mainos

Jalkapallon MM 2022

Päivitetty

Jalkapallon MM 2022 järjestetään Qatarissa ajalla 21. marraskuuta - 18. joulukuuta. Miesten jalkapallon 22. MM-lopputurnaus on ensimmäinen Lähi-Idän alueella järjestettävä. Qatar on pinta-alaltaan hyvin pieni maa ja kisakaupungit sijaitsevat lyhyen matkan päässä toisistaan. Tämä on kisaturistien mieleen, sillä yhdestä majapaikasta käsin pääsee katsomaan kaikki haluamansa ottelut. Jalkapallon MM 2022 keskeisin ottelukaupunki on maan pääkaupunki Doha.

Qatarin MM-turnaus on herättänyt paljon kohua. Puhetta on riittänyt niin kisojen myöntämisen taustojen suhteen kuin myös rakennustyömailla henkensä menettäneiden työntekijöiden määrän osalta. Ajankohdallisesti MM-kisat ovat ainutkertaiset, sillä koskaan aiemmin miesten MM-lopputurnausta ei olla pelattu tähän aikaan vuodesta.

Urheiluveikkaus.com käsittelee kisojen lähetessä turnausta, lohkoja ja joukkueita, voittajaehdokkaita sekä tietenkin vedonlyöntitoimistojen tarjoilemia kertoimia. Lähdetään liikkeelle yleiskatsauksella lohkoista ja joukkueista.

Jalkapallon MM 2022 lohkot ja joukkueet

Kisat pelataan alkulohkojen osalta kahdeksassa neljän joukkueen lohkossa. Jokaisesta lohkosta tiensä selvittää jatkoon kaksi joukkuetta, jonka jälkeen alkavat neljännesvälierät.

Kisaisäntä Qatar esiintyy lohkossa A, jossa sen tasoa mittaavat Ecuador, Afrikan mestaruuden voittanut Senegal sekä kestosuosikkeihin kuuluva Hollanti.

B-lohkossa mielenkiinto keskittyy erityisesti siihen, että rajanaapurit Englanti ja Wales mittelevät voimiaan. Löytyykö Walesin riveistä rahkeita horjuttaa Kolmen Leijonan miehistön tietä kohti himoittuja arvokisavoittoja? Harry Kane teki eniten maaleja vuoden 2018 MM-kisoissa. Hänellä on hyvät mahdollisuudet voittaa Golden Boot vuonna 2022.

C-lohkon suosikki on MM-kultaa metsästävän Lionel Messin johtama Argentiina. Kamppailut erityisesti Meksikon sekä Messin pitkään edustaman Barcelonan lukuun maaleja sylkevän Robert Lewandowskin edustaman Puolan kanssa tulevat olemaan erittäin kiinnostavia.

D-lohkossa on yksi suuri ennakkosuosikki, eli Ranska. Tanskalla on paljon laatua, mutta hallitsevan maailmanmestarin tulisi olla liian kova. Tunisialle ja Australialle jatkopaikka olisi erittäin kova saavutus.

Alkulohkoista E-lohko on erityisen kovatasoinen, koska siinä kohtaavat Espanja ja Saksa. Saksalla on neljä maailmanmestaruutta ja Espanja on maailmanmestari vuodelta 2010. Costa Rica ja Japani ovat erittäin kovan paikan edessä jatkopaikan suhteen.

F-lohkossa pelaavat Belgia, Kanada, Marokko ja Kroatia. Kroatia sijoittui edellisissä MM-kisoissa toiseksi ja Belgia kolmanneksi. Löytyykö varastosta saman tason suorituksia?

G-lohkossa Brasilia kohtaa Serbian, Sveitsin ja Kamerunin. Serbia ja Sveitsi pelasivat kovatasoiset karsinnat, joten mitään helposti voitettavia maita ne eivät todellakaan futisjätti Brasilialle ole.

H-lohko voi osoittautua vielä hyvinkin mielenkiintoiseksi, sillä Portugali, Ghana, Uruguay sekä Etelä-Korea muodostavat mehevän nelikon, jonka välillä ei olisi yllätys nähdä myös ristiin pelaamista.

Oleellinen osa jalkapallon MM-kisoja on turnauksen voittajan ja kärkisijoille sijoittuvien spekulointi ennen turnauksen alkamista. Spekulointi johtuu osittain myös vedonlyöntitoimistoista, jotka haluavat asettaa voittajavedon kertoimia hyvissä ajoin. Early-vedoista voi löytää joskus hyvinkin paljon arvoa, joskin tarkemmat kokoonpanot varmistuvat vasta ennen turnausta.

