24 eri CS:GO-joukkuetta aloitti urakkansa Katowicen Major-turnauksessa viime viikolla, mutta tänään alkavalle Legend Stagelle tiensä selvitti vain 16 parasta joukkuetta. Tänään jatkuvassa suurturnauksessa on mukana on myös suomalainen ENCE, joka saa jatkovaiheen avauskierroksella vastaansa australialaisen Renegadesin, joka oli ensimmäisen vaiheen ainut joukkue joka onnistui kaatamaan suomalaistiimin. Turnauksen voittajalle on luvassa huimat miljoona dollaria, joten panokset ovat huipussaan, kun maailman parhaat CS:GO -pelaajat ja joukkueet ottavat mittaa toisistaan.

Virallisesti Intel Extreme Masters Season XIII Katowice Major 2019 -nimellä kulkeva turnaus on tämän vuoden toinen Major-turnaus ja ehdottomasti yksi e-urheilun seuratuimmista tapahtumista tänä vuonna. Vuoden 2018 majorit kisattiin tammikuussa Bostonissa ja syyskuussa Lontoossa. Rapakon takana himoittua pokaalia pääsi nostamaan amerikkalaistiimi Cloud9 ja Katowicessa mestaruutta yrittää puolestaan puolustaa tanskalaistiimi Astralis, joka on rankattu tällä hetkellä maailman parhaaksi joukkueeksi.

Majoreille pääseminen on äärimmäisen vaikeaa, sillä tammikuussa pelatuista Euroopan, CIS-alueen, Aasian ja Amerikan minor-turnauksista mukaan pääsivät finalistit, eli yhteensä kahdeksan joukkuetta. Suomalainen ENCE voitti Euroopan karsinnat, joten se raivasi tiensä mukaan näyttävästi. Lisäksi kahdesta paikasta taistelivat minor-turnausten kolmansiksi sijoittuneet joukkueet. Challenger Stagen 16 joukkueen joukon täyttivät syyskuussa Lontoon majoreilla sijoille 9-14 päätyneet joukkueet.

Challenger Stagelta eteni jatkoon NRG Esporst, Renegades, ENCE Esports, Team Vitality, Avangar, Ninjas in Pyjamas, G2 Esports sekä Cloud9. Nämä kahdeksan haastajatason parasta joukkuetta saavat tänään alkavassa majorin toisessa vaiheessa vastaansa kahdeksan "vanhaa legendaa", eli syyskuussa Lontoossa pelatussa Major-turnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon selviytyneet tiimit, jotka ovat Astralis, Natus Vincere, MIBR, Team Liquid, compLexity Gaming, BIG, HellRaisers sekä FaZe Clan.

Tänään alkava The New Legends Stage -vaihe pelataan 20. - 24. helmikuuta Katowicen kansainvälisessä kongressikeskuksessa yleisön edessä. Pelimuoto on samanlainen kuin ensimmäisessä vaiheessa eli ottelut pelataan ns. Sveitsiläisellä cup-systeemillä, eli avauskierroksen otteluparit määräytyvät rankingin mukaan ja seuraavilla kierroksilla vastaan tulee aina joukkue, jolla on sama voitto/häviö-rekordi. Kolmas tappio tietää putoamista turnauksesta. Kahden ensimmäisen kierroksen ottelut pelataan Best of 1 -menetelmällä, joten ottelussa nähdään vain yksi mappi/kartta. Kolmannesta kierroksesta eteenpäin ottelut muuttuvat BO3-systeemiin.

Katowicen Major-turnaus huipentuu 28.2.-3.3. pelattavaan The New Champions Stageen, jossa kahdeksan finalistia taistelevat pudotuspelien kautta koko suurturnauksen mestaruudesta. Finaalit pelataan Spodek-monitoimiareenalla, johon mahtuu peräti 11 500 katsojaa. Turnauksessa jaetaan palkintorahaa yhteensä 1 000 000 dollaria ja siitä isoimman siivun nappaa tottakai turnauksen voittajajoukkue, joka kahmii potista peräti 500 000 dollaria. Finaalin hävinneen joukkueen on tyytyminen 150 000 dollariin ja välierien häviäjille on luvassa 70 000 dollaria.

Kaikenkaikkiaan palkintorahaa jaetaan aina sijoille 12-14 yltäneisiin joukkueisiin asti. Lisäksi Katowicen 14 parasta joukkuetta saavat suoran kutsun syksyllä Berliinissä pelattavaan vuoden toiseen Major-turnaukseen.

