mainos

Ampumahiihdon MM-kisat 2020 Ohjelma, aikataulu ja vedonlyönti

Ampumahiihdon MM-kisat 2020
13. - 23.2.2020

Valikko
MM-Aikataulu ja -ohjelma
Suomen joukkue
Parhaat kertoimet (voittajavedot)
Televisiointi
Viime MM-kisojen yhteenveto

MM-kisojen matkat:

13.2. Sekaviesti
14.2. Pikamatka (N)
15.2. Pikamatka (M)
16.2. Takaa-ajo (N)
16.2. Takaa-ajo (M)
18.2. Normaalimatka (N)
19.2. Normaalimatka (M)
20.2. Parisekaviesti
22.2. Viesti (N)
22.2. Viesti (M)
23.2. Yhteislähtö (N)
23.2. Yhteislähtö (M)

Ampumahiihdon MM-kisat 2020 -vuosimallia kisataan Italian Anterselvassa, jossa kisailtiin ampumahiihdon MM-mitaleista myös vuonna 2007. Tällä kertaa ampumahiihdon MM-kisat osuvat kilpailukalenteriin jo helmikuulle, ja ensimmäinen kisamatka ammutaan käyntiin 13.2. sekaviestin muodossa.

Näissäkin MM-kisoissa Suomessa katseet kohdistuvatkin vahvasti yhteen ja ainoaan henkilöön: Kaisa Mäkäräiseen, joka lähtee metsästämään palkintovitriiniinsä lisätäytettä ehkäpä viimeisen kerran koko mittavan uransa aikana. Suomalaistähti on pohtinut uransa jatkoa vakavasti jo kahden viimeisen kesän ajan, mutta molemmilla kerroilla ajatukset ovat keikahtaneet jatkon suuntaan.

Mäkäräisen palkintokaapista löytyykin toistaiseksi yhteensä kuusi MM-mitalia, joista yksi on se kirkkain mahdollinen. Tämä maailmanmestaruus osui kohdalle vuonna 2011 Venäjällä, Khanty-Mansiyskissa järjestetyjen MM-kisojen takaa-ajo -kilpailussa. Vuonna 2017 irtosi sitten se viimeisin arvokisamitali - MM-pronssi yhteislähtökilpailusta, mutta esimerkiksi olympialaiset 2018 sekä myös vuoden 2019 MM-kisat menivät Mäkäräiseltä epäonnisesti pahasti penkin alle.

Nyt kyseessä voikin siis olla Mäkäräisen osalta viimeiset ampumahiihdon arvokisat - ja samalla viimeinen maailmancup-kausi - mikäli ura loppuun tämän sesongin jälkeen. Onkin varmaa, että Mäkäräinen lähtee Östersundin MM-laduille vain yksi ajatus mielessään: maailmanmestaruus - mieluiten useampikin sellainen. Näin ollen onkin myös satavarmaa, että koko Suomi tulee seuraamaan näitä MM-kisoja silmät kiiluen.

Alta löytyvästä ampumahiihtojen MM-kisa -ohjelmasta näetkin kaikki ne kellonajat, jolloin sinun kannattaa olla TV:n ääressä kisakarkeloiden aikana. Eli, eipä muuta kuin päivämäärät ja kellonajat almanakkaan ylös!
 

VEIKKAUSBONUKSIA HIIHDON MM-KISOIHIN:
PELIYHTIÖ VEIKKAUSBONUS HYÖDYNNÄ:
unibet 100€ bonus + 10€ riskitön veto
betsafe 100% bonus 200€ asti
expekt 10€ bonus
rizk 100% bonus 100€ asti
leovegas 100% / 50€ + 10€ ilmaisveto
 KATSO KAIKKI VEDONLYÖNTIBONUKSET 

Ampumahiihdon MM-kisat 2020 - Aikataulu & Koko Ohjelma

Ampumahiihdon MM-2020 -ohjelma venyy välipäivineen yhteensä 12 päivän mittaan. Itse kilpailupäiviä on kuitenkin vain yhdeksän, ja ampumahiihdon MM-kisat alkavat tuttuun tapaan sekaviestillä. MM-karkeloiden päätösmatkoina nähdään tänäkin vuonna yhteislähtö-kilpailut.

