" " " "" "

Chelsea - Arsenal

Pelivihje-info
Ottelukeskus
29 toukokuu 2019 at 22:00 - Jalkapallo, Eurooppa - UEFA Europa League
Baku Olimpiya Stadionu (neutraali)    Gianluca Rocchi
27 touko 2019 at 16:47 (Päivitetty 29 touko 2019 at 23:51) 27/05
14
+1

Eurooppa-liigan loppuottelu: Azerbaijan, Baku

Eurooppa-liigan tämän vuoden loppuottelun ympärillä on ollut melkoista kuhinaa jo pitkään ennen finaalin alkuvihellystä, ja eniten jalkapallomaailmaa onkin kuohuttanut tämän ottelun pelipaikka. Azerbaijanin Bakussa pelattava huippuottelu on siis nostattanut meteliä niin kannattajille jaettavien paikkakiintiöiden, kuin myös pelipaikan kaukaisen etäisyyden vuoksi.

Molemmille lontoolaisseuroille jaettiin 6 000 lippua, joita kannattajat voivat itselleen lunastaa, mutta sekä Chelsea että Arsenal palautti näistä lippukiintiöistään UEFA:lle takaisin noin 2 000 lippua. Syynä tähän kannattajakuntien katoon on tietty se, että Lontoosta on matkustettavaa Bakuun peräti päältä 4 000 kilometrin verran. Ihan jokaisella kannattajalle ei varmastikaan ole mahdollisuuksia tällaisen reissun tekemiseen, kun matkan kokonaiskustannukset nousevat varsin korkeisiin lukemiin.

Toinen haloota aiheuttanut seikka tulevan Eurooppa-liiga -finaalin ympärillä on ollut ehkäpä jopa vieläkin harmillisempi. Arsenalin armenialainen keskikenttämies Henrikh Mkhitaryan joutuu nimittäin jättämään koko loppuottelun väliin turvallisuussyiden vuoksi. Armenian ja Azerbaijanin välillä on nimittäin ollut omat poliittiset jännitteensä jo pidemmän aikaa, eikä Mkhitaryan matkustaminen kohdemaahan ole nähty tarvittavan turvalliseksi.

Onkin äärimmäisen sääli, että tämän tason huippuottelu pelataan lokaatiossa, jonne fanit eivät kykene helposti matkustamaan - eikä tiettyjen pelaajien paikalle matkustaminen ole edes turvallista. Noh, jokatapauksessa show must go on. Chelsea ja Arsenal takovat Bakun lämmössä aivan varmasti hyvinkin lämminhenkisen Lontoon Derbyn.

Chelsean puolesta puhuu:

 • Arsenal joutuu pelaamaan ottelussa siis ilman keskikenttämiestään Mkhitaryania, jonka matkustamista Azerbaijaniin ei ole nähty tarpeeksi turvallisena.
 • Valioliigassa kolmanneksi sijoittunut Chelsea oli tällä kaudella sarjataulukossa viidenneksi sijoittunutta Arsenalia edellä - toki vain kahden pisteen verran.
  • Voimasuhteita katsottaessa siniset voidaan kuitenkin sanoa olevan Arsenalia jonkin verran edellä.
 • Valioliiga-kauden loppuhetket olivat Arsenalin kannalta hyvin heikkoa suorittamista, sillä viimeisestä viidestä ottelustaan Tykkimiehet onnistuivat voittamaan vain yhden, kun viimeisessä ottelussa kaatui panoksettomasti pelannut Burnley maalein 1-3.
  • Tämän voiton ohella viimeisistä viidestä ottelusta saldoon kertyi 1-1-tasuri Brightonia vastaan sekä tappiot Leicesterille (3-0), Wolvesille (3-1) ja Crystal Palacelle (2-3).
 • Seuraavan kauden UCL-paikan puolesta katsottuna Chelsea voi pelata vapaammin, sillä Valioliigan 3. sija toi sinisille jo paikan seuraavaan Mestarien liigan lohkovaiheeseen.
  • Arsenal tarvitsee taasen tästä finaalista väkisinkin voiton, mikäli joukkue mielii ensi kaudella UCL-viheriöille.
 • Arsenalin puolustus on ailahdellut huomattavasti tämän kauden aikana, ja etenkin oikean laitapuolustuksen tontti on ollut selkeä heikkous. Eli heikkous on juuri niillä apajilla, jossa Chelsean tähtipelaaja Eden Hazard operoi.

