mainos

Esittelyssä palkintopotti ja kisoissa jaettavat palkinnot

Päivitetty
U Urheiluveikkaus.com
Näytä lisää
Näytä vähemmän

Kesällä pelattavat jalkapallon EM-kisat 2024 tarjoavat joukkueille ja pelaajille maineen lisäksi myös riihikuivaa käteistä ja erilaisia muita palkintoja, joita jaetaan erityisesti kisojen jälkeen – mutta myös kesken turnauksen! 

Pureudutaan aluksi jättimäiseen palkintopottiin ja sen jakoperusteisiin, jonka jälkeen esittelemme turnauksessa jaettavat erikoispalkinnot. 

Jalkapallon EM-kisoissa jaossa huikea palkintopotti  

Jalkapallon arvokisoista puhuttaessa harvemmin aiheiksi nousevat palkintorahat, joita joukkueille ja pelaajille turnauksissa jaetaan. Jalkapallon EM-kisat ovat huippuarvostettu tapahtuma, jossa menestyminen on työn ja tuskan takana. Kisojen haastavuus näkyy myös palkintopotin suuruudessa, joka on vuoden 2024 kisoissa yhteensä 331 miljoonaa euroa.  

Näin palkintorahat jakaantuvat: 

 • Jokaisella lopputurnaukseen osallistuvalle maajoukkueelle jaetaan osallistumismaksuna 9,25 miljoonaa euroa. 
 • Ottelubonuksena jokaisesta voitosta joukkue saa 1 miljoonaa euroa ja tasapelistä 500 000€
 • Neljännesvälieriin päässeille joukkueille jaetaan 1,5 miljoonaa euroa.
 • Puolivälieriin jatkavat joukkueet saavat 2,5 miljoonaa euroa 
 • Välieriin itsensä taistelleet joukkueet saavat 4 miljoonaa euroa
 • Toiseksi tullut saa 5 miljoonan euron lisäpalkkion
 • Vuoden 2024 EM-mestarijoukkue saa 8 miljoonan euron lisäpalkinnon

UEFA EM-turnauksien palkinnot  

Voittajajoukkue saa palkinnoksi Henry Delaunay Cupina tunnetun hopeisen pokaalin – tai itseasiassa kopion siitä, alkuperäistä pokaalia säilytetään UEFA:n kassaholvissa. Lisäksi voittajajoukkueen, hopeaa saaneen ja pronssia pokanneen joukkueen pelaajat saavat henkilökohtaiset mitalit. 

Jalkapallon EM-kisoissa jaetaan lisäksi turnauksen jälkeistä palkintoa ja yksi turnauksen aikana jaettava palkinto, jotka esitellemme seuraavaksi tarkemmin. Monet vedonlyöntisivustot mahdollistavat panostamisen näihin kohteisiin. Seuraamalla jalkapallon EM-kisat 2024 vedonlyönti sivujamme, pysyt ajan tasalla parhaista vihjeistä ja kertoimista. 

Turnauksen pelaaja -palkinto

Turnauksen pelaaja -palkinto on jaettu virallisesti vuodesta 1996 lähtien. Palkinnonsaajan valitsevat UEFA:n tekniset asiantuntijat, jotka seuraavat kokonaisvaltaisesti kaikkien pelaajien ja joukkueiden suoriutumista kisoissa. 

UEFA on julkaissut turnauksen pelaajapalkinnot jälkikäteen myös vuosille 1984, 1988 ja 1992. Näiden palkintojen takautuvien palkintojen saajat ovat Michel Platini (1984), Marco Van Basten (1988) ja Peter Schmeichel (1992). 

Ensimmäinen virallisesti jaetun turnauksen pelaaja palkinnon sai vuonna 1996 Saksan Matthias Sammer. Viimeisissä EM-kisoissa 2020 tämä palkinto jaettiin Italian Gianluigi Donnarummalle. 

Paras maalintekijä 

Paras maalintekijä on EM-turnauksen jälkeen jaettavista palkinnoista varmasti tunnetuin, jonka saa turnauksessa eniten maaleja tehnyt pelaaja. Tämä Golden Boot - palkinto on jaettu ensimmäisistä jalkapallon EM-kisoista vuonna 1960 lähtien. Merkillepantavaa on se, että monena vuonna palkinto on jaettu useammalle pelaajalle samassa turnauksessa, maalimäärien ollessa tasan.

Vuodesta 2008 lähtien kultainen saapas on jaettu kuitenkin vain yhdelle pelaajalle, sillä se on saanut rinnalleen hopean saappaan ja pronssisen kengän. Tämän uuden järjestelmän mukaan tasatilanteessa ollessa kultainen saapas menee eniten maalisyöttöjä antaneelle pelaajalle. Mikäli tilanne on edelleen tasan, menee Golden Boot tasamaalitilanteessa vähiten turnauksessa peliaikaa kentällä omaavalle pelaajalle. 

Viimeisissä EM-kisoissa 2020 kultainen saapas meni Cristiano Ronaldolle, Patrick Schick nappasi hopeisen saappaan ja Karim Benzema pronssisen kengän.

Turnauksen nuori pelaaja 

Turnauksen nuori pelaaja -palkinto jaetaan turnauksen parhaalle, enintään 22-vuotiaalle pelaajalle. Tämä palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Nyt käsillä olevat kisat ovat kolmas EM-turnaus, jossa tämä nuoria lupauksia eteenpäin kannustava palkinto jaetaan. 

Edelliset palkinnonsaajat: 

 • Vuonna 2016 palkinto jaettiin Portugalin Renato Sanchesille, joka oli palkinnon saadessaan 18-vuotias. 
 • Vuoden 2020 turnauksessa palkinto meni niin ikään tuolloin 18-vuotiaalle Espanjan Pedrille. 

Man of the Match -palkinto 

Nimensä mukaisesti Man of the Match tarkoittaa ottelun parasta pelaajaa. Tämä jalkapallo-otteluissa hyvin yleinen palkinto jaetaan jokaisen EM-ottelun jälkeen. Samoin kuin Turnauksen pelaaja -palkintoa, myös tätä kunnianosoitusta on jaettu vuodesta 1996 lähtien. 

Eniten näitä palkintoja ovat saaneet Portugalin Cristiano Ronaldo ja Espanjan Andres Iniesta - kumpikin ovat saaneet Man of the Matchin 6 kertaa. Toisiksi parheiten ovat suoriutuneet Italian Andrea Pirlo ja Zinedine Zidane, joille palkinto on jaettu neljästi. 

Turnauksen joukkue

Turnauksen joukkueeksi on valittu vuodesta 1996 lähtien 11–23 pelaajan muodostama ”joukkue”, joka koostuu jokaisen pelipaikan parhaista pelaajista kyseisessä turnauksessa. 

Turnauksen joukkueen pelaajavalinnoista vastaa UEFA Technical Study Group, joka valitsee myös turnauksen pelaajan. Kaksissa viimeisissä EM-kisoissa on valittu 11 pelaajasta koostuvat turnauksen joukkue. 

Vuoden 2020 jalkapallon EM-kisojen turnauksen joukkue: 

 • Maalivahti: Gianluigi Donnarumma (Italia)
 • Puolustajat: Kyle Walker (Englanti), Leonardo Bonucci (Italia), Harry Maguire (Englanti), Leonardo Spinazzola (Italia), 
 • Keskikenttä: Pierre-Emile Højbjerg (Tanska), Jorginho (Italia), Pedri (Espanja)
 • Hyökkääjät: Federico Chiesa (Italia), Romelu Lukaku (Belgia), Raheem Sterling (Englanti)

Kommentit

Palaute