13. helmikuuta 2020 - torstai:

13.2. klo 15:45: Sekaviesti (2x6km + 2x7,5km)

14. helmikuuta - perjantai:

14.2. klo 15:45: Pikakilpailu, naiset (7,5km)

15. helmikuuta - lauantai:

15.2. klo 15:45: Pikakilpailu, miehet (10 km)

16. helmikuuta - sunnuntai:

16.2. klo 14:00: Takaa-ajo, naiset (10 km)
16.2. klo 16:15: Takaa-ajo, miehet (12,5 km)

18. helmikuuta - tiistai:

18.2. klo 15:15: Normaalimatka, naiset (15 km)

19. helmikuuta - keskiviikko:

19.2. klo 15:15: Normaalimatka, miehet (20 km)

20. helmikuuta - torstai:

20.2. klo 16:15: Parisekaviesti

22. helmikuuta - lauantai:

22.2. klo 12:45: Viesti, naiset (4 x 6 km)
22.2. klo 15:45: Viesti, miehet (4 x 7,5 km)

23. helmikuuta - sunnuntai:

23.2. klo 13:45: Yhteislähtö, naiset (12,5 km)
23.2. klo 16:20: Yhteislähtö, miehet (15 km)

Ampumahiihdon MM-2020 - Suomen joukkue

Suomen ampumahiihtoliitto nimesi sinivalkoisen joukkueen ampumahiihdon maailmancupiin toukokuussa 2019, ja tämä ryhmä muodostaneekin Suomen lopullisen MM-joukkueen myös ampumahiihdon MM-kisoihin 2020. Ampumahiihtomaajoukkue onkin koottu tälle ampumahiihto-kaudelle kahteen tasoryhmään, joista varsinainen A-maajoukkue pitää sisällään kahdeksan hiihtäjää (4 naista ja neljä miestä), kun taasen haastajaryhmään lukeutuu yhteensä yhdeksän kilpailijaa (neljä naista ja viisi miestä).

Onkin siis varsin todennäköistä, että Suomen ampumahiihto-maajoukkue koostuu tulevissa MM-kisoissa 2020 näistä varsinaisen A-maajoukkueen kahdeksasta hiihtäjästä.

Suomen todennäköinen joukkue ampumahiihdon MM-kisoissa 2020:

Naiset:

Kaisa Mäkäräinen
Mari Eder
Venla Lehtonen
Suvi Minkkinen

Miehet:

Tero Seppälä
Olli Hiidensalo
Tuukka Invenius
Jaakko Ranta

Valmennustiimi:

Jonne Kähkönen (päävalmentaja)
Juha Papinsaari

Parhaat kertoimet - MM-kisat 2020 voittajavedot

Ampumahiihdon MM-kisat 2020 ovat eittämättä mielenkiintoiset kilpailut niin perus penkkiurheilijoille kuin myös vedobnlyöjille, joten ei olekaan mikään suoranainen ihme, että kaikki yedonlyöntiyhtiöt ovat ottaneet MM-kisat mukaan vedonlyöntikohteiden valikoimiinsa. Urheiluveikkaus.com -sivusto pitääkin näitä pelikohteita silmällä aktiivisesti, ja alta löydätkin parhaat kertoimet kunkin kilpailumatkan voittajavetoihin.

Tunnettuun tapaan vedonlyöntiyhtiöiden valikoimista löytyy myös tukuittain H2H-vetokohteita, eli niin sanottuja "kaksintaisteluja", jokaiselle ampumahiihdon MM-kisojen kilpailumatkalle yksilökisoista viesteihin saakka. Kattaus tarjoaa myös omat erikoiskohteet muun muassa eri maiden mitalimääristä sekä tiettyjen urheilijoiden mitalisaldoista - aivan kuten hiihdon MM-kisoissakin.

Monet peliyhtiöt saattavat myös iskeä ampumahiihtojen MM-kisoihin tiskiin erilaisia tarjouksia sekä muita vedonlyöntibonuksia, joita pelaajat pääsevät hyödyntämään MM-vetoihin. Kerromme myös näistä tarjotuista eduista tottakai omilla sivuillamme.

Vuoden 2019 MM-kisojen voittajaveto-kertoimia:

Ampumahiihdon MM-2019 - Sekaviesti:

Ampumahiihdon sekaviestissä kisataan siis joukkueilla, joista kustakin löytyy kaksi naista ja kaksi miestä. Naiset hiihtävät 6 kilometriä, kun taasen miehet viihtyvät ladulla 7,5 kilometrin verran. Kilpailijoista jokainen käy ampumapaikalle lenkkinsä aikana kahdesti, kertaalleen pysty- ja kertaalleen makuupaikalla.

Näin ollen onkin selvää, että vahvin joukkue sekaviestiin löytyy Norjalta, joka pystyy iskemään kilpailuun vaikkapa Bön veljekset, Marte Røiseland-Olsbu sekä Tiril Eckhoffin. Näistä Eckhoff ja Tarjei Bö ovat ehkäpä olleet ne epätasaisimmat suorittajat tämän kauden osalta, mutta kokonaiskuvassa joukkueen ennakkosuoskikin asema on eittämättä oikeutettu.

