SM-liigan joulutauko on ohi, kinkut syöty ja on aika palata arjen työsorvin ääreen! Muistellaan seuraavassa vähän, mitä on jo tapahtunut sekä arvioidaan mitä tuleman pitää.

Blues – SaiPa: SaiPa oli avauspuolikkaan komeetta! Sarjan paras kotijoukkue, sarjataulukon kolmas, joka esitti jäätävän nopeaa jääkiekkoa illasta toiseen. Kärsi matkalla myös loukkaantumisista, mutta ei antanut niiden häiritä. Maalivahti Jussi Markkanen hoiti sen mitä jäljelle jäi ja vaikeissa otteluissa pystyi myös pitämään joukkuetta pystyssä. Mikään ei viittaa siihen, että SaiPa tippuisi kovin paljon sarjataulukossa keväällä!

Blues esitti melko moniosaisen syysnäytelmän; oli case-Mikko Koskinen, oli case-Juuso Ikonen, oli omistaja- sekä rahaepäselvyydet ja kuitenkin loppujen lopuksi espoolaisten joukkue rupesi pelaamaan. Huikean loppukirin ansiosta – 15 viimeistä ottelua, 9 voittoa – napsahti joulutauolle lähdettäessä sarjan seitsemäs tila. Joukkueesta ei löydy pelintekijöitä, mutta aktiivinen joukkue osaa puolustaa, ei anna periksi ja Tommi Huhtala on noussut varsin usein ratkaisijaksi. Kerännee myös kevätkaudella tasaisen epävarmasti pisteitä ja sijoittuu sijoille 7-10.

Tätä iltaa silmällä pitäen, Nuorten MM-kisat eivät vaikuta kummankaan kokoonpanoihin. Joulutauolla on latailtu akkuja, joten ensimmäinen ottelu saattaa olla joko yli-innokas tai sitten se toinen ääripää: kumpikaan ei saa koneita vielä käyntiin. SaiPa on vahvempi joukkue, mutta Bluesin kotietu tasoittaa lähtökohtia. Silti annan lappeenrantalaisille enemmän arvoa, kuin kotijoukkueelle ja kerroin 2,70 Nordicbet otetaan pieniin peleihin.

Jokerit – HPK: Jokereiden syyskautta voi pitää katastrofina. Seitsemäs sija tasaisessa sarjassa ei ole vielä mitään, mutta esitykset kentällä ovat olleet surkuhupaisia. Päävalmentaja Tomi Lämsä sai lähteä ja nyt penkin takana operoi todellinen tehokaksikko Tomek Valtonen-Pasi Nurminen. On selvää, että Narrien pelistä tulee loppukaudeksi yksinkertaista, väkivaltaista ja maalille ajavaa. Joukkue ei varmasti anna periksi tai muuten tulee Nupelta dunkkuun – tämä on pelottava joukkue pudotuspeleissä.

Kerho pelasi tasapaksun syyskauden. Joukkue pystyi yksittäisinä iltoina pelaamaan loistavasti, mutta taso ei kestänyt illasta toiseen. Huolestuttavinta HPK:n alkukaudessa oli, että ailahtelevat pelaajat olivat nimenomaan kokeneimmalla osastolla: Ville Viitaluoma, Joonas Vihko ja Craig Schira. Nuoriso-osasto pelasi vakuuttavasti ja varsinkin maalivahti Juuse Saros oli ilmiömäinen. Yhdeksäs sija tuntuu loppujen ansaitulta, ja kun katsoo joukkueita Kerhon alapuolella (Ilves, Pelicans, KalPa, Ässät, TPS), tuntuu hämeenlinnalaisten säälipleijaripaikka lähes varmalta.

Tänään molemmat kärsivät Nuoren MM-kisoista johtuvista poissaoloista. Jokereiden kärkisentteri Teuvo Teräväinen on poissa, kuten myös HPK:n ykkösmaalivahti Juuse Saros sekä puolustaja Juuso Vainio. Saroksen poissaolo on jättimenetys HPK:lle – kakkosmaalivahti Frans Tuohimaa ei ole vakuuttanut millään lailla. Teräväisen menetystä en pidä yhtä isona, sillä ottelu on Jokereiden uudelle päävalmentajakaksikolle ensimmäinen ja vielä kotihallissa.

Jokerit on varmasti huippumotivoitunut. Kun isännillä on vielä parempi materiaali, kotietu ja Kerholta puuttuu Saros maalista, voidaan Nordicbetin tarjousta 1,72 iskeä hyvillä mielin tupaan!

