mainos

ATP-finaalit 2018 - Ohjelma ja ennakko

 

ATP-finaali -turnaus 2018 paketoi ATP-tenniskauden yksiin kansiin ja tänä vuonna kyseinen turnaus pelataan 11.-18. marraskuuta 2018. Pelipaikkana toimii jälleen kerran Lontoon O2 Areena, ja turnauksen voittaja kuittaa tililleen mukavat 8 miljoonaa dollaria palkintorahoja. Tästä artikkelista löydätkin kattavan ennakon ATP-finaaleihin 2018 sekä tottakai myös turnauksen ohjelma sekä mukana olevat pelaajat ja nelinpeli-parit.

ATP-finaaleihin kutsutaan vakiona ATP:n ranking-listojen kahdeksan parasta pelaajaa sekä nelinpeli-paria. Ja mikäli joku näistä pelaajista tai pareista ei pysty turnaukseen osallistumaan loukkaantumisen tai jonkin muun seikan vuoksi, menee hänen paikka sitten ranking-järjestyksessä seuraavalle pelaajalle/parille.

Näin kävikin tänä vuonna ATP-listan nelossijoitetulle, Argentiinan Juan Martín del Potro, joka loukkasi jalkansa lokakuussa Shanghaissa pelatussa Masters-turnauksessa. Del Potron paikka menikin miehen poisjäännin myötä Japanin Kei Nishikorille, joka oli 3 390 ranking-pisteellään ATP-listan yhdeksäs. Myös kakkossijoitettu Rafael Nadal joutui jättäytymään sivuun turnauksesta aivan viime hetkillä nilkkavammansa vuoksi, ja hänen paikalleen finaaliin nousi yhdysvaltalaispelaaja John Isner.

Myös nelinpelissä nähtiin yksi poisjäänti, kun kuudenneksi rankattu yhdysvaltalaispari Bob Ryan & Mike Ryan jäi pois ATP-finaaleista. Heidän paikalleen nousi ranskalaisparivaljakko Pierre-Hugues Herbert - Nicolas Mahut.

Turnaukseen selvinneet pelaajat:

ATP Finals -turnausKaksinpelit:

1. Novak Djokovic (SRB)
2. Roger Federer (SUI)
3. Alexander Zverev (GER)
4. Kevin Anderson (RSA)
5. Maren Čilić (CRO)
6. Dominic Thiem (AUT)
7. Kei Nishikori (JAP)
8. John Isner (USA)

Nelinpelit:

1. Oliver Marach (AUT) & Mate Pavić (CRO)
2. Juan Sebastián Cabal (COL) & Robert Farah (COL)
3. Łukasz Kubot (POL) & Marcelo Melo (BRA)
4. Jamie Murray (GBR) & Bruno Soares (BRA)
5. Mike Bryan (USA) & Jack Sock (USA)
6. Raven Klaasen (RSA) & Michael Venus (AUS)
7. Nikola Mektić (CRO) & Alexander Peya (AUT)
8. Pierre-Hugues Herbert (FRA) & Nicolas Mahut (FRA)

ATP Finals 2018 - Ohjelma ja aikataulu

ATP:n finaaleissa kahdeksan mukana olevaa pelaajaa arvotaan siis kahteen neljän hengen lohkoon, joissa pelaajat mittelevät alkusarjan kaikki kaikkia vastaan -periaatteella. Samainen lohko-järjestely pätee toki myös nelinpelin puolella.

Näiden molemman lohkon kaksi parasta yltääkin suoraan välieriin, joissa A-lohkon ykkönen pelaa B-lohkon kakkosta vastaan, ja B-lohkon ykkönen kohtaa sitten tietty A-lohkon toiseksi sijoittuneen. Välierien voittajat jatkavat sitten mestaruuden selvittelyn keskenään loppuottelussa 18. marraskuuta.