Myös Ranska ja Saksa kuin myös Italia saavat kuitenkin halutessaan jalkeille erittäin kilpailukykyiset joukkueet, joten urakka ei todellakaan tule olemaan Norjalle mikään helppo. Esimerkiksi Italialta löytyy ehkäpä se vahvin naiskaksikko Dorothea Wiererin ja Lisa Vitozzin muodossa, joskin miesten puolella tasoitusta voi tulla muihin huippuihin nähden. Saksan joukkuetta taasen helpottaa isosti Laura Dahlmeierin paluu ampumahiihdon huipulle.

Kilpailun kertoimet voivat kuitenkin elää vielä ennen lähtöä huomattavasti. Voi nimittäin olla, että osa näiden huippumaiden nimimiehistä tai -naisista eivät välttämättä lähdekään sekaviestikisaan mukaan, jolloin voimasuhteet tietty muuttuvat isosti. Joukkueiden julkistamisen aikaan kannattaakin olla tarkkana, mikäli vedonlyönti kilpailuun kiinnostaa.

Sekaviesti, voittaja:

Paras kerroin Peliyhtiö
Norja 2.40 unibet
Ranska 5.00 coolbet
Saksa 6.00 Leovegas
Italia 9.00 Mr Green
Venäjä 10.00 coolbet
Ruotsi 10.00 coolbet
Itävalta 20.00 coolbet

Naisten sprintti:

Henkilökohtaiset kilpailut alkavat MM-kisoissa tuttuun tapaan sprinttien muodossa, ja naisten puolella vedonlyöntiyhtiöt ovatkin nostaneet Saksan Dahlmeierin ykkässuosikiksi. Saksalaistyyki avasi kautensa maailmancupissa vasta Nove Mestosta, ja on toki saavuttanut muun muassa voiton yhteislähtökisasta Anterselvassa, mutta yhtäkään sprinttikisaa ei Dahlmeier ole tällä kaudella onnistunut vielä kotiin harjaamaan.

Esimerkiksi Marte Røiseland-Olsbu on voittanut tällä kaudella jo kaksi pikakisaa, joista viimeisin napsahti palkintokaappiin juuri ennen MM-kisoja Salt Lake Citystä. Lisa Vitozzi, Dorothea Wierer, Kaisa Mäkäräinen ja Anastasia Kuzmina ovat taasen voittaneet kukin yhden sprinttikisan tällä maailmancup-kaudella.

Näin ollen Dahlmeierin varsin selvää ennakkosuosikin asemaa voitaneekin pitää myös erikoisuutena, sillä näiden mainittujen naisten voisi myös määritellä olevan varsin samalla viivalla ennakkokaavailun suhteen.

Naisten pikamatka:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
Laura Dahlmeier 5.50expekt 2.15888sport
Anastasia Kuzmina 7.00unibet 2.75unibet
Kaisa Mäkäräinen 8.00coolbet 2.50Mr Green
Marte Røiseland-Olsbu 10.00coolbet 3.25Leovegas
Dorothea Wierer 10.00expekt 3.25Mr Green
Lisa Vitozzi 14.00888sport 4.50unibet
Denise Herrmann 16.00Leovegas 5.00888sport
Tiril Eckhoff 17.00nordicbet 4.00unibet

Miesten sprintti:

Miesten sprintissä - kuten myös muillakin MM-kisojen matkoilla - yksi on selvästi yli muiden. Johannes Thingnes Bö on ollut tällä kaudella kokonaiskuvassa monta hiihtopotkua muita kilpakumppaneita edellä, ja hän johtaakin miesten maailmancupia täysin näytöstyyliin. Jotain herran ylivoimasta kertoo tällä hetkellä se, että juuri MM-kisoja edeltäneessä Salt Lake Cityn pikakilpailussa Bö ampui peräti neljä hutia, mutta oli silti viidet jääden kisan voittaneesta Vetle Sjåstad Christiansen "vain" 41,5 sekuntia. Onkin siis jotakuin selvää, että Bö voi voittaa MM-kultaa sprintissä vaikka ampuisikin parit hudit kisan aikana.

Bö:n ja Christiansenin ohella pikamatkatn onkin tällä kaudella onnistunut voittamaan vain Venäjän Alexander Loginov (Oberhof). Hänen kautensa alkoi hyvin vahvasti, mutta tulostaso on alkanut heittelehtimään pahemmin viimeisimmissä maailmancup-osakilpailuissa. Ranskan ampumahiihtotähti Martin Fourcadekin on onnistunut voittamaan tällä kaudella vain yhden normaalimatkan ja yhden takaa-ajo -kilpailun, joten Bö'n ylivertaisuus on siis ollut tällä kaudella kerrassaan huimaa.

