Hyvinkää on sopiva sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Tahko on aina kuulunut ehdottomasti sarjan viihdyttävimpiin joukkueisiin laadukkaan ja yllätyksellisen sisäpelin sekä ajoittain hieman ailahtelevaisen ulkopelin johdosta. Viime vuonna joukkue päästi peräti 212 juoksua kauden aikana. Tahko oli runkosarjan viides, mutta puolivälierissä matka tyssäsi Joensuun Mailaa vastaan trillerimäisen ottelusarjan jälkeen.

Tätä sapluunaa hankittiin kaitsemaan uusi mies, kun Sami Sirviö saapui Hyvinkään viuhkan varteen. Sirviön tehtävänä on ennen kaikkea pistää Hyvinkään ulkopeli tiukkaan kuosiin. Mikäli seura mielii ottaa askeleen eteenpäin, tulee nuorten miesten esiinmarssi jatkua ja päästettyjen juoksujen sarake muuttua radikaalisti.

Ulkopeli:

Paljon kysymysmerkkejä. Lukkari Juha Puhtimäki on ikuinen lupaus, jonka tekemiseen ei ole vielä voinut täysin luottaa. Ailahteleva pelimies saattaa pelata unelmapelin siellä täällä, mutta lähes joka kausi ollaan nähty totaaliromahdus jossain vaiheessa. Toisaalta seuravaihdos ja varsinkin muutto pois Pohjanmaalta saattaa olla juuri se sysäys Puhtimäen uralla, joka työntää hänet tekemään itse itsestään sarjan eliittitason lukkarin. Sirviön opissa kaikki on nyt miehestä itsestä kiinni, eikä Hyvinkäällä Puhtimäkeä pidetä minään, joten näyttöhalut luulisi olevan korkealla. Pohjanmaalla Puhtimäki valui mukavuusalueelle, jossa luonnollisesti kehittyminen tyssäsi.

Etukentälle joukkueella on iskeä nuori ja eteenpäin menevä kaksikko, mutta tässäkin tapauksessa ailahtelu tulee olemaan yleistä kokemuksen puutteen vuoksi. Takakentällä on myös itse Herra Ailahtelevainen: Pasi Kokkonen. Kokkonen on mielialapelaaja, joka pystyy kyllä kannattelemaan joukkuetta jos vain tähdet ovat kohdallaan.Kolmoskopparin rooli lankeaa Teemu Nikkaselle, jonka voi odottaa menevän urallaan eteenpäin.

Linjapelaaminen on näiltä osin Tahkon varminta osa-aluetta: Kimmo Carlson, Juha Korhonen ja Riku Hokkanen luovat räpylävarman kolmikon, jolta ei saa ilmaiseksi juoksuja. Varsinkin Hokkanen on varsin näkymätön mies suurelle yleisölle, mutta pystyy takuuvarmaan suorittamiseen ja kuuluu joukkueen selkärankoihin.

Paljon jää kiinni myös Sirviöstä. Miten joukkue ostaa uuden pelinjohtajan aivoitukset? Miten Puhtimäen ja Sirviön näkemys pelistä kietoutuu toisiinsa? Pelitaktiksen puolen lisäksi paljon on kiinni myös puhtaasta toistoharjoittelusta – ilmaisia juoksuja räpylän alta tuli viime kaudella aivan liikaa.

Sisäpeli:

Todella vaarallisen oloinen! Kärkilyöntikuningas Juha Korhonen tulee yksin lyömään lukuisia läpilyöntejä kauden aikana. Pihkalan avaralla kentällä nämä tietävät yleensä useampaa juoksua. Korhosen eteen juoksijoina on pyrkimässä sekä tasaiseen tahtiin kehittyvä Kimmo Carlson että viime kaudella salaman lailla läpilyönyt Lauri Vierimaa. Vaihtajaosastolla joukkueella on kokenut Pasi Kokkonen, Puhtimäki sekä nuori lupaus Teemu Nikkanen. Nikkaselta voi odottaa todellista läpimurtokautta myös mailan varressa.

Jos joukkueen sisäpelistä pitää heikko lenkki löytää, se on jokeriosastolla. Päävastuu on numerolla pelaavalla Korhosella, mutta vahvat kotiuttajat jokeriosastolta puuttuvat. Petri Kulmala löi Ykköspesiksessä kaameat tehot, mutta ei ole pystynyt Superpesiksessä vielä samaan. Riku Rantasen siirtyminen lukkarin tontilta jokeripaitaan on mielenkiintoinen yhtälö; paraneeko Rantasen otteet mailan varressa, kun voi keskittyä ainoastaan siihen?

Hyvinkää pystyy halutessaan rakentamaan kaksi äärimmäisen vahvaa ja yllätysvalmista kärkeä. Tahkon viuhkamiehen paikan jättänyt Pasi Virtanen oli mestari repimään ryhmän sisäpelipotentiaalista kaiken irti. Muuttuuko peli Sirviön otteissa maltillisemmaksi? Varmaa on, että harjoituskaudella kaikki fokus on ollut ulkopelissä, joten alkukaudesta sisäpeli saattaa olla nihkeää.

Mahdollinen avaus: 1. Lauri Vierimaa s2. Pasi Kokkonen 2k3. Juha Puhtimäki L4. Juha Korhonen 2v5. Riku Hokkanen 2p6. Kimmo Carlson 3p7. Teemu Nikkanen 3k8. Valentin Ikonen 3v9. Iiro Kuosa 1v10. Petri Kulmala11. Teemu Vuoristo12. Riku Rantanen

Pelinjohtaja: Sami Sirviö

Arvio:

Kolme kovinta (Sotkamo, Vimpeli, Joensuu) ovat liian paljon edellä mutta muuten mahdollisuudet runkosarjassa mihin vain. Jos nuorien miesten esiinmarssi jatkuu, Sirviö saa ulkopelin ruotuun, eikä Puhtimäki sula, on tässä ryhmässä aineksia mustaksi hevoseksi. Todennäköisesti sijoilla 4-6.

Kirjoittaja on nähnyt 18 vuotta pesäpalloa niin pelaajan, valmentajan kuin seurajohtajan silmin. Nykyinen vedonlyönnin ammattilainen toimii virallisesti vedonlyöntikentän uuden kasvon TurtleBet.comin pesisvihjaajana. TurtleBetin käynnistyminen on kuitenkin hieman viivästynyt, joten onnistuimme houkuttelemaan amma-miehen tekemään meille upean kausiennakon. Lue myös Pesis-papan muut ennakot: 

Sotkamon Jymy - Kultajuna yskähtelee? Vimpelin Veto - Mestaruus palaa SaarikentälleJoensuun Maila - Rautaa rajalta