ATP-finaalit 2018ATP-finaalien 2018 lohkojako:

Lohko A - Guga Kuerten:

Novak Djokovic
Alexander Zverev
Maren Čilić
John Isner

Lohko B - Lleyton Hewitt:

Roger Federer
Kevin Anderson
Dominic Thiem
Kei Nishikori

Kaksinpelit:

11.11. klo 16:00: Anderson - Thiem
11.11. klo 22:00: Federer - Nishikori

12.11. klo 16:00: Zverev - Čilić
12.11. klo 22:00: Djokovic - Isner

13.11. klo 16:00: 
13.11. klo 22:00: 

14.11. klo 16:00: 
14.11. klo 22:00: 

15.11. klo 16:00: 
15.11. klo 22:00: 

16.11. klo 16:00: 
16.11. klo 22:00: 

Välierät:

17.11. klo 16:00: 
17.11. klo 22:00: 

Finaali: 18.11. klo 20:00: Välierän voittaja 1 vs. Välierän voittaja 2

Nelinpelit:

11.11. klo 14:00: Murray & Soares - Klaasen & Venus
11.11. klo 20:00: Cabal & Farah - Mektić & Peya

12.11. klo 14:00: Marach & Pavic - Herbert & Mahut
12.11. klo 20:00: Kubot & Melo - Bryan & Sock

13.11. klo 14:00: 
13.11. klo 20:00: 

14.11. klo 14:00: 
14.11. klo 20:00: 

15.11. klo 14:00: 
15.11. klo 20:00: 

16.11. klo 14:00: 
16.11. klo 20:00: 

Välierät:

1. välierä - 17.11. klo 14:00: 
2. välierä - 17.11. klo 20:00: 

Finaali: 18.11. klo 17:30: 1. välierän voittaja vs. 2. välierän voittaja

Henri Kontinen ja John Peers

Vuonna 2017 ATP:n finaaleissa nelinpeli-turnauksen voittanutta parivaljakkoa Henri Kontinen & John Peers ei siis tänä vuonna näissä karkeloissa nähdä. Kyseinen pari vajosikin ATP-litan piikkipaikoilta heikosti sujuneen sesongin jälkeen aina sijalle 10. saakka eivätkä he ole täten puolustamassa mestaruuttaan Lontoossa.

ATP-finaaliturnaus -paikka jäi siis Kontiselta ja Peersiltä lopulta kahden sijan päähän, joskin Bob ja Mike Bryanin sivuun jäämisen jälkeen juuri parivaljakon edelle yltänyt ranskalaispari Pierre-Hugues Herbert ja Nicolas Mahut kutsuttiin turnaukseen mukaan. Kontinen olisikin päässyt Peersin kanssa mukaan finaaleihin vain, mikäli myös toinen pari olisi jättäytynyt turnauksesta sivuun.

Pistemäärässä finaali-turnaus -paikka ei ollut Kontiselle ja Peersille kovinkaan lähellä, sillä parivaljakon 2740 pinnaa oli peräti 750 pisteen verran heikompi, kuin peruutuspaikan myötä finaalipaikan saaneilla Herbert & Mahut -parilla. Heikko kausi siis sakotti tässä rankingissa Kontista ja Peersiä isolla kädellä.

ATP-finaalit -vedonlyönti

ATP-finaalien voittajavedon pelikohde avattiin marraskuun ensimmäisellä kokonaisella viikolla, kun tapahtumaan osallistuvat pelaajat saatiin vain kokonaisuudessaan selville. Nadalin viimehetkien poisjäännin myötä kaksi herraa erottuvatkin voittajavedon kerroin-listauksessa selvästi muista, ja maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic sekä kaiken kokenut konkari Roger Federer ovatkin suurimpia suosikkeja finaali-turnauksen voittajaksi.

ATP-finals 2018 - voittajaveto:

Turnaukset voittaja 2018

Paras kerroin Peliyhtiö
Novak Djokovic 1,67 unibet
Roger Federer 3,50 unibet
Alexander Zverev 9,00 Mr Green
Kevin Anderson 13,00 Leovegas
Marin Cilic 13,00 unibet
Kei Nishikori 16,00 Leovegas
Dominic Thiem 16,00 unibet
John Isner 21,00 Mr Green
 

Viime kuukausien ATP-turnauksia katsellessa meno on kuitenkin ollut näiden kärkinimien kanssa varsin tasaista, sillä yksikään näistä kahdeksasta osallistujasta ei onnistunut nappaamaan kahta ATP-turnauksen voittoa syys-lokakuun välillä miteltyissä turnauksissa. Juuri ennen ATP-finaaleja Djokovic kärsikin Pariisin Masters-turnauksen finaalissa tappion Karen Khachanoville, joka jäi niukasti ulos ATP Finals -turnauksesta. Djokovic onnistui kuitenkin voittamaan Shanghain Masters-turnauksen 14. lokakuuta, kun hän kaatoi finaalissa Borna Ćorićin.