Arsenalin puolesta puhuu:

 • Taktisesti katsottuna ottelun matchup sopii Arsenalille hyvin, sillä Chelsea tykkää operoida tunnetusti paljon pallon kanssa. Näin ollen nopeajalkaiset Arsenal-hyökkääjät pääsenevät hyökkäämään riistoista ja pelinkäännöistä nopeasti vastaan.
 • Arsenal on ollut vahva Chelsea'ta vastaan tällä kaudella, ja joukkueiden edellinen kohtaaminen päättyikin Arsenalin 2-0-kotivoittoon.
  • Joukkueiden tämän kauden ensimmäinen kohtaaminen meni taasen Chelsean nimiin lukemin 3-2, mutta kyseessä oli jokatapauksessa hyvinkin tasaväkinen kamppailu.
 • Lukuisat loukkaantumiset ovat vaivanneet Chelseata tämän finaaliottelun kynnyksellä, etenkin keskikentän osalta. Tämän sektorin kantavat voimat Jorginho sekä Kante loukkasivat nimittäin molemmat itseään vastikään joukkueen harjoituksissa, ja heidän pelaaminen on ottelussa epävarmaa.
 • Valioliiga-sesongin päätös oli Arsenalille siis heikompaa suorittamista, mutta ottelutauko onnen UEL-finaalia on ollut varsin mittava. Tämän reilun kahden viikon aikana joukkue on varmasti saanut kiinnitettyä huomiota niihin seikkoihin, jotka näillä viimeisillä ottelukierroksilla sakkasi pahiten.
 • Arsenal iski Valioliiga-sesongilla 73 maalia, mikä on kymmenen osumaa enemmän kuin Chelsean vastaava lukema.
  • Pelkkä pallonhallinta ei siis tule voittoa Chelsealle tuomaan ottelussa vaan sinisten tulee onnistua myös puolustusosastolla moitteita. Muuten nopeat ja taitavat Arsenal-hyökkääjät nostavat joukkueen ottelussa voittoon.

Joukkueet, kokoonpanot ja poissaolijat:

Chelsea joutuu lähtemään loppuotteluun ilman laitapelaaja Hudson-Odoita, keskikenttämies Loftus-Cheekiä sekä saksalaistopparia Rüdigeria, jotka ovat varmuudella finaalista sivussa loukkaantumisten vuoksi. Näiden lisäksi myös Jorginho ja Kante ovat ottaneet osumaa joukkueen treeneissä, ja tämän kaksikon pelaaminen ottelussa on epävarmalla tolalla.

Tällaisten poissaolojen värittämänä Chelsea-manageri Sarri voi joutua lyömään viheriölle hyvinkin vaihtoehtoisen kokoonpanon - vaihtoehtoisella pelisapluunalla.

Arsenalilta on taasen poissa varmuudella edellä mainittu Mkhitaryan, joka ei matkusta finaalipaikalle turvallisuussyiden vuoksi. Muutoin Arsenal pääsee kuitenkin lähtemään loppuotteluun jotakuinkin parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan, sillä joukkueen sairasosasto on tyhjentynyt kauden lopun kynnyksellä. Jopa jatkuvaan tahtiin erinäisistä vammoista kärsivä Welbeck on nyt terveiden kirjoissa.

Erikoinen seikka Arsenalin nipussa kohdistuu kuitenkin maalivahtiosastolle. Kakkosvahdin roolissa tällä kaudella nähty konkarivahti Cech on pelannut joukkueen maalilla tämän kauden cup-otteluissa, joten tätä taustaa vasten katsoettaessa uransa tähän otteluun päättävä veskari voisi pelata Tykkimiesten tolppien välissä myös tässä finaalissa...

... Mutta. Cech on nimittäin jo ilmoittanut, että hän jatkaa pelaajauransa jälkeen juurikin Chelsean taustatiimissä urheilujohtajana, ja tämä ilmoitus onkin saanut pasmoja sekaisin etenkin Arsenal-kannattajakunnassa. Tämän vuoksi Cech joutunee viettämään myös tämän loppuottelun penkin puolella, ja ykkösvahti Leno saanee torjuntavastuun.

Ennakoidut avauskokoonpanot:

Chelsea: Caballero - Azpilicueta, Christensen, Luiz, Alonso - Barkley, Jorginho, Kovacic - Pedro, Higuain, Hazard

Arsenal: Leno - Socratis, Mustafi, Koscielny - Maitland-Niles, Torreira, Xhaka, Kolasinac - Ozil - Aubameyang, Lacazette

Kommentit

Palaute