Miesten pikamatka:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
J.T. Bö 1.80coolbet 1.25888sport
Martin Fourcade 7.50nordicbet 2.15unibet
Alexander Loginov 16.00888sport 4.00Mr Green
Simon Desthieux 34.00bethard 6.00Leovegas
Benedikt Doll 28.00nordicbet 6.00Mr Green
Vetle Sjåstad Christiansen 35.00nordicbet 4.00unibet
Quentin Fillon Maillet 34.00Leovegas 6.50888sport
Tarjei Bö 23.00nordicbet 6.50unibet

Naisten takaa-ajo -kilpailu:

Takaa-ajo -kilpailuun lähdetään tottakai aiemman sprinttikilpailun lopputulosten perusteella, joten näin ollen näiden kisojen voittajakertoimet eivät siis ole vielä kunnolla "ajan tasalla". Peliyhtiöt ovatkin lyöneet vedonlyöntiin tarjolle jotakuinkin pikakisaa vastaavat kertoimet näihin MM-kisojen lähtöihin.

Kertoimet tulevatkin muuttumaan sitten, kun pikakisat on saatu MM-kisoissa kilpailtua.

Naiset, takaa-ajo:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
Laura Dahlmeier 4.00unibet 1.90Leovegas
Anastasia Kuzmina 8.00Mr Green 2.75unibet
Kaisa Mäkäräinen 7.00888sport 2.50Leovegas
Dorothea Wierer 8.00888sport 2.75unibet
Marte Røiseland-Olsbu 9.00Leovegas 3.00Mr Green
Lisa Vitozzi 12.00Leovegas 3.50888sport
Tiril Eckhoff 14.00Leovegas 4.50888sport
Hanna Öberg 14.00unibet 4.50unibet

Miesten takaa-ajo -kilpailu:

Miehet, takaa-ajo:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
J.T Bö 1.65bet365 1.18Mr Green
Martin Fourcade 6.50Mr Green 2.15Leovegas
Alexander Loginov 18.00unibet 4.50888sport
Simon Desthieux 34.00bet365 6.50Leovegas
Benedikt Doll 34.00Leovegas 7.00unibet
Vetle Sjåstad Christiansen 18.00unibet 4.50888sport
Quentin Fillon Maillet 41.00Leovegas 5.50888sport
Tarjei Bö 36.00Mr Green 7.50unibet

Naisten normaalimatka:

Normaalimatkoilla naiset hiihtävät toki peräti 15 kilometriä, mutta kun ampumapaikkoja on neljä ja kustakin hudista saa automaattisesti yhden minuutin sakon, ovat näissä kisoissa juuri varmimmat ampujat vahvimmillaan. Tällä kaudella naiset ovatkin kisanneet vain kaksi tällaista normaalimatkaa, ja kyseisen kilpailumuodon osa-cup onkin mielenkiintoista katsottavaa sijoituksiltaan.

Normaalimatkojen cupia johtaakin Tsekin Marketa Davidova, joka oli Pokljukassa kolmas ja Canmoren lyhennetyssä normaalimatkan kisassa puolestaan toinen. Kakkospaikan Vittozzilla samaisten kisojen sijoitukset olivat kuudes ja kolmas, kun taasen kolmospaikan Paulina Fialkovan vastaavat sijat olivat neljäs ja kolmastoista.

Pokljukassa kauden alussa normaalikisan voittoon hiihtikin Yulia Dzhima ja Canmoren lyhennetyssä kisassa voittaja oli taasen Tiril Eckhoff. Näistä norjalaisen voi nostaa ennakkosuosikkien listaan, mutta Dzhiman suhteen odotukset eivät ole kovin korkealla. Normaalimatkoilla nähdään kuitenkin usein ne kovimmat yllätykset, etenkin mikäli ampumiseen sattuu vaikeat olosuhteet ja ennakkosuosikit eivät saa tauluja odotetusti alas.

Naiset, normaalimatka:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
Laura Dahlmeier 4.00coolbet 1.90888sport
Anastasia Kuzmina 9.00888sport 3.50unibet
Kaisa Mäkäräinen 14.00Leovegas 5.00bet365
Dorothea Wierer 11.00Leovegas 3.75888sport
Marte Røiseland-Olsbu 12.00Mr Green 4.00Mr Green
Lisa Vitozzi 11.00888sport 3.75Leovegas
Tiril Eckhoff 18.00Mr Green 6.50Leovegas
Hanna Öberg 11.00unibet 3.75unibet
Denise Herrmann 10.00betsson 4.00bethard
Mona Brorsson 35.00nordicbet 17.00betsson

Miesten normaalimatka:

Kuten naisten normaalimatkan lyhyessä ennakoinnissa yllä puhuttiin, ovat suuretkin yllätykset näillä matkoilla arvokisoissa mahdollisia. Ja ne kaikista suurimmat lopputulokset onkin nähty arvokisoissa juurikin miesten normaalimatkan kilpailuissa. Monet varmasti muistavat esimerkiksi, kuinka Yhdysvaltain Lowell Bailey hiihti historialliseen maailmanmestaruuteen vuoden 2017 ampumahiihdon MM-kisoissa.

