
Klo 7.45 Alppihiihto, miehet, pujottelu, 2. kierros
Klo 9.45 Ampumahiihto, naiset, viesti (4x6km)
Klo 11.00 Maastohiihto, naiset, parisprintti, perinteinen tyyli, alkuerät
Klo 11.40 Maastohiihto, miehet parisprintti, perinteinen tyyli, alkuerät
Klo 13.00 Maastohiihto, naiset ja miehet, parisprintti, finaalit

To 17.2.

Klo 6.30 Freestylehiihto, miehet, halfpipe, karsinta. Suomalaiset: Jon Sallinen
Klo 10.00 Yhdistetty, miehet, joukkuekilpailu, mäkiosuus HS140
Klo 12.08 Taitoluistelu, naiset, vapaaohjelma
Klo 13.00 Yhdistetty, miehet, joukkuekilpailu, hiihto-osuus (4x5km)

Pe 18.2.

Klo 11.00 Ampumahiihto, miehet, yhteislähtö (15km)

La 19.2.

Klo 3.30 Freestylehiihto, miehet, halfpipe, finaali
Klo 8.00 Maastohiihto, miehet, yhteislähtö, vapaa hiihtotyyli (50km)
Klo 11.00 Ampumahiihto, naiset, yhteislähtö (12,5km)
Klo 15.10 Jääkiekko, miehet, pronssiottelu

Su 20.2.

Klo 6.10 Jääkiekko, miehet, loppuottelu
Klo 8.30 Maastohiihto, naiset, yhteislähtö, vapaa hiihtotyyli (30km)

Kommentit

Palaute