Esports-vedonlyönnin suosio on kasvanut isosti viime vuosina ja nykyään kaikki alan suurimmat toimijat tarjoavat pelikohteita myös CS:GO -otteluihin ja turnauksiin. Alta voit lunastaa markkinoiden tämänhetken parhaat vedonlyöntibonukset eri esports-kohteita tarjoaville bookkereille.

Parhaat vedonlyöntibonukset Esports-vetoihin:
PELIYHTIÖ VEIKKAUSBONUS LUNASTA BONUS:
rizk 100% bonus 100€ asti
leovegas 100% / 50€ + 10€ ilmaisveto
unibet 100% / 100€ + 10€ ilmaisveto
betsafe 100% bonus 200€ asti
Nordicbet 100% bonus 100€ asti

Tanskalainen Astralis suurin voittajasuosikki Katowicessa.

CS:GO-vuosi 2018 oli pitkälti tanskalaisen Astraliksen hallintaa, sillä joukkue voitti syyskuussa Lontoon Major-turnauksen sekä kuusi muuta iso turnausta, mukaanlukien Intel Grand Slamin 1. Seasonin, josta joukkue pokkasi peräti miljoonan dollari palkintorahat. Yhteensä joukkue keräsi vuoden 2018 aikana yli kolme miljoonaa dollaria palkintorahaa ja joukkue on itseoikeutetusti rankattu tällä hetkellä maailman parhaaksi CS:GO -joukkueeksi HLTV.orgin ranking -systeemissä.

Menestyksellä on kuitenkin myös haittapuolensa, sillä Astralis on tällä hetkellä joukkue, jonka kaikki muut joukkueet haluavat voittaa enemmän kuin kenetkään muut. Joukkueen demoja rullataan läpi kaikkien vastustajien toimesta ja vanhoja, ennen toimineita taktiikoita on varmasti jouduttu päivittämään/uusimaan Katowicen majoreille. Astralis tunnetaan kuitenkin taktisesti erittäin viisaaksi joukkueeksi, joten mielenkiinnolla odotamme mitä tanskalaiset ovat kikkakirjastaan keksineet. Joukkue on majoreiden puolustava mestari, joten heitä ei ensimmäisessä vaiheessa nähty, mutta jo tänään keskiviikkona meillä on mahdollisuus nähdä mitä tuleman pitää, kun tunauksen suurin voittajakandidaatii aloittaa turnauksensa kello 17:30 Suomen aikaa compLexity Gamingia vastaan.

Astraliksen suurimmat haastajat ja potentiaaliset mestariehdokkaat tässä turnauksessa ovat Team Liquid, FaZe, MiBR sekä Natus Vincere. Suomalainen ENCE rankattiin 16:sta joukkueen joukosta sijalle #8, joten myös suomalaiset ovat onnistuessaan mahdollisia menestyjiä turnauksessa.

IEM Katowice CS:GO mestari, voittajaveto:

IEM Katowice 2019 Major Winner

Paras kerroin Peliyhtiö
Astralis 1.90 Leovegas
Team Liquid 6,00 Bet365
FaZe 9,00 nordicbet
MiBR 10,50 rizk
NaVi 13,00 nordicbet
NRG 17,00 nordicbet
BIG 21,00 nordicbet
Team Vitality 23,00 rizk
ENCE Esports 23,00 rizk

Astraliksen suurimmat haastajat ovat CS-väelle tuttuja nimiä.

Kuten olemme vuosien saatossa nähneet, niin yhden joukkueen on äärimmäisen vaikea hallita vuosikaupalla, sillä vastustajat opiskelevat ja kehittyvät, joten mestarin päänahka on joka kerta halutumpi. Astralis on äärimmäisen laadukas joukkue, jonka kaikki viisi pelaaja (dev1ce, dupreeh, Xyp9x, gla1ve, Magisk) olivat viime vuoden HLTV.orgin laatimassa maailman 20 parhaan pelaajan joukossa. Tiimi on erittäin kurinalainen ja kuten mainittua, taktisesti erittäin viisas.

Mutta myös haastajat ovat erittäin laadukkaita joukkueita, jotka ovat niin ikään varustettu huippuluokan henkilökohtaisella osaamisella. Paperilla Astralis on turnauksen laadukkain joukkue, mutta kuten jokainen tietää, niin pitkässä turnauksessa ehtii tapahtua mitä tahansa. Haastajista nousee esiin neljä nimeä, jotka pystyvät horjuttamaan tanskalaisten ylivaltaa jos juuttien kone yskii. Tanskalaisten suurimmat haastajat turnauksessa ovatkin Team Liquid, Natus Vincere, MiBR sekä FaZe, jotka pystyvät kaikki hyvänä päivänä kaatamaan Astraliksen.

