mainos

Jalkapallon MM 2022 – Otteluohjelma, voittajasuosikit ja kertoimet

Jalkapallon MM 2022 järjestetään Qatarissa ajalla 21. marraskuuta - 18. joulukuuta. Turnauksen ottelut pelataan viidessä kaupungissa. Qatar on pinta-alaltaan hyvin pieni maa ja kisakaupungit sijaitsevat lyhyen automatkan päässä toisistaan. Tämä on luonnollisesti kisaturistien mieleen, koska yhdestä majapaikasta käsin pääsee katsomaan kaikki haluamansa ottelut. Jalkapallon MM 2022 keskeisin ottelukaupunki on maan pääkaupunki Doha.

Tänä vuonna pelattava Jalkapallon MM-turnaus on herättänyt paljon kohua. Ensimmäistä kertaa Jalkapallon MM-kisat järjestetään Lähi-idässä. Toisekseen kyseessä on ensimmäiset lajin maailmanmestaruuskilpailut, jotka pelataan talviaikaan, koska Qatarin paahtava helle estää pelaamisen kesäaikaan.

Käsittelemme tässä artikkelissa turnausta, lohkoja ja joukkueita, voittajaehdokkaita ja tietysti vedonlyöntitoimistojen tarjoilemia kertoimia. Qatarin valintaa kisaisännäksi seurasi välittömästi korruptiosyytöksiä ja kisojen valmistelun aikana ihmisoikeusrikkomukset ovat nousseet otsikoihin. Käsittelemmekin lopuksi niin sanottua urheilupesua, jonka avulla Qatarin on väitetty kiillottavan kilpeään maailmalla. Aivan ensiksi kuitenkin lähdetään liikkeelle yleiskatsauksella lohkoista ja joukkueista. 

Jalkapallon MM 2022 lohkot ja joukkueet

Karsintojen avulla on saatu selvitettyä 29 osallistujamaata ja loput kolme selviävät kesäkuussa. Valitettavasti Suomen Huuhkajat eivät saaneet kisapaikkaa tähän lopputurnaukseen.

Alkulohkoista E-lohko on erityisen kovatasoinen, koska siinä kohtaavat Espanja ja Saksa. Saksalla on neljä maailmanmestaruutta ja Espanja on maailmanmestari vuodelta 2010.

G-lohkossa Brasilia kohtaa Serbian, Sveitsin ja Kamerunin. Serbia ja Sveitsi pelasivat kovatasoiset karsinnat, joten mitään helposti voitettavia maita ne eivät todellakaan futisjätti Brasilialle ole.

Hallitseva maailmanmestari Ranska pelaa D-lohkossa Tanskan ja Tunisian kanssa. D-lohkon viimeinen maajoukkue selviää kesäkuussa.

F-lohkossa pelaavat Belgia, Kanada, Marokko ja Kroatia. Kroatia tuli edellisissä MM-kisoissa toiseksi ja Belgia kolmanneksi. Oleellinen osa jalkapallon MM-kisoja on turnauksen voittajan ja kärkisijoille sijoittuvien spekulointi ennen turnauksen alkamista. Spekulointi johtuu osittain myös vedonlyöntitoimistoista, jotka haluavat asettaa voittajavedon kertoimia hyvissä ajoin. Seuraavaksi käymme läpi Jalkapallon MM 2022 voittajaehdokkaita ja tämän hetken kertoimia.  

Voittajasuosikit                                                    

Viisinkertainen Jalkapallon MM voittaja Brasilia on vedonlyöntitoimistojen ennakkosuosikki näihin kisoihin. Brasilian viimeisestä MM-voitosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta ja maa tavoittelee kuumeisesti maailmanmestarin titteliä. Brasilialla onkin aivan erinomainen joukkue, jonka vahvuuksia ovat Neymarin, Allissonin ja Vinicius Juniorin kaltaiset supertähdet. Kertoimet Brasilian voitolle ovat 5,5 tuntumassa.

Hallitseva maailmanmestari Ranska on yksi voittajasuosikeista myös tässä turnauksessa. Ranskan Mbappe ja Pogba tietävät, mitä maailmanmestaruus vaatii, ja kisajoukkueen näytöt ovat olleet vahvoja karsinoissa. Ranskan kertoimet pyörivät 6,5 hujakoilla.

Englanti pääsi vuoden 2018 MM-turnauksessa välieriin. Vuoden 2020 EM-finaalissa Englannin arvokisavoitto oli jo lähellä, mutta Italia voitti sen lopulta rangaistuspotkuilla. Englannin kertoimet ovat myös 6,5. Mikään ei ole kuitenkaan varmaa jalkapallon MM-kisoissa ja yllätyksiä tapahtuu. Kaikki merkit viittaavat siihen, että myös näistä kisoista tulee todellinen jännitysnäytelmä.

Edellä mainittujen lisäksi Espanja, Argentiina ja Saksa ovat potentiaalisia voittajaehdokkaita. Niin sanottu urheilupesu on noussut vahvasti keskustelun aiheeksi tässä turnauksessa, ja Qatarin valinta on nostanut epäilyjä korruptiosta. 

Urheilupesua?

Niin sanottu urheilupesu on noussut vahvasti keskustelun aiheeksi tässä turnauksessa, ja Qatarin valinta on nostanut epäilyjä korruptiosta.

Qatarin valittiin Sveitsissä vuonna 2010 pidetyssä Fifan kokouksessa Jalkapallon MM 2022 kisaisännäksi. Myöhemmin suurin osa Fifan tuolloisen hallituksen jäsenistä on jäänyt kiinni korruptiosta ja aikoinaan Qatarin valinta antoi lisäpontta tutkimuksille. Qatarin ihmisoikeustilanne on ollut ihmisoikeusjärjestöjen kritiikin kohteena jo paljon ennen kisoja.

Kisaisännyyden saamisen jälkeen ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota vierastyöläisten karuihin oloihin ja kuolemiin stadionien rakennustyömailla.

Urheilupesulla tarkoitetaan sitä, että kansainvälistä urheilua ja/tai suuren ja arvostetun urheilutapahtuman isännöintiä käytetään hyväksi tahriutuneen maineen puhdistamisessa. Monet ovat kritisoineet Qataria urheilupesusta. Maa itse kieltää ihmisoikeusrikkomukset ja korostaa, että vierastyöläisten oloihin on kiinnitetty entistä enemmän huomioita.

Oli totuus mikä tahansa, niin tämä MM-lopputurnaus on herättänyt suurta kohua jo ennen alkamistaan.

Kommentit

Palaute