mainos

Jalkapallon EM kisat 2024 lohkoarvonta

Päivitetty
U Urheiluveikkaus.com
Näytä lisää
Näytä vähemmän

EM-kisojen lopputurnauksen lohkoarvonta järjestetään Saksassa joulukuun 2023 alussa. Itse arvonta kestää vain parikymmentä minuuttia, mutta tv-lähetys sen ympärillä noin tunnin. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken mitä sinun tarvitsee tietää jalkapallon EM 2024 lohkoarvonta -tilaisuudesta.

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohkoarvonta - Mistä siinä on kyse?

Lohkoarvonnan aikana jalkapallon EM-kisoihin 2024 päässeet 24 maata arvotaan kuuteen ryhmään, joista jokaiseen sijoitetaan 4 maata. Tämä muodostaa EURO 2024 -otteluohjelman ensimmäisen vaiheen, ja kuten tavallista, kunkin ryhmän kaksi parasta joukkuetta pääsevät pudotuspeleihin. Arvonta suoritetaan Hampurissa, Saksassa, 2. joulukuuta 2023 klo. 19.00 Suomen aikaa. 

Alkulohkojen tietäminen on tärkeä tilaisuus joukkueelle, koska silloin vastustajat selviävät – tämä luonnollisesti helpottaa valmistautumista oman lohkon otteluihin.

Tapahtumapaikkana legendaarinen Elbphilharmonie Hall

Mikä voisikaan tarjota tyylikkäämmät puitteet yhden maailman arvostetuimmista jalkapalloturnauksista lohkoarvonnalle kuin Hampurin maailman kuulu konserttitalo. Elbphilharmonie Hall on Saksan modernein musiikkitalo, joka valmistui vuonna 2016.

Ei ole sattumaa, että tämän huikean arkkitehtuurisen taidonnäytteen ylimmät kerrokset muistuttavat aaltoja, sillä onhan Hampuri yksi Euroopan tunnetuimmista satamakaupungeista. Kokonaisuudessaan rakennus on 110 metriä korkea.

Vielä on hieman epäselvää missä osassa arvonta konkreettisesti suoritetaan. Oletettavaa kuitenkin on, että tapahtuma on toisessa rakennuksen kahdesta suuresta konserttisalista.

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohkoarvonta – miten se toteutetaan?

Lopputurnaus alkaa lohkovaiheen peleillä 14.6.2024. Lohkoja on yhteensä kuusi ja jokaisessa niissä pelaa neljä joukkuetta. Lopputurnaukseen asti päässeet maat arvotaan lohkoihin arvontavalla, joka huomioi joukkueiden tasoerot ja pyrkii saamaan alkulohkon ryhmistä mahdollisimman reiluja jokaiselle joukkueelle. Lohkoarvonta on myös vedonlyönnin näkökulmasta kiinnosta, koska sen jälkeen netin parhaat vedonlyöntisivustot julkaisevat ensimmäiset kertoimet kisoihin. Tutkitaan seuraavaksi tarkemmin lohkoarvontaa maakohtaisesti.

Mitkä joukkueet ovat mukana jalkapallon EM-kisojen 2024 lohkoarvonnassa?

Varsinaiset karsintaottelut on pelattu ja isäntämaa Saksan lisäksi 20 joukkuetta ovat vahvistaneet kisapaikkansa Jalkapallon EM-kisojen 2024 lopputurnaukseen. Kevään 2024 jatkokarsinnoissa Kansojen liigan suoritusten perusteella kisapaikasta kilpailee 12 maata, joihin myös Suomi kuuluu. Näistä peleistä kolme parasta joukkuetta nousevat pelaavat lopputurnauksessa. Tämä tarkoittaa, että myös Huuhkajat voivat vielä päästä jalkapallon EURO 2024 lopputurnaukseen.

Arvontamenettelystä

Kaikki lopputurnaukseen päässeet maat sijoitetaan neljään arvontakoriin, joihin joukkueet on jaettu tasonsa mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että 1. arvontakoriin sijoitetaan isäntämaan lisäksi parhaiten karsinnoissa pärjänneet maat. Toiseen koriin toiseksi parhaiten menestynyt kuusikko ja niin edelleen. Neljännessä korissa ovat heikoiten pärjänneet, mutta kisoihin päässeet maajoukkueet.

Joukkueet jaetaan arvontakoreihin seuraavalla tavalla:

Arvontakori 1

 1. Saksa
 2. Portugali
 3. Ranska
 4. Espanja
 5. Belgia
 6. Englanti

Arvontakori 2

 1. Unkari
 2. Turkki
 3. Romania
 4. Tanska
 5. Albania
 6. Itävalta

Arvontakori 3

 1. Alankomaat
 2. Skotlanti
 3. Kroatia
 4. Slovenia
 5. Slovakia
 6. Tšekki

Arvontakori 4

 1. Italia
 2. Serbia
 3. Sveitsi
 4. Jatkokarsintojen voittaja A
 5. Jatkokarsintojen voittaja B
 6. Jatkokarsintojen voittaja C

Arvontakorien joukkueet sijoittuvat kuuteen ryhmään

Lohkoarvonta aloitetaan arvontakorista 1. Ensimmäinen korin joukkuepotista 1. maajoukkue sijoitetaan aakkosjärjestyksessä ensimmäiseen vapaaseen ryhmään - ryhmiä ovat A, B, C, D, E ja F. Tässä tapauksessa ensimmäinen vapaa ryhmä on B, koska isäntämaa Saksa on etukäteen sijoitettu ryhmään A. Joukkueen sijoitusnumero ryhmässä B ratkaistaan arpomalla yksi numero ensimmäisestä arvontakorista.

