mainos

Jalkapallon EM-karsinnat 2024 – Kiihkeät Jatkokarsinnat

Päivitetty
U Urheiluveikkaus.com
Näytä lisää
Näytä vähemmän

Kesällä starttaavat jalkapallon EM-kisat 2024 tuottavat kuumeisia jännityksen hetkiä jo kuukausia ennen kisojen alkua, sillä ainakin suomalaisfanien kauan odotetut jatkokarsinnat starttaavat maaliskuussa. Tässä vaiheessa 21 maata on varmistanut kisapaikkansa ja loput kolme maata selviävät 26.3.2024 pelattavissa jatkokarsinoissa, joissa myös Suomen Huuhkajat ottelevat paikasta lopputurnaukseen. 

Tässä tiiviissä infopaketissa käymme läpi jatkokarsintojen historiaa, joukkuevalintaa, otteluohjelman ja tietysti Huuhkajien mahdollisuudet voittoon. YLE näyttää jatkokarsinnat suorana lähetyksenä, joten voimme odottaa suomalaisfanien liimautuvan tv-vastaanottimien Suomen kohdatessa Walesin 21.maaliskuuta! 

Jatkokarsintojen historiaa

Jatkokarsinnat eivät ole mikään uusi ilmiö, sillä ne ovat olleet mukana kuusissa jalkapallon EM-kisoista, viimeisten seitsemän turnauksen aikana. Pitkään jatkokarsinnat pelattiin yhtenä ottelupäivänä, mutta Jalkapallon EM-kisat 2020 toivat muutoksen jatkokarsintaformaattiin - tuolloin Kansojen liigasta nousseet joukkueet kamppailivat ensimmäisen kerran useampia karsintakierroksia. 

Jatkokarsintamenettelyä hyödynnettiin myös vuoden 2022 maailmanmestaruuskarsinnoissa. Tuolloin kaksi Kansojen liigan joukkuetta, sekä kymmenen varsinaisten karsintalohkojen kakkosta etenivät jatkokarsintaotteluihin. 

Jalkapallon arvokisoissa on näin ollen nyt kolmatta kertaa käytössä semifinaaleihin ja finaaliin jakautuva yhden ottelun pudotuspelijärjestelmä, joka tuo oman ainutlaatuisen jännityksensä ratkaisevien kisapaikkojen ennen kutkuttavaa lopputurnausta. 

Miten jatkokarsintaotteluihin osallistuvat joukkueet valittiin? 

Kaksitoista maajoukkuetta määritettiin heidän suorituksiensa perusteella kauden 2022/23 Kansojen liigassa – pääasiassa kyse on A-, B-, ja C-liigojen lohkovoittajista. Mikäli jokin lohkovoittajista oli varmistanut paikkansa, seuraavana sijoittunut maajoukkue valittiin pudotuspeleihin. C-liigasta aloitettuna kullekin liigalle annettiin neljä karsintapaikkaa käänteisessä järjestyksessä.

Jos yhdestä liigasta pääsi pudotuspeleihin vähemmän kuin neljä joukkuetta, kuten A-liigan tilanteessa, ensimmäinen vapaa paikka annettiin D-liigan parhaiten sijoittuneelle joukkueelle, Virolle.

Miten jatkokarsinnat pelataan?

Jatkokarsinnoissa on panoksena kolme viimeistä paikkaa lopputurnauksessa, jotka ratkaistaan 12 maan välillä. Näissä huippujännittävissä peleissä tullaan näkemään myös Suomen jalkapallomaajoukkue, joka kohtaa Walesin A-lohkon ensimmäisessä pelissä. 

Jatkokarsinnoissa kaikki ottelut ratkaistaan yhdessä kohtaamisessa. Mikäli ottelu on tasatilanteessa varsinaisen peliajan päättyessä, siirrytään jatkoajalle ja tarvittaessa ottelussa mennään rangaistuspotkukilpailuun asti. Voittaakseen jatkokarsintalohkonsa ja päästäkseen lopputurnaukseen, on joukkueen siis voitettava kaksi ottelua. 

Mitkä maat kisaavat jatkokarsinnoissa? 

Lohko A on suomalaisten jalkapallofanien silmissä luonnollisesti kiinnostavin, sillä Huuhkajat pelaavat siinä. Suomen lisäksi tässä lohkossa ovat mukana Puola, Viro ja Wales. B-lohkossa kisapaikasta taistelevat Israel, Islanti, Bosnia ja Herzegovina ja Ukraina. Lohkossa C mukana ovat Georgia ja Luxemburg sekä Kreikka ja Kazakstan.

Jatkokarsintojen otteluohjelma

21.3.2024 (semifinaalit)

  • Lohko A: Puola ja Viro, Wales ja Suomi
  • Lohko B: Israel vs. Islanti, Bosnia & Herzegovina vs. Ukraina
  • Lohko C: Georgia vs. Luxemburg, Kreikka vs. Kazakstan

26.3.2024 (finaalit)

  • Lohko A: Wales/Suomi vs. Puola/Viro
  • Lohko B: Bosnia & Herzegovina/Ukraina vs. Israel/Islanti
  • Lohko C: Georgia/Luxemburg vs. Kreikka/Kazakstan

Huuhkajien mahdollisuudet

Suomen jatkokarsintapolku kohti mahdollista kisapaikkaa tulee olemaan haastava. Wales on vahva ennakkosuosikki otteluun 1,90 pintaan pyörivillä kertoimilla, siinä missä Suomen voitoista tarjoillaan 4,30 hujakoilla olevia kertoimia tasapelille varsinaisella otteluajalla 3,5 kerrointa.

Ottelun lähestyessä kertoimet voivat kuitenkin vielä muuttua. Menestyäkseen Walesia vastaan ei voida toistaa samoja virheitä, joita viimeisissä karsintaotteluissa oli raastavaa seurata. Torstaina 21. maaliskuuta Wales isännöi Huuhkajia karsintojen jännittävässä välieräkohtaamisessa. Voiton myötä Suomen joukkue pääsisi taistelemaan finaalissa omalla kotikamarallaan, joko Puolaa tai Viroa vasten.

Walesin kapteeni syrjässä maaliskuun ottelusta

Walesin ehdottomaksi harmiksi, mutta ehkä Huuhkajien eduksi joukkueen kapteeni, keskikentän dynamo Aaron Ramsey, ei 21.2. saadun tiedon mukaan kykene osallistumaan tärkeään EM-jatkokarsintapeliin Suomea vastaan loukkaantumisen vuoksi. Tämä on massiivinen takaisku Walesille, sillä Ramsay on ollut joukkueen kantavana voimana jo pitkään. 

84 A-maaottelua palannut Ramsay nousi viime vuonna toistamiseen Walesin kapteeniksi, seuraten Gareth Balen urheilullisia jälkiä hänen eläkkeellensä siirtymisen myötä. Nyt tämä entinen Arsenalin ja Juventuksen selkäranka, on palannut täksi kaudeksi juurilleen Cardiff Cityyn. Walesin päävalmentaja on paljastanut, että Ramsey joutuu viettämään pelikentiltä sivussa useampia viikkoja.

Tämä ei kuitenkaan vielä nosta radikaalisti Suomen mahdollisuuksia, mutta on kuitenkin kiistatta etu Huuhkajille. Selvää on, että Suomen maajoukkueen valmennustiimissä mietitään parhaillaan kuumeisesti, miten tilannetta voidaan parhaiten hyödyntää. 

Kommentit

Palaute