Viimeisissä ampumahiihdon MM-kisoissa normaalimatkan mitalisteina onkin nähty muun muassa Dominik Landertingerin, Tim Burken sekä Ondrej Moravecin kaltaisia hiihtäjiä, joita ei todellakaan voida luokitella miksikään kestomenestyjiksi.

Tässäkin kisassa J. Bö on tottakai massiivinen ennakkosuosikki ylivertaisen hiihtovauhtinsa vuoksi, eikä norjalainen ole tällä kaudella ollut pöllömpi penkallakaan. Mutta jos jollekin matkalle pitäisi veikata yllätysvoittajaa - tai etenkin yllätysmitalistia - osuisi veikkaus juurikin näille normaalimatkoille.

J. Bö voitti kauden ensimmäisen normaalimatkan kilpailun Pokljukassa, jolloin suurin yllättäjä oli Saksan Johannes Kühn kakkossijallaan. Simon Eder oli kisan kolmas. Maailmancup-kauden toinen, lyhennetty normaalimatkan kisa meni Kanadan Canmoressa taasen Martin Fourcaden nimiin, jolloin Vetle Sjåstad Christiansen oli toinen ja Alexander Loginov kolmas.

Miehet, normaalimatka:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
J.T Bö 2.75Mr Green 1.55888sport
Martin Fourcade 5.50Leovegas 2.15888sport
Alexander Loginov 12.50unibet 4.00unibet
Simon Desthieux 41.00bet365 6.50Leovegas
Simon Eder 41.00unibet 9.00Mr Green
Vetle Sjåstad Christiansen 51.00bet365 6.50unibet
Jakov Fak 67.00888sport 14.00888sport
Tarjei Bö 20.00betsson 4.50Leovegas
Dmytro Pidruchnyi 41.00bethard 5.50unibet
Quentin Fillon Maillet 11.00nordicbet 3.50Mr Green

Naisten viesti:

Ampumahiihdon MM-kisojen viesteistä juurikin naisten viesti on vedonlyönti-näkövinkkelistä se kaikista kutkuttavin, sillä tässä kilpailussa kolmen kärki Norja, Saksa ja Ranska on hyvin, hyvin lähellä toisiaan. Saksa on hienoinen ennakkosuosikki vedonlyöntiyhtiöiden kertoimien perusteella, mutta ihan kuka vain näistä maista voi napata maailmanmestaruuden tässä viestikisassa.

Italialla kärkikaksikko on erittäin vahva, mutta taso putoaa tämän jälkeen selvästi. Kahdelta muulta hiihtäjältä vaaditaankin erittäin kovaa suoritusta, mikäli Italia mielii nousta korkeimmalle pallille. Entäpä mihin yltää Ruotsi, joka nappasi vuoden 2018 olympialaisissa tältä matkalta hopeaa heti jättiyllättäjä Valko-Venäjän jälkeen?

Naiset, viesti:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
Saksa 3.00Leovegas 1.50Leovegas
Ranska 5.00unibet 1.80unibet
Norja 5.00coolbet 1.70Leovegas
Italia 7.00Mr Green 2.30888sport
Ruotsi 9.00coolbet 2.30Mr Green
Venäjä 26.00888sport 4.50unibet
Slovakia 41.00unibet 5.50Mr Green

Miesten viesti:

Miesten osalta viestissä ennakkoasetelmat eroavat naisten viestistä, sillä tässä kisassa Norja on nostettu - ansaitustikin - muun porukan yläpuolelle. Joukkueelta löytyykin Bön veljesten lisäksi muun muassa henkilökohtaisten matkojen ennakkosuosikki-spekulaatioissa keikkuva Christiansen, joten joukkue on siis eittämättä laadukas.

Kilpakumppaneista Ranska onkin oikeastaan ainoa, joka kykenee vedonlyöntiyhtiöiden mukaan Norjaa haastamaan, sillä muiden maiden kertoimet kohouvat vertailussa hyvinkin korkealle. Esimerkiksi Saksan miesten kausi ei ole sujunut toistaiseksi järin hyvin, vaikka laatua ja taitoa joukkueesta ehdottomasti löytyy. Venäjällä ja Itävallalla taasen yksittäiset huiput ovat parhaimmillaan loistavia - kuten Loginov ja Eder, mutta huipputekijöitä ei riitä täyteen viestijoukkueeseen, ei sitten millään.