Kisojen ottelut pelataan kahdeksalla stadionilla, joista suurin ja samalla myös MM-kisojen loppuottelun pelipaikka on Lusail Iconic Stadium. 80 000 katsojaa vetävä areena on selkeästi kisojen suurin näyttämö, mutta kaikki kahdeksan stadionia ovat vähintään 40 000 katsojan kapasiteetin omaavia.

Voittajasuosikit                                                    

Viisinkertainen Jalkapallon MM voittaja Brasilia on vedonlyöntitoimistojen ennakkosuosikki näihin kisoihin. Brasilian viimeisimmästä MM-voitosta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta ja maa tavoittelee kuumeisesti maailmanmestarin titteliä. Brasilialla onkin erinomainen joukkue, jonka vahvuuksia ovat Neymarin, Alissonin ja Vinicius Juniorin kaltaiset supertähdet. Kertoimet Brasilian voitolle ovat 5,5 tuntumassa.

Hallitseva maailmanmestari Ranska on yksi voittajasuosikeista myös tässä turnauksessa. Ranskan Mbappe ja Pogba tietävät, mitä maailmanmestaruus vaatii, ja kisajoukkueen näytöt ovat olleet vahvoja karsinnoissa. Aivan huikean kauden pelannut Karim Benzema on myös eräs Les Bleusin ehdottomia kulmakiviä. Ranskan kertoimet pyörivät noin lukemissa 6,5.

Englanti pääsi vuoden 2018 MM-turnauksessa välieriin. Vuoden 2020 EM-finaalissa Englannin ensimmäinen miesten arvokisavoitto sitten vuoden 1966 oli jo lähellä, mutta Italia voitti sen lopulta rangaistuspotkuilla. Englannin kertoimet ovat myös 6,5. Mikään ei ole kuitenkaan varmaa jalkapallon MM-kisoissa ja yllätyksiä tapahtuu. Kaikki merkit viittaavat siihen, että myös näistä kisoista tulee todellinen jännitysnäytelmä.

Edellä mainittujen lisäksi Espanja, Argentiina ja Saksa ovat potentiaalisia voittajaehdokkaita. Jokainen näistä joukkueista on täynnä riittävää laatua viemään läpi tiiviissä tahdissa pelattava turnaus kovalla tasolla, sillä pieniä vaivoja, kolhuja ja jopa rotaatiota saatetaan joutua näkemään. Belgian ”kultaisen sukupolven” paras terä voi olla jo kateissa ja Portugalin kokonaisuudesta saattaa edelleen puuttua palasia. Yhtä kaikki, myös kumpikin näistä ryhmistä on erittäin kykenevä menemään pitkälle.

Urheilupesua?

Niin sanottu urheilupesu on noussut vahvasti keskustelun aiheeksi tässä turnauksessa, ja Qatarin valinta on nostanut epäilyjä korruptiosta.

Qatarin valittiin Sveitsissä vuonna 2010 pidetyssä Fifan kokouksessa Jalkapallon MM 2022 kisaisännäksi. Myöhemmin suurin osa Fifan tuolloisen hallituksen jäsenistä on jäänyt kiinni korruptiosta ja Qatarin valinta kisaisännäksi oli eräs keskeisistä tekijöistä, joka antoi lisäpontta tutkimuksille. Qatarin ihmisoikeustilanne on ollut ihmisoikeusjärjestöjen kritiikin kohteena jo paljon ennen kisoja.

Kisaisännyyden saamisen jälkeen ihmisoikeusjärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota vierastyöläisten karuihin oloihin ja kuolemiin stadionien rakennustyömailla. On selvää, että näissä kisoissa urheilun ja politiikan ero ei tule olemaan selkeä, mikä tulee näkymään protesteina myös kansainvälisesti.

Urheilupesulla tarkoitetaan sitä, että kansainvälistä urheilua ja/tai suuren ja arvostetun urheilutapahtuman isännöintiä käytetään hyväksi tahriutuneen maineen puhdistamisessa. Monet ovat kritisoineet Qataria urheilupesusta. Maa itse kieltää ihmisoikeusrikkomukset ja korostaa, että vierastyöläisten oloihin on kiinnitetty entistä enemmän huomioita.

Lopulta ainoa varma asia on, että tämä MM-lopputurnaus on herättänyt suurta kohua jo ennen alkamistaan.

Kommentit

Palaute