Roger Federer taasen voitti Sveitsin sisäkenttien -tennisturnauksen 28. lokakuuta, ja Kevin Anderson oli puolestaan vahvin Wienin avoimissa samaan aikaan. Myös Dominic Thiemillä on allaan yksi ATP-voitto syksyltä, tarkemmin ottaen 23. syyskuuta -päivältä St. Petersburg Open -turnauksesta. Urheiluveikkaus.comin toimitus uskoo kuitenkin vahvasti, että A-lohkosta jatkopeleihin etenee kaksi korkeiten sijoitettua pelaajaa - Djokovic ja Zverev, joiden tilastot tämän TOP8-joukon keskinäisistä otteluista onkin omaa luokkaansa.

[A-Lohkosta jatkoon: Djokovic & Zverev]

Djokovic on ollut tällä kaudella loistovireessä, joten lohkovoitto on hänellä hyvin haarukassa.

Zverev on taasen kärsinyt keskinäisissä otteluissa enemmän tappioita kuin napannut voittoja vain toisesta lohkosta löytyviä Federeriä ja Thiemiä vastaan. Zverevin tilastot Isneriä vastaan ovatkin 4-1 (4 voittoa ja 1 tappio), ja Ciliciä vastaan vielä pykälään verran paremmat: 5-1.

B-lohko onkin sitten huomattavasti tasaväkisempi, joskin Federerin voisi kaavailla saavuttavan tässä porukassa toisen jatkopaikoista. Jälkimmäinen jatkopaikka onkin sitten jaossa tasaväkisesti Andersonin, Thiemin ja Nishikorin kesken. Anderson & Thiem -kaksikko on kohdannut toisensa historian saatossa kahdeksan kertaa, ja näistä matseista Anderson on vienyt nimiinsä peräti kuusi. Nishikori on taasen ottanut urallaan enemmän voittoja koettuihin tappioihin verrattuna sekä Andersonia (5-3) että Thiemiä (3-1) vastaan. Kyseessä näyttäisikin olevan varsin mieluisat vastustajat japanilaiselle.

Uransa parasta sesonkia pelaava Anderson ottanee kuitenkin tästä lohkosta sen toisen jatkopaikan itselleen, ja näin ollen hän pelannee välierissä juuri A-lohkon voittajaa, Djokovicia vastaan.

[B-Lohkosta jatkoon: Federer & Anderson]

Kaksi koviten sijoitettua pelaajaa näyttävät olevan tässäkin lohkossa ylitse muiden. Thiemiä vastaan Federerin tilastot ovat toki vain 1-2, mutta Andersonia (4-1) ja Nishikoria (7-2) sveitsiläisen peli on kulkenut paremmin. Lohkovoitto siis tästä Federerille.

Anderson ja Nishikori ratkovat toisen jatkopaikan kohtalon. Anderson voitti Nishikorin syksyllä Shanghaissa, mutta Nishikori vei kaksikon edellisen kohtaamisen Pariisin Mastersissa. Tällä kertaa tämä kolikonheitto päättynee kuitenkin eteläafrikkalaisen voittoon.

Djokovic on pelannut urallaan kahdeksan kertaa Andersonia vastaan, ja jopa seitsemän näistä on päättynyt serbipelurin voittoon. Oletetun Federer vs. Zverev -parivaljakon keskinäiset ottelut ovat taasen olleet tiukempaa vääntöä, sillä viidestä keskinäisestä kohtaamisesta kolme on ollut Federerin voittoja. Federer on kuitenkin ollut normaalisti vahva kovilla sisäkentillä, sillä turnauksen TOP8-pelaajista vain Djokovic (kuusi kertaa) ja John Isner (kerran) on onnistunut kaatamaan sveitsiläiskonkarin näissä olosuhteissa.

Vasta 21-vuotias Zverev ei ole myöskään se tennismaailman tasaisimmin suorittava kone, ja hänen hermokontrollistaan onkin ollut puhetta huippuluokan otteluiden suhteen. Saksalaislupaus onkin onnistunut hyvinä päivinä kaatamaan kaikki kovimmatkin tennisässät, mutta suoranaisia romahduksia huomattavasti heikompia vastaan on sattunut myös eteen - myös tällä kuluvalla ATP-kaudella.