Olympialaisissa miesten viestin upeasti voittanut Ruotsi voisikin olla yksi yllättäjä tällä matkalla, joskin myös sen osalta tämä kausi ei ole ollut samaa ilotulitusta kuin aiemmin. Rakas naapurimaamme on kuitenkin jo aiempina vuosina osoittanut, että se on parhaimmillaan juuri arvokisoissa, joten kunnon voisi odottaa olevan huipussaan myös tällä kertaa.

Miehet, viesti:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
Norja 2.00bethard 1.10unibet
Ranska 3.50Leovegas 1.40Mr Green
Saksa 12.00unibet 2.75Leovegas
Venäjä 16.00Mr Green 3.00unibet
Itävalta 16.00unibet 3.00888sport
Ruotsi 20.00coolbet 2.75Leovegas
Italia 67.00888sport 8.00888sport

Naisten yhteislähtö:

Naisten yhteislähtö-ksian osalta palataan hyvinkin pitkälti niiden samojen ennakkosuosikkien pariin, kuten aiemmillakin henkilökohtaisilla matkoilla. Maailmancupissa onkin kisattu tämän kauden aikana MM-kisoja ennen yhteensä kolme yhteislähtöä, joista ainoastaan yhdessä on voittaja tullut näiden ennakkosuosikkien ulkopuolelta.

Yhteislähtökisojen voitot ovatkin menneet tällä kaudella naisissa kertaalleen Kuzminalle ja kertaalleen Dahlmeierille, mutta Ruhpoldingissa Saksan Franziska Preuss onnistui pesemään yhteislähtö-kisassa kotiyleisönsä edessä koko porukan.

Yhteislähtöjen cupia johtaa naisissa puolestaan Paulina Fialkova, joka on ollut näissä kolmessa yhteislähtökisassa toinen, kolmas ja kuudestoista.

Naiset, yhteislähtö:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
Laura Dahlmeier 4.00unibet 1.90888sport
Anastasia Kuzmina 8.00888sport 2.90unibet
Kaisa Mäkäräinen 8.00Leovegas 2.90Mr Green
Dorothea Wierer 6.00Leovegas 2.40888sport
Marte Røiseland-Olsbu 9.00Mr Green 3.25Mr Green
Lisa Vitozzi 8.00888sport 2.90Leovegas
Tiril Eckhoff 26.00Mr Green 6.50Leovegas
Hanna Öberg 9.00unibet 3.25unibet

Miesten yhteislähtö:

Miehissä J. Bö on yllätys yllätys hallinnut myös yhteislähtö-kisoja, sillä kolmesta kauden yhteislähdöstä kaksi on mennyt hänen nimiinsä, ja kertaalleen norjalaistykki on ollut toinen. Tuo tapahtuma nähtiinkin Anterselvassa, kun nollat kisassa ampunut Quentin Fillon Maillet kukisti kahden sakon Bö'n lopulta reilulla 14 sekunnilla.

Bö siis johtaa odotetusti myös yhteislähtö-cupia, mutta Fillon Maillet hengittää itseasiassa hyvinkin lähettyvillä hänen niskavilloihinsa. Ranskalaishiihtäjä on nimittäin voittonsa lisäksi saavuttanut näissä yhteislähdöissä kertaalleen kakkossija ja kertaalleen kolmospaikan, eli hän on siis yltänyt podiumille jokaisessa yhteislähdössä!

Kaksikon välinen ero yhteislähtöjen cupissa onkin vaivaiset 12 pistettä.

Miehet, yhteislähtö:

Voittaja - paras kerroin TOP3 - paras kerroin
J.T Bö 2.00Mr Green 1.30888sport
Martin Fourcade 6.00Leovegas 2.00888sport
Alexander Loginov 12.00unibet 3.00unibet
Simon Desthieux 26.00Mr Green 6.00Leovegas
Quentin Fillon Maillet 18.00unibet 5.00Mr Green
Vetle Sjåstad Christiansen 14.00unibet 4.00unibet
Jakov Fak 34.00888sport 7.00888sport
Tarjei Bö 26.00Leovegas 6.00Leovegas

Ampumahiihdon MM-kisat 2020 TV:ssä

Ampumahiihdon maailmancupin 2019-2020 tavoin myös tämän lajin MM-kisat näkyvät tänäkin vuonna Suomessa ilman turhia maksumuureja. Yle nimittäin vastaa lajin televisioinnista edelleen kattavaan sävyyn, joten jok'ikinen MM-kisojen matka nähdäänkin suorana lähetyksenä niin YLE2:lla että Yle Areenassa.