Homma jatkuu saman kaavan mukaan - seuraava ykköskorista poimittu joukkue sijoitetaan aakkosjärjestyksessä seuraavana ryhmään ja annetaan arvonnan määritellä ryhmäpaikka. Sama prosessi toistetaan niin monta kertaa kuin jokainen ykköskorin joukkue on jaettu johonkin ryhmään välillä B-F.

Ensimmäisen korin tyhjennettyä siirrytään arvontakoriin 2 ja yllä kuvattu arvontamenettely toistetaan niin pitkään, kunnes toinenkin kori on tyhjennetty ryhmiin A-F. Toisen arvontakorin tyhjenemisen jälkeen siirrytään 3.arvontakoriin ja viimeiseksi 4. koriin.

Lohkoarvonnan rajoitukset

Euroopan jalkapalloliitto UEFA on määrännyt lohkovaiheen ryhmille tiettyjä rajoituksia. Merkittävin rajoitus liittyy kuitenkin Venäjään, joka on suljettu Ukrainan hyökkäyksensä seurauksena kokonaan pois kilpailuista.

Muutkin rajoitukset ryhmiin sijoittumiseen ovat pääsääntöisesti poliittisia luonteeltaan. Jalkapallon kansainväliset liitot, joihin UEFA myös kuuluu – ovat sitoutuneet edistämään rauhaa ja valtioiden välistä harmonista kanssakäymistä.

UEFA pitääkin tärkeänä minimoida kaikenlaiset maiden negatiivisista keskinäisistä suhteista johtuvat konfliktitilanteet jalkapallon EM-kisojen aikana – jalkapallo halutaan pitää ihmisiä yhdistävänä asiana poliittisista, uskonnollisista tai muista eroista huolimatta. Mahdollisia konflikteja kentällä pyritään välttämällä muun muassa estämällä joidenkin joukkueiden pelaaminen toisiaan vastaan.

Seuraavat maat eivät UEFAN:n sääntöjen mukaan saa sijoittua samaan alkulohkon ryhmään: 

 • Ukraina – Valko-Venäjä
 • Kosovo – Bosnia Hertsegovina
 • Serbia – Kosovo
  Espanja – Gibraltar
 • Armenia – Azerbaidzhan

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohkoarvonta – miten voin seurata tapahtumaa?

Suomessa YLE omistaa oikeudet jalkapallon EURO 2024 otteluiden esittämiselle ja 2.joulukuuta 2023 suorana lähetyksenä myös lohkoarvonnan Saksan Hampurista. Lähetys alkaa Suomen aikaan klo 19:00 YLE TV2 -kanavalla ja YLE Areenassa. 

Monet netin vedonlyöntisivustot tarjoavat maksaville asiakkailleen mahdollisuutta katsoa jalkapallon EM-lähetyksiä. Jo tässä vaiheessa kannattaa tutustua sivuiltamme löytyviin bookkereihin ja löytää vedonlyöntibonukset parhailta vedonvälittäjiltä netistä.

Jalkapallon EM-kisat 2024 lohkoarvonta – UKK

Mitä jalkapallon EM-kisojen 2024 lohkoarvonnassa tapahtuu?

Mukana olevat joukkueet jaetaan neljään arvontakoriin, josta joukkueiden vahvuudet huomioiden ne jaetaan edelleen omiin ryhmiinsä A-F. Näiden ryhmien sisällä pelataan lopputurnauksen alkulohkon pelit.

Missä ja milloin EM-kisojen 2024 lohkoarvonta tapahtuu?

Lohkoarvonta järjestetään 2.12.2023 Saksan Hampurissa.

Mistä voin seurata lohkoarvontaa?

Voit seurata lohkoarvontaa televisiosta tai netin suoratoistopalveluista. Päivitämme näitä sivuja asian suhteen, kun meillä on lisätietoa.

Mistä saan ajantasaista tietoa jalkapallon EM 2024 lohkoarvonnasta?

Ajankohtaisimman tiedon saat näiltä sivuilta. Me urheiluveikkaus.com -sivustolla olemme suuria jalkapallofaneja ja päivitämme näitä sivuja aina uutta tietoa saadessamme.

Mistä voin seurata lohkoarvontaa?

Voit seurata lohkoarvontaa televisiosta suorana lähetyksenä 2.12.2023 klo 19:00 YLE TV 2 kanavalla tai YLE Areenasta. Lohkoarvonta on katsottavissa tallenteena YLE Areenasta myös jälkikäteen.

Kommentit

Palaute