ATP Finals 2018 -voittaja: Djokovic - kerroin 1,67 (Unibet)

Ei olisi siis ihme, mikäli finaalissa nähtäisiin jälleen tuttu Djokovic vs. Federer -mittelö, ja kyseessä olisikin peräti 48 kerta, kun kyseinen kaksikko ottaa toisistaan mittaa. Toisaalta, Zverevin finaalipaikkakaan ei ole mahdottomuus, mutta on vaikea nähdä, että nuori saksalainen onnistuisi viemään nimiinsä kaksi huippuottelua perätysten.

Näin ollen huippukuntoinen Djokovic on ehdottomasti todennäköisin optio ATP-finaalin voittajaksi. Kerroin Djokovicin ei ole huima, mutta ennakkokaavailun perusteella tämä ennakkosuosikin asema on täysin ansaittu.

Muista seurata vedonlyöntivihjeet -sivuamme ATP-finaaliturnauksen aikana, sillä tulemme tarjoamaan siellä lisää pelivihjeitä turnauksen edetessä. Tsekkaa toki samalla myös sivustoltamme löytyvät, kaikki vedonlyöntibonukset, joiden avulla pääset lyömään ATP-finaaleihin vetoja mukavasti bonusrahan ja/tai ilmaisvetojen turvin!

ATP Finals -televisiointi Suomessa

Tenniksen huipputurnauksia on useimmiten päästy seuraamaan Suomessa Eurosportin kanavilta käsin, mutta tässä tapauksessa TV-oikeuksissa on yksi suuri yksityiskohta. Eurosport omistaa nimittäin Suomessa televisiointioikeudet vain neljään suurimpaan Grand Slam -turnaukseen (Australian Open, Ranskan Avoimet, US Open, Wimbledon), kun taasen C-More pitää hallussaan ATP-turnausten TV-lähetysoikeuksia.

Näin ollen myös ATP Finals 2018 -turnaus näkyy siis Suomessa C-Moren puolella. Kanava onkin välittänyt ATP-turnausten parhaat ottelut aina suorina lähetyksinä suomeksi selostettuna.

Peliyhtiöt ovat kuitenkin olleet mukana ATP-sesongilla ilmaisten live-stream -lähetystensä muodossa, ja tenniksen ATP-otteluista on nähty lähetyksiä myös Unibetin isännöimän Unibet TV:n puolella. Kyseisen Unibet TV:n katselu onkin sinulle täysin ilmaista, kunhan omistat vain oman Unibet-pelitilin, jolta löytyy vähintään 1 sentti oikeaa rahaa.

Mikäli siis huipputenniksen seuraaminen kiinnostaa, on Unibet TV hyvä ottaa haltuun kalliimpien C-Morejen ja Eurosport-pakettien ohella.

ATP-Finals 2017 - yhteenveto:

Vuoden 2017 ATP-finaaleissa nähtiin siis myös suomalaisväriä, kun Henri Kontinen & John Peers -parivaljakko teki selvää jälkeä kilpakumppaneistaan. Huiman sesongin pelannut pari nappasikin finaali-turnauksen voiton nimiinsä, kun he kaatoivat turnauksen loppuottelussa puolalaisbrasilialaisen parin Łukasz Kubotin ja Marcelo Melon 6-4, 6-2.

dimitrov atp finals -voittoKontinen & Peers olikin turnaukseen lähdettäessä kakkossijoitettu pari, ja heidän edellään rangingeissä olikin vain juuri finaalivastustaja Kubot & Melo.

Kaksinpeleissä vuoden 2017 ATP Finaaleissa oli monia kovan luokan poissaoloja, kun muun muassa vuoden 2016 voittaja Andy Murray joutui jättäytymään pois turnauksesta loukkaantumisen vuoksi. Sama kohtalo kävi myös Stan Wawrinkalle sekä Rafael Nadalilla, joka joutui jättämään leikit kesken heti ensimmäisen turnaus-ottelunsa jälkeen.

ATP Finals -turnaus oli siis kaksinpelien osalta varsin raajarikkoinen, ja yllätysnimet kiittivätkin tästä erikoisestakin tilanteesta. Finaali-turnauksen loppuottelussa nähtiinkin turnauksen kutossijoitettu Grigor Dimitrov ja seiskapaikalle rankattu David Goffin. Bulgarialaispeluri Dimitrov voitti välierissä Jack Sockin (4-6, 6-0, 6-3), kun taasen Goffin onnistui kaatamaan samassa vaiheessa Federerin (2-6, 6-3, 6-4).

Turnaus-voitto menikin lopulta Dimitroville pitkän loppuottelun jälkeen lukemin 7-5, 4-6, 6-3.

 

Kommentit

Palaute