KalPa – Ilves: Ilves aloitti kauden sensaatiomaisesti! Hyvin liikkunut jopa yltiörohkeasti pelanneet tupsukorvat yllättivät monta vastusta housut kintuissa. Kauden edetessä tuli kuitenkin ilmi, ettei vastaava ylisuorittaminen voi jatkua ikuisesti. Maalivahti Ville Kolppanen oli alkukaudesta sensaatio, mutta hänenkin otteet laimenivat marraskuun tienoilla. Viimeisestä kymmenestä ottelusta Ilves raapi vain kolme voittoa ja sarjasijoitukseksi muodostui kymmenes tila. Kevättä ajatellen, juuri tämän illan vastus, KalPa tullee olemaan suurin uhka viimeistä säälipleijaripaikkaa ajatellen.

Kuopiolaiset aloittivat kauden kaamealla tavalla. Maalivahti Pekka Tuokkola on ollut loistava ja joukkuetta ei voi yrityksestä syyttää, mutta kun ei KalPasta löydy yhtään maalintekijää. Kaiken päälle joukkuetta ovat rasittaneet valtavat loukkaantumiset. Kausi ei ole kuitenkaan vielä menetetty, sillä monta ottelua on jäljellä. Uskon KalPan tarraavan keväällä viimeiseen pudotuspelipaikkaan.

Tänään KalPalta puuttuu todellinen syömähammas Artturi Lehkonen sekä Saku Kinnunen, jotka ovat taistelemassa sinivalkoisissa väreissä. Ilves pääsee otteluun tauon jälkeen varmasti uutta virtaa keränneenä. Tämän ottelun kannalta on todella syytä syynätä kokoonpanoja! Mikä on KalPan loukkaantumistilanne tauon jälkeen? Lehkonen itsessään on jo hirveä menetys. Kotietu tekee KalPasta ottelun niukan suosikin, mutta näin alustavasti – tarkkoja kokoonpanotietoja tietämättä - Ilveksen voitto 3,00 Betsson/Betsafe/Bet365 kiinnostaa!

Kärpät – JYP: Kärpät on sarjan paras joukkue ja voittaa mestaruuden, jos ei mitään ihmeellistä tapahdu – piste. Runkosarjan kärkisija tuli ylivoimaisen esityksen jälkeen: joukkueella on edellisestä 25 ottelusta YKSI tappio!

JYP pelasi vaihderikkaan syksyn: ylämäki-alamäki-ylämäki liikettä selittää runsaat avainmiesten loukkaantumiset sekä päävalmentaja Marko Virtasen ajama uusi pelitapa. Aktiivisempi JYP on viihdyttävämpi, mutta pitää silti vanhasta puolustussapluunastaan kiinni. Muiden ollessa joulutauolla jyväskyläläiset kävivät pokkaamassa Euroopan Mestaruuden todella vajavaisella kokoonpanolla, mikä kertoo ryhmän laajuudesta sekä JYP-Akatemian merkityksestä edustusseuralle. Sarjan neljäs sija kuvaa realistisesti JYPin edesottamuksia ja keväällä joukkue tullee olemaan samoilla sijoilla (4.-6.). Pudotuspeleissä joukkue on maalivahti Tuomas Tarkin, valtavan kokemuksen sekä rutiinin myötä todella paha pideltävä.

Tämän illan kohtaamiseen lähtökohdat ovat kimurantit. Kärpät on saanut levätä joulutauon, mutta toisaalta JYPillä on European Trophyn vuoksi parempi pelituntuma alla, ellei sitten mestaruusjuhlat ole riistätynyt joulun pyhinä käsistä. Kärpiltä puuttuu nuorten kisojen takia Ville Pokka ja JYPiltä Juuso Ikonen kokoonpanosta. Molempien laajan rosterin vuoksi, nämä eivät kuitenkaan vaikuta voimasuhteisiin. Kärpät on paremman materiaalin sekä kotiedun puolesta suosikki, mutta kertoimet ovat sen verran maukkaat, että vieraita on pakko kokeilla. JYP sai mestaruudesta varmasti lisää virtaa ja Kärpät sytyttää joukkueen aina: 4,25 Expekt/Betsson/Bet365.

