mainos

Valioliigan televisiointi

Päivitetty
U Urheiluveikkaus.com
Näytä lisää
Näytä vähemmän

Euroopan huippusarjojen televisiointi on tätä nykyä erittäin sirpaleinen kokonaisuus. Eri maissa eri yhtiöt tarjoavat omia kanavapakettejaan tv-oikeuksiensa mukaan ja Valioliigan tv-oikeudet ovat erittäin himoittua tavaraa. Pohjoismaissa oikeudet on sidottu pitkäksi aikaa, mutta brittifutiksen kruununjalokiven seuraaminen on silti aiheuttanut runsaasti polemiikkia. 

Englannin jalkapallon pääsarjalla on tunnetusti pitkät tv-perinteet Suomessa. Lauantain klo 17 ottelut olivat sukupolvikokemus vuosikymmenien ajan, kunnes Valioliigan lanseeraamisen myötä myös kanavapaketit tulivat mukaan kuvioon. Huippusarjat siirtyivät maksumuurien taakse ja ovat pysyneet siellä visusti tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta. 

Televisioinnin suhteen vaihtoehtoja on yhtä monta kuin maitakin. Sarjan kotimaassa paketti on jaettu usealle palveluntarjoajalle ja mikäli kuluttaja haluaa haltuunsa kaikki lähetykset, kukkaro kevenee pitkän matkaa kolminumeroisen summan verran. Lähes sama pätee toki tätä nykyä myös Suomessa, mikäli pakettiinsa haluaa mm. Mestarien Liigan. 

Valioliigan TV-oikeudet Suomessa 

NENT Group Finland teki taannoin massiivisen sopimuksen otteluiden näyttämisestä ja yhtiön oikeus Valioliigaotteluihin ulottuu aina vuoteen 2028 saakka! Suomessa kauppanimenä toimii Elisa Viihde Viaplay. Kanavapaketti on mahdollista hankkia omana, yhteen paikkaan konkreettisesti keskittyvänä yksikkönään, jonka lisäksi käyttäjä saa tunnukset Viaplayn mobiilipalveluihin. Vaihtoehtoisesti kuluttaja voi hankkia Viaplayn myös omana sovelluksenaan tai käyttää sitä vaikkapa Viaplayn nettisivujen kautta. 

Viaplayn Valioliigalähetykset 

Viaplayn kautta on mahdollista nähdä jokainen Valioliigan ottelu. Tämä onnistuu sovelluksen tai nettisivujen kautta. Tarjolla on myös runsaasti suomeksi selostettuja otteluita, sekä erityisesti lauantaisin ja huippuotteluiden yhteydessä myös studio-osuuksia. Asiantuntijat purkavat peliä ja antavat täten lisäarvoa katsojan maksamalle rahalle. Otteluita on pilkottu ympäri viikonloppua ja viime vuosina mukaan ovat tulleet jopa perjantai-illan sekä lauantain myöhäisillan ottelut. Ei ole tavatonta, että lauantaisin tarjolla on jopa neljä Valioliigan TV-ottelua. 

Raha on aiheuttanut paljon puhetta Viaplayn palvelupaketin ympärillä. Yhtiö päätyi poistamaan mahdollisuuden katsoa samaa ottelua kahdesta eri IP-osoitteesta, mikä aiheutti voimakasta närää katsojien keskuudessa. Tunnusten jakamisen lisäksi vastalauseensa esittivät mm. perheet, jotka eivät enää voineet katsoa otteluita, jos olivat eri paikassa. Kun palvelun hintaa on samanaikaisesti nostettu eikä Valioliigaa voi enää erottaa erilliseksi osaksi muuhun kanavapakettiin verrattuna, muutos on luonnollisesti merkittävä. 

Kuinka Valioliigaa voi nähdä Suomessa? 

Viaplay ja sen kanavat kuten Viasat Sport omaavat yksinoikeuden Valioliigaotteluihin. Kaudella 2022/23 yhtiö kesken kauden teki sopimuksen myös MTV:n kanssa, jonka myötä oli mahdollista nähdä Valioliigaa ilmaiseksi MTV:llä juuri lauantaisin klo 17. Sopimusten jatkuvuudesta ei ole takeita, sillä yhtiöt tarkastelevat tilannetta tapauskohtaisesti ja romahtanut tilauskanta on aiheuttanut epätietoisuutta tulevien yhteistyökuvioiden suhteen. On täysin mahdollista, että myös ilmaisotteluita tulee tarjolle, mutta Englannin Valioliigan Suomen tv-lähetysoikeudet ovat visusti yhden yhtiön hallussa. 