Suomalaisjoukkue ENCE on kehittynyt viimeisen vuoden aikana huimasti ja viime aikoina suomalaisjoukkue on onnistunut löytämään jokaiselle pelaajalle juuri oikeat roolit vastustajien lyömiseen. Turnauksen ensimmäisessä vaiheessa suomalaisjoukkueen suurimmat ongelmat olivat terroristi-puolella. Joukkueen CT-osiot (puolustus) ovat olleet pääosin erittäin hyviä kaikissa kentissä, mutta mikäli suomalaisjoukkue mielii rynniä turnauksen kahdeksan parhaan joukkoon, niin hyökkäyspelaamiseen on löydyttävä lisää laatua.

Suomalaisjoukkueen osalta hyvänä suorituksena voitaisiin pitää joukkueen pääsyä turnauksen kahdeksan parhaan joukkueen mukaan ja suoraa paikkaa syksyllä Berliinissä pelattavaan Major-turnaukseen. Jos kaavio on ENCElle suosiollinen ja joukkue yltää nappisuoritukseen, niin myös välieräpaikka on mahdollinen.

Suomalaisjoukkueen urakka The New Legends Stagella alkaa tänään keskiviikkona kello 14:00 Suomen aikaa Australialaista Renegadesia vastaan. Joukkueet kohtasivat jo haastajavaiheessa ja silloin aussit olivat selvästi parempia ja loppulukemat kirjattiin BO3-ottelussa, kahden kartan jälkeen lukemin 2-0.

ENCEn edesottamuksia Puolassa voi seurata suorana YLE Areenassa keskiviikkona klo 13:30 alkaen.

Sosiaalisessa mediassa on nähty viime aikoina toinen toistaan hauskempia ENCE-kannatuslauluja sekä meemejä ja yksi kovasti netissä trendannut kappale on The Verkkarsin tekemä EZ4ENCE -kannatuslaulu. Voit kuunnella biisin tämän artikkelin alalaidasta liitetystä Youtube-upotuksesta.

Teoriassa kaikilla 16 vielä turnauksessa mukana olevalla joukkueella on mahdollisuus voittaa himoittu pytty ja puolen miljoonan dollarin palkintorahat, mutta joukkueiden tasoerot paperilla ovat niin isot, että on vaikea kuvitella esimerkiksi compLexity Gamingin tai AVANGARin voittavan tätä suurturnausta.

Alta näet kaikki IEM Katowice Major 2019 -turnauksen vielä mukana olevat joukkueet sekä perustiedot niistä.

Joukkue: Maailman rank: Pelaajat: Valmentaja: Maa:
Astralis #1 device, dupreeh, gla1ve, Magisk, Xyp9x Zonic Tanska
Team Liquid #2 EliGE, NAF, nitr0, Stewie2K, Twistzz Adren NL / USA
MiBR #3 coldzera, FalleN, fer, TACO, felps Zews Brasilia
Natus Vincere #4 Edward, electronic, flamie, s1mple, Zeus kane Ukraina
FaZe #5 GuardiaN, AdreN, NiKo, olofmeister, rain YNk USA / EU
NRG #7 Brehze, CeRq, daps, FugLy, Ethan ImAPet USA
Ninjas in Pyjamas #8 dennis, f0rest, GeT_RiGhT, Lekr0, REZ pita Ruotsi
BIG #12 gob b, tiziaN, XANTARES, smooya, tabseN nex Saksa
Renegades #13 AZR, jks, Liazz, Gratisfaction, jkaem Kassad AUS / USA
HellRaisers #14 ANGE1, woxic, Hobbit, DeadFox, ISSAA ami UKR / EU
Cloud9 #14 autimatic, RUSH, flusha, Golden, kioShiMa Zellsis USA
G2 Esports #15 bodyy, JaCkz, kennyS, shox, Lucky maLeK Ranska
ENCE #17 Aerial, Aleksib, allu, sergej, xseveN Twista Suomi
CompLexity #18 n0thing, dephh, Rickeh, ShahZaM, stanislaw Warden USA
Vitality Gaming #28 ZywOo, RpK, apEX, ALEX, 
NBK-
XTQZZZ Ranska
Avangar #31 qikert, KrizzeN, fitch, buster, Jame dastan Kazakstan