Ylen ampumahiihto-lähetyksissä toimii selostajana Johannes Oikarinen, ja asiantuntija-kommentaattoreina toimii puolestaan muun muassa Sanna-Leena Perunka ja Paavo Puurunen, joista kumpikin on muuten MM-mitalisteja ampumahiihdon parista. Perunka nappasi Suomelle naisten viestipronssi Hochfilzenin MM-kisoista 1998, kun taasen Puurunen vastasi yhdestä Suomen ampumahiihtohistorian suurimmasta jättiyllätyksestä.

Puurunen voitti kultaa Slovenian Pokljukassa järjestetyissä MM-kisoissa vuonna 2001. Yhteensä 12:ssa MM-kisoissa kilpaillut Puurunen voitti myös pronssia vuoden 2003 MM-karkeloista.

Ampumahiihdon MM-kisoja voi toki seurata myös Eurosportin kanavilla sekä kyseisen TV-kanavan verkkopalvelussa, Eurosport Playerissä. Jälkimmäisenä mainittu Eurosport Player maksaa 6,99 euroa, mikäli hankit kuukausikohtaisen katselupassin. Jos taasen tilaat palvelun käyttöösi samantien vuodeksi eteenpäin, tulee tälle 12 kuukauden pätkälle hintaa yhteensä 39,99 euroa - eli toisin sanoen  noin 3,33 euroa per kuukausi.

Ampumahiihdon MM-kisat - 2019 Yhteenveto

Ampumahiihdon MM-kisat vuosimallia 2019 menivät suomalaisittain hyvin nihkeään malliin, sillä Suomen ainoa mitalitoivo Mäkäräinen ylsi MM-karkeloiden yksilökisoissa parhaimmillaan vasta sijalle 12. pikamatkan kilpailussa. Muut Mäkäräisen sijoitukset olivat 17. sija (takaa-ajo), 45. sija (normaalimatka) ja 23. sija (yhteislähtö).

Muutoin ampumahiihdon MM-kisat olivat tänä vuonna äärimmäisen jännittävät, sillä yksikään urheilija ei onnistunut kahmaisemaan matkoilta taskuunsa kahta henkilökohtaista MM-kultaa. Suuria yllätyksiäkin nähtiin, joista suurimpana voitanee nostaa esiin Ukrainan Dmytro Pidruchnyin MM-kulta miesten takaa-ajosta.

Kilpailu Kultaa Hopeaa Pronssia
Sprintti: Anastasiya Kuzmina Ingrid L. Tandrevold Laura Dahlmeier
Takaa-ajo: Denise Herrmann Tiril Eckhoff Laura Dahlmeier
Normaalimatka: Hanna Öberg Lisa Vittozzi Justine Braisaz
Yhteislähtö: Dorothea Wierer Ekaterina Yurlova-Percht Denise Herrmann

Kilpailu Kultaa Hopeaa Pronssia
Sprintti: Johannes T. Bø Alexander Loginov Quentin Fillon Maillet
Takaa-ajo: Dmytro Pidruchnyi Johannes T. Bø Quentin Fillon Maillet
Normaalimatka: Arnd Peiffer Vladimir Iliev Tarjei Bø
Yhteislähtö: Dominik Windisch Antonin Guigonnat Julian Eberhard
 

Viesteissä Norja oli ehdoton ykköstykki, sillä maa vei nimiinsä kaikki viestimatkat näiltä Östersundin MM-laduilta.

Kilpailu Kultaa Hopeaa Pronssia
Miesten viesti: Norja Saksa Venäjä
Naisten viesti: Norja Ruotsi Ukraina
Sekaviesti: Norja Saksa Italia
Pariviesti: Norja Italia Ruotsi


​​​​​​Viestikultiensa myötä Norja nousikin MM-kisojen mitalitaulukossa ykköseksi ohi Saksan ja Italian. Yhteensä MM-mitaleja jaettiin MM-kisoissa kymmenelle eri maalle.

Sija Maa Kullat Hopeat Pronssit YHT
1. Norja 5 3 1 9
2. Saksa 2 2 3 7
3. Italia 2 2 1 5
4. Ruotsi 1 1 1 3
5. Ukraina 1 0 1 2
6. Slovakia 1 0 0 1
7. Venäjä 0 2 1 3
7. Ranska 0 1 3 4
9. Bulgaria 0 1 0 1
10. Itävalta 0 0 1 1


Ampumahiihdon MM-kisat - 2017 Yhteenveto

Ampumahiihdon MM-kisat ohjelmaVuonna 2018 ei siis kisailtu lainkaan ampumahiihdon MM-kisoja, sillä kyseessä oli talviolympiavuosi. Näin ollen arvokisamitalit jaettiinkin tuon kauden osalta vain Pyeongchangin ampumahiihtoladuilta, ja MM-kisoista pidettiin vuoden tauko normaaliin olympia-tapaan. Esimerkiksi vuonna 2014 MM-kisat jätettiin niin ikään välistä.

