mainos

Missä jalkapallon EM-kisojen ottelut pelataan? Tässä on yleiskatsaus kaikista EM-kisojen stadioneista ja siitä, missä päin Saksaa ne sijaitsevat.

Päivitetty
U Urheiluveikkaus.com
Näytä lisää
Näytä vähemmän

Jalkapallon EM kisat 2024 lähestyvät uhkaavaa vauhtia ja nyt on aika tutustua kisojen näyttämönä toimiviin jalkapallostadioneihin. Isäntämaa Saksa tunnetaan jalkapallon huippumaana, jonka pääsarja Bundesliiga kuuluu Euroopan huippuliigoihin. Ottelut pelataan 10 viimeisen päälle tuunatuilla jalkapalloareenoilla, joissa on maan pääliigaotteluiden lisäksi todistettu jalkapallon kaikkia arvokisoja ja muita huippu-urheilutapahtumia, musiikkimaailman supertähtien konserttiesiintymisiä unohtamatta.

Näiltä sivuilta löydät kaiken tarvittavan infon jalkapallon EURO 2024 kisoista.  Luonnollisesti turnaus on myös suuri veikkaustapahtuma, joten suosittelemme lämpimästi tutustumaan urheiluveikkaus.com tarjoamiin vedonlyöntivihjeisiin vuoden 2024 jännittävimpään urheilutapahtumaan liittyen. 

Seuraavaksi esittelemme isäntäkaupungit ja otteluareenat kesäkuussa 2024 käynnistyvään turnaukseen. 

Kaikki EM-stadionit Euro 2024:ssä

Olympiastadion, Berlin 

Berliinin olympiastadion on yksi maailman tunnetuimmista tapahtumapaikoista, joka tuli suuren maailman tietoisuuteen 1936 olympialaisten myötä. Vuosikymmenien aikana tämä urheiluareena on toiminut monien huipputapahtumien näyttämönä. Jokainen jalkapallofani muistaa varmasti vuoden 2006 jalkapallon finaalin, ja Zidanen saaman punaisen kortin ja Ranskan tappion – tämänkin draaman näyttämönä toimi Berliiniin Olympiastadion.  

Muista tapahtumista mainittakoon vaikkapa Barcelonan Mestarien liigan voitto vuonna 2015 ja maailman tähtien konsertit alkaen Rolling Stonesista Ed Sheeraniin. Stadionin kapasiteetti on 74 649 henkilöä ja siellä pelataan yhteensä 6 jalkapallon EURO 2024 peliä, joihin myös finaali kuuluu. 

Allianz Areena, München

Allianz Areenalla pelataan tämän turnauksen avauspeli. Stadion on tunnettu erinomaisesta valaisutekniikastaan, jossa voidaan hyödyntää mitä tahansa värejä jättimäisillä paneeleilla. Tämäkin areena näyttäytyy kuuden pelin tapahtumapaikkana. Avauspelin lisäksi yksi välieristä pelataan Allianzilla ja neljä alkulohkojen ottelua. Vuoden 2025 Masterien liigan finaaliottelu tullaan myös näkemään tällä legendaarisella urheilustadionilla.

RheinEnergieStadion, Köln

Vuonna 1923 avattu RheinEnergieStadion Kölnissä on yksi Saksan vanhimpia edelleen käytössä olevia jalkapallostadinoita. Tällä legendaarisella kentällä pelataan yhteensä viisi EURO 2024 ottelua. Kapasiteettinsa puolesta ottelupaikka vetää 50 000 ihmistä ja ennakkotietojen perusteella se tulee olemaan ääriään täynnä jalkapallofaneja. 

Deutsche Bank Park, Frankfurt

Deutche Bank Park jalkapallostadion avattiin toukokuussa 1925. Tuolloin stadioni kulki vielä alkuperäisellä nimellään: Waldstadion. Vuosien 2002–2005 aikana koko areena peruskorjattiin ja uudistettiin monelta osin. Tällä kentällä on pelattu jalkapallon MM-kisat vuosina 2006 ja 2014. 

Miesten jalkapallon lisäksi Frankfurtin ylpeys on tarjonnut puitteet myös muun muassa naisten jalkapallon MM-kisojen finaalille vuonna 2011. Kapasiteetti areenalla 51 500 henkilölle ja sekin toimii 5 ottelun tapahtumapaikkana jalkapallon EM-kisoissa 2024.  