Pelicans – HIFK: Pelicans aloitti kauden upeasti, mutta sitten tuli seinä vastaan. Terävän alun jälkeen joukkueen tähtipelaaja Radek Smolenak myytiin Venäjälle, joka vei sekä maalintekijän että koko ryhmän työmoraalin ja itseluottamuksen. Viimeisestä kymmenestä ottelusta ei napsunut tilille voiton voittoa ja syksyllä kärkikahinoissa keikkuneet pelikaanit tippuivat sarjan 11. sijalle. Mikään ei viittaa siihen, että Hannu Aravirta saisi joukkuetta nostettua takaisin millekään tasolle ja keväällä odottaa auttamattomasti sijat 12-14.

IFK sai kovan iskun päälle heti, kun maalivahti Ville Husso nostettiin ykkösveskariksi. Husso piti joukkuetta pystyssä, palautti viisikkojen itseluottamuksen ja voitti otteluita. Tämä herätti myös joukkueen hyökkäyksen ja Raimo Summasen suojatit napsivat viimeisestä 15 ottelusta 11 voittoa. Petopaitojen pelisapluuna on yksinkertainen, eikä keväällä liene romahdusta luvassa. Nappaa varmasti paikan kuuden joukosta ja taistelee tiukasti kotiedusta pudotuspeleihin – kuinka pitkälle joukkue siellä riittää, se on eri asia se.

Tänään IFK:lta puuttuu Husso maalista, joka toivottavasti torjuu nuoret leijonat pitkälle MM-kisoissa. Poissaolosta ja Pelicansin kotiedusta huolimatta lähtee IFK otteluun selvähkönä suosikkina. Tauon jälkeisissä otteluissa yllätysmomentti on kuitenkin suurimmillaan, eikä kertoimet houkuta peleihin.

Tappara – Lukko: Molemmat joukkueet aloittivat takerrellen kauden, mutta saivat sarjan edetessä juonen päästä kiinni. Jukka Rautakorven Tappara luottaa, jo klassikoksi muodostuneeseen, keskialueen trapiin. Risto Dufvan Lukko sen sijaan puolustaa omaa aluettaan kuin hullut syövät puuroa. Molemmat joukkueet tekevät äärimmäisen vähän virheitä, mikä kantaa runkosarjassa pitkälle. Todennäköisesti Tappara pitää toisen sijansa ja Lukko kuudentensa, kun lähdetään pudotuspeleihin.

Tänään kumpikaan joukkue ei kärsi poissaoloista. Tappara on materiaaliltaan parempi ja yksi sarjan vahvimpia kotijoukkueita. Lukolle vieraspelaaminen on ollut vaikeaa ja kirvesrintojen kotietu tekee heistä selvähköjä suosikkeja. Kertoimet houkuttavat kuitenkin pelaamaan ennemmin Lukko kuin Tapparaa – jätetään kohde rauhaan.

Ässät – TPS: Jäljelle jäi kaksi katastrofijoukkuetta. Ässät seilaa täysin ulapalla, eikä päävalmentaja Pekka Virran auktoriteetti riitä enää patapaitoja nostamaan. TPS:n käskyttäjä Kai Suikkanen saa arvostaa Turussa minkälaista Midaksen mainetta tahansa, mutta allekirjoittaneen mielestä myös hän on epäonnistunut pahasti. Molempien puolustus seilaa missä tahansa, eikä joukkueilla ole minkäänlaista identiteettiä – isoja asioita pitää tapahtua, että näistä ryhmistä tulee mitään keväällä. Totuus on kuitenkin se, että myös edellä olevat Pelicans ja Ilves ovat niin huonoja ryhmiä, että sijoitukset saattavat kevään myötä hieman kohota.

Tauko on tehnyt varmasti molemmille hyvää. Illan otteluun Ässät lähtee kotiedun puolesta suosikkina, mutta asetelma on muuten täysin arvaamaton. Molemmilla joukkueilla on edellisestä 15 ottelusta KAKSI voittoa – en halua ottaa kantaa tämän illan lopputulokseen, mutta vieraskertoimet houkuttavat kotimenestyksiä enemmän.

Elmoorin suosittelemat pelikohteet:

Pelimuoto:

Kohde:

Merkki:

Kerroin:

1X2

Blues – SaiPa

2

2,70 Nordicbet

1X2

Jokerit - HPK

1

1,72 Nordicbet

1X2

KalPa - Ilves

2

3,00 Betsson Betsafe Bet365

1X2

Kärpät - JYP

2

4,25 Expekt Betsson Bet365