Vuoden 2017 MM-kisat tahkottiin läpi Itävallan Hochfilzenissa, ja kisat olivat saksalaisten suuren suurta ilotulitusta. Saksa nousikin koko MM-kisojen mitalitaulukon ykköseksi peräti seitsemällä MM-kultamitalillaan, ja kyseessä olikin ainoa maa, joka onnistui nappaamaan kisoista useamman kuin yhden kullan. Suurin saksalaissankari oli Laura Dahlmeier, joka nappasi neljältä henkilökohtaisilta matkoilta huikeat kolme kultaa, kaksi viestimestaruutta, ja vielä pikakilpailustakin hopeaa. Naisten pikakilpailun maailmanmestaruuteen hiihtikin tšekkiläinen Gabriela Koukalová.

Kaisa Mäkäräinen venytti kisojen viimeisellä matkalla, yhteislähtökilpailussa upeasti pronssille Dahlmeierin ja Susan Dunkleen vanavedessä. Tätä ennen suomalainen superyllätys oli jo melko lähellä 15 kilometrin normaalimatkalla, kun Mari Laukkanen oli kisassa upeasti neljäs - jääden pronssista vain 11 sekuntia.

Kilpailu Kultaa Hopeaa Pronssia
Sprintti: Gabriela Koukalová Laura Dahlmeier Anaïs Chevalier
Takaa-ajo: Laura Dahlmeier Darja Domratšava Gabriela Koukalová
Normaalimatka: Laura Dahlmeier Gabriela Koukalová Alexia Runggaldier
Yhteislähtö: Laura Dahlmeier Susan Dunklee Kaisa Mäkäräinen

Miehissä ei näissä MM-kisoissa löytynyt yhtä todellista kisakuningasta, sillä jokainen henkilökohtainen kilpailumatka meni eri hiihtäjän nimiin. Sprinttimatkalla yllätysvoittoon paahtoi Saksan Benedikt Doll, kun takaa-ajossa ykkönen oli ennakkosuosikki Martin Fourcade.

Miesten normaalimatka oli taasen naisten kisan tapaan yllätyksiä täynnä, kun yhdysvaltain Lowell Bailey nappasi maalleen historiallisen maailmanmestaruuden juuri ennen toista yllättäjää,  Tšekin Ondřej Moravec. Saksan Simon Schempp taasen hurjasteli voittoon yhteislähtökisassa.

Fourcade ja Norjan Johannes Thingnes Bø olivat MM-kisojen ainoat kolmen henkilökohtaisen mitalin miehet. Fourcade sai kisoista kultansa lisäksi kaksi pronssia, ja J. T. Bø matkasi kotikonnuilleen kolmen MM-hopean kera.

Kilpailu Kultaa Hopeaa Pronssia
Sprintti: Benedikt Doll Johannes Thingnes Bø Martin Fourcade
Takaa-ajo: Martin Fourcade Johannes Thingnes Bø Ole Einar Bjørndalen
Normaalimatka: Lowell Bailey Ondřej Moravec Martin Fourcade
Yhteislähtö: Simon Schempp Johannes Thingnes Bø Simon Eder
 

Viesteissä Saksa oli omaa luokkaansa niin naisten viestissä kuin myös sekajoukkueviestissä. Miesten viestimatkalla Saksa jäi kuitenkin kokonaan mitalien ulkopuolelle, kun Venäjä, Ranska ja Itävalta muodostivat kilpailun kärkikolmikon juurikin tässä järjestyksessä.

Kilpailu Kultaa Hopeaa Pronssia
Miesten viesti: Venäjä Ranska Itävalta
Naisten viesti: Saksa Ukraina Ranska
Sekaviesti: Saksa Ranska Venäjä


Saksa oli siis mitalitaulukon ykkönen, ja ylivoimainen kärki etenkin kultamitalien määrässä. Kokonaismitalien lukemassa Ranska pääsi kuitenkin lähelle, sillä se onnistui napsimaan talteen yhteensä seitsemän kaulaan ripustettavaa metallilättyä.

Sija Maa Kullat Hopeat Pronssit YHT
1. Saksa 7 1 0 8
2. Ranska 1 2 4 7
3. Tšekki 1 2 1 4
4. Yhdysvallat 1 1 0 2
5. Venäjä 1 0 1 2
6. Norja 0 3 1 4
7. Ukraina 0 1 0 1
7. Valko-Venäjä 0 1 0 1
9. Itävalta 0 0 2 2
10. Italia 0 0 1 1
10. Suomi 0 0 1 1

Kommentit

Palaute