Signal Iduna Park, Dortmund 

Dortmundin Signal Iduna Park on jättimäinen jalkapallostadion, joka vetää 81 366 katsojaa. Hyvin usein katsomo onkin lähes täyteen buukattu, joka osoittaa katsomohenkilökunnan hallitsevan poikkeuksellisen suuret katsojamäärät. Voidaan siis luottaa, että homma hoituu myös tämän vuoden kesäisissä illoissa, jolloin Euroopan parhaat maajoukkueet kilpailevat maanosan herruudesta. Pelkästään seisomakatsomoon mahtuu lähes 25 000 ihmistä. Dortmund toimii isäntäkaupunkina kuudelle ottelulle, joihin kuuluu 10.7.2024 pelattava semi-finaaliottelu. 

Volksparkstadion, Hampuri 

Hampurin Volksparkstadion tunnetaan vuosikymmeniä vanhana urheilustadionina. Tämän myös yleisurheilukäytössä olevan areenan muuttaminen pelkästään jalkapallostadioniksi tapahtui 2000-luvun alussa. Samalla tehtiin kattava peruskorjaus, jonka seurauksena Hampurista tuli yksi Saksanmoderneimmista jalkapallostadioneista. Vuoden 2006 jalkapallon MM-kisoissa tämäkin kenttä näyttäytyi yhtenä pääareenoista. Hampurin katsomoon mahtuu 57 000 katsojaa ja se toimii näyttämönä viidelle jalkapallon EURO 2024 -ottelulle. 

Veltins Arena, Gelsenkirchen

Veltins Arena Gelsenkirchenissa toimii 2. Bundesliigassa pelaajan Schalken kotikenttänä. Areena on tunnettu Euroopan suurimmasta videokuutiostaan, josta kisayleisö voi seurata kentän tapahtumia ja erikoistilanteita. Veltins Areena on toiminut kisanäyttämönä jalkapallon MM-kisoissa vuonna 2006 ja on siellä järjestetty Mestarien liigan finaaliottelukin vuonna 2004. 

Red Bull Arena, Leipzig

Aikaisemmin Zentralstadion nimellä kulkenut Leipzigin kaupungin ylpeys on kokenut monia vaiheita historian saatossa. Monien muiden Saksan huippustadioneiden ohella, myös tämä urheilunäyttämö remontoitiin viimeisen päälle kuntoon ennen vuoden 2006 World Cupia. Areena nimettiin vuonna 2010 Red Bull Areenaksi ja se toimii Bundesliigajoukkueen RB Leipzigin kotikenttänä. 

MHPARena, Stuttgart

Stuttgartin MHPARenan viimeisin versio saatiin valmiiksi ennen vuoden 2006 MM-kisoja. Monien muiden Saksan päästadionien tavoin, myös tätä tapahtumapaikkaa on uudistettu kerta toisensa jälkeen. Vuoden 2006 World Cupissa areena toimi Saksan ja Portugalin välisen kohtaamisen näyttämönä. Jättimäinen stadion vetää yli 60 000 henkilöä ja kesän 2024 EM-kisoissa siellä pelataan viisi ottelua.

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf

Merkur Spiel-Arena rakennettaan alun perin jalkapallon vuoden 2006 MM-kisoja varten. Areenalla ei kuitenkaan lopulta pelattu yhtäkään MM-kisapeliä, sillä Dusseldorfia viimeisessä vaiheessa valittukaan kisakaupungiksi. Nyt tilanne on toinen ja tämä 54 600 katsojaa vetävä stadion tarjoaa nurmen viidelle EURO 2024 ottelulle. Vaikka jalkapallon arvokisojen suhteen neitsyys menetetään vasta nyt, on tämä monikäyttöareena toiminut isäntänä esimerkiksi vuoden 2011 Euroviisuille. 

Vuoden 2024 jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen stadionit

UKK

Kuinka monta isäntäkaupunkia jalkapallon EURO 2024 kisoissa on?
Jalkapallon EM-kisoissa Saksassa on kymmenen isäntäkaupunkia, joissa jokaisessa pelataan vähintään 5 ottelua. 

Millä stadionilla pelataan kisojen avausottelu? 
Avausottelu pelataan Munchenissa Allianz Areenalla 14.6.2024. 

Entä millä stadionilla loppuottelu pelataan?
Kisojen finaali Berliinin Olympiastadionilla 14.7.2024. 

Kommentit

Palaute