Elisa Viihde Viaplay Total -paketti sisältää kaiken yhtiön valikoimiin kuuluvan urheilun ja Valioliigan 2023/24 TV-kokonaisuuden sisältävä kattaus on hinnaltaan 44,99€/kk.  

Championship, FA Cup ja Carabao Cup suoratoistopalveluissa 

Valioliigan lisäksi tarjolla on myös muita kiehtovia sarjoja, joilla on vankka asema suomalaisen urheilukuluttajan silmissä. Championship, FA Cup sekä nykyisin markkinointinimellä Carabao Cup kulkeva Liigacup kuuluvat kaikki suoratoistojen valikoimiin. 

  • Suoratoistopalveluista Viaplay tarjoaa myös Iso-Britannian toiseksi korkeimman sarjatason, Championshipin otteluita. Tarjolla on erityisesti sarjan huippuotteluita ja nykyisessä, eri päiville vahvasti jaetussa muotissa Championshipilla on paljon näkyvyyttä aivan huipputasoa myöden. Erityisesti tiistait ovat tunnettuja Championshipin ottelupäiviä. Myös brittidivarille löytyy Suomesta runsaasti ystäviä sarjan rikkaan historian vuoksi. 

  • FA Cup kuuluu myös Viaplayn valikoimiin, mutta maailman vanhinta yhtäjaksoista jalkapallon cup-kilpailua voi seurata myös muilla alustoilla. Mm. Yle sekä jotkin vedonlyöntiyhtiöt näyttävät FA Cupin otteluita suorina lähetyksinä. Seuraa Urheiluveikkaus.comin päivityksiä aiheesta! 
     

  • Liigacupin nimellä kauan kulkenut Carabao Cup on myös nähtävillä huippuotteluiden osalta Viaplayn valikoimissa, mutta kyseisen kilpailun otteluita on nähtävissä myös muilla alustoilla. Useat vedonlyöntiyhtiöt suosivat kyseisen kilpailun kamppailuja, sillä niissä näkyy usein uusia pelaajia, joita vedonlyöjät haluavat myös tarkkailla. 
     

  • League Onen huippukamppailut ovat nähtävissä samaisen yhtiön tarjoamina ja brittifutis kuuluukin kaikilta osin vahvasti Viaplayn ja Viasatin tarjontaan.  

Valioliiga TV ja stream 

Striimauspalvelut ovat eläneet jalkapallossa erittäin paljon jokaisen liigan osalta. Valioliigan kohdalla muutos on ollut kenties merkittävin, sillä tuttavallisemmin Valjuna tunnetun liigan TV-oikeudet maksavat kansainvälisesti järjettömiä summia. Näin ollen ilmaiset streamit ja kanavapakettien pilkkominen osiin ovat tulleet käytännössä erittäin vaikeiksi. 

Maakohtaiset erot ovat suuria, sillä Valioliigaa voi katsoa joissain maissa ostamalla pelkästään kyseisen sarjan katseluun tarkoitetun paketin. Tämä oli taannoin mahdollista Suomessakin, mutta nykyään urheilupaketin lajikattaukseen kuuluu valtava määrä eri liigoja ja lajeja, joista kuluttaja ei pysty itse erottelemaan haluamiaan palasia.  

Myöskään erilaisia kokeilujaksoja on harvemmin tarjolla, sillä megalomaanisen summan oikeuksista maksanut yhtiö pitää luonnollisesti nyörit tiukasti käsissään ja uudet suunnat sekä otteluiden jakaminen eivät ole olleet normaali käytäntö. Tilanteet kuitenkin elävät ja vuosittain on nähty joitakin yksittäisiä otteluita myös vapailla kanavilla. Näiden tarkoitus on sekä jakaa taloudellista taakkaa että toimia sisäänheittotuotteina yksinoikeuden omaaville kanaville. Striimauspalveluihin asti tämä toiminta ei ole vielä ylettynyt, mikäli C Morea ei sellaiseksi lasketa. 

FAQ: TV-Valioliigaa Suomessa

Minkä TV-kanavan kautta voin katsoa Valioliigaa Suomessa? 
- Viasat tai Viaplay. MTV näyttää mahdollisesti yksittäisiä ilmaisotteluita. Mikäli matkustat maailmalla, otathan huomioon, että Viaplay toimii EU-alueella sekä Norjassa, muttei muualla maailmassa. Viasat näyttää yksittäisiä otteluita, kun taas Viaplayn kautta voit katsoa minkä ottelun tahansa joko suorana tai 48 tunnin aikana jälkikäteen.   

Miten nähdä Valioliigaa? 
- Vaihtoehtoja on tällä hetkellä erittäin rajallisesti. Lähes kaikki valtiot vaativat kanavapaketin tilaukseen fyysisen asuinpaikan alueella, jotta voit tilata paikallisen kanavapaketin. Suomessa voimassa oleva yksinoikeus, jota vahvistaa EU-alueen ulkopuolinen VPN-kielto, asettaa erittäin tiukat raamit toiminnalle. 

Tarvitsenko tilauksen tai maksullisen paketin Valioliigan katseluun? 
- Kyllä tarvitset. Paketti on irtisanottavissa koska tahansa, mutta Viaplay on ainoa palvelua Suomessa laillisesti tarjoava taho. Yksittäisten ilmaisotteluiden määrä on kausikohtaisesti vaihteleva ja ilmaiseksi otteluita näkee vain murto-osan kokonaisuudesta. 

Onko olemassa ilmaisia vaihtoehtoja Valioliigan katseluun Suomessa? 
- Vain yksittäisten otteluiden osalta. Ottelut tiedetään vasta kauden aikana, mutta yksinoikeus ja kalliit TV-oikeudet tekevät ilmaiskatselusta erittäin vaikeaa. Näin ollen myöskään ilmaisia kokeilujaksoja ei käytännössä ole tarjolla. 

Voinko käyttää suoratoistopalveluita ja mobiilisovelluksia Valioliigan katseluun Suomessa? 
- Kyllä voit. Viaplay on suoratoistapalvelu, jolla on myös mobiilisovellus.  

Mistä voi katsoa Valioliigaa ilmaiseksi?
- Mikäli yhtiöiden sopimus jatkuu, MTV sekä heidän suoratoistopalvelunsa C More näyttävät yksittäisiä otteluita läpi kauden. 

Mistä löydän Valioliigan lähetykset ja otteluohjelman?
- Valioliiga pitää sinut ajan tasalla tapahtumista. Löydät lähetettävät ottelut myös osoitteesta Viaplay.fi. Huomioithan, että ottelulistat muuttuvat voimakkaasti alkuperäisestä ilmoituksesta! Koko lista on nähtävissä mm. osoitteessa Valioliiga otteluohjelma.

Premier Leaguen televisioinnin jatko Suomessa 

Juuri tällä hetkellä Valioliigan televisiointi elää murroksen aikaa. Muutokset ovat aiheuttaneet vastarintaa, joka toki asettuu aikanaan tavalla tai toisella. Koska oikeudet on lukittu pitkäksi aikaa ja rahaa on käytetty, myös televisioinnissa on pyritty menemään entistä korkeammalle tasolle. Käytännön tasolla tämä on tarkoittanut sitä, että selostajia ja asiantuntijoita on viety paikan päälle otteluihin ja tuotetta on pyritty rakentamaan monipuolisempaan suuntaan. 

Brittifutiksen asema Suomessa on sikäli vakaa, ettei Valioliiga tule häviämään TV-tuotteena mihinkään. Juuri nyt käytännössä ainoa vaihtoehto on kuitenkin tyytyä yksinoikeuteen, nauttia myös mahdollisista ilmaisotteluista sekä eri vedonlyöntiyhtiöiden mahdollisesti tarjoamista stream-lähetyksistä mm. Cup-kilpailujen tiimoilta! Seuraamalla Urheiluveikkaus.comia pysyt kartalla myös siitä, mitä televisioinnin maailmassa tapahtuu